EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
reklama

Díky sbírce našly sítě pro koně široké uplatnění

22.11.2017  |  AUTOR

Ještě před třemi lety málokdo v České republice tušil, že existují speciální sítě pro koně a další velká zvířata, která v případě, že se dostanou do nesnází, značně usnadní jejich záchranu. Změna přišla s veřejnou sbírkou, jež byla nedávno ukončena.

reklama 22C
banner
banner
banner
banner
 
Sbírka, za jejímž zrodem stálo sdružení veterinárních lékařů EDUvet.cz a zejména aktivita zástupkyně sdružení MVDr. Lýdie Čačkové, vynesla prostředky na nákup celkem sedmi záchranných sítí. Myšlenka založit sbírku zrála několika let a založena byla 20. října 2014 na tři roky.
 
„Jako veterinářka bývám nezřídka přivolána k případům, kdy kůň někde uvízne nebo zůstane ležet. Ačkoli jsem pokaždé měla štěstí na výborný tým hasičů, potýkali jsme se vždy se stejným problémem. Jak koně bezpečně vyvázat do popruhů, abychom ho zvedli, on se z nich nevyvlékl a nijak mu neublížili. A aby stres zvířete byl co nejmenší. Nakonec jsme si nějak poradili, ale zásahy nebyly dostatečně bezpečné jak pro koně, tak pro lidi, kteří se mu snažili pomoct,“ vysvětluje MVDr. Čačková a dodává: „Protože jsem věděla, že existuje síť, kterou v zahraničí běžně používají, napadlo mě zpřístupnit její použití i u nás. Cena sítě není úplně malá, a tak jsme s pomocí přátel z EDUvet.cz na jejich nákup uspořádali sbírku.“
 
Zpočátku nebylo snadné přesvědčit vedení Integrovaného záchranného systému i veřejnost, že sítě jsou skutečně potřeba. I tak se první síť z vybraných prostředků podařilo koupit a umístit už přibližně po půl roce od založení sbírky. Přispívali velcí i malí dárci, často zákazníci MVDr. Lýdie Čačkové. O místě, kam bude síť svěřena, rozhodoval počet koní chovaných v jednotlivých krajích. Nakonec putovala do Libereckého kraje. První zásah se uskutečnil 31. ledna 2016 v Bílém Kostele nad Nisou, kde s pomocí sítě vytáhli koně z jímky, do níž spadl. 
 
Právě první úspěšný zásah v ostrém provozu pomohl překonat počáteční rozpačité reakce na aktivity EDUvet.cz ze strany vedení IZS. „Po prvním úspěšném zásahu se vše výrazně zlepšilo. Nejlépe se mi vždy spolupracovalo s řadovými hasiči. Tedy s těmi, co sítě přímo používají. Mnozí z nich měli zkušenosti se zásahy s koňmi a vítali možnost, že se jim práce usnadní a bude efektivnější. V Praze je síť právě díky snaze řadových hasičů. Podařilo se jim přesvědčit své vedení o jejím přínosu. Sbor nakoupil síť ze svých prostředků a sbírka zaplatila školení. Podobně to probíhalo v Moravskoslezském kraji,“ popisuje MVDr. Čačková. Přímo sbírka dopomohla nákupu sedmi sítí, které jsou kromě zmíněného Libereckého kraje, kde jsou dvě (v Liberci a v Semilech), také v Jihomoravském, Pardubickém a Plzeňském kraji. Jedna síť je u doktorky Čačkové a poslední sedmá byla ve středu 22. listopadu 2017 předána do depositu v sídle společnosti Equinet, která sídlí v pražských Holešovicích, nedaleko metra, vlakového nádraží i městského okruhu. Zmíněná společnost přispěla na nákup dvou sítí a celý projekt podporovala i prostřednictvím svých koňských médií Jezdci.cz a EquiTV.cz.
 
K radosti nejen zakladatelů sbírky si některé záchranné sbory začaly speciální sítě pořizovat na vlastní náklady. „V momentě, kdy vedení IZS zjistilo, že sítě mají smysl, začaly si je jednotlivé hasičské sbory pořizovat sami. Třeba Středočeský kraj sítí pořídil rovnou třináct,“ říká Lýdia Čačková a dodává, že významnou roli v celém projektu sehrála také Koňská záchranka. Ta díky svým zkušenostem byla jasnou volbou pro zabezpečení proškolení do práce se sítí. Díky modelu koně, kterého mají k dispozici, se hasiči mohli naučit pod jejich vedením, jak se síť na koně zakládá, jak si poradit v různých situacích i to, jak si poradit, když se síť použít nedá. 
 
Sítě pomohly už v několika akutních případech, což bývá často pád koně do nezabezpečené prohlubně (např. jímky) či zalehnutí ve stáji. To je určitou satisfakcí za okamžiky, kdy bylo složité projekt stále pohánět kupředu. „Chvil, kdy jsem si říkala, že nemá smysl ve sbírce pokračovat, bylo několik. Vždy když člověk narazil na úředního šimla, měl pocit, že bojuje s větrnými mlýny. Nejdůležitější je ale láska ke koním. Díky ní není osud těchto zvířat lidem lhostejný. Řekla bych, že většina z dárců má své vlastní koně. Nemůžu zapomenout také na podporu médií, hlavně těch, co se specializují na koně a vše kolem nich,“ uzavírá MVDr. Lýdia Čačková. 


reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE