EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner
reklama

CSI-W Olomouc 2016 s domácí jezdeckou hvězdou

24.05.2016  |  AUTOR

Do zahájení mezinárodních parkurových závodů zařazených do Světového poháru – J&T Banka CSI3*W Olomouc 2016 – zbývá ještě měsíc, ale pořadatelé již tuší, kdo bude na kolbišti v Olomouci Lazcích nejvýše postaveným jezdcem ve světovém žebříčku...

reklama 22D
banner
banner
banner
banner
 
Je jím Aleš Opatrný, který figuruje na skvělém 81. místě. Při množství velkých mezinárodních skokových mítinků po celém světě se nedá příliš očekávat, že by k nám dorazila větší jezdecká hvězda, než je aktuálně ta nejzářivější česká. Dostat se totiž do první stovky je pro mnohé celoživotně nesplnitelným snem. 
 
Česká republika má čtyři parkurové jezdce, kteří patří mezi 500 nejlepších na světě v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. Ten zahrnuje více jak 3000 jmen. O to příjemnější je zjištění, že máme jednoho reprezentanta, který figuruje mezi elitní stovkou.
 
Aleš Opatrný startující za Czech Equestrian Team se na olomoucké kolbiště při mezinárodních závodech vrací po dvou letech. Vzhledem k tomu, že i při jiných domácích mítincích startuje kvůli časté účasti v zahraničí podstatně méně, než tomu donedávna bývalo, je jeho jméno pro české fanoušky parkurového skákání velkým tahákem. „V roce 2015 jsem v Olomouci nebyl kvůli olympijské kvalifikaci, v jejímž rámci jsem startoval v Polsku. Předloni se olomoucké mezinárodní závody konaly poprvé, a na to, že to byl první ročník, tak musím říci, že jsem byl moc spokojený. Stejně tak jsem slyšel od loňských účastníků, že se závody opět kvalitou posunuly o kus dál, tak doufám, že ten letošní se posune znovu jen dopředu. Už se do Olomouce moc těším,“ prozradil Aleš Opatrný. 
 
Pro členy tzv. A-kádru české parkurové reprezentace je v roce 2016 stěžejní historicky první účast v nejvyšší evropské divizi Poháru národů, kde má možnost startovat jen 10 nejlepších týmů. Také Aleš Opatrný na postupu z druhé divize má velkou zásluhu. „Je to opravdu skvělé, že jsme se do první divize dostali, protože to je nejvýznamnější část celé parkurové sezony. I když to bude velmi těžké, doufám, že se nám podaří v takzvané Superlize udržet,“ říká Opatrný. 
 
Napoprvé se Češi měli představit v týmové soutěži na přelomu dubna a května při závodech CSIO5* v belgickém Lummenu, ale ty byly kvůli nepřízni počasí zrušeny. „Pro nás to bylo zklamání, nicméně v danou chvíli to bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké pořadatelé mohli udělat. Stav kolbiště opravdu nedovoloval na něm skákat. – Předělení bodů podle pravidel průměrem z dalších kol však vidím jako nevýhodu, která hraje proti našemu týmu. Nedá se sice předjímat, jak bychom se v Lummenu umístili, ale získat body za reálné umístění by bylo větším přínosem, než jejich dodatečné přidělení,“ komentuje Aleš Opatrný pravidlo, které ošetřuje dopočítávání bodů jednotlivým národním celkům v případě zrušení některého z bodovaných závodů. Ty má totiž ve svém kalendáři každá země pouze čtyři. A jaké jsou tedy ambice z pohledu Aleše Opatrného v rámci prestižní série Poháru národů, jejíž oficiální název je Furusiyya FEI Nations Cup? „Samozřejmě by bylo krásné dostat se i na vyšší příčky divize, ale kvůli úzkému A-kádru hraje roli jakékoliv lehčí zranění koně. Nikdo nemáme tolik koní do této úrovně, abychom je mohli jednoduše vyměnit. A to je ten důvod, proč na vyšší mety, než udržet se v divizi, asi nemůžeme příliš pomýšlet.“
 
Další kola Furusiyya FEI Nations Cupu s účastí České republiky jsou začátkem června ve švýcarském St. Gallen, druhý červencový týden ve švédském Falsterbo a o dva týdny později v irském Dublinu. Jak tedy zapadá do termínové listiny J&T Banka CSI3*W Olomouc? „Pro mě termín Olomouce zapadá do plánu docela dobře. ‚Áčkoví‘ koně po Poháru národů v St. Gallenu mají dva týdny oddych, a pak se právě hodí trochu lehčí závod, jako je tříhvězdičkové CSI Olomouc. Kůň, který pojede do Falsterbo, by měl skákat v Olomouci ideálně jen nějakou zahajovací soutěž a poté až nedělní Grand Prix,“ plánuje Aleš Opatrný. Zda v jeho případě jde o Acovara, nebo VDL Fakira, to v předstihu několika týdnů prozradit nechtěl. „Oba koně jsou kvalitou zcela srovnatelní a mohou se plnohodnotně zastoupit. Uvidíme tedy podle aktuální kondice,“ podotkl Aleš Opatrný. 
 
A jak se česká skoková jednička těší do Olomouce na domácí fanoušky? „Mezinárodní skokové závody se v České republice léta nekonaly. Proto jsem moc rád, že se sem díky olomouckým pořadatelům opět vrátily. Když vidím, jakou podporu mají u publika domácí jezdci, tak se do Olomouce moc těším. Na zahraničních závodech mi ta podpora chybí. Věřím tak, že přijde hodně diváků, kteří vytvoří tu správnou atmosféru,“ dodal Aleš Opatrný. 
 

Podrobnosti o programu závodů J&T Banka CSI3*W Olomouc 2016 najdete na internetových stránkách www.csiolomouc.cz.



reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE