EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 16. března 2017

reklama

Tento díl Jezdeckého magazínu nás zavede do Zduchovic, kde se 11. března jelo skokové kolo Zimního Jezdeckého pohár ČJF, a o den později pak kolo vozatajské. Reportáž v závěru magazínu nás pozve na čtvrtý ročník Jezdeckého festivalu v Lysé nad Labem.

16.03.2017 15:53  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

 

Čtvrté kolo parkurového Zimního Jezdeckého poháru ČJF se uskutečnilo v sobotu 11. března ve středočeských Zduchovicích a přilákalo závodníky i ze vzdálenějších koutů republiky. Celkem se soutěží účastnila bezmála stovka koní a poníků. 

Rozpis závodů nabídl pestrou škálu soutěží. My si představíme nejúspěšnější účastníky dvou pohárových túr. Malá túra byla tradičně vypsaná jako dvouhvězdové L s návazným rozeskakováním. Parkur, jehož překážky dosahovaly výšky 120 centimetrů, dokončilo sedmnáct jezdců, z nichž devět zaznamenalo bezchybný výsledek v základním kole. 

Většina z nich nezaváhala ani v rozeskakování, a tak hrál významnou roli čas. Matador českých kolbišť Petr Dohnal sedlal dva koně. Lépe se mu dařilo s Monte Power, když zaznamenal čistou jízdu. Dosažený čas však stačil až na sedmou příčku. Šestá dojela Nina Štiková na Lionhearth. Časomíra se při jejím průjezdu cílem zastavila na hodnotě 24,32 sekundy. O pouhou jednu desetinu rychlejší byla Kateřina Veselovská na Lady Charlotte, což znamenalo páté místo konečného pořadí. Dalším jezdcem, který prošel oběma částmi soutěže bez zaváhání, byl zástupce pořádajícího klubu Josef Lánský v sedle koně Callias. Ten obsadil čtvrtou příčku.

Pro pomyslný bronz si ve svižném tempu a bez trestných bodů na kontě dojela Klára Kocumová s klisnou Bella Italia. Dva svěřence sedlala v soutěži Denisa Vegrichtová. Radost měla hlavně z výkonu klisny Phoebe, s níž si dojela pro druhou příčku a druhý nejvyšší bodový příděl do pohárového hodnocení. Vítězkou malé túry se ve Zduchovicích stala Klára Voříšková, jež se s klisnou Salinou 1 nedopustila žádné chyby a navíc proletěla cílem v bezkonkurenčně nejrychlejším čase 21,42 sekundy. 
V čele pohárového bodování je před jeho vrcholem při Jezdeckém festivalu v Lysé nad Labem Tereza Mücková s 56 body. O deset bodů méně má Andrea Halíková na druhém místě a průběžně třetí Kateřina Zigová má na kontě 42 bodů. 

Vyvrcholením zduchovického mítinku byla tzv. velká túra vypsaná jako parkur stupně S*, tedy soutěž s překážkami do 125 centimetrů. Na deset nejlepších dvojic ze základního kola čekal navíc ještě finálový parkur. Desátá příčka připadla hostující zahraniční jezdkyni Hanně Schreder. Stejná jezdkyně pak obsadila i páté místo. Klára Voříšková s klisnou Cassablancou 1 vybojovala devátou pozici, když ke třem chybám ze základního kola přidala ve finálové jízdě dvě shození.

V soutěži se objevilo hned několik jezdců, kteří ve finále sedlali dva i více koní, a tak měli během klíčového klání skutečně napilno. Jedním z nich byl Filip Doležal, který s klisnou Encinasolou postoupil do finále s čistým kontem. V rozhodující části však nasbíral 13 trestných bodů a dokončil osmý. Sedmé místo obsadil Petr Dohnal s hnědkou Shappirou R, s níž v základním parkuru chyboval dvakrát. Ve finále pak přidal ještě jedno shození.

Pro body si do Zduchovic přijela i vítězka druhého pohárového kola Denisa Vegrichtová. S Artušem 7 však po bezchybném základním kole inkasovala ve finále osm trestných bodů a skončila až šestá. Celkem pět trestných bodů v obou částech soutěže inkasoval Filip Doležal se svým dalším svěřencem Exclusive Reason De Ganad, což stačilo na konečné čtvrté pořadí. Pomyslný bronz a třetí nejvyšší bodový příděl získala ve Zduchovicích Denisa Vegrichtová s druhým ze svých koní – s valachem Escape. Celkem inkasovala 4 trestné body za chybu v základní části. S JLB Wavo Christie se podruhé divákům představil Petr Dohnal. Obě části překonal bez zaváhání a dokončil na druhém místě.

Nulu v součtu měl ve výsledkové listině také Filip Doležal s Kancellarou van de Lantakker. Navíc finálový parkur překonal výrazně rychleji, než druhý Petr Dohnal, a tak se mohl radovat z vítězství ve zduchovické velké túře zimního poháru. Čtvrté kolo na prvních třech místech žebříčku nic nezměnilo. Ve vedení je stále Andrea Halíková s 53 body, o deset bodů méně má Tereza Mücková na druhém místě a o třetí příčku se dělí Miloslav Příhoda, Jan Štětina a Denisa Vegrichtová.

Nezkrácené video záznamy z obou seriálových soutěží ve Zduchovicích můžete zhlédnout na našich internetových stránkách www.equitv.cz

Čtvrtá vozatajská část Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace pokračovala pouhý den po té skokové, v neděli 12. března. Dějištěm byly taktéž Zduchovice u Kamýku nad Vltavou. V silně obsazené soutěži jednospřeží se utkalo celkem šestnáct vozatajů. 

První rozjezd se příliš nevydařil Milanovi Domesovi, předvedl až osmý nejlepší výkon. Druhá jízda ho však nakonec posunula konečným pořadím na pátou příčku. Vyrovnané a bezchybné jízdy předvedl Jiří Ziegler a s nepatrným odstupem obsadil celkové čtvrté místo. V dobrém tempu a jen s jednou chybou v obou jízdách si s tratí poradil Dominik Brumovský, jehož výkony nakonec stačily na třetí příčku. 

Druhou pozici obsadil Ota Bareš, který si s kurzem soutěže poradil bez zaváhání. Součet jeho časů měl hodnotu 146,82 sekundy. Jen dvě a půl sekundy, tedy méně než jediný shozený balonek, dělily druhého Otu Bareše od vítěze. Tím se stal Pavel Drbohlav, jenž předvedl také dvě precizní a přitom rychlé jízdy. Pořadí zimního poháru jednospřeží vede Milan Domes s osmadvaceti body, pouhé dva body na něj ztrácí Pavel Drbohlav a o bod za ním je na třetí příčce Dominik Brumovský.

Celkem patnáct dvojspřeží figurovalo na startovní listině soutěže párů. Velmi dobře zahájil Ota Bareš, a přestože se mu druhá jízda příliš nevydařila, udržel konečné páté místo. Čtvrtý dojel Zdeněk Jirásek. Dopomohl mu k tomu zejména druhý nejlepší dosažený čas a bezchybný výkon v druhém kole soutěže. Vyrovnané výkony předváděl Josef Hrouda. Dopustil se v obou kolech jen jednoho shození a nakonec obsadil třetí místo.

Nejlepší první kolo zajel Jaroslav Kohout mladší. Pomalejší druhá jízda se mu však nevyplatila a odsunula ho na konečnou druhou příčku. Vítězem v kategorii dvojspřeží se stal Petr Vlašic. Ten v prvním kole zaznamenal s Lordem a Bubinem druhý nejlepší výsledek. Kolo druhé pak zvládl nejlépe a mohl a mohl se tak radovat z maximálního přísunu pohárových bodů. Petr Vlašic se díky triumfu ve Zduchovicích vyšvihl do čela bodování zimní túry dvojspřeží, ve kterém má na kontě osmadvacet bodů. O pouhý bod za ním je Jaroslav Juráň a třetí příčku drží Milan Domes.

Šestice účastníků se postavila na start královské kategorie čtyřspřeží.  Po vyhodnocení obou kol uzavírala výsledkovou listinu jediná žena v soutěži Kateřina Sklenská, která sice v každé části chybovala jen dvakrát, ale volila ve srovnání se soupeři pomalejší tempo. Vydařené první kolo předvedl Jaroslav Jandl. Jenže druhá jízda mu příliš nevyšla a z průběžného třetího místa klesl na konečné páté. Dvakrát zapřahal v soutěži čtyřspřeží Petr Vlašic. S první čtveřicí koní mu lépe vyšla úvodní jízda, napodruhé třikrát chyboval, což v konečném součtu znamenalo čtvrté místo. Třetí řádek výsledkové listiny obsadil také Petr Vlašic s druhým ze svých spřežení, s nímž zaznamenal nejlepší výsledek v druhém kole.

Z jižní Moravy si přijel pro pohárové body do Zduchovic člen reprezentačního kádru Jiří Nesvačil senior. Jeho první jízda byla mezi čtyřkami nejrychlejší, nevyvaroval se však chyb a po přičtení času druhé jízdy mu připadlo konečné druhé místo. Suverénním vítězem zduchovického mítinku se stal Josef Hrouda. Obě jeho jízdy byly nejlepší ze všech. Celkově se dopustil jen jedné chyby a navíc celý kurz absolvoval v rychlém tempu.

V čele hodnocení seriálu královské kategorie je Jaroslav Juráň se sedmadvaceti body. Bod od něj dělí druhého Petra Vlašice, a na třetím místě je Jaroslav Jandl.

Nezkrácené video záznamy všech tří seriálových soutěží můžete zhlédnout na našich internetových stránkách www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás zmíněnou výherní poukázku. Neváhejte tedy a hned teď se přihlaste na www.jezdeckymagazin.cz. Na stejné adrese najdete také jména výherců z předešlých soutěží.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Ve dnech 22. až 26. března se koná již čtvrtý ročník divácky velmi oblíbeného Jezdeckého festivalu. Jeho dějištěm je již tradičně výstaviště v Lysé nad Labem a opět jistě nadchne nejen skalní příznivce koní a jezdectví.

Pět dní festivalu nabídne průřez pěti jezdeckými disciplínami. Jezdci se představí celkem v 36 oficiálních soutěžích pod hlavičkou České jezdecké federace a v dalších jezdeckých ukázkách. Program jednotlivých dnů se bude zásadně lišit a rozhodně se vyplatí navštívit festival opakovaně. Středa je již tradičně spojena se soutěžemi dětí na pony. V Lysé bude zahájena sezona celoročních seriálů Pony liga a Pony extraliga. Novinkou se stane dvoukolová soutěž "Malý-velký jezdec", jež je určena pro děti do 16 let, které budou sedlat poníka i velkého koně. 

Čtvrtek bude ve znamení finále Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace v parkurovém skákání. Poslední kolo bude výjimečné tím, že jezdci získají dvojnásobný počet bodů oproti kolům předchozím. Lákadlem čtvrtečního programu bude i derby, tedy soutěž v halové všestrannosti, kdy dvojice budou překonávat klasické parkurové překážky i terénní skoky, které známe z cross-country. 

O den později, tedy v pátek 24. března, vyvrcholí parkurová část festivalu Grand Prix Czech Equestrian Teamu. Té navíc bude přecházet další novinka letošního rozpisu závodů, týmová soutěž dvojic nazvaná Jump Team. Posledním bodem pátečního programu bude turnaj Pony-games, soutěž pro družstva dětí na ponících.

Divácky nejoblíbenější sobota nabídne nejvíce jezdeckých odvětví. Na dopoledne se mohou těšit příznivci drezury, kterou je možné pro laickou veřejnost přirovnat ke krasobruslení na koni. Připraveny jsou převážně atraktivní volné sestavy na hudbu, a to až do nejvyšší sportovní úrovně Grand Prix. Odpoledne pak bude patřit další z disciplín postavených na estetice, a to gymnastice na koni, tedy voltiži. 

Parkur bude v sobotu zastoupen podvečerní adrenalinovou soutěží Mini-maxi a na programu bude také další z novinek letošního programu – Jump and Drive neboli štafeta parkurových jezdců a vozatajů, která odstartuje večerní show plnou zajímavých vystoupení. 

Neděle se ponese ve znamení vozatajských závodů, jež provází vždy bouřlivá atmosféra. K vidění budou zápřeže pony i velkých koní. Soutěžit budou v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. A bude se zároveň jednat o finále Zimního Jezdeckého poháru v této disciplíně.

Podrobnosti o Jezdeckém festivalu najdete na internetových stránkách www.jezdeckyfestival.cz

Pokud nebudete mít možnost ve dnech 22. až 26. března zavítat na výstaviště v Lysé nad Labem, pak si nezapomeňte alespoň naladit naší internetovou televizi EquiTV, kde na adrese www.equitv.cz poběží po celých pět dní živý on-line přenos.

Dle zkušeností z předešlých ročníků lze očekávat více než 50 hodin živého vysílání. V dalších dílech Jezdeckého magazínu vám samozřejmě nabídneme souhrn toho nejzajímavějšího, takže se těšíme brzy opět na viděnou!

 

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE