EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner
reklama

Koňská záchranka pomáhá k využití záchranných sítí

23.11.2017  |  AUTOR

Sbírka na nákup záchranných sítí pro koně, která vznikla v roce 2014 z iniciativy společnosti EDUvet.cz, byla ukončena. Na zavedení nakoupených sítí do praxe se významně podílela Koňská záchranka, v jejíž režii proběhla všechna školení hasičů.

reklama 22D
banner
banner
banner
banner

Tisková konference a předání poslední záchranné sítě, jež se konalo ve středu 22. listopadu, bylo definitivní tečkou za veřejnou sbírkou na nákup záchranných sítí pro koně. Vedle společnosti EDUvet.cz a MVDr. Lýdie Čačkové se na zavedení sítí do praxe významně podílela Koňská záchranka neboli Pet & Horse Emergency. Její zástupci totiž školí členy hasičských sborů v manipulaci se sítí při výjezdech k akutním případům.

„Většina dosavadních školení probíhá ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR v Brně. Pro potřeby výuky a výcviku jsou používány vybavené učebny, ale hlavně nezastupitelný praktický výcvikový polygon. U projektoru a promítacího plátna se posluchači teoreticky seznamují s manipulací se zvířetem v krizové situaci a se správným použitím improvizovaných vyprošťovacích pomůcek. V praktické části se výcvik přesouvá na cvičiště, které imituje jímku, studnu, jámu apod. a je u nich k dispozici jeřáb. Zde se ukazuje a cvičí praktické nasazování sítě a improvizovaných prostředků. A dojde samozřejmě i na nácvik samotného vytažení ze stísněných prostor,“ popisuje průběh školení Pavel Čechovský s tím, že proškoleny již byly sbory sedmi krajů: Libereckého, Jihomoravského, Plzeňského, Pardubického, Středočeského, Moravskoslezského kraje a hlavního města Prahy.

Před vyhlášením sbírky byly na území České republiky jen čtyři speciální sítě, které vedle Koňské záchranky vlastní soukromá chovatelka nedaleko Prahy a MVDr. Lucie Kalová ve Zlíně, od obou majitelek je možné síť zapůjčit. Dále jsou sítě v majetku veterinárních klinik v Brně a v Heřmanově Městci, ty jsou však k dispozici výhradně pro jejich potřeby. To, že nyní disponují sítěmi hasičské sbory, je tedy nesporná zásluha sbírky. „Sbírka byla jednoznačným a zásadním impulsem pro spuštění dosavadního vzdělávacího projektu. Před sbírkou sice proběhlo pár nesmělých pokusů o ‚vyprošťovací‘ výcvik hasičů, šlo však spíše o jednorázové akce, domluvené jen s konkrétními veliteli jednotek. Tedy nic organizovaného, ani podporovaného. Sbírka tak rozhodně splnila zadání,“ hodnotí Pavel Čechovský.

„Koňská záchranka spolupracuje s MVDr. Lydií Čačkovou, coby smluvní veterinářkou, již od svého založení v roce 2009. MVDr. Čačková, jako představitel neziskové organizace EDUvet.cz měla možnost se seznámit se záchrannými postupy za pomoci veterinárního závěsu, včetně toho, že jednu záchrannou síť Pet & Horse Emergency od počátku činnosti půjčuje majitelům koní pro domácí léčení. Na základě těchto zkušeností bylo pochopitelné, že Koňská záchranka byla spolkem EDUvet.cz oslovena pro spolupráci na této akci a navrhla také budoucí použití profesionálních veterinárních závěsů EquiLift a s distributorem pro ČR dojednala výhodnou množstevní slevu na zakoupení těchto sítí,“ upřesňuje vznik spolupráce Pavel Čechovský.

Se sítí se snadno manipuluje, pokud je to potřeba v klidu, bez časového presu. Naopak v urgentní situaci, ve stresu a v časové tísni při ohrožení zdraví zvířete to nemůže zvládnout neškolený člověk. Hasičské jednotky se v manipulaci se sítí cvičí tak, aby ji mohly použít správně a rychle v terénu, ve ztížených podmínkách, často ve tmě, mrazu. Existuje sice celá řada alternativních řešení, když síť není k dispozici. Také jí nelze použít ve všech případech, ovšem její pořízení je pro hasičské sbory nesporným přínosem. 

„Použití záchranné sítě při vyproštění velkého zvířete ze složité situace se hodí zejména tam, kde je nutné, aby se váha zvedaného zvířete rozložila na co největší plochu. Síť naopak nelze použít tam, kde není dostatečný prostor pro instalaci sítě na tělo zvířete a také v případě, pokud by hrozilo časové prodlení. Nasazení sítě může totiž v některých situacích zabrat více času než improvizované vyzvednutí. Kromě toho mají sítě samozřejmě neoddiskutovatelný význam při dlouhodobém léčení koní, kdy je potřeba pacientovi ulehčit dlouhodobé stání, nebo kdy je nutné zamezit koni v ulehnutí,“ vysvětlil Pavel Čechovský.



reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE