EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
reklama

Bezpečnost na koni: V hlavní roli helma značky KEP

03.12.2018  |  AUTOR

Na první pohled nevinný pád z koně se během vteřiny změnil v boj o život. Hlavní roli v něm sehrála helma, díky které to nakonec všechno dobře dopadlo. Konkrétně tedy helma značky KEP. Jak se chránit, se můžete dočíst v PR článku Equiservisu...

reklama 22B
banner
banner
banner
„Když na posledním tréninku moje klisna několikrát vyhodila a před hrazením jízdárny prudce uhnula, poslední, co si pamatuji je, jak letím proti pásce ohraničující naši jízdárnu. Ostatní události mám buď v mlze, nebo si je nepamatuji vůbec. Všechno šlo hrozně rychle, sanitka, vrtulník a letecký transport do pražské nemocnice Motol. Jedna z prvních vět, kterou jsem tam od lékařů slyšela, byla: „Vy jste měla asi hodně kvalitní helmu, že? Tak to buďte ráda, že jste ji měla, protože Vás zachránila.“ Po několika vyšetřeních mi lékaři sdělili, že mám otřes mozku s lehkým krvácením, které prosakuje lebečními švy. Právě kvůli němu a nutnosti snížit otok mozku jsem zůstala v nemocnici na pozorování.“
 
Pády z koně jsou nedílnou součástí jezdeckého sportu. Ne nadarmo se odjakživa říká „Kdo nepadá, nejezdí.“ V posledních letech jezdectví zaznamenalo velký boom, a tak mnohem více než kdy dříve platí, že bezpečnost je na prvním místě, a že než usedneme do sedla, měli bychom mít vždy na hlavě dobře padnoucí helmu, ideálně také oblečenou bezpečnostní vestu.
 
„Osobně si myslím, že úplné minimum, které pro sebe můžu udělat je, že budu jezdit v bezpečnostních třmenech a budu zodpovědně nosit helmu. To také dodržuji. Když jsem si před rokem kupovala svou poslední helmu, měla jsem dva hlavní požadavky – bezpečnost a vzhled. V první řadě jsem chtěla co možná nejbezpečnější helmu, ale hned vzápětí musela být také krásná - jsem přeci jen žena. Oba tyto požadavky KEPky jednoznačně splňují a já jsem si zejména ten bezpečnostní aspekt na vlastní kůži důkladně otestovala. Na to, co všechno by se mohlo stát, kdybych neměla právě tuhle helmu, raději ani nemyslím.“
 

Nová helma?

 
Ačkoliv všichni výrobci helem doporučují vyměnit helmu po každém pádu na hlavu, málokdo to dodržuje. Skutečnost je však taková, že je to přinejmenším nezodpovědné a bez nadsázky to lze považovat za hazard se životem.
 
Zejména děti padají poměrně často a jejich bezpečnost tedy závisí na rozhodnutí rodiče, zda do nové helmy bude investovat či ne. Chraňte sebe i své dítě a po každém pádu s nárazem na hlavu, na nic nečekejte a helmu bez váhání vyměňte. 
 
„To, že budu muset helmu po pádu vyměnit, bylo jasné od začátku. Náraz byl poměrně silný a ačkoliv jsem na helmě nenašla žádnou prasklinu ani nic podobného, nechci zkoušet, zda svou funkci splní i podruhé. Hned po návratu z nemocnice jsem na počítači otevřela stránky s KEP konfigurátorem a navrhovala jsem si vzhled pro svou novou helmu. Jedno je totiž jisté, moje další helma bude opět jedině KEPka.“
 
V galerii uvidíte, jak může vypadat helma po pádu.  
 
Navenek vypadá úplně v pořádku a bez jediné praskliny. Jezdec by si mohl myslet, že takovou helmu může dál bez obav používat. Opak je však pravdou. Helma, která jednou absorbovala velký náraz, již svého majitele podruhé stejně ochránit nemusí.
 

A proč?

 
Vnější skelet helem KEP tvoří mimo jiné také uhlíková vlákna, kevlar a vysoce odolný polykarbonát. Hlavní funkcí vnějšího skeletu je zabránit proniknutí cizího předmětu, čili uchránit hlavu jezdce např. před ostrým kamenem, nebo koňským kopytem, a rozložit dopad nárazové vlny a tím snížit riziko traumatu. Vnitřní výplň, která zvenčí není vidět, je konstruována, aby okamžitě pohltila náraz do sebe a nepustila ho dále na jezdcovu hlavu. Jakmile vnitřní výplň jednou pojme náraz, může být zdeformovaná ba dokonce prasklá a při dalším nárazu už vaši hlavu neuchrání.
 
A to dokonce i v takovém případě, že vnější skelet je neporušený. Ten totiž bude nadále plnit svou funkci i po nárazu. Rozloží správně náraz směrem k vnitřní výplni, ale protože tlumící vrstva vnitřní výplně je již porušená, ta náraz nepohltí a jeho síla se přenese směrem na vaši hlavu. Důsledky této události mohou být dokonce smrtelné.
 

Safety First - Bezpečnost na prvním místě

 
Výrobce špičkových jezdeckých helem KEP Italia spustil pro rok 2018 kampaň s názvem „Safety First“česky „Bezpečnost na prvním místě“. 
Hlavním cílem kampaně je, aby každý jezdec nosil helmu, která poskytuje maximální stupeň ochrany, a aby zároveň věnoval pozornost certifikaci své helmy, protože ta je jedinou skutečnou zárukou spolehlivosti.
 
Jezdecké helmy KEP se právem řadí mezi nejbezpečnější helmy na světě a aktuálně drží pět různých certifikací. Jsou to: Evropský CE, který odkazuje na standard VG1 01.040 2014-12, britský KITEMARK, který odkazuje na standard PAS015: 2011, britský KITEMARK, který odkazuje na standard VG1 01.040 2014-12, britská IC MARK, která odkazuje na standard VG1 01.040 2014-12 a také americká a kanadská SEI, která odkazuje na normu ASTM F1163 / 2015.  
 
Kromě bezpečnosti se ale KEPky pyšní také jedinečným designem, díky kterému je poznáte už z dálky. Není divu, výrobci jsou Italové, kteří si na design náramně potrpí a elegance a styl je jim vlastní.
 
Ještě stále váháte, kterou helmu si vybrat? Přijďte do některé z prodejen EQUISERVIS a proškolený personál vám poradí a pomůže vybrat tu správnou.
 
„Jestli jsem doteď až na výjimky poctivě jezdila s helmou, tak od teď už bez helmy na koně nevylezu ani na krokování. Fakt, že mi helma zachránila život, už budu mít v paměti napořád.“
 
Autor článku: Lucie Procházková


reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE