EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner
reklama

EQS poradna k oblečení na zimu: Funkční prádlo

16.10.2018  |  AUTOR

Přichází ochlazení a jezdcům nastává dilema. Co na sebe, aby po vyjížďce nebyli zmrzlí jako rampouchy? Zejména ti zimomřivější se před každou přicházející zimou modlí, aby byla co nejmírnější, a rozšiřují svou výbavu o další hřejivé doplňky...

reklama 22D
banner
banner
banner
banner

Tento článek vznikl v Equiservisu na základě praktických zkušeností po mnoha proježděných (a často protrpěných) zimách. A to nejen zaměstnanců firmy Equiservis, ale také zákazníků, kteří byli ochotní se o ně podělit.  

Bude se v něm trochu prolínat oblečení podzimní a přechodné s oblečením vyloženě zimním, což se nedá tak úplně oddělit. Snad vám pomůže lépe se v zimní výbavě zorientovat a letos v zimě už mrznout nebudete. Nebo alespoň ne tolik...

Základním principem při oblékání za účelem jakékoliv pohybové aktivity je vrstvení. Podstatou vrstvení je správná kombinace jednotlivých materiálů tak, aby byla zachována jejich funkce. Pokud se jedna vrstva vynechá, nebo je z nevhodného materiálu, celý systém vrstvení ztrácí smysl a nebude fungovat. Zjednodušeně řečeno – pokud si pod funkční mikinu a bundu vezmete bavlněné triko, nebo bavlněnou mikinu na funkční tričko, případně jako horní vrstvu pro aktivní pohyb použijete „igelitovou“ šusťákovku, můžete se s pocitem sucha a tepla rozloučit.
 
Nejčastěji se hovoří o třech vrstvách, jejich počet se ale samozřejmě v závislosti na podmínkách mění.
 


PRVNÍ VRSTVA - FUNKČNÍ PRÁDLO

Funkční prádlo, které je prodyšné a především odvádí pot od těla, abyste byli v suchu a neprochladli. Funkční prádlo se nejčastěji vyrábí z umělých vláken (polyester) s různými příměsemi. Vlákna jsou většinou dutá a odvod vlhkosti je ještě podpořen speciálním způsobem tkaní. Nabídka funkčních triček je velmi široká a výrobci vždy uvádějí, pro jakou míru intenzity pohybu je prádlo určeno. Pokud se tedy bavíme o jezdectví, je potřeba zvážit, jestli chceme vysoce prodyšné tričko pro náročné tréninky v hale, nebo něco více hřejivého pro klidné vyjížďky v romantické zimní krajině („Kdepak ty ptááááčku hnííízdo mááááš….!“). Jestliže patříte spíš mezi jezdce mrznoucí na procházkách v terénu, z osobní zkušenosti rozhodně stojí za doporučení trika z merino vlny. Ta jsou velmi hřejivá, přirozeně antibakteriální, ale neodvádí tak dobře vlhkost, což je předurčuje pro aktivity, při nichž se tolik nezpotíme. Merino ale hřeje i vlhké, takže se nebojte, že zpocení v něm budete mrznout. Jasně, je to záležitost poměrně drahá, ale zrovna v případě merina je cena úměrná kvalitě. Některá levná rádoby merino trika mají podíl vlny skutečně minimální a jednoduše nefungují. A další věcí, která je u merina zásadní, je způsob, jakým je utkané. Některá „koušou“, což prostě na sobě mít nechcete. Proto doporučujeme vyrazit do specializované prodejny a zkoušet, dokud neobjevíte to pravé.

Samozřejmě že neexistují jen funkční trička, ale i spodky, chcete-li „podvlíkačky“ nebo „jégrovky“. Platí o nich vše, co bylo napsáno o tričkách. Jedinou drobnou vadou na kráse by mohlo být to, že při oblékání rajtek na teplé legíny se tyto legíny hrnou nahoru. Dost špatně se to pak rovná. Řešením je zastrčit pro oblékání rajtek legíny do ponožek. Další možností, jak si zateplit nohy, jsou punčocháče. Při rychlém průzkumu nabídky na webu autorka článku objevila jen termo punčocháče s vysokým podílem bavlny, takže je otázka, jak v nich bude, pokud se zpotíme. Dobrým řešením by mohla být letošní novinka v nabídce firmy Equiservis od značky KINGSLAND – termo punčocháče zateplené vlnou

Velmi dobré reference podávají zákazníci Equiservisu dlouhodobě na oblečení Back On Track. Jsou to různá trička a legíny, které v sobě kombinují unikátní prohřívací a regenerační vlastnosti s výborným odvodem potu a vysokou prodyšností.

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, mějte na paměti, že prádlo musí být v první řadě příjemné, abyste ho rádi nosili, a samozřejmě musí dobře sedět – přiléhat k tělu, nikde neodstávat, aby mohlo plnit svou funkci.

 
Equiservis tip: 

Funkční prádlo CRAFT - je klasikou a dlouholetou stálicí v nabídce, prádlo je kvalitní a i po mnoha letech intenzivního používání vypadá skoro jako nové. 
 



reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE