EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner
reklama

Aleš Opatrný o olympijské kvalifikaci v Šamoríně

28.07.2015  |  AUTOR

Olympijská kvalifikace družstev v Šamoríně doslova klepe na dveře! Soutěž se uskuteční v neděli 2. 8., ale závody začínají ve čtvrtek a o den dříve dorazí do místa dění všichni účastníci. Těsně před odjezdem jsme požádali o rozhovor Aleše Opatrného!

reklama 22B
banner
banner
banner
 
 

Již pouhé hodiny zbývají do odjezdu na olympijskou kvalifikaci do Šamorína. Jak ses na tyto závody připravoval?
Jako tým jsme před čtrnácti dny odstartovali na CSIO Budapešť, kde jsme skončili v Poháru národů na 2. místě. Potom jsme se přesunuli do jednoho z areálů, kde jsme trénovali jako tým, jako jeden člověk, tak doufáme, že se nám to povede. 
 
Jak ten trénink probíhal?
Skákali jsme na velkém travnatém kolbišti, kde byly velké vodní příkopy i bedny. Promýšleli jsme, co by nás mohlo v Šamoríně čekat, a doufáme, že jsme se na to dobře připravili. 
 
Letošní sezóna zatím probíhá senzačně, nejprve prvenství v Poháru národů v Linci pak již zmíněné druhé místo v Budapešti. Dalo se vůbec očekávat, že by to mohlo probíhat takto hladce?
Už konec minulého roku naznačoval, že máme velmi dobrý tým, ale že by to probíhalo až tak hladce, jak tomu bylo hned na prvních závodech v Linci, to určitě asi nikdo z nás nečekal. 
 
Co je tou nejdůležitější změnou k lepšímu?
Myslím, že Česká republika má delší dobu dobré jezdce jenom nám chyběli kvalitnější koně, což se nám teď povedlo. Máme čtyři dobré jezdce a k tomu čtyři opravdu velmi kvalitní koně a to je to hlavní. I skvělý jezdec bez super koně se nedokáže držet ve špičce. 
 
Jak bys porovnal konkurenci, která se sešla v Pohárech národu v Linci, v Budapešti a ta co vás čeká nyní v Šamoríně?
Oboje dvoje závody se dají srovnávat s konkurencí, která náš čeká v Šamoríně. Myslím si ale, že do takové té naprosté špičky je ještě docela dlouhý krok, ale jak už jsem zmiňoval, věřím tomu, že ta šance tam je dobrá.
 
Můžeš divákům přiblížit ten olympijský systém kvalifikací, co to znamená pro družstva, a co to znamená pro jednotlivce v budoucnu po případné kvalifikaci v Šamoríně?
Naše centrální evropská liga, ten východní blok, má bohužel co se týká družstev jen jedno místo, to se dá získat právě v neděli 2. srpna v Šamoríně a je to jedinečná šance, je to jeden závod, dvoukolová soutěž, tak jako se koná Pohár národů. Postupuje bohužel jen vítěz, a proto do toho musíme dát všechno a pokusit se o to. Pro jednotlivce to je mnohem těžší, jednotlivci se počítá za posledních 14 měsíců s konkrétním koněm jen 15 nejlepších výsledků a to je opravdu náročné.
 
Do jaké míry kalkulujete s možností kvalifikace do jednotlivců, pro případ, že by český tým v Šamoríně neuspěl?
Náš první cíl je samozřejmě se pokusit uspět v Šamoríně, kdyby se nám to náhodou nepovedlo, tak já se už od začátku roku pokouším o kvalifikaci jednotlivců. 
 
V olympijském žebříčku jsi poměrně na špičce. Kteří jezdci jsou pro tebe největšími konkurenty? 
Momentálně je ve vedení Omer Karaevli, já jsem zatím na druhém místě a ztrácím na něj přibližně 70 bodů, což není moc, ale vše se ukáže po Šamoríně, kdo vyhraje. Myslím si, že hodně jezdců má stejný plán jako my, prvotně se pokusit kvalifikovat ze Šamorína a pak samozřejmě ty státy, které se nekvalifikují, do toho nastoupí víc, a budou se snažit o kvalifikaci pro jednotlivce. Díky tomu se začnou určitě tlačit víc zezadu. 
 
Které státy budou patřit v Šamoríně mezi ty favorizované?
Myslím, že se bude rozhodovat mezi pěti státy. Česká republika, Ukrajina, Polsko, Rusko a Turecko. 
 
Který národní celek ty osobně považuješ za největšího konkurenta, za momentálně nejsilnější?
Samozřejmě je to Ukrajina, protože mají opravdu silné jezdce, i když to nejsou jezdci, kteří se na Ukrajině narodili, ale s tím nic neuděláme a musíme bojovat.
 
Jak hodně sledujete výkony konkurenčních týmů v tom olympijském cyklu kvalifikací?
Letos jejich výsledky nejsou úplně přesvědčivé, Ukrajinci byli v Linci druzí za námi, v Sopotech se nedostali ani do druhého kola a Odense tuším skončili sedmí. Oni to ale určitě také brali trochu jako přípravné závody, a v Šamoríně určitě nastoupí v mnohem lepší formě, než v těch předchozích Pohárech národů. 
 
Předešlý víkend jste se účastnili CSIO v Bratislavě, kde jste měli takzvané „béčkové“ koně, jaký program měli ti „ačkoví“?
Ještě před Bratislavou jsme s kvalifikačními koňmi, kteří mají nastoupit v Šamoríně, trénovali, takže přes víkend už měli oddech. Teď poslední dva tři dny s nimi jen lehce budeme pracovat, aby zůstali v dobré náladě. Některý kůň potřebuje víc, některý méně, a zítra ráno odjíždíme do Šamorína. 
 
Jak bude vypadat ten před-nedělní program v Šamoríně?
To je pro nás ještě docela daleko, ale myslím, že dopoledne si koně lehce pojezdíme, zjistíme, jak jsou naladění a zkusíme doladit ty drobnosti, aby to pak odpoledne vyšlo.
 
Které soutěže budou absolvovat právě ty nejlepší koně, co mají startovat v olympijské kvalifikaci?
Olympijská kvalifikace se bude skákat na hlavním stadionu, to je velký travnatý plac, takže ve čtvrtek nebo v pátek se tam s koňmi jednou ukážeme alespoň na část parkuru. Někdo si třeba skočí i celý parkur, aby se koně seznámili s tím kolbištěm. Určitě si myslím, že všichni koně budou mít v sobotu odpočinek, protože v neděli je čekají dvě těžká kola. 
 
Tráva versus písek! Kterému koni jaký povrch nejvíce vyhovuje?
U každého koně to je jinak. Například můj kůň Acovaro myslím nedělá rozdíl, jestli skáče na písku nebo na trávě. Cento Lanovi a Calerimu to také nevadí. A Charly Brown od Emmy De Moussac, to je teď náš takový malinko zásek, protože na CSIO v Budapešti dvakrát nedokončila, nepřekonala vodní příkop. Ale jak jsem zmiňoval, že jsme byli na tréninku po Budapešti, tak tam vodní příkop skákal bez problémů, takže doufáme, že Emma bude v té samé formě, jako byla na začátku sezony a podařilo se jí v Linci jít Pohár národů dvakrát čistě.
 
Jak moc je Šamorín pro tebe blízké nebo vzdálené prostředí?
Šamorín je nový areál, kde jsem byl loni poprvé. Super pro nás je, že to není daleko. Doufám, že přijede spousta českých fanoušků, kteří nás budou podporovat. Samozřejmě to je jeden z nejkrásnějších areálů, který v Evropě je.
 
My samozřejmě budeme vše sledovat na místě, a budeme vám držet palce, ať se podaří dosáhnout toho vysněného cíle.
Mockrát děkuji!
 
Připravil Josef Malinovský


reklama 23D
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE