EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 7. července 2016

reklama

V dnešním dílu Jezdeckého magazínu EquiTV zhlédneme to nejzajímavější z 11. ročníku Memoriálu Jana Papouška, který se konal 29. června až 3. července v Martinicích. Druhá část je věnovaná Velkému jezdeckému dni v Kladrubech nad Labem.

07.07.2016 16:33  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Ve dnech 29. června až 3. července se v Martinicích na Příbramsku konal již jedenáctý ročník Memoriálu Jana Papouška. Vrcholem výborně obsazeného mítinku byla stejnojmenná soutěž s překážkami do 145 centimetrů. Velmi kvalitní konkurence dorazila i díky skutečnosti, že se o dva týdny později na stejném kolbišti koná mistrovství České republiky mladých jezdců a seniorů. Memoriál Jana Papouška se jel jako dvoukolový, přičemž do druhého kola postupovalo patnáct nejlepších dvojic z kola prvního.

Postup unikl např. Václavovi Nágrovi, který se v sedle Normana výborně prezentoval mimo jiné při nedávném mezinárodním mítinku CSI v Olomouci. Jezdec chyboval jednou a dokončil jako sedmnáctý. O pouhých šest desetin sekundy unikl postup do druhé části soutěže zkušenému Rudolfovi Doležalovi, který tak s Peggy Sue dokončil na šestnácté příčce – tedy na té první nepostupové. 

Jako první přicházel do kolbiště ke své druhé jízdě Alexandr Baraldi s koněm Spectrum, který si přinášel jednu chybu. Podruhé mu však parkur nevyšel a Baraldi byl vyloučen pro skok mimo pořadí. Se čtyřmi body přicházel napodruhé do kolbiště také Josef Pařenica, který sedlal klisnu Calledu. Ke svému skóre přidal ještě jednu chybu. S celkovými osmi trestnými body bral jedenácté místo. Závody si nenechal ujít ani Aleš Opatrný, který v sedle mladého Idaria van het Netehof chyboval také jednou v prvním kole. V druhém nasbíral dalších pět trestných bodů a dokončil na dvanácté příčce. – Našeho dlouhodobě nejúspěšnějšího parkurového jezdce Aleše Opatrného jsme požádali o krátký rozhovor, aby nám prozradil své plány na nejbližší dny a týdny.

Jedno shození v každé jízdě zaznamenal Vladimír Janča se Sacipontem. Jeho výsledek tak měl stejnou hodnotu, jako u Josefa Pařenici. Podle rozpisu v takovém případě rozhodoval čas prvního kola, a ten měl lepší Janča, který tak dokončil desátý. Americká jezdkyně Tanya Levorchick se do druhého kola dostala se dvěma koňmi a navíc si v obou případech držela čisté konto. Se Zanzibarem však napodruhé inkasovala devět bodů, což tuto dvojici odsunulo na třinácté místo. Dvakrát se do druhého kola podíval také Jiří Papoušek. S Capuou měl po první jízdě jeden bod. V druhé části shodil jednu překážku a s pěti body dokončil devátý. Jaroslav Jindra v sedle Ascobara nechyboval na překážkách ani jednou. Jenže v obou parkurech překročil stanovený čas, a s třemi trestnými body v součtu si dojel pro osmou příčku. Stejně si počínal také Ondřej Pospíšil s Einfachem. V obou jízdách překročil stanovený čas, a dovezl si tři trestné body. Lepší čas prvního kola, než měl Jindra, jej však posunul na sedmé místo. Tři body si z obou parkurů dovezla i dvojice Jan Štětina a Casanova-S, které stačil čas dosažený v prvním kole na šestou příčku.

Pro konečné páté místo si dojel Daniel Uleščenko s Moon Rayem. V prvním kole překročil stanovený čas a dovezl si dva body, v druhém už neinkasoval ani jeden trestný bod. Velmi dobře má letošní sezonu nastartovanou Jan Chýle, který se s Cool Paradise pravidelně účastní parkurových Velkých cen. Také v martinickém „téčku“ si vedl dobře. V první jízdě si připsal pouze jeden bod, druhá jízda byla čistá, což stačilo na konečné třetí místo. Naopak vůbec se v druhé jízdě nedařilo Ladislavovi Arientovi. Ten přicházel v sedle koně Conto Bono s jediným bodem, ovšem v druhém kole jich nasbíral celkem 25 a klesl až na čtrnáctou příčku.

Po jednom trestném bodu v každém kole si připsala Barbora Vojtková na koni Quilago a soutěž dokončila jako čtvrtá. Obě kola bez zaváhání překonaly dvě dvojice, které se tak o první místo v jedenáctém ročníku Memoriálu Jana Papouška rozeskakovaly. První z nich Američanka Tanya Levorchick dokončila s Coco D´Eclipse i rozhodující jízdu bez zaváhání, a tak vše záleželo na výsledku jejího jediného soupeře. Tím byl Jiří Papoušek se Zanzibarem VTH. Jenže dvojice v rozeskakování chybovala hned dvakrát, a vítězkou letošního ročníku se tak stala Tanya Levorchick. Jiří Papoušek se Zanzibarem dojel druhý.

My jsme na závěr požádali o rozhovor jak Tanyu Levorchick, tak Jiřího Papouška

V neděli 26. června se v prostorách Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem konal Velký jezdecký den. Krásné letní počasí a bohatý program přilákali do Kladrub mnoho návštěvníků, kteří mohli na úvod sledovat na nádvoří zámku v chovatelské ukázce hřebce i klisny působící v tomto chovu. Největší pozornost se však upínala na hlavní program, který probíhal na závodišti. Nabité tribuny nejprve pozdravili vlajkonoši v sedlech starokladrubských koní. Slavnostní průvodem, který byl také součástí zahajovacího ceremoniálu, šli jezdci v sedlech, které doprovázeli hosté v kočárech. V čele průvodu byl ředitel Národního hřebčína Jiří Machek.

V reji kočárů bylo možné vidět rozličné typy spřežení. Představily se i méně běžné zápřahy jako random, ve kterém jsou zapřažení tři koně za sebou. Dalším zajímavým zápřahem bylo pětispřeží vedené Radkem Nesvačilem a šestispřeží, které řídil jeho bratr Jiří Nesvačil. Diváci viděli několikrát čtverylku, která v různých podobách nechybí na téměř žádném jezdeckém dni. V Kladrubech ji vedle tamních jezdců předvedli i zástupci Zemského hřebčince v Písku. Nechyběla také čtverylka v dámských sedlech. Žáci kladrubské Střední školy chovu koní a jezdectví předvedli ukázku méně tradičního koňského sportu – takzvaného pushballu. Starokladrubský kůň může být výborným pomocníkem pro zemědělské práce, o čemž se návštěvníci přesvědčili v další části programu. Atraktivní kombinace parkurového a vozatajského sportu byla předvedená při ukázce nazvané Jump and Drive. V bohatém programu dostala prostor také čtverylka kladrubských a chladnokrevných koní.

Další čtverylka byla v podání dvacítky jezdců pod vedením Petra Macka v sedle hřebce Sacramoso Espada XI. Plemeno startokladrubského koně je používáno také pro práci jízdní policie v Pardubicích, která přijala pozvání na jezdecký den a předvedla část ze svých dovedností. Návštěvníky nadchl skok mohutnosti. K této adrenalinové disciplíně nastoupil kladrubský Mystero-K a dva zástupci píseckého hřebčince – Galandro a Hawai. Při společném vystoupení se představili soukromí chovatelé startokladrubských koní. Své koně předvedli na ruce, v drezurní ukázce i spřežení.

Jízda ve stoje na hřebech koní je známá jako Uherská pošta. V Kladrubech tuto atraktivní podívanou dopřáli návštěvníkům Jakub Hlávka a Jakub Mack. V Národním hřebčíně se věnují vedle parkurového a vozatajského sportu i voltiži. V rámci jezdeckého dne vystoupili zástupci hřebčína na koni Corinzia a skupina kladrubské střední školy na Sandě. Svoji krásu a ušlechtilost ukázalo stádo starokladrubských bílých klisen, které se po obvodu závodiště prohánělo ve volnosti. Závěr programu patřil Jiřímu Nesvačilovi, který vedl v jednom spřežení neuvěřitelných šestnáct kladrubských běloušů.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 11. července 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

Kolikátý ročník Memoriálu Jana Papouška se letos konal v Martinicích?
A) první
B) jedenáctý

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 

POZVÁNKA ZA KOŇMI

Ve dnech 7. – 10. července se v olomouckém Equine Sport Centru koná mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí a juniorů. O medailích se mezi jednotlivci bude rozhodovat v neděli 10. července a vy můžete být u toho, a to i v případě, že nemůžete Olomouc navštívit osobně. Internetová televize EquiTV má pro vás připravený celodenní živý přenos, který můžete sledovat na adrese www.equitv.cz. V příštím Jezdeckém magazínu vám pak přineseme souhrn toho nejzajímavějšího nejen z tohoto parkurového šampionátu, ale také z mistrovství České republiky ve vytrvalosti. Na viděnou!

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳04.05. ⏰13:00 dostihy Most ▶️
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno ▶️
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle ▶️
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE