EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner
reklama

Kůň umí dát lidem křídla. Pomáhá při hiporehabilitaci

09.03.2019  |  AUTOR

Kůň může pomáhat, ba i léčit, lidi s mentálním nebo fyzickým postižením. Znovu dává lidem křídla. Hiporehabilitace je účinnou metodou pomoci lidem s hendikepem. S hiporehabilitačními koňmi se letos setkáte na veletrhu FOR HORSE.

reklama 22D
banner
banner
banner
Kůň sehrál významnou úlohu ve vývoji lidstva. Původně divoké zvíře bylo postupem času domestikováno a utvořilo s člověkem pevné pouto, které přetrvalo několik tisíciletí. Kůň propůjčil člověku svou rychlost a sílu a v určitých obdobích se stal zcela nepostradatelnou součástí lidské společnosti. Zajišťoval přepravu osob i materiálů, usnadnil lidem lov, pomohl jim s obděláváním půdy i prací v lese. I přesto, že dnes přišel o velkou část svého původního využití, nalezl nové uplatnění zejména v oblasti sportu a rekreace.  Navíc se mu otevřely také jedny nové dveře, neboť se ukázalo, že kůň může pomáhat, ba i léčit, lidi s mentálním nebo fyzickým postižením. Znovu tedy dává lidem křídla.
 
Hiporehabilitační kůň je velmi náročná a specifická „profese“, která vyžaduje pečlivou a specializovanou přípravu a je zakončena zkouškou. Tuto profesi může kůň začít vykonávat nejdříve v pěti letech. Plemeno není rozhodující, naopak kvalita exteriéru a mechaniky pohybu v kroku s dobrou prací hřbetu, vhodným temperamentem a psychickou odolností ano. 
 
S hiporehabilitačními koňmi se letos setkáme i na veletrhu FOR HORSE, kde se představí členové České hiporehabilitační společnosti. Přivítáme zástupce sdružení EPONA Brno pod vedení Ing. Bc. Vandy Caskové, jedné z průkopnic hipoterapie a paravoltiže u nás. Ta návštěvníkům veletrhu přiblíží způsob práce hipoterapeutického koně s klienty s různými druhy postižení a seznámí je se způsobem výcviku hiporehabilitačních koní. Její svěřenci se mimo to představí v ukázce paravoltiže, což je speciální disciplína parajezdectví (obdoba klasické voltiže), která představuje nejen smysluplné využití volného času handicapovaných, ale zároveň rozvíjí jejich pohybové schopnosti, posiluje kondici a sebevědomí a v neposlední řadě boří bariéry mezi zdravými a handicapovanými.
 
Dále se můžeme těšit na děti z JS Hobit Domašov pod vedení Mgr. Jitky Bednářové Smíškové (trenérka a instruktorka Aktivit s využitím koní), která formou hry učí děti chápat přirozené chování koně, umět správně vyhodnotit všechny koňské signály a následně si koně připravit tak, aby se z něj stal všestranný a spolehlivý parťák do nepohody. 
 
Zajímá vás, jaké vlastnosti musí mít, nebo naopak nesmí mít dobrý hiporehabilitační kůň?  Kolik hodin denně může vyškolený hiporehabilitační kůň pracovat? Jak často je přezkušován a co vše je zahrnuto do jeho přípravy? Odpovědi na tyto i další otázky dostanete přímo na veletrhu FOR HORSE 4. - 7. dubna 2019. 


Štítky: FOR HORSEveletrh
reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE