EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner
reklama

Paravoltižní mistrovství ČR hostí po 2 letech Brno

02.10.2015  |  AUTOR

Vrcholná domácí soutěž v disciplíně paravoltiž (voltiž handicapovaných jezdců) proběhne ve dnech 3. a 4. října v areálu Vysoké školy Veterinární v Brně. Při mistrovství České republiky se účastníci představí celkem v devíti různých kategoriích...

reklama 22C
banner
banner
banner
banner

V loňském roce se mistrovství České republiky v paravoltiži konalo v pražském areálu TJ Orion a nyní se opět vrací po dvou letech do moravské metropole. Celkem by se mělo představit přes 30 jezdců z šesti různých klubů. Čeká na ně šest soutěží pro jednotlivce a další tři pro skupiny. Cvičit budou na pěti koních. 
 
V rámci loňského roku se v kategorii mentální handicap nejvíce dařilo mezi ženami Tereze Titěrové, která dokončila s výslednou známkou 7,52 bodů. Nejvíce se jí podařila volná sestava v druhém kole, kde obdržela téměř osm bodů. Druhá skončila Petra Vrátná (7,10 bodů) před třetí Petrou Malákovou (6,53 bodů). Mezi muži bylo nejlepší hodnocení 6,75 bodů, které získal Josef Kočí. Za své dvě volné sestavy získal v obou případech nad 7 bodů. Druhý dokončil Štěpán Švarc (6,60 bodů) a z třetí příčky se radoval Sebastián Lodin (5,80 bodů). Ženy bojovaly také v kategorii lehký handicap. V početnější kategorii se prosadila Veronika Marečková. Dosáhla na 6,90 bodů, v jejím hodnocení se však objevily dva výsledky nad sedmibodovou hranicí, a to za volné jízdy. Stříbro získala Tereza Chmelařová (6,86 bodů) a elitní trio uzavřela Karolína Kuncová (6,70 bodů). Trojice startujících se sešla na startu „zdravotně oslabení“. S vysokým hodnocením 7,63 bodů zvítězila Markéta Černíková. I zbylé dvě účastnice Terezie Tůmová a Soňa Černíková získaly více jak sedm bodů. Trojice účastníků se představila také v soutěži „tělesný handicap 1“. Nejlépe byla hodnocena Veronika Písaříková a zaslouženě zvítězila. Na konto si připsala 7,30 bodů. V loňském roce bojovali jezdci v Praze ve dvou skupinových soutěžích. V dvojicích kategorie mentální a tělesný handicap nakonec těsně zvítězily Písaříková a Kočí, jejich výsledek 6,59 bodů však byl jen o 5 setin bodů lepší než dvojice Obst – Mikuláštíková. Třetí dokončili Vrátná – Lodin. V druhé kategorii lehký handicap se ze zlata radovalo duo Černíková – Černíková se 6,39 body. Na dalších dvou místech skončili Maláková – Švarc (6,07 bodů) a Lubalová – Votavová (6,04 bodů).
 
O tom, kdo se bude radovat z cenných kovů v letošním roce, se rozhodne během soboty 3. a neděle 4. října. Sobotní program začne v 11 hodin úvodním ceremoniálem. Odpoledne proběhnou povinné a volné sestavy, večer pak bude pro širokou veřejnost přichystán společenský program spojený s vyhlášením paravoltižního poháru České hiporehabilitační společnosti. Závodní program bude pokračovat v neděli druhým kolem volných sestav, ale také soutěží Tanec & Barel, po níž proběhne slavnostní vyhlášení vítězů a zakončení celého šampionátu. Jeho přípravy se ujali zástupci z JK FANY Hostěnice a EPONY Brno.
  
Co je to paravoltiž?

Paravoltiž je jezdecká disciplína, charakterizována jako gymnastika či akrobacie na koni, která je přizpůsobená jedinci se zdravotním postižením. Takovému cvičenci říkáme paravoltižér. 
 
Paravoltižér vykonává na neosedlaném koni gymnastické cviky, a to samostatně nebo ve dvojici. Jedná se o cvičení na koni s madly, který je veden lonžérem na kruhu o průměru 16 metrů.
 
Paravoltiž je jednou z mála možností pro danou populaci stát se součástí sportovního dění. Je vhodná zejména pro ty, kteří mají chuť poprat se se svým handicapem a mají doporučení k provozování paravoltižního sportu od lékaře. Jedná se o pohybově náročnou disciplínu, která klade vysoké požadavky na koordinaci pohybu. Gymnastické cviky upravují svalový tonus, zlepšují rovnováhu a koordinaci, podporují soustředěnost. Paravoltižér by se měl naučit prostorově vnímat své tělo, polohy částí svého těla, ovládat napětí ve svalech a umět držet vzpřímené postavení páteře.
 
Cílem je podpora samostatnosti a zvyšování sebevědomí cvičenců. Cvičení by mělo vést k pocitům uspokojení a radosti z dosažených výsledků a mělo by jedince motivovat k dalšímu zlepšování výkonů. 
 
zdroj: www.cjf.cz
 



reklama 23D
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE