EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner
reklama

Kladrubské setkání při křtu kroniky plné symboliky

17.10.2013  |  AUTOR

Ve středu 16. října byly Kladruby i kamera EquiTV.cz svědkem řady symbolických okamžiků. U příležitosti křtu třetího dílu Kroniky kladrubské Jiřího Hájka proběhlo mj. zasazení tří lip symbolizující spolupráci obce, hřebčína a místní jezdecké školy.

reklama 22A
banner
banner
banner
banner

První lípa byla vysazena u Střední školy chovu koní a jezdectví, druhá v centrální části obce a třetí u Národního hřebčína. Výjimečnost celé události dodala skutečnost, že přesně 14 dní před tímto dnem byl do funkce ředitele Národního hřebčína Kladruby jmenován Ing. Jiří Machek, který okamžitě oslovil organizátory v čele s vydavatelkou knihy Ing. Lenkou Gotthardovou, aby se slavnostní křest kroniky uskutečnil právě na půdě hřebčína, nikoliv v prostorách školy. Do Císařského hostince, kde v současnosti sídlí i vedení NH Kladruby, se sešly zhruba dvě stovky místních občanů i příznivců starokladrubských koní, aby byli svědky nejen zmíněnému křtu, ale též setkání významných osobností spojených s hřebčínem a obcí. 

Kromě zmíněné Ing. Lenky Gotthardové, jež shodou okolností ve stejný den slavila významné životní jubileum, nového ředitele NH Kladruby Ing. Jiřího Machka a autorka Kroniky Kladrubské Jiřího Hájka byli dále přítomni starosta obce Kladruby nad Labem Milan Tlučhoř, ředitel Střední škola chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem MVDr. František Horák, ale také bývalý ředitel školy, resp. dříve SOUz Kladruby Ing. František Petřík. Ten byl moderátorem celého setkání a mj. vyslovil hřebčínu přání, aby se v něm ředitelé střídali právě jako ve zdejší škole. Za 60 let se v ní vystřídali pouze čtyři ředitelé, zatímco Ing. Jiří Machek je za posledních pět let pátou osobou v této vedoucí funkci Národního hřebčína. Všichni přítomní však pevně věří, že s jeho příchodem začíná snad i nová éra, která vnese do hřebčína více světla a důvodů k optimismu. 

Ing. Jiří Machek je totiž doslova kladrubských rodákem a v hřebčíně díky svým rodičům, kteří zde pracovali, vyrůstal. „Jako dorostenec jsem dokonce za tehdejší plemenářský podnik Kladruby nad Labem startoval na jezdeckých závodech a po absolvování střední veterinární a vysoké zemědělské školy jsem zde přesně před 20 lety – konkrétně 1. října 1993 – nastoupil jako asistent pro chov koní do svého prvního zaměstnání,“ prozradil Ing. Jiří Machek. Následně po zahraničním angažmá v pozici pracovního jezdce a krátkém působení v privátním sektoru pracoval od roku 1999 na ministerstvu zemědělství. Nejprve jako referent pro chov koní a později jako ředitel odboru živočišných komodit, vrchní ředitel sekce zemědělských komodit a nakonec jako ředitel odboru rostlinných komodit.

Funkci ředitele Národního hřebčína nepřebírá v jednoduché době. Některé osoby z bývalého vedení této organizace a z dalších firem čelí obvinění ze zločinů pletichy a sjednávání výhody při veřejné zakázce a také pokusu o poškození finančních zájmů EU, a to ve spojitosti s již dvakrát zrušeným tendrem na obnovu a modernizaci Národního hřebčína, jež má být financována ze zdrojů Evropské unie – konkrétně z fondu Integrovaného operačního programu. Aktuálně již od září běží třetí tendr. Uzávěrka nabídek na modernizaci stájí, několika dalších budov (celkem 17 objektů) a venkovních ploch v areálu je 15. listopadu, kdy budou otevírány obálky. Pokud se nevyskytnou výraznější komplikace, tak k uzavření smlouvy s dodavatelem by mohlo dojít na přelomu roku, příp. v průběhu ledna. Všechny opravy pak musí být hotovy do konce roku 2014. 

Záznam ze slavnostní události spojené se křtem třetího dílu Kroniky kladrubské uvádí na svém You Tube kanálu internetová televize EquiTV.cz, která též připravuje na nejbližší dny exkluzivní rozhovor s novým ředitelem Národního hřebčína Kladruby Ing. Jiřím Machkem.

REPORTÁŽ ČESKÉ TELEVIZE NAJDETE ZDE

FOTOGALERIE KE ZHLÉDNUTÍ POD TÍMTO ODKAZEM

 



reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE