EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 3. září 2015

reklama

Dnešní díl Jezdecké magazínu nás v první reportáži zavede do Plzně, kde proběhlo 28. – 30. srpna desáté kolo Českého skokového poháru. Druhá část je věnovaná MČR pony v drezuře a skákání, které se konalo ve Zduchovicích.

03.09.2015 16:30  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

Desáté kolo Českého skokového poháru se odehrávalo od 28. do 30. srpna v plzeňském Českém údolí a na programu vrcholného dne nechyběly opět všechny tři tradiční seriálové túry. 

Dílčí finále série pro amatéry mělo na startovní listině třináct dvojic a deset z nich překonalo kurz parkuru čistě. O nejvyšší bodový příděl se tedy rozeskakovaly. Zuzana Němcová s valachem Casade nechybovala ani v rozeskakování, ale volila opatrnou jízdu, jejíž čas nakonec stačil na čtvrté místo. O poznání rychleji a také bez chyb překonala rozhodující parkur Jiřina Kristina Vlková s Conmirem. Její čas 38,27 stačil na třetí příčku. Konečnou druhou pozici obsadila dvojice Leona Lančaričová a klisna Lexus. Na překážkách ani jednou nechybovala a časomíra se při průjezdu cílem zastavila na hodnotě těsně nad hranicí 37 sekund. Nejrychleji a také bezchybně se s trasou rozeskakování popasovala Taťána Studničková s Donely a připsala si tak v bodování Amateur Tour dvacet bodů. 

V čele žebříčku amatérské túry je Karolína Filingerová. Do vedení se dostala již po ptýrovském devátém kole a v Plzni si připsala dalších 16 bodů. Na svém kontě jich tak má rovných sto! 
Také junioři měli na programu dílčí finále své túry, ve kterém se představilo dvaadvacet dvojic. Soutěž rozhodovalo rozeskakování mezi čtyřmi bezchybnými jezdci ze základního kola. Nevděčné čtvrté místo nakonec bral Petr Dajbych, který na klisně Zadeleen A.B. nasbíral 13 trestných bodů. Daniel Uleščenko s klisnou Santa Silvia se v rozhodující části soutěže dopustil jedné chyby, která v důsledku znamenala třetí řádek výsledkové listiny. Chuť si spravil s dalším svým koněm, valachem Capitanem, s nímž také postoupil do rozeskakování. V tomto případě ovšem nechyboval a v čase 37,71 si dojel pro krásnou druhou příčku. Nejvíce bodů do juniorského žebříčku vybojovala v Plzni Natálie Soukupová s jedenáctiletým koněm jménem Laququ. Základní část i rozeskakování překonala bez zaváhání, navíc dosáhla času 36,82. 

Vrcholem závodů byla Velká cena Plzně, do jejíhož finále postoupilo tradičně deset nejlepších dvojic ze základní části. Nechyběl mezi nimi Tomáš Lomský s New Dancerem, nicméně v druhé části soutěže svou jízdu po nevydařeném průběhu vzdal. Po chybách se rozhodl nepokračovat také zkušený Jaroslav Jindra v sedle Ascobara. Tito dva jezdci se tudíž umístili na sdíleném devátém místě. Jiří Luža se do finále podíval hned dvakrát. Lépe měl soutěž rozjetou s Verdim-S. Ze základního parkuru totiž přicházel s čistým kontem. Nakonec však dvakrát chyboval, což ho posunulo na osmou příčku konečného pořadí. Osm trestných bodů v součtu zaznamenal také Josef Pařenica s Calledou, pouze s tím rozdílem, že měl po jedné chybě z obou jízd. Čas dosažený ve finále mu nakonec přisoudil sedmé místo. Druhým koněm, kterého sedlal Jiří Luža, byl Benito-S. První část soutěže absolvoval s chybou, v druhé si připsal pouze jeden bod za překročení stanoveného času a s pěti body se usadil na šesté příčce.

Jedním z osmi jezdců, kteří v prvním parkuru nechybovali, byl Jiří Papoušek na klisně Capua. Nicméně ve finále jednou shodil a s ohledem na čas z toho byla nakonec pátá pozice. Nulu v základním kole zaznamenal i Ludvík Jandourek s klisnou Good Girl, ale v druhé části k ní přidal jednu chybu na úplně poslední překážce. Časomíra ukázala hodnotu 43,47, což stačilo na čtvrté místo. O konečné třetí příčce pro Václava Nágra na hřebci Casius rozhodl dosažený čas ve finále, jelikož měl v součtu také 4 trestné body. Cílem však projel o půl sekundy rychleji než Ludvík Jandourek a nebít zmíněného zaváhání, stal by se vítězem Velké ceny. Pouze dva jezdci zvládli překonat jak základní, tak finálový parkur bez zaváhání. Jedním z nich byl Milan Severa s klisnou Beldarlo. Našel se však jezdec, který taktéž předvedl dvě čisté jízdy a navíc s rychlejším finálovým časem. Pro Milana Severu tak z toho bylo nakonec druhé místo. Jezdcem, který jej porazil, byl Václav Studnička. Na klisně Elis ani jednou nechyboval a cílem projel o necelou sekundu rychleji. Vůbec poprvé ve své parkurové kariéře tak vyhrál Velkou cenu v rámci Českého skokového poháru.

Před posledními dvěma kvalifikačními koly Českého skokového poháru vede žebříček jezdců stále Marek Klus před Rudolfem Doležalem. O třetí příčku se dělí Barbora Tomanová s Vladimírem Treterou.

Během posledního srpnového víkendu se ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou uskutečnilo mistrovství České republiky pro jezdce na pony v drezuře a v parkurovém skákání. V našem sestřihu vám ukážeme to nejzajímavější z rozhodujících soutěží konaných v neděli 30. srpna. 

Poslední den závodů vrcholila mimo jiné tříkolová soutěž drezurních jezdců kategorie od 13 do 16 let na pony s výškou do 148 centimetrů. Loňská dvojnásobná vicemistryně Sára Vingrálková získala tento rok s Emilem-R bronzovou medaili. Stříbro vybojovali Zuzana Baloušková a Lipton Samba. Jejich průměrná známka ze všech kol byla o téměř dvě procenta vyšší než známka bronzové Sáry Vingrálkové. Soupeřům ovšem zcela odskočila Alexandra Hanáčková. S koněm Grenadier dostala od rozhodčích nejvyšší hodnocení ve všech třech kolech. V tom posledním získala dokonce známku vyšší než 70 % a stala se tak zaslouženě mistrní České republiky ve své kategorii.

V parkurovém skákání završily mistrovské klání nejprve děti ve věku 8 až 12 let na ponících s výškou do 135 centimetrů. Na čelních pozicích byly po zahajovací stylové soutěži nepatrné rozestupy, takže rozhodovalo právě až nedělní třetí kolo. Chyba, které se v něm dopustila Tereza Svobodová s Delmorou, ji stála bronzovou medaili a jezdkyně se musela nakonec spokojit s nevděčným čtvrtým místem. Podobný osud potkal i Marianu Michlíčkovou s Likenem 1. Pokud by dokázala překonat nedělní parkur čistě, získala by stříbro. Jenže přišlo jedno shození, a to znamenalo konečné třetí místo. Natálie Kovářová s valachem Dollom Sharivari naopak v rozhodující jízdě nezaváhala a k dvoudennímu skóre nepřidala žádné trestné body, což jí vyneslo druhou příčku. Od samého začátku mistrovství se na čele této kategorie usadila Eliška Hansedlová. S Kewinem byla nejlépe hodnocená v prvním kole na styl, a když obě následující kola překonala bezchybně, bylo o mistryni republiky rozhodnuto.

Děti v mladší věkové kategorii měly vypsanou ještě jednu mistrovskou soutěž, a to na pony s kohoutkovou výškou hůlkovou mezi 136 a 148 centimetry. Pravidla dovolují, aby mladší jezdci soutěžili v obou výškových kategoriích pony, takže i na startu této soutěže se objevila Tereza Svobodová. Tu jsme mohli sledovat tentokrát s koněm Beauty. Poslední kolo této kategorie pro ni však bylo ještě větším zklamáním, po dvou kolech totiž vedla a dvěma chybami v nedělní jízdě klesla až na konečné deváté místo. Bronzovou medaili se podařilo vybojovat Janě Táboříkové s Romeem, ačkoliv po prvním dni byla až devatenáctá. Nicméně chyby soupeřů a její vydařené výkony v dalších dnech mistrovství jí vynesly až na stupně vítězů. Natálie Kovářová s Melisou také nepatřila k jezdcům, kteří se v úvodu drželi na špičce. Čisté druhé a třetí kolo jí však nakonec posunulo až ke stříbrnému stupínku. Z vítězství se radovala Adéla Opatrná. Nejmladší reprezentantka známé jezdecké rodiny sedlala Diamanta. Hned na začátku mistrovství si připsala pouhé 4 desetiny trestného bodu. Na parkurech v druhém a třetím kole ani jednou nechybovala a stala se tak mistryní České republiky.

Jezdci nejstarší kategorie od 13 do 16 let s poníky do 148 centimetrů závodili také ve třech kolech. Všechny tři soutěže však byly klasické s tradičním přidělováním trestných bodů. I v tomto případě promluvilo výrazně do pořadí nedělní třetí kolo, ale také následné rozeskakování. Michaela Klugarová s Minem měla po dvou kolech nadějné 4 trestné body, jenže v poslední jízdě inkasovala dalších jedenáct a dokončila na desáté příčce. Smutná ze svého výkonu v rozhodující části musela být také Karolína Gálová s Chockem. Do nedělního dne si přinášela pouhý bod, jenže poté k němu přidala ještě třináct a z průběžné čtvrté příčky klesla na konec první desítky. Hned pět dvojic zaznamenalo po sečtení všech kol osm trestných bodů, a jelikož se jednalo o jezdce na medailové pozici, muselo rozhodnout rozeskakování. Matěj Beinhauer s Hvězdou shodil v rozeskakování jednu překážku a s časem 35,57 se zařadil na konečné šesté místo. Přibližně o dvě a půl sekundy rychlejší byl Lubomír Gabryš, který na klisně Darinka také v rozeskakování jednou chyboval a dokončil celkově pátý. Na jistotu jela v rozhodujícím klání o medaile Markéta Miková se Sun Shain. Na překážkách ani jednou nechybovala, avšak s dosaženým časem to stačilo na neoblíbenou bramborovou medaili. Sofie Najmanová s Nightbeauty T jela riskantněji, přesto předvedla bezchybnou jízdu a vybojovala nakonec bronz. Na stříbrný stupínek vystoupila Tereza Lipavská, která dokázala s klisnou Kačenkou v rozeskakování pokořit čas Sofie Neumanové ještě o patnáct setin sekundy. O vítězi již bylo rozhodnuto před rozeskakováním. Nina Hartzová na Vanese ve všech třech kolech shodila jen jedinou překážku, a tak se už po dojetí třetí kola mohla začít radovat z titulu mistryně republiky v nejstarší kategorii mistrovské soutěže dětí na pony. 

POZVÁNKY ZA KOŇMI

První zářijový víkend přinese další ze série mistrovství České republiky. Tentokrát se bude o titulech rozhodovat v Brně na Panské líše, kde se sjedou děti a junioři závodící ve všestrannosti.

Ke svému vrcholu se blíží také chovatelský seriál Kritérium mladých koní. Všestrannost své finále má již za sebou a my se můžeme těšit na finálová klání v drezuře a v parkurovém skákání, která se odehrají od pátku 4. do neděle 6. září ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou.
Kamery EquiTV ve Zduchovicích nebudou chybět, a tak se již v příštím Jezdeckém magazínu můžete těšit na souhrn toho nejzajímavějšího. U jeho premiérového vysílání ve čtvrtek večer se opět těšíme na viděnou! 

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE