EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 28. září 2017

reklama

Poslední záříjový Jezdecký magazín se vrátí k MČR spřežení, které se konalo v polovině září v Pardubicích. Druhá reportáž je věnovaná poslední Velké ceně ČSP a finále celého seriálu, které hostily Hořovice. Sledujte magazín s datem 28. září...

28.09.2017 16:40  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Pardubické dostihové závodiště hostilo ve dnech 15. až 17. září mistrovství České republiky ve čtyřech vozatajských kategoriích. 

V soutěži dvojspřeží pony začala slibně Monika Pospíšilová, která zajela druhou nejlepší drezuru. V maratonu se jí však příliš nedařilo, a přestože v závěru předvedla velmi dobrý parkur, zůstala nakonec těsně pod stupni vítězů. Tomáš Jelínek podával během všech tří soutěžních dnů vyrovnané výkony, které mu nakonec zajistily bronzovou medaili. Stříbro vybojoval Erik Zuvač. Dopomohl mu k němu hlavně maraton, v jehož samostatném hodnocení skončil druhý. Způsobem start-cíl si pro zlato a titul mistra České republiky dojel Michal Kořínek. Vedení se ujal už v první části šampionátu, pokračoval přes vítězný maraton a nezaváhal ani při jízdě mezi kužely. 

V kategorii jednospřeží se v konkurenci dvaceti spřežení blýskl vítězným parkurem Jiří Koníř a skvěle si vedl i v maratonu. V součtu s výsledkem z drezury to však stačilo na nepopulární bramborovou pozici. Bronz si z Pardubic odvezl Libor Kurka, a to hlavně díky tomu, že všechny soutěžní dny absolvoval bez výrazných výkyvů či chyb. Několikanásobný mistr republiky Jan Exnar se musel letos spokojit s titulem vicemistra. Ze všech vozatajských disciplín mu vyšla nejlépe hned ta první, tedy drezura, v níž dostal druhou nejvyšší známku. Jaroslav Petřek držel průběžné vedení po drezuře, a nenechal si jej vzít ani po maratonu. Bezchybně překonal i trať parkuru, ve kterém dojel druhý pouze s rozdílem dosaženého času.  To v konečném součtu znamenalo zlato s odstupem více než 9 trestných bodů na ostatní soupeře.

Silná sestava devíti vozatajů se postavila na start soutěže dvojspřeží velkých koní. Třetí příčku obsadil Josef Hrouda, jemuž se vydařil závěrečný parkur, který byl hodnocený jako druhý nejlepší. Václav Coufalík vstoupil do šampionátu pěkným výkonem na drezurním obdélníku, jeho nejlepší chvíle však přišla v neděli, když mezi kužely nenašel přemožitele. V součtu mu to vyneslo druhé místo. Vítězem a mistrem republiky pro rok 2017 se stal Josef Drábek. Ten se vyhoupl do čela hned v první disciplíně – drezuře a nejlépe si vedl také o den později v terénu. Přestože na parkuru přišly chyby, o vítězství ho nepřipravily.

V královské disciplíně čtyřspřeží změřili síly tři účastníci. Bronz si odvezl Jaroslav Jandl, který také ve všech třech částech šampionátu obsadil dílčí třetí místa. Zkušený člen národní reprezentace Jiří Nesvačil senior získal tentokrát v Pardubicích titul vicemistra. Zahájil druhým místem v úvodní drezurní zkoušce, stejně tak byl druhý i v maratonu a v parkuru. Jaroslav Juráň junior v první části soutěže vyhrál a vybudoval si náskok třech trestných bodů. Ten ještě o pět bodů prohloubil v sobotní terénní jízdě a jediná chyba při jízdě mezi kužely jej tak už o zlatou medaili nemohla připravit. 

Video záznam z průběhu mistrovství České republiky spřežení v Pardubicích najdete na našem webu www.equitv.cz.

 

Organizace finále Českého skokového poháru byla letos přidělena do Hořovic. Jezdci se tak ve dnech 19. až 24. září sjeli do areálu Ranče Opatrný na Berounsku k závěrečnému mítinku této domácí parkurové extraligy. Na hořovickém kolbišti se finále konalo po třech letech. Dva předešlé ročníky vyvrcholily v Olomouci. Atraktivní program, který sliboval na neděli velké finále pro čtyři nejúspěšnější jezdce, jež si po vzoru světových jezdeckých her na parkuru střídají koně, přilákal navzdory sychravému počasí mnoho diváků. 

Sobota byla ve znamení poslední letošní Velké ceny, která, jak se v jejím průběhu ukázalo, byla pro určení nejlepší čtveřice rozhodující. Na parkuru stupně T*, jehož překážky dosahovaly výšky 145 centimetrů, se představilo více než čtyřicet dvojic, a deset z nich pak postupovalo do finále této soutěže. Hned několik jezdců se v posledním kole pokusilo ještě proklouznout do takzvané TOP4. Jedním z nich byl dvojnásobný vítěz seriálu Rudolf Doležal. V Hořovicích však dojel s Larou Croft na 16. místě, což na výraznější posun v tabulce nestačilo. 

Ještě větší šance měl Jan Chýle, jemuž se letos podařilo s hřebcem Cool Paradise vyhrát dvě kola. Jenže i jeho dělila jedna chyba a horší dosažený čas v základním parkuru od posunu do elitní desítky a tím také do nejvyšších pater seriálového žebříčku. Rovněž Aleš Opatrný mohl promluvit do sestavy pro nedělní vrchol, přestože se na pohárových kolbištích neprezentoval letos tak často. Do finále Velké ceny se probojoval dokonce se dvěma svěřenci. O postup do nejlepší čtyřky se pokusil nakonec pouze se Zandirem, dojel však devátý, což na nejvyšší příčky v pohárové tabulce nestačilo.

Naopak cesta ze severu Moravy do středočeských Hořovic se vyplatila Markovi Klusovi. Ten byl před posledním kolem těsně před branami finále. V hořovické Velké ceně dojel s Al Camberem sice dvanáctý, absence lídra pohárového žebříčku Zdeňka Žíly, ale hlavně body za toto umístění ho však nakonec katapultovaly na čtvrtou příčku žebříčku a jisté místo na startovní listině nedělního velkého finále. Postupovou pozici si udržel také Jan Štětina, který v posledním kole s Verdim-S obsadil třinácté místo. Finále samotné Velké ceny mu tak sice uniklo, ale mohl se začít soustředit na nedělní vyvrcholení celého seriálu. Čistým výkonem se do elitní desítky Velké ceny probojoval Jiří Skřivan s Flying Star. Nakonec z toho bylo po jedné chybě sedmé místo, což stačilo na upevnění pozice ve velkém finále. Ve skvělé formě se představila na hořovickém kolbišti Barbora Tomanová. S klisnou Sorceress nenašla v posledním bodovaném kole přemožitele a vítězstvím ve Velké ceně se vyšvihla také do vedení celého seriálu.

Finálovou čtveřici tak tvořili Barbora Tomanová, Jiří Skřivan, Jan Štětina a Marek Klus. Pro úplnost nesmíme opomenout ještě výborné výkony jezdců, kteří ve hře o postupovou čtyřku sice nebyli, ale v sobotním Téčku se jim dařilo. Sergej Motygin s Dylanem si s jediným trestným bodem připsal třetí místo. Ještě lépe si vedl Kamil Papoušek s Nadalem Z, jenž dvěma bezchybnými jízdami dokončil těsně za vítězkou Barborou Tomanovou.

Neděle 24. září přinesla tolik očekávané finále Českého skokového poháru, do kterého postupují čtyři nejlepší jezdci z kvalifikačních kol. Ti podle pravidel startují na zkráceném parkuru s výškou překážek do 145 centimetrů, přičemž první jízdu absolvují se svým koněm, další tři jízdy pak s koňmi svých soupeřů. První vstupoval do kolbiště Marek Klus v sedle valacha Sabelia a začal s ním velmi dobře, když ani jednou nechyboval. Čistě dojel do cíle také druhý Jan Štětina, který pro finále zvolil hřebce Verdiho. Nulu dovezl rovněž Jiří Skřivan s klisnou Flying Star, takže laťka pro poslední nastupující Barboru Tomanovou byla nastavena vysoko. Ta se v sedle Clintona, jehož si vybrala ze svých svěřenců, dopustila jednoho shození, a tak měla před druhými jízdami hendikep čtyř trestných bodů. 

Druhou rundu otvíral Jan Štětina, který se Sabeliem zopakoval bezchybný výkon a v polovině finále držel čisté konto. Jiří Skřivan sedlal napodruhé Verdiho, a opět si poradil s kurzem Zdeňka Krpely bez zaváhání. Své bodové konto nezatížila tentokrát ani Barbora Tomanová, která si zkusila parkur s Flying Star. Po dvou kolech tak měla čtyři trestné body. Jeden trestný bod za překročení stanoveného času si připsal na konto Marek Klus, který uzavíral rundu s valachem Clintonem. 

Výsledky čtveřice finalistů tak byly v polovině klání velmi vyrovnané. Třetí jízdy přinesly v rámci celé soutěže nejvíce chyb. Jiří Skřivan se Sabeliem zaváhal dvakrát. Dvou shození se dopustila také Barbora Tomanová s Verdim, a jí se tak nejvyšší příčka prozatím vzdalovala nejvýrazněji. Marek Klus absolvoval třetí kolo s klisnou Flying Star a dovezl čtyři trestné body.
Osm trestných bodů si v závěru připsal Jan Štětina s Clintonem a situace se zdramatizovala. 

Před rozhodující částí si nejlépe stál Marek Klus s pěti trestnými body. Jan Štětina a Jiří Skřivan měli po dvou chybách, o chybu více pak měla průběžně čtvrtá Barbora Tomanová. Ta však v sedle Sabelia ještě zabojovala, když dokončila poslední parkuru bez chyb a její konečný výsledek tak měl hodnotu velmi solidních dvanácti trestných bodů. Ovšem také její soupeři bojovali do poslední chvíle. Marka Kluse, jenž měl po třech kolech pět bodů, čekal hřebec Verdi. Při pohledu do průběžných výsledků bylo jasné, že pokud nezaváhá, nemůže jeho celkové vítězství nikdo ohrozit. Marek Klus udržel nervy na uzdě, zvolil tempo na jistotu a taktika se mu vyplatila. Cílem projel s jedním bodem za překročení stanoveného času, a mohl se tak začít radovat z druhého pohárového vítězství v kariéře.

O druhém místě se rozhodovalo mezi Janem Štětinou a Jiřím Skřivanem. První jmenovaný překonal poslední kolo s Flying Star čistě. Také Jiří Skřivan prokázal zkušenost a v sedle Clintona nezaváhal. Oba jezdci tak měli v závěru po dvou chybách a ke slovu přišel součet dosažených časů. Rozdíl v součtech čtyř jízd byl neuvěřitelných sedm desetin sekundy, které hrály do karet Janu Štětinovi. Ten tak obsadil stříbrnou pozici. Třetí skončil Jiří Skřivan před čtvrtou Barborou Tomanovou. Nezkrácený video záznam sobotní Velké ceny Hořovic i nedělního grand finále najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

 

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Chladnokrevná plemena koní mají každoročně své mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích. Tradičně při něm měří síly koně v jednospřeží a dvojspřeží. Šampionát je rozdělen do třech disciplín, kterými jsou: ovladatelnost s kládou, formanská jízda a těžký tah. Letošní ročník se koná na závodišti v Humpolci Dusilově, a to na přelomu září a října. Kamery EquiTV u toho samozřejmě nebudou chybět, a tak se již nyní můžete těšit nejen na souhrnnou reportáž, ale také na nezkrácený video záznam umístěný na našich internetových stránkách.

Do příštího Jezdeckého magazínu pro vás připravujeme reportáže z vrcholu rámcových seriálových soutěží Českého skokového poháru. Podíváme se také na předposlední kolo prestižní série závodů Global Champions League a Longines Global Champions Tour. V neposlední řadě si připomeneme průběh mistrovství České republiky ve voltiži, které hostil na konci září Zemský hřebčinec v Tlumačově. Nezapomeňte si tedy pustit náš pořad hned při čtvrteční premiéře. Na shledanou!

 

 

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳17.04. ⏰14:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
ČT⏳18.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰14:00 dostihy Praha Chuchle  
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE