EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 27. září 2018

reklama

Poslední zářijový magazín je nabitý! Podíváme se na finále skokového KMK do Hradištka, na EJC do Chuchle i na MČR Working Equitation CSWE do Českých Budějovic. Připomeneme si také MČR chladnokrevných koní a večerní show v Lysé nad Labem.

27.09.2018 16:02  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner

Hradištko u Sadské hostilo ve dnech 8. a 9. září finále Kritéria mladých koní v parkurovém skákání. Tato speciální chovatelská soutěž byla rozčleněná do čtyř kategorií. Jednak podle věku koní, od čtyř po šestileté a také podle pohlaví. Zvlášť závodily klisny a zvlášť hřebci a valaši. 

Nejmladší věkovou skupinu čekaly parkury stupně ZL tedy s překážkami do 110 centimetrů. V kategorii klisen zvítězila bělka českého chovu Optima po hřebci Cannavarovi, jíž sedlal Zdeněk Žíla. Mezi stejně starými hřebci a valachy dosáhl v průměru z obou kol nejvyšší známky Capibara, který působí v Zemském hřebčinci v Písku. K výhře tohoto holštýnského bělouše dovedl Jakub Štěrba. Pětiletí skákali o pět centimetrů výše. Kategorii klisen ovládla s nejvyšším hodnocením v obou jízdách česká klisna Evien po hřebci Aristo Z. Představila se v sedle s Jiřím Hruškou. Dvojice Tereza Mücková a Ikares Karsit brala první místo v soutěži hřebců a valachů narozených v roce 2013. Holandský hřebec dostal za druhou jízdu výjimečně vysoké hodnocení přes 28 bodů. 

Více než 28 bodů si za svůj výkon v druhém kole vysloužila také šestiletá klisna českého teplokrevníka Juliett s jezdkyní Lindou Portychovou. Dvojice se stejně jako všichni účastníci v nejstarší věkové skupině musela popasovat s překážkami do 125 centimetrů. Z dvoukolového klání šestiletých hřebců a valachů vyšel vítězně holandský hřebec He´s Blue, kterého prezentoval Karel Polák. Video záznam skokového finále Kritéria mladých koní najdete na našem webu www.equitv.cz.

 

Úchvatnou podívanou nabídnul v sobotu 22. září čtvrtý ročník Evropského poháru žokejů, na němž se představilo šestnáct skvělých jezdců z rekordního počtu patnácti zemí. V celkovém bodování zvítězil trojnásobný český šampion působící druhou sezonu v Německu a reprezentující rodný Kazachstán Bauyržan Murzabajev. Zopakoval tak triumf z roku 2016 a stále se prvním dvojnásobným držitelem poháru. Druhý při své české premiéře skončil Francouz Jean-Bernard Eyquem, bronz uhájil zástupce Německa Andreas Helfenbein.

Nejsledovanějším dostihem programu byl Leram Million na 1400 m, jehož dotace 2,6 milionu korun přilákala mimořádně skvělou sestavu. Té vévodil legendární irský sprinter Gordon Lord Byron. Byl samozřejmě favoritem, a to s kurzem 1,6 : 1. V polovině cílové roviny vedl, avšak v závěru klesl na konečnou pátou příčku. Jistě o délku a půl se prosadil druhý favorit s kurzem 6,5 : 1. Byl jím čtyřletý tmavý hnědák Troizilet vedený žokejem Eyquem. Stal se jedním ze dvou vítězů stáje Leram a jedním ze tří vítězných svěřenců trenéra Václava Luky během tohoto odpoledne.

Jeho hattrick načal podle očekávání favorit dostihu Lokotrans Middle na 1800 m, nejvýkonnější český mílař současnosti Wireless. Toto při prvním zdejším vystoupení k již jedenáctému prvenství kariéry dovedl Bauyržan Murzabajev a opanoval tak tento dostih potřetí v řadě. Hattrick Václava Luky pak dovršila ve 40. Velké ceně Českého turfu na 2400 m rovněž prvně na českém území startující tříletá bělka Rousse ze stáje Hany Veselé. Vedena byla taktéž Bauyržanem Murzabajevem, který tímto výsledkem definitivně potvrdil zisk poháru.

 

České Budějovice hostily ve dnech 15. a 16. září druhé mistrovství České republiky ve Working Equitation pod hlavičkou Czech Society for Working Equitation. V neděli byly na programu testy zručnosti a rychlosti. Rozhodování se ujala naše národní rozhodčí Jana Bílková, jako druhý rozhodčí bylo nominován z Portugalska pozvaný Mario Pimentel. Pomocným rozhodčím byl João Ralão Duarte, který v dopoledních hodinách rozhodoval svod a výstavu koní na prvním Lusitano Festivalu konaném souběžně s touto akcí.

V kategorii třídy Z Budweis Open nenašla přemožitele Nikola Márová se svým koněm Zippo Firelight. Ti uspěli jak v sobotním drezurním testu, tak v testu ovladatelnosti a právem si dojeli pro první příčku v celkovém hodnocení. Druhou příčku obsadila Barbora Vondroušová na koni Silver Cool Duck a jako třetí s v celkovém hodnocení umístila Martina Kolářová s koněm Holly Golly Boogie. 

Další soutěžní kategorií byla třída Z, ze které vzešla juniorská mistryně Olga Maria Folkmanová na plemenném lusitánském hřebci Quiosque. Druhé místo vybojovala Veronika Srbová na belgické teplokrevné klisně Carrera a třetí místo získala Ivana Štěfková s kříženkou Mercy.

O mistrovský titul ve Working Equitation se bojovalo také v třídě S. Obhájit prvenství z roku 2017 se povedlo Stanislavě Kindlové na lusitánském hřebci Fausto. O vítězství rozhodl dramatický test rychlosti. Pro titul vicemistra republiky si dojela Jitka Pitrová s koněm Neapolitano a bronzovou medaili získala Pavlína Kristová na koni Carbonero.

 

Ve dnech 15. a 16. září se v areálu hřebčína Františkův dvůr v Klokočově konalo mistrovství České republiky chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. Sobota patřila tradičně jednospřeží. Soutěž se skládala ze tří různých disciplín. Formanskou jízdu, což je obdoba vozatajského parkuru s několika specifickými překážkami, zvládl nejlépe Jan Blizňák s klisnou Švarnou. Navíc si v dalších částech šampionátu připsal dvě dílčí třetí místa, což mu v celkovém součtu vyneslo vítězství. 

Druhou příčku vybojoval David Janoš s Brysem Stadleckým. Výrazně mu pomohl hlavně nejlepší výkon v ovladatelnosti v kládě. Vyrovnané výsledky vynesly bronzovou pozici slovenské dvojici Pavol Kitaš a Ostermann. Nejlépe si vedl ve formanské jízdě, v níž byl třetí. Nesmíme zapomenout na divácky velmi atraktivní těžký tah. V něm uspěl další ze slovenských zástupců Jana Francisty, jehož kůň Cedrik utáhl 1500 kilogramů vážící saně na největší vzdálenost.  

V neděli se závodilo o tituly v kategorii dvojspřeží. Čekaly je stejné tři disciplíny jako singly o den později. Mistrem České republiky se stal Marian Fízek, jenž vedl koně Lorda a Buntka. Blýskl se zejména výkonem v těžkém tahu, který nikdo ze soupeřů nepřekonal. Se svým párem utáhl saně o hmotnosti 2200 kilogramů na vzdálenost šestnácti metrů. Stříbro si z Klokočova odvezl Pavel Reichel s koňmi Neron a Brys Slezský. Předvedl nejlepší formanskou jízdu, s kládou vybojovali dílčí třetí pozici. A i přesto, že v těžkém tahu skončili už na váze 1800 kg, kterou navíc dotáhli jen na vzdálenost 5 metrů, na celkové druhé místo to stačilo. 

Pavol Kitaš s koňmi Ostermann a Cyrano předváděl poměrně vyrovnané výkony. Jednotlivé zkoušky dokončil jako čtvrtý, pátý a sedmý, ale když se sečetly body za tato umístění, byl z toho nakonec pomyslný bronz. Naopak Dušan Turčan se Saimonem a Grafem zůstal mimo medailové pozice, ale může se pyšnit tím, že zvládl ze všech nejlépe ovladatelnost s kládou.

 

Na výstavišti v Lysé nad Labem proběhl ve dnech 21. až 23. září jubilejní 25. ročník výstavy koní a veletrhu všeho, co ke koním patří pod názvem Kůň 2018. Pro návštěvníky pořadatelé letos připravili velký dárek v podobě večerní koňské show s exkluzivními hosty, kterými byli zástupci Portugalské jezdecké školy. Celou show ovšem zahájili po přivítání velvyslankyně Portugalska v České republice starokladrubští bělouši. Ti měli za sebou zapřažený kočár, ve kterém jezdil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. 

Svého lusitánského plemenného hřebce Fantastica předvedla při práci ze země Pavla Rubíčková. Jí vystřídala v aréně dvě spřežení starokladrubských koní – jedno tažené vraníky a druhé bělouši. Lipicány zastupoval při show Darius vedený na dvou opratích Petrem Doubkem. Při vystoupení je tancem doprovodila Jitka Doubková. Prostor dostali také chovatelé huculů, kteří toto plemeno koní předvedli jak pod sedlem, tak v pracovní zápřeži. Ti, co sledují televizní talentové show, tak jistě zaregistrovali prezentaci fríského hřebce Pieter van Diphoorn s Vendulou Šponarovou. Ta si pro diváky v Lysé připravila obdobné vystoupení. Opravdu nevšední podívanou byla čtverylka zástupců Národního hřebčína Kladruby nad Labem a Zemských hřebčinců v Písku a v Tlumačově. Účinkujícími totiž byli tři koně zapřažení v sulkách a tři pod sedlem. Ještě jednou diváci mohli obdivovat umění Venduly Šponarové s jejím fríským hřebcem. Tentokrát však s ním pracovala ze země v krásných šatech se závojem.

Podruhé se představila i Pavla Rubíčková. S lusitánem Xangaiem předvedla drezurní sestavu na hudbu. Práci s koňmi ve volnosti pravidelně v Lysé prezentuje na té nejvyšší úrovni Miloslav Simandl. Nejinak tomu bylo i letos. Po něm však již přišli na řadu hlavní hvězdy programu – zástupci Portugalské školy jezdeckého umění, kteří předvádějí cviky typické pro barokní styl jezdectví, včetně práce nad zemí. Škola používá ve výcviku výhradně lusitánské koně z hřebčína Alter Real, který byl založen v roce 1748 králem Juanem V.

Více jak půlhodinové vystoupení bylo rozděleno do tří částí. V té první byla prezentována práce s koněm na opratích, resp. dlouhých otěžích ze země. V druhé části diváci viděli skvěle připravené pas-de-deux koní pod sedlem. V té třetí pak většina přítomných již nevěděla, kterého z účinkujících sledovat dříve. K vidění byly ty nejobtížnější cviky, jako jsou leváda, pesada, kurbeta či kapriola. Ostatně, podívejte se na krátkou ukázku bez komentáře! Pokud chcete vidět víc, klikněte na náš web www.equitv.cz, kde najdete nezkrácený video záznam celé večerní show v Lysé nad Labem.


SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Český skokový pohár 2018 hostí v těchto dnech závěrečný mítink ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou. Pořadatelé připravili na pět dnů od 26. do 30. září celkem 24 soutěží. Sobotním vrcholem bude Velká cena Zduchovic, kdy budou mít jezdci poslední možnost získat body pro postup do velkého finále. V něm si nejlepší čtveřice jezdců mezi sebou vystřídá své koně. Tomuto vrcholu domácí parkurové extraligy budou předcházet finále rámcových seriálů Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25 pro jezdce do 25 let. V sobotu i v neděli můžete na našem webu www.equitv.cz sledovat živý on-line přenos.

V neděli 30. září vám nabídneme živě na EquiTV také patnácté pokračování metropolitní sezony v pražské Velké Chuchli. Hlavním bodem programu bude Cena CPI Property Group – Podzimní handicap II. kategorie na 2600 metrů o 90 tisíc korun pro tříleté a starší vytrvalce. 

Neděle 30. září bude v Klokočově u Vítkova ve znamení Československého mistrovství v dvojspřeží chladnokrevných koní. Na účastníky čekají tři soutěžní disciplíny: formanská jízda, ovladatelnost s kládou a těžký tah. Diváci se mohou navíc těšit na bohatý doprovodný program. Kamery EquiTV v Klokočově také nebudou chybět, a tak se již nyní můžete těšit na souhrn toho nejzajímavějšího v Jezdeckém magazínu. Na shledanou!

 

reklama 23D
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE