EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner

Jezdecký sport 2017 - parkurové skákání

reklama

Magazín tentokrát přináší souhrn z významných parkurových závodů v sezoně 2017. První část je věnována průběhu Českého skokového poháru, druhá přinese souhrn z jednotlivých MČR a CSI v Olomouci. Závěr je věnovaný české účasti v sériích GCT a GCL.

19.10.2017 16:30  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner

Jezdecká sezona 2017 byla opravdu velmi nabitá a týden co týden se na řadě míst v České republice uskutečnilo několik zajímavých akcí. Pojďte si společně s námi připomenout ty nejzajímavější! Vítejte u sledování pořadu Jezdecký sport 2017! – Dnes s podtitulem parkurové skákání… Domácí parkurovou extraligou byl již 16. rokem Český skokový pohár. Tento tradiční seriál zažil v roce 2017 deset kol, i když původně jich bylo zapsáno v kalendáři jedenáct. 

Zahajovací dubnový mítink v Martinicích však musel být pro nepřízeň počasí zrušen, a tak se začínalo Velkou cenou Brna během prvního květnového víkendu. Prvním pohárovým vítězem se stal Zdeněk Žíla v sedle hřebce Dominky B, když překonal základní kolo i finále hlavní soutěže bez zaváhání a v nejlepším finálovém čase. O dva týdny později se seriál přesunul na sever Moravy, konkrétně do Staré Bělé v Ostravě, kde se z prvního místa ve Velké ceně radovala Lucie Strnadlová s klisnou Carinou.

Velká cena Kolína, která hostovala na konci května v Hradištku u Sadské, přinesla nejvyšší bodový příděl do seriálu dvojici Jan Chýle a Cool Paradise. Ten jako jediný v silné konkurenci nechyboval v základní jízdě ani ve finále pro desítku nejlepších dvojic. Tradiční červnový termín byl dodržen pro kolo konané v Suché u Litomyšle, kde se dařilo Barboře Tomanové. S klisnou Scarface při vrcholu mítinku zvítězila a druhé místo obsadila s Datasys Crocodille Dundee. Po sedmitýdenní přestávce se Český skokový pohár přesunul do Olomouce. V hlavní soutěži se představilo velmi silné startovní pole, v němž nakonec nenašel přemožitele Aleš Opatrný. Ten na kolbišti Equine Sport Centra sedlal při červencové Velké ceně Apola.

Začátkem srpna se česká parkurová špička sešla ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou. Podruhé v letošní sezoně tam zazářil Zdeněk Žíla s Dominkou B, když porazil více než čtyřicet dalších dvojic a posunul se tak na první místo pohárového bodování. Farma Ptýrov u Mnichova Hradiště pořádala v polovině osmého měsíce atraktivní Noční Velkou cenu. Pro nejvyšší příděl bodů si v ní dojel Jan Štětina s Verdim S. Ten nastupoval do finále s penalizací za jedno shození, ale všichni jeho soupeři, kteří v první jízdě neinkasovali žádný trestný bod, v rozhodující části bezchybné skóre neudrželi.

Poslední srpnová neděle přinesla osmé pohárové kolo, které hostil Jezdecký klub v Opavě Kateřinkách. Velká cena s dlouholetou historií sahající hluboko před rok založení Českého skokového poháru se stala záležitostí Jana Chýleho s Cool Paradise, který tak v sezoně 2017 vyhrál už podruhé. Předposlední možnost získat body a probojovat se mezi nejlepší čtveřici seriálu měli jezdci opět v Olomouci, kde z důvodu rekonstrukce kolbiště hostovala začátkem září Velká cena Frenštátu. Hattrick při ní dovršil Zdeněk Žíla v sedle bělouše Dominky B, který se tak před posledním závodem dostal na čelo žebříčku. 

Dějištěm velkého finále Českého skokového poháru se po třech letech staly Hořovice na Berounsku. Vrcholné klání se konalo v neděli 24. září, ale o den dříve měli jezdci ještě možnost v rámci poslední Grand Prix ovlivnit složení finálové čtveřice. Lídr bodování Zdeněk Žíla v Hořovicích nestartoval, a tak se otevřely dveře pro další jezdce, kteří se drželi v nejvyšších patrech tabulky. Vítězkou Velké ceny Hořovic se stala Barbora Tomanová, která tak postoupila do finále z prvního místa. Pro nedělní start zvolila Clintona. V TOP4 jí doplnili Jiří Skřivan s Flying Star, Jan Štětina s Verdim S a Marek Klus se Sabeliem.

S parkurem vysokým do 145 centimetrů, ale zejména se čtyřmi jízdami, během nichž si finalisté střídají koně, si nejlépe poradil Marek Klus. Ten nasbíral celkem 6 trestných bodů. Druhé místo obsadil Jan Štětina, který chyboval dvakrát, stejně jako Jiří Skřivan. V jeho neprospěch však mluvil součet časů a dokončil tak třetí. Na čtvrté příčce se umístila Barbora Tomanová.

Parkurové skákání na domácí úrovni, to není jen Český skokový pohár. Velkým sportovním svátkem jsou vždy republiková mistrovství, ale také mezinárodní závody se soutěží Světového poháru, které se konají již několik let v Olomouci. 

Medaile pro mistry České republiky v parkurovém skákání byly letos rozdány jezdcům během třech šampionátů. Děti a junioři závodili během prvního červencového víkendu v Hořovicích. Vítězkou kategorie dětí na velkých koních se stala Valentýna Kuková s koněm Shadow, která překonala tři kola bez chyb a nechybovala ani v nejrychleji zajetém rozeskakování. Kategorii mladších juniorů ve věku od 14 do 16 let ovládla dvojice Kateřina Svěráková a Arven. Ta ve třech jízdách dovezla pouze 1 trestný bod za překročení stanoveného času v prvním kole. V soutěži starších juniorů od 17 do 18 let si pro titul mistryně dojela Anna Heldová s klisnou Cara Mia, která zvítězila po třech bezchybných kolech a napínavém rozeskakování. 

O týden později se v Martinicích na Příbramsku konalo skokové mistrovství republiky kategorií mladých jezdců, žen a jednotlivců. Talentovaný Václav Nágr s Normanem procházel šampionátem mladých jezdců bez zaváhání, jediná chyba přišla až v třetím kole, která však už na jeho zisku zlata nic nezměnila. V tříkolovém klání žen se našlo hned pět jezdkyň, které měly po všech jízdách shodný výsledek, a to jednu chybu. Ke slovu tak přišlo rozeskakování, z něhož vyšla nejlépe Lucie Strnadlová s Carinou. O zlaté medaili v tomto případě rozhodlo 6 setin sekundy. Nejvyšší obtížnost mělo mistrovství seniorů – jednotlivců, které čekala tři kola s překážkami do 145, respektive 150 centimetrů. Po dvou jízdách nebylo nic rozhodnuto. Nikola Bielíková, která postupovala s koněm Carthinjo do třetího kola z šestého místa, využila chyb soupeřů, jimž se poslední jízda nevydařila. Sama zaváhala jen jednou a s celkovým součtem 9 trestných bodů brala bronz. Václav Staněk s hřebcem Heartbreak ZH na překážkách nechyboval, dovezl pouze penalizaci za překročení stanoveného času v první a třetí jízdě. Vybojoval tak titul vicemistra České republiky. S nulou vstupovala do poslední části vedoucí jezdkyně Zuzana Zelinková s Kleiner Lordem, která věděla, že si nemůže dovolit shodit žádnou z překážek. Členka národní reprezentace situaci zvládla s přehledem, zvolila tempo na jistotu a dojela s pouhým jedním bodem za překročení stanoveného času, což znamenalo zlato v nejtěžší mistrovské soutěži.

Pro úplnost dodejme, že o medaile se závodilo i v polovině srpna ve Zduchovicích, a to mezi jezdci na pony. Tituly z pěti soutěží jednotlivců si odváželi Anna Marie Vítková s poníkem Millice Anne Lipans Star, Nikola Bártová a Prim, Sára Dvořáková s Fly Sky, Karolína Průšáková s Fíkem a Matěj Bienhauer s klisnou Hvězdou AZ. 

Česká republika hostila v sezoně 2017 už počtvrté mezinárodní závody kategorie CSI3* zařazené do Světového poháru v parkurovém skákání. Konaly se v Olomouci ve dnech 22. až 25. června.

Mítink pod hlavičkou Mezinárodní jezdecké federace přinesl osmnáct soutěží ve čtyřech kategoriích. K velké radosti domácích fanoušků, kteří vytvořili v Equine Sport Centru skvělou atmosféru, se českým jezdcům dařilo. Neděle 25. června přinesla závěr všech seniorských túr v rámci kategorie CSI3*. V Silver Tour, která vrcholila na překážkách s výškou do 135 centimetrů, triumfoval Polák Jaroslaw Koziarowski v sedle Cheneta. Další dvě pozice obsadili zástupci českých barev. Druhou příčku obsadila po rozeskakování Zuzana Zelinková s klisnou Evitou R. Třetí dojel další z účastníků rozeskakování Jiří Hruška s osmiletou hnědkou Oridou-M. Výška překážek pro finále Gold Tour dosahovala 150 centimetrů a jedenáct dvojic si s nimi poradilo bez zaváhání. Rozhodovalo tak rozeskakování, které bez penalizace a v nejlepším čase dokončila německá jezdkyně Jörne Sprehe na koni Clueso 5. Z domácích účastníků se nejvíce dařilo Kamilovi Papouškovi, který s Flyingem obsadil 5. místo.

Vrcholem závodů byla nedělní Grand Prix bodovaná do Světového poháru. Německý stavitel Peter Schumacher připravil pro dvojice, které prošly kvalifikacemi v rámci Diamond Tour těžký kurz na mírách do 160 centimetrů. Bez trestných bodů jej dokončilo šest jezdců, mezi nimiž nechyběl Aleš Opatrný s Dimarem VD Looise Heide, který měl navíc výhodu posledního v pořadí. Sledoval tak, jak trasu rozeskakování překonal bez chyb nejvýše postavený účastník mítinku Ital Juan Carlos Garcia na koni Gitano V Berkenbroeck. Nulu dovezl do cíle také německý reprezentant Tobias Meyer s valachem Cannarym. A nechybovala ani loňská vítězka olomoucké Velké ceny Jörne Sprehe v sedle hřebce Stakki´s Jumper. Její čas 40,92 sekundy byl téměř do posledního okamžiku nejlepší ze všech. Aleš Opatrný, který vše mohl jako poslední z účastníků rozeskakování rozhodnout, jel hop nebo trop. S Dimarem několikrát riskantně zkrátil kurz a vyplatilo se mu to. Cílem projel s nulou na bodovém koně v čase 39,17 sekundy a před tribunami plnými stojících diváků si dojel pro vítězství. Jörne Sprehe tak odsunul na 2. příčku, třetí skončil její krajan Tobias Meyer.

Rok 2017 přinesl výjimečnou příležitost pro české fanoušky parkurového skákání, ale především pro dva české reprezentanty, kteří se v barvách nového týmu Berlin Lions zúčastnili série soutěže dvojic Global Champions League, jež provází prestižní okruh Longines Global Champions Tour.

Jezdci z Czech Equestrian Teamu Aleš Opatrný a Anna Kellnerová tak mohli během uplynulé sezony pravidelně měřit síly s nejvyšší světovou špičkou při závodech kategorie CSI s pěti hvězdami. Celek Berlínských lvů s nimi tvořili Rakušan Max Kühner, dále stříbrný medailista z olympiády v Londýně Gerco Schröder z Nizozemí a mladá belgická jezdkyně Cindy van der Straten Marie.

Oba čeští jezdci se s Maxem Kühnerem vypravili již na první dubnové kolo do Mexico City, kde Anna Kellnerová a Max Kühner vybojovali v týmovém klání 16. příčku. Aleš Opatrný napoprvé startoval pouze mezi jednotlivci a do bodování se zapojil o týden později na Miami Beach, když vystřídal na týmové pozici Maxe Kühnera. S Annou Kellnerovou tehdy dojeli sedmnáctí. 
Těžké parkury v nejsilnější světové konkurenci byly zpočátku sbíráním zkušeností, zejména pro naši českou reprezentantku, která se věkem řadí ještě do kategorie mladých jezdců. V prostředí parkurové elity se však rychle rozkoukala a její výkony s kolegy z Berlin Lions měly vzestupnou tendenci. S Maxem Kühnerem to dokázali koncem července v Berlíně. Oba jezdci po chybách v prvním kole předvedli čistou druhou jízdu, což bylo skvělým příslibem do dalších mítinků. Hned o týden později v Londýně nastoupila do ligové soutěže stejná dvojice jezdců. Anna Kellnerová zvolila pro start opět Classica a nechybovala s ním. Max Kühner s běloušem Chardonnay také ani jednou nezaváhal a Berlínští lvi se v polovině londýnského kola ujali vedení. V druhém parkuru dovezla česká dvojice jediný trestný bod za překročení času, Rakušan jednou chyboval a v součtu z toho bylo vynikající 3. místo. 

V individuální soutěži Longines Glogal Champions Tour se Anna Kellnerová dvakrát probojovala do Grand Prix, kam z kvalifikace postupuje jen 25 nejlepších jezdců. V obou případech jí byl parťákem ryzák Classic. V Berlíně dokončila na 15. místě, v Londýně se s pouhým jedním shozením umístila o jednu příčku výše. Max Kühner okusil těžký kurz Grand Prix hned pětkrát. Nejlepší výkon předvedl s koněm Chardonnay v Berlíně, kde dojel osmý. Nizozemský zástupce v řadách Berlin Lions Gerco Schröder zaznamenal úspěch zejména při šestém zastavení okruhu v jihofrancouzském Cannes. Ve Velké ceně s valachem Glock´s Cognac Champblanc obsadil 11. příčku. Dvakrát získal vstupenku do Grand Prix český jezdec Aleš Opatrný. Dařilo se mu hned v úvodu seriálu v Mexiku s běloušem VDL Fakirem. Do Velké ceny postoupil i v Hamburku, kde sedlal Balguera.

Série patnácti prestižních mítinků v parkurovém skákání je právem označována za jezdeckou Formuli 1 a jezdcům i divákům nabízí nezapomenutelnou podívanou. Věřme, že česká vlajka bude při Global Champions Tour pevnou součástí i v dalších letech. 

Tak to byl stručný přehled toho nejzajímavějšího z parkurového skákání v roce 2017. Sezona s číslovkou 2018 na sebe jistě nenechá dlouho čekat, a tak se při sledování dalších jezdeckých reportáží těšíme brzy na viděnou!

 

 

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE