EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 11. října 2018

reklama

Tři reportáže nabídne Jezdecký magazín EquiTV s datem 11. října. Podíváme se na Česko-slovenské mistrovství chladnokrevných koní. Připomene si MČR v paravoltiži, které hostilo Brno, a podíváme se na dostihy na Memoriál Harryho Petrlíka…

11.10.2018 16:05  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

V neděli 30. září se ve Františkově dvoře v Klokočově u Vítkova konalo společné mistrovství Česka a Slovenska chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. Pro účastníky byla vypsaná kategorie dvojspřeží, která zahrnovala všechny tři disciplíny obvyklé v šampionátech koní těchto plemen. Těmi jsou formanská jízda, ovladatelnost s kládou a těžký tah.

Jako první přišla na řadu formanská jízda, což je obdoba vozatajského parkuru. Nejlépe si v ní vedl slovenský zástupce Patrik Játy s koňmi Litvorem a Mačkem. Jeho výkon byl bezchybný, celkem si tak zapsal čas bez penalizace v hodnotě 2 minuty 24 sekund a 95 setin. O necelé čtyři sekundy pomalejší byl český reprezentant Pavel Reichel s Neronem a Brysem Slezským. Ten rovněž nechyboval, takže jeho čas nebyl zatížen trestnými sekundami. Třetí nejlepší výkon podal Čech Marian Fizek, který vedl Lorda a Buntka. Také on na trase nezaváhal, na vítěze této disciplíny však ztrácel téměř deset sekund.

V druhé části šampionátu čekala účastníky soutěž v ovladatelnosti s kládou. Jediným, kdo překonal bez trestných bodů všechny překážky, byl další z českých zástupců David Janoš s koňmi Nickem a Brysem Stadleckým. Deset trestných bodů na překážce číslo devět inkasoval Slovák Luboš Dobrotka, jenž vedl Oidipa a Olega. S přihlédnutím k času to stačilo na dílčí druhé místo. Třetí skončil Pavol Blaško ze Slovenska s koňmi Rostandem a Tomášem. Během své jízdy obdržel penalizaci na překážce číslo devět, která dělala účastníkům největší potíže.

Poslední a divácky velmi atraktivní disciplínou byl těžký tah. V něm se jako nejsilnější ukázali koně Slováka Jana Francistyho – Dolar a Cedrik. Ti utáhli saně o váze 2400 kilogramů na vzdálenost 6,5 metru. Stejně těžký náklad rozpohybovaly také klisny Tajfunka a Švarná českého účastníka Jana Blizňáka. Saně dotáhly na vzdálenost 4 metry a 80 centimetrů. O 90 centimetrů kratší trasu urazili s nákladem 2400 kilogramů Oleg a Oidipus pod vedením Luboše Dobrotky. Předvedli tak třetí nejlepší výsledek. O vítězi celého šampionátu rozhodl součet výsledků ze všech třech dílčích částí. Titul vybojoval Luboš Dobrotka s Olegem a Oidipem, a to díky vysoké pozici v ovladatelnosti v kládě a také v těžkém tahu. Druhé místo obsadil Jan Francisty s Dolarem a Cedrikem. Stříbro jim vyneslo zejména vítězství v těžkém tahu. Na třetí příčce dokončil mistrovskou soutěž David Janoš s koňmi Nickem a Brysem Stadleckým. Po celou dobu závodů podával vyrovnané výkony, přemožitele navíc nenašel ve formanské jízdě.

Areál Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně se stal dějištěm posledního letošního mistrovství České republiky pod hlavičkou České jezdecké federace. Ve dnech 6. a 7. října se tam závodilo o tituly v paravoltiži. Mistrovské klání bylo vypsané v osmi kategoriích, z nichž šest bylo hodnoceno individuálně. 

V kategorii jezdců s lehkým hendikepem nenašla přemožitele Eliška Čejková reprezentující Počin Praha. Za svůj výkon s Šibalem dostala 7,11 bodu. Tři desetiny bodu ztrácela na vítězku stříbrná medailistka Lenka Rychtecká ze sdružení Ambra, která cvičila s Besinou. Vanessa Forgačová s Kenyou S se po třech kolech mohla radovat z třetího místa. Dvojice startovala v barvách pořadatelského klubu Fany Hostěnice. 

Sada medailí byla připravená také po jezdce zařazené do skupiny se zdravotním omezením. Nejcennější kov brala Veronika Marečková, která v barvách Počinu Praha závodila s Šibalem. Vendula Klíčníková soutěžila s Alascou K a pro Tělovýchovnou jednotu Lucky Drásov získala úspěch v podobě titulu vicemistryně. Třetí místo obsadila Tereza Chmelařová, kterou stejně jako všechny členy pražského Počinu, podpořil valach Šibal. 

V soutěži jezdců kategorii TH1 tedy s tělesným hendikepem se nejvíce dařilo Veronice Písaříkové z pražského Orionu. Ta předvedla s Luganem nejlepší výkon ve všech třech sestavách a její známka měla hodnotu bezmála sedm a půl bodu. Stříbrnou medaili si z šampionátu odvezla členka klubu Epona Brno Anna Lubalová, která cvičila s klisnou Besinou. Od rozhodčích dostala 7,07 bodu. O sedm setin méně vybojovala v průměru Daniela Wiederová z klubu Počin Praha. Bronz získala spolu s Merlinou.Mezi voltižéry s tělesným hendikepem kategorie 2 se z mistrovského titulu radovala Pavla Tetaurová z Orionu Praha. S Luganem získala více než 6,4 bodu. Kolegyně Pavly Tetaurové z pražského Orionu Emma Gräfová si rovněž s Luganem dojela pro stříbro. Také její průměrná známka převýšila 6 bodů. S nepatrným odstupem třetí skončila Anna Marie Koudelková z Jezdeckého klubu Briliant z Petrovic. Ta absolvovala šampionát s klisnou Besinou. 

V soutěži žen s mentálním hendikepem činil odstup na medailových pozicích pouhé tři desetiny bodu. Nejvíce se dařilo člence Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Haně Šimečkové, která závodila na Alasce. Podařilo se jí obhájit prvenství z roku 2017. Titul vicemistryně získala Petra Maláková z pražského Orionu. K úspěchu jí dopomohl zkušený hnědák Lugano. Třetí místo obsadila Eliška Vrbková z jezdeckého klubu Fany Hostěnice, jež cvičila s klisnou Kenyou S. V soutěži mužů po roce opět triumfoval Štěpán Švarc s Luganem. Dvojice z Orionu Praha získala od rozhodčích vysokou známku v hodnotě 7,32 bodu. Druhý Petr Pollak z Epony Brno předvedl své tři sestavy na klisně Kenya S. Od vítěze jej dělilo šest desetin bodu. Na třetí příčku dosáhl další z členů Orionu Praha Josef Kočí. Také jeho výkony podpořil zkušený valach Lugano. 

Vítěz soutěže mužů s mentálním hendikepem Štěpán Švarc si odvezl z Brna titul také z šampionátu dvojic. Cvičil spolu s Veronikou Písaříkovou, pro kterou to bylo rovněž druhé zlato. Předvedli výkon, jenž byl ohodnocen známkou převyšující 8,6 bodu. Druhé místo v soutěži dvojic obsadili Petra Mikuláštíková a Michael Obst z Epony Brno. Z bronzu se radovali zástupci Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Klára Kotolová a Vendula Klíčníková. Nesmíme zapomenout na nejúspěšnější sportovce v soutěži družstev. Zlato neputovalo daleko, odvezli si ho členové Epony Brno. Druhé místo obsadili jezdci z pražského klubu Orion a z třetí příčky se radovali voltižéři z dalšího oddílu z Prahy, kterým je Počin.

První říjnovou neděli vstoupila metropolitní dostihová sezona do závěrečného měsíce. Vrcholem programu 16. kapitoly letošního dostihového dění v pražské Velké Chuchli byl 16. ročník Memoriálu Harryho Petrlíka, což byl test tříletých a starších klisen na 1600 metrů. Startovní pole čítalo sice jen pětici jmen, nicméně nacházely se v něm dvě nejvýše hodnocené starší klisny této sezóny, Saša a Benidiction. Podle očekávání také tato dvojice obsadila první dvě místa, avšak jen půl délky za nimi se výkonem i výslednou třetí příčkou blýskla teprve podruhé v životě startující tříletá Ummalquwain. Po napínavém finiši nakonec o hlavu splnila roli favoritky s kurzem 1,4:1 Saša, v jejímž sedle za nemocnou žokejku Vendulu Korečkovou úspěšně zaskočil Jan Rája. 

Klisna Saša je jedna z velkých osobností této sezony. Mj. zvítězila ve Velké ceně Prahy CK Martin Tour. Svěřenkyně Tomáše Váni, reprezentantka rodinné Stáje Lascar-Váňa absolvovala při Memoriálu Harryho Petrlíka svůj letošní poslední start. Dosáhla v něm již šestého triumfu v tomto roce a celkově osmého v kariéře. Letošní sezona tak pro ni byla mimořádně úspěšná.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Od pátku 12. října probíhá v olomouckém Equine Sport Centru třídenní mítink Grand Prix Jana Kutěje. Hlavní soutěž je rozdělena do tří kategorií, v nichž parkurové překážky měří od 120 do 140 centimetrů. První kola se jedou v sobotu a o vítězích bude definitivně rozhodnuto v průběhu neděle, kdy jsou na programu druhá kola. Nedělní soutěže můžete sledovat živě na našich stránkách s adresou www.equitv.cz. Internetové vysílání začíná krátce před 9. hodinou dopolední.

Pražský jezdecký klub Gabrielka, jehož areál najdete v městské části Nebušice, hostí v sobotu 13. října již 12. ročník Pražského skokového derby. Tato soutěž si získala velkou oblibu nejen mezi jezdci, ale i diváky. Na účastníky čeká 15 překážek vč. kombinací. Délka dráhy je 1000 metrů a kromě klasických parkurových skoků do výšky 120 centimetrů na ní jsou terénní překážky typické spíše pro soutěže ve všestrannosti. Pokud se na pražskou Gabrielku nedostanete osobně, můžete si od 14.00 hodin pustit na našich stránkách www.equitv.cz živé vysílání. A kdybyste si náhodou včas nevzpomněli, zoufat nemusíte, jelikož v příštím Jezdeckém magazínu vám přineseme souhrn toho nejzajímavějšího jak z Pražského skokového derby, tak z olomoucké Grand Prix Jana Kutěje. 

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE