EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 11. května 2017

reklama

Toto vydání Jezdeckého magazínu je celé věnované prvnímu letošnímu závodu Českého skokového poháru, který se konal v Brně. V pondělí 8. května tam proběhly všechny pohárové túry a kamery EquiTV u toho nemohly chybět.

11.05.2017 16:45  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Ve dnech 6. až 8. května odstartoval v jezdeckém areálu Tělovýchovné jednoty Moravan v Brně Veveří letošní 16. ročník Českého skokového poháru, který je považován za domácí parkurovou extraligu. Podle jezdeckého kalendáře se měla konat první pohárová Velká cena koncem dubna v Martinicích u Březnice. Záměr pořadatelů však překazilo počasí, a tak se nakonec Brno stalo neplánovaně hostitelem zahajovacího kola.

Rozpis závodů nabídl na pondělí 8. května všechny čtyři seriálové túry. Těmi jsou Amateur Tour, Junior Cup, kategorie U25 pro jezdce do 25 let a samozřejmě samotná Velká cena zařazená do Českého skokového poháru. Do dílčího finále amatérské túry s překážkami do 110 centimetrů postoupilo z kvalifikací, které se konaly v předešlých dvou soutěžních dnech, celkem dvacet čtyři dvojic. A protože se desítce z nich podařilo zajet základní parkur bez trestných bodů, rozhodlo o vítězi rozeskakování.

V bezkonkurenčně nejlepším čase ze všech startujících projel jeho cílem Pavel Ivániy s koněm Dancer 2. Jenže jediné shození ho nakonec odsunulo až na sedmou příčku.
Loňská vítězka této soutěže Veronika Kučínská v sedle klisny jménem Papaja si i letos počínala velmi dobře. Po čistém základním kole postoupila do rozhodující části, v níž opět nechybovala. Dosažený čas jí tentokrát stačil na druhou příčku. Vítězkou prvního dílčího amatérského finále se stala Alžběta Ducká v sedle Kiry. Její jízda v rozeskakování byla bezchybná a zároveň nejrychlejší z dvojic, které nezaváhaly. Alžběta Ducká je tak po brněnském kole ve vedení bodování Amateur Tour, druhá je Veronika Kučínská a třetí místo drží Markéta Vaňková.

Po amatérské túře přišel na řadu seriál určený pro nadějné juniorské jezdce – Czech Junior Cup. Tato dílčí finálová soutěž se jela jako hendikep podle věku soutěžících na překážkách do 120 až 125 centimetrů a na její start se postavilo devatenáct dvojic, které vzešly z víkendových kvalifikací. Po deseti bezchybných výkonech v základní části přišlo ke slovu opět rozeskakování. Pátá v něm dojela loni vítězná dvojice Vanda Tmějová a Žilien Taurus Trans. Ta se v druhé jízdě nevyhnula jedné chybě. 

Ostatní junioři už nechybovali. Čtvrté místo vynesla čistá jízda s časem 36,94 sekundy Kateřině Svěrákové s Arven. O více než dvě sekundy rychlejší byla Veronika Kolářová v sedle Drahouška od Újezda, což jí stačilo na třetí příčku. Druhý nejlepší výkon předvedla v rozeskakování Mariana Michlíčková s koněm Doretto. Vítězkou se po suverénní jízdě stala Denisa Menšíková s Eliotem, která projela cílem bez chyb na překážkách v nepřekonatelném čase 32,32 sekundy. Denisa Menšíková se po prvním kole juniorské túry ujala vedení v průběžném bodování ve starší věkové kategorii od 16 do 18 let. V mladší skupině jezdců ve věku od 12 do 15 let drží pozici číslo jedna Mariana Michlíčková.

Pondělní program Českého skokového poháru v Brně Veveří nabídl i soutěž vypsanou pro jezdce ve věku do 25 let takzvanou U25, jejíž překážky dosahovaly výšky do 135 centimetrů. Rovněž v této túře nakonec rozhodovalo o prvních bodech do seriálového žebříčku rozeskakování. Jedné chyby jistě litoval Václav Staněk, který by jinak s koněm Greens Quidam díky výbornému času zvítězil. Takto se musel spokojit s pátým místem. Na bronzový stupínek vystoupala Alžběta Vojtková s Capuou, která po základní části nechybovala ani v rozeskakování. To dokončila v čase 37,70 sekundy. Jen o tři desetiny rychlejší byla rovněž bezchybná Kateřina Málková v sedle Dedijtje a dojela si tak pro druhé místo. Vítězkou se po dvou čistých jízdách stala Kateřina Kubrická s klisnou Šejnou 1, která dokončila rozeskakování v čase o více než dvě sekundy kratším než druhá Kateřina Málková. První místo bodování série U25 tedy drží po úvodním kole Kateřina Kubrická. Na druhém místě je Kateřina Málková před třetí Alžbětou Vojtkovou.

Hlavní soutěž zahajovacích závodů Českého skokového poháru 2017 – Falton Velká cena Brna – byla postavená na překážkách do 145 centimetrů a byla vypsaná jako soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic. V našem souhrnu se podíváme právě na tento napínavý vrchol, v němž se bojovalo o příčky nejvyšší.

Jako první vstupovala do kolbiště k finálovému parkuru v sedle klisny Adély Denisa Stránská, kterou má jistě většina příznivců parkurového skákání v čerstvé paměti ještě s příjmením Bittnerová. Jezdkyně patřila k těm jezdcům, kteří se do rozhodující části probojovali s dvěma koňmi. S Adélou si přinášela z první jízdy čtyři trestné body, v druhé jízdě už nechybovala a dokončila v čase 52,02 sekundy. Stejný vývoj měly i jízdy Marka Kluse s Carisonem. V základním kole inkasoval čtyři trestné body, ke kterým už ve finále nepřidal žádný. Důležitý finálový čas měl o bezmála čtyři sekundy rychlejší, než zahajující dvojice.

Chybu z první části soutěže měl na kontě také loňský vítěz Velké ceny Brna Jan Štětina, který sedlal hřebce Verdiho-S. Jenže napodruhé shodil ještě další dvě překážky a jeho konečný výsledek tak měl hodnotu dvanáct trestných bodů. Šanci na nejvyšší příčku ztratil ve finále Patrik Majher. Ten přicházel s Caliberem do kolbiště zatížen penalizací za jedno shození. Jenže v druhé jízdě k ní přidal dalších 12 trestných bodů. Prvním soutěžícím, kterému se podařilo překonat oba parkury Velké ceny bez zaváhání, byl Jiří Skřivan v sedle Flying Star. S dosaženým časem těsně pod hranicí padesáti sekund se ujal vedení.

Jenže hned následující dvojice ho o jeho pozici připravila. Zdeněk Žíla s běloušem Dominkou B dokončil po čistém základním kole bez shození i finále a navíc ve výborném čase 45,58 sekundy. Denisa Stránská s Vanessou nemohla Zdeňka Žílu ohrozit, protože už z první jízdy si přinášela jednu chybu. Také napodruhé shodila jednu překážku, a její celkový výsledek tak činil osm trestných bodů. Nakonec skončila osmá. Marek Klus s druhým ze svých koní Quaidem dokončil obě části bez zaváhání. Rozhodující tak byl dosažený čas ve finále. Ten měl hodnotu 47,74 sekundy. Na průběžném prvním místě tak byl stále Zdeněk Žíla s Dominkou. Dvojice Klus a Quaid se zařadila na ně.
Dalším, kdo mohl dvojici z první příčky sesadit, byl Ladislav Vachutka v sedle klisny Taktiky. Také on přicházel do parkuru s nulou z první jízdy a udržel si jí i po projetí cílem finále. Jeho čas měl však hodnotu téměř 49 sekund, což v danou chvíli znamenalo průběžné třetí místo. 

Posledním jezdcem, který mohl zamíchat pořadím na špičce výsledkové listiny, byl Ondřej Zvára, který do Brna dorazil den po návratu z mezinárodních závodů CSIO v Linci, kde závodil v Poháru národů za reprezentační tým České republiky. Ve finále brněnské Velké ceny se představil s hnědákem Chaccolanem a rozhodně s ním nezvolil jízdu takzvaně „na jistotu“. Parkur absolvoval ve vysokém tempu, čemuž odpovídal i čas 45,49 sekundy, který by stačil na vítězství. Jenže přišla chyba, která zmařila šance, a Ondřeje Zváru s Chaccolanem odsunula až na pátou příčku.

Vítězem se tak stal Zdeněk Žíla v sedle hřebce Dominky B před druhým Markem Klusem a třetím Ladislavem Vachtukou. Stejné pořadí je tak i po prvním kole v žebříčku Českého skokového poháru. První příčku drží s patnácti body Zdeněk Žíla. Druhý Marek Klus má dvanáct bodů a na třetím místě je Ladislav Vachutka s deseti body.
Po slavnostním dekorování jsme samozřejmě vítěze brněnské Velké ceny požádali o krátký rozhovor.

Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam Falton Velké ceny Brna i předešlých soutěží zařazených do rámcových seriálů Českého skokového poháru, pak neváhejte a klikněte na adresu www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás zmíněnou výherní poukázku. Neváhejte tedy a hned teď se přihlaste na www.jezdeckymagazin.cz. Na stejné adrese najdete také jména výherců z předešlých soutěží.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

V neděli 14. května se můžete zajet podívat do Hradištka u Sadské. Dva týdny před tamním kolem Českého skokového poháru se uskuteční závody zařazené do série Champions Tour 2017. Třídenní mítink vyvrcholí soutěžní kategorií Top 10 Cup na výšce překážek 135 centimetrů. Ještě o 10 centimetrů vyšší překážky budou mít účastníci hlavní soutěže Květnové tour v Hořovicích na Berounsku, kam se chystáme podívat i s naší kamerou. Závodů se bude účastnit před odjezdem na další mítink Global Champions League v Madridu i náš přední parkurový jezdec Aleš Oparný. 

Kromě sestřihu toho nejzajímavějšího ze skokových závodů v Hořovicích se můžete v příštím díle Jezdeckého magazínu EquiTV těšit na reportáž z vozatajských závodů v Němčicích na Kolínsku, které nabídly zcela nový model soutěží v této atraktivní jezdecké disciplíně. Nezapomeňte si tedy náš pořad zapnout i v následujícím týdnu, v pravidelných časech, na tradičních televizních i internetových kanálech. Na viděnou! 

 

 

reklama 23D
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ČT⏳18.04. ⏰09:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE