EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner
reklama

Na skok za Denisou Vegrichtovou do JK Mělník

02.08.2016  |  AUTOR

Denisa Vegrichtová je úspěšnou juniorskou jezdkyní, která se pravidelně prezentuje s mnoha svěřenci v parkurových soutěžích. O krmení čtyř nejlepších koní, které Denisa sedlá se od letošní sezony stará firma Nutrin. Více v PR článku...

reklama 22D
banner
banner
banner
banner

 

Celý článek Alžběty Patkové přinášíme zde:


Denisa Vegrichtová patří mezi známé tváře juniorského parkurového sportu. Je jí 18 let a ke koním do JK Mělník ji přivedla její maminka, která v té době v klubu jezdila.

Vypravila jsem se za ní, abychom si společně popovídaly nejen o ní samotné, ale především o koních, které jezdí. Denisa se tedy do JK Mělník dostala v 11-ti letech a poměrně dlouhou dobu jezdila pouze za odměnu za práci na ponících tak, jak to v klasických klubech dříve bývalo. Do klubu nastupovala navíc s kamarádkou, která se v zpočátku jevila jako šikovnější jezdec. Postupem času se ale u Denisy začali projevovat cílevědomost, talent a cit pro koně a tím se jí otevřely dveře pro to,aby mohla jezdit častěji a více koní. Nejprve jezdila poníky a ve 14 letech začala sedlat i velké koně. 

Zajímavostí je u Denisy to, že její původní disciplínou je drezura, kterou trénuje i dnes pod vedením Romany Hájkové. Mezi její  největší  drezurní úspěchy patří například mistrovský titul na MČR v drezuře ponny z roku 2014, který získala s klisnou Gillette. Mezitím se však účastnila drezurních soutěží i s velkými koňmi. S koněm Artuš získala v roce 2012 2.místo na MČR dětí a juniorů v drezuře a v roce 2013 společně vybojovali  místo 4. V průběhu času, kdy se Denisa účastnila drezurních soutěží na republikové úrovni, již také skákala, ale prozatím nezaznamenávala větší úspěchy.

Teprve s příchodem sezóny 2015 se začala naplno věnovat skokovým závodům a drezurní soutěže ustoupily do pozadí.  Jejím prvním velkým koněm, kterého dostala na ježdění i závody je kůň Artuš. Velký, v té době 8mi letý, hnědák narozený v roce 2003 v JK Mělník, který  měl za sebou drezurní soutěže do stupně L a pouze několik malých hobby závodů do 70 cm. Denisu tento kůň doslova vyškolil a ze zpočátku rozhodně nepatřil mezi její oblíbence.Zažila na něm i několik ošklivých pádů, které však naštěstí dobře dopadly. Jiného velkého koně však k dispozici v té době neměla, a tak vytrvala a na Artušovi jezdila dál. Ten postupem doby projevil dobrý skokový potenciál, uklidnil se a nyní na něj Denisa nedá dopustit. Společně se v roce 2012 kvalifikovali na MČR dětí a juniorů a úspechy sbírali i nadcházející roky včetně letošní sezony. Dalo by se tedy říct, že Artuš je pro Denisu nejen srdcová záležitos,ale je to zároveň i její velký učitel, se kterým se poprvé zúčastnila všech větších soutěží až do stupně T, které byly premiérou zároveň i pro Artuše.

Denisa má nyní v práci  10 koní, mezi které patří kromě Atuše ještě například 9ti letá ryzka Viollette,dále  Jetta, Phoebe a talentovaný Escape, který je nyní  7mi letý a dle slov Denisy se jeví jako velmi kvalitní kůň s potenciálem do nejvyšších soutěží. Letos se Denisa účastnila i CSM,což byla série zimních soustředění  pro talentovanou mládež. Celá serie soustředění probíhala pod vedení trenérů Pavla Vachutky a Romana Drahoty a dle slov Denisy byla velkým přínosem jak pro koně tak pro ni samotnou.

V sedle tráví nemalou část dne a potřebuje k sobě tým lidí, který jí s koňmi pomáhá. Mezi ty nepostradatelné patří její trenér, pan ing. Mestenhauser, který je zároveň majitelem koní a provozovatelem celého areálu. Další dobrou duší je pak ošetřovatelka Zuzka Nováková, která o koně, které Denisa jezdí,  s láskou pečuje a pomáhá  s jejich přípravou (čistění,sedlání, zaplétání) jak při trénincích, tak před závody.  

Po výčtu koní a nabité sezóny je zřejmé, že volného času opravdu moc nezbývá. Po škole má Denisa  každé odpoledne na programu ježdění a víkendy tráví většinou na závodech. Když se ale přeci jen objeví chvilka času, ráda si zahraje na klavír nebo odpočívá.

Od letošního roku Denisa spolupracuje s firmou Nutrin, která se stará o zdravou výživu jejích 4 nejlepších koní. Pro své koně zvolila krmení Nutrin Guardian Endurance a Nutrin Guardian Explosive. Určené pro koně v záteži. Toto krmivo stojí na principech zdravé výživy a systém all in one zajišťuje, že při dodržení doporučeného dávkování již není nutné, samozřejmě kromě kvalitního sena, přikrmovat nic dalšího. Zajímalo mě tedy, jaký pocit má a jaké změny zaznamenala na koních sama Denisa.

"Jako největší změnu k lepšímu bych uvedla, že u všech 4 koní se zlepšila jejich regenerace a celkové je znatelné zlepšení tělesné kondice. Dříve byli koně krmeni pouze klasickými statkovými krmivy, které při zvýšené zátěži již nepokrývaly potřebu živin koně a vícedenní nebo jinak náročné závody či soustředění  často koně opravdu zmohly. Únava se na nich pak projevovala několik nadcházejících dnů. Což se letos výrazně zlepšilo. Například u Artuše jsme měli problémy s udržením jeho hmotnosti. Hodně nám hubnul a náročnější závody se na něm vždy negativně podepsaly ztrátou tělesné hmostnosti. Nyní je pěkně kulatý  a s udržením dobré tělesné kondice nemá problém. To je u něj asi oproti dřívějším rokům největší rozdíl.  Jsem ráda, že koně nyní mají v krmné dávce vše, co potřebují a člověk navíc nemusí nic přimíchávat nebo navíc odměřovat. Další výraznou změnou pro mě byla určitě zlepšení kvality jejich srsti. Koně letos velmi dobře a rychle přelínali a srst mají podstatně lesklejší. Artuš navíc dříve trochu bojoval s oděrkami, které si rád drbal a v těchto místech mu pak chyběla srst. Letos tento problém řešit nemusíme. Za mě tedy toto krmivo určitě mohu doporučit,“ odpověděla na mou otázku,jak je s krmivem Nutrin spokojená, Denisa.

Dopolední posezení v JK Mělník pro mě bylo příjemně stráveným časem a jsem ráda, že i přes to, že se Denise posledních pár sezón velmi daří, působí opravdu skromě, sympaticky a na prvním místě pro ni není za každou cenu jen sportovní úspěch,ale hlavně spokojenost svěřených koní. Proto bych jí ráda popřála hodně štěstí, úspěchů a především zdraví jak jí samotné, tak jejím koňským svěřencům.

 



reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ČT⏳18.04. ⏰09:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE