EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 9. října 2014

reklama

Předposlední Jezdecký magazín v sezoně 2014 vám nabízí hned tři reportáže. Nejprve se podíváme na finále skokového Stylšampionátu do Zduchovic, poté se přesuneme na mistrovství ČR v paradrezuře do Hradištka a nakonec vyrazíme na western do Čeladné...

09.10.2014 19:00  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner
banner

Projekt seriálu stylových soutěží pro děti a juniory známý jako Stylšampionát měl své letošní finále ve Zduchovicích, a to ve dnech 4. a 5. října. Kromě finále Stylšampionátu pro děti a juniory na velkých koních tam proběhlo i superfinále pro jezdce na pony.

A právě superfinále pro pony jezdce ve věku od 8 do 12 let bylo velice napínavé a vyrovnané. Markéta Míkova s klisnou Víla 4 dostala v prvním kole známku 8,2, v druhém kole pak ale její známka klesla kvůli srážce za jedno shození a celkový součet jí nakonec přinesl třetí místo. Velice vydařené první kolo zajela Anna Helebrantová s Idool Hof Ter Zeedycke. Druhé kolo se dvojici vydařilo ještě lépe a dostala nejvyšší známku ze všech jezdců v obou kolech – v hodnotě 8,6 bodu. Přesto to ale stačilo nakonec jen na druhé místo. Pouhá jedna desetina bodu dělila Annu Helebrantovou od vítězky. Tou se stala Eliška Hasnedlová s Fíkem 2. Obě kola zajela zcela vyrovnaně, dostala dvakrát 8,5 bodu a celkový součet pak těsně stačil na příčku nejvyšší.

V kategorii dětí ve věku 13 – 16 let na pony byl průběh o něco jednoznačnější. Dílčí čtvrté místo obsadil po prvním kole Daniel Pospěch s Lady Star, ale pěknou jízdou v druhém kole si polepšil na celkové třetí místo. Druhou příčku nakonec vybojovala Eliška Benešová s Lorinem. Jejich první i druhé kolo bylo ohodnoceno známkami přesahujícími 8 bodů. Denisa Vegrichtová se v nedělních finálových soutěžích objevila jak v kategoriích vyhrazených pro pony, tak pro velké koně. S poníkem Garfieldem 4 obdržela dvakrát nejvyšší známku ve své třídě – konkrétně 8,5 bodu – a o vítězi bylo jasno! Ze Zduchovic si však odvezla nejen prvenství ze superfinále Stylšampionátu pony, ale o tom až za chvíli. Nyní se podíváme na finále Stylšampionátu dětí ve věku 8 – 12 let na velkých koních. Kristýna Hofmeisterová s klisnou Jasněnka 6 obdržela v prvním kole čtvrté nejlepší hodnocení. V druhém kole se ovšem zlepšila a známka za její jízdu se přehoupla přes hranici 8 bodů. V součtu tak obsadila třetí místo. Markéta Míková si vedla výborně s Papayou 1 a obsadila s ní druhé místo, k němuž jí dopomohlo hlavně vysoko hodnocené druhé kolo. Vítězství patřilo Matoušovi Kořínkovi v sedle Victory 3. Konečných 16,70 bodu stačilo s poměrně jistým náskokem na nejvyšší řádek výsledkové listiny. 

Finále Stylšampionátu pro juniory na velkých koních přineslo opět velice napínavý a vyrovnaný boj o příčky nejvyšší. Třetí místo brali Petra Pohanová a Calif. Známka z druhého kola byla sice až pátá v pořadí, ale v součtu s poměrně vydařeným prvním kolem výsledek na třetí místo stačil. Hana Bařtipánová a valach Larson zajeli první kolo za rovných 8 bodů. V druhém kole si dvojice ještě polepšila o půl bodu a s celkovým součtem 16,5 mohla jezdkyně pomýšlet na vítězství. Vše ovšem měla ve svých rukou po prvním kole vedoucí Denisa Vegrichtová s Artušem 7. Známka 8,5 bodu jí dávala slušnou šanci získat první místo. Druhé kolo ale bylo hodnoceno jen 8,1 bodu, a tak z toho nakonec bylo prvenství takzvaně o prsa. 

První říjnový víkend patřil handicapovaným jezdcům, kteří se sešli již tradičně v Hradištku u Sadské, aby tam poměřili své síly v boji o titul mistra České republiky v paradrezuře. Pozvání na národní šampionát přijaly do otevřených soutěží i jezdkyně z Německa. 

Pořadatelé pravidelně vypisují i rámcovou Cenu Zuzky pro neklasifikovatelné a začínající jezdce. Třetí místo vybojovala mezi sedmi účastníky mladičká Tereza Dubská s Raráškem. V nedělním küru sice zajela až pátou nejlepší jízdu, ale celkový výsledek z obou kol stačil na pomyslný bronz. Petra Nálepková a Laver zajeli nejlepší úlohu v sobotu, ale v nedělní volné jízdě se jim již tolik nedařilo a po dílčím druhém místě se museli spokojit i s druhou příčkou v celkovém pořadí. Nejlepší z dvojic, které se představily v Ceně Zuzky, byla nakonec Barbora Voslařová s Jumperem. Té naopak nevyšla podle představ sobotní část, v níž byla až třetí, ale jejich nedělní kür se opravdu povedl a byl ohodnocen 68,58 %. Celkové první místo po sečtení známek tak nemohlo této dvojici uniknout. 

Mistrovství České republiky bylo vypsáno jako soutěž tříkolová. Dílčí výsledky byly vyhodnoceny zvlášť ve třech skupinách, samostatně v kategoriích III a IV a společně pro kategorie Ia, Ib a II, v nichž účast nebyla tak hojná. Sada mistrovských medailí však byla jen jedna napříč všemi kategoriemi. Vůbec nejlépe hodnocené výkony předváděly německé jezdkyně, které pochopitelně v mistrovství České republiky klasifikované být nemohly. Jejich účast ale jednoznačně zpestřila celé závody a i čeští jezdci ocenili možnost startovat po jejich boku. Ve skupině III startovala např. Bettina Sonntag s Quelle Couleur. Jejich výkony byly rozhodčími ohodnoceny jako druhé nejlepší – za další německou dvojicí. Tou byla Martina Bezinger s koněm Picaro. Volnou jízdu v jejich podání ohodnotil sbor rozhodčích vůbec nejvyššími známkami ze všech účastníků nedělních freestylů. Dosáhla na 74,67 %. 

V kategorii III se představil mj. Jan Rous s klisnou Lilií, který se na jiných koních v minulosti stal nejednou mistrem republiky. V sobotu i v neděli nestačil pouze na zmiňované německé soupeřky. Celkově pak v klasifikaci mistrovství ČR obsadil páté místo. Ve spojené kategorii Ia, Ib a II nastoupila německá jezdkyně Silvia Logemann se dvěma koňmi. S Danjo AS zajela druhý nejlepší kür, s Rothanou pak svůj výkon ještě překonala a obsadila tak hned první dvě příčky. 

O medaile se ale bojovalo výhradně mezi českými jezdci. Do pořadí promluvil Jiří Giogas s Lancelotem – vítěz kategorie IV. Jeho výkony mu kromě prvenství ve své kategorii přinesly také bronzovou medaili v celkovém hodnocení mistrovské soutěže. Lukáš Hnát a Mon Aer soutěžící ve spojené kategorii zajeli povedené úlohy, které jim vynesly nakonec v celkovém hodnocení druhé místo. Obhájil tak loňský titul vicemistra České republiky. Mistrovský titul neunikl Anastasije Vištalové. Ta s Jumbem nestačila pouze na Němku Silvii Logemann a v konečném hodnocení mistrovství České republiky získala po roce opět zlatou medaili. Její mistrovskou jízdou se s letošním paradrezurním šampionátem v Hradištku u Sadské rozloučíme...

Ve dnech 3. až 5. října hostil Prosper Horse Ranch na Čeladné Middle European Cup 2014 ve westernových disciplínách. Během tří dnů diváci mohli sledovat celou řadu atraktivních soutěží a kamera EquiTV u toho byla po celou dobu.

Kompletní video záznamy všech klání najdete na YouTube kanálu EquiTV, a tak vám dnes přiblížíme pouze několik vrcholných soutěží. A začneme dobytkářskou disciplínou zvanou Cutting, a to konkrétně v kategorii Open. V ní jsme bohužel neviděli žádného českého jezdce, ale dařilo se našim východním sousedům. Slovák Martin Kučírek s koněm Autumn Shy vybojoval ve dvou kolech skóre 143, což mu stačilo na třetí příčku. O dva body více měl polský jezdec Malgorzata Pokoj se Saw Me Comin. Prvenství ovšem neuniklo dalšímu jezdci ze Slovenska – Michalovi Pokornému s Peptos Barem. To vybojoval díky skvělému druhému kolu ohodnocenému známkou 73,5. V celkovém součtu polského konkurenta předjel o pouhou polovinu bodu.

V sobotu se mj. jela soutěž v Trailu, v níž naopak české dvojice převládaly. Polské, maďarské a slovenské závodníky nechala za sebou v kategorii Adult hned pětice Češek. Velmi vyrovnané výkony přitom podávaly Kateřina Mackovčinová s Bernee a Monika Brunová s JGB Hope. Obě dvě dosáhly na skóre 210,5 bodu, a tak skončily shodně na druhé pozici. S tříbodovým náskokem ovšem nad nimi zvítězila Petra Poláčková s Instinctively Fancy. Do soutěže Team Penning v třídě Open se postavilo na start celkem sedm družstev, z toho tři česká. A právě jedno z nich dokázalo zvítězit. Pojďte se podívat na skvělý výkon týmu tvořeného Karlou Gabrielovou, Kateřinou Jurajdovou a Ondřejem Pavlíčkem.

Vrcholem celého třídenního mítinku byl Reining Senior Adult. Do dvoukolové soutěže nastoupilo 13 dvojic, ale hned po úvodní části bylo možné vytušit, kdo bude patřit mezi favority. Dvakrát dosáhl na pěkné skóre 212 bodů Kamil Beláň s SK Shiner Legend ze Slovenska a vysloužil si tak třetí místo. V druhém kole byla o něco horší než Kamil Beláň naše Tereza Třeštíková s AP Royal Barem, ale naštěstí pro ni se jí velmi dařilo v kole prvním a s celkovými 424,5 bodu se mohla radovat ze stříbrné pozice. Před druhým kolem přitom mohla pomýšlet na nejvyšší stupínek, ale Jonáš Bujnoch se Sauli Jay Happy předvedl na závěr výbornou jízdu ohodnocenou 215 body. Na Terezu Třeštíkovou tak získal náskok celé 4 body a zaslouženě zvítězil.

Zajímá vás, kde budeme natáčet reportáže pro poslední letošní Jezdecký magazín EquiTV? Tady jsou pozvánky na nacházející víkend! 

Již 8. ročník Pražského skokového derby proběhne v areálu PJK Gabrielka v Praze – Nebušicích v sobotu 11. října. Pražské skokové derby se jezdí na tradičním kurzu parkuru s využitím terénních skoků do výšky 110 centimetrů a parkurových skoků do 120 centimetrů. Celkem je na trati 15 překážek vč. kombinací. Délka dráhy je 1000 metrů.

Ve dnech 10. – 12. října se v Equine Sport Center v Olomouci Lazcích uskuteční skokové závody v rámci druhého ročníku Grand Prix Ing. Jana Kutěje. Hlavní soutěž se pojede současně jako Cena Czech Equestrian Teamu o celkovou dotaci 90 tis. Kč.

První kolo proběhne v sobotu a do nedělního druhého kola postoupí 50 nejlepších. Pojede se stejně jako v sobotu na výškách 140 centimetrů, avšak jako jednokolová soutěž s finále, v němž odstartuje 10 TOP dvojic. Nedělní program bude EquiTV vysílat živě na svých internetových stránkách.

V příštím Jezdeckém magazínu EquiTV, jenž bude vůbec posledním v letošním roce, nabídneme opět souhrn toho nejzajímavějšího nejen z uvedených dvou akcí, ale také z mistrovství České republiky v kombinovaných soutěžích chladnokrevných koní, které se koná 11. a 12. října v Olšině u Horní Plané. Těšíme se tedy s vámi opět na viděnou ve čtvrtek večer!

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
SO⏳04.05. ⏰00:00 dostihy Most  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE