EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 9. června 2016

reklama

Druhý červnový Jezdecký magazín nás zavede v první reportáži do Frenštátu, kde se ve dnech 2. – 5. června konalo voltižní CVI. Druhá část magazínu je věnovaná Českému skokovému poháru, jenž se konal ve stejném termínu v Suché u Litomyšle.

09.06.2016 16:11  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Ve dnech 2. až 5. června se v areálu Tělovýchovné jednoty Frenštát pod Radhoštěm odehrály mezinárodní voltižní závody označené jako CVI až do úrovně tří hvězd. Tamní pořadatelé tak navázali letošním čtvrtým ročníkem na znovuobnovenou tradici velkých voltižních závodů pořádaných v podhůří Beskyd.

Vypsáno bylo celkem šestnáct kategorií. Všechny bohužel v naší souhrnné reportáži zmínit nestihneme, a tak se podíváme alespoň na ty nejzajímavější výkony voltižérů, kteří se na Moravu sjeli z deseti zemí světa. Z Itálie dorazila jediná seniorská dvojice startující v nejvyšší tříhvězdové úrovni soutěže Pas-de-Deux.  Pár ve složení Eliana Arcioni a Luna Cassanmagnano získal za svou sestavu známku 6.909.

Česká republika neměla ve Frenštátu na startu dvojic žádné reprezentanty, žhavým želízkem v ohni však byla sestava Jezdeckého klubu Voltiž Albertovec pro kategorii juniorských skupin. Albertovská skvadra, která pod vedením Ladislava Menšíka cvičila na Patriotovi, vybojovala pěkné druhé místo. Zastoupení v této soutěži měl také další český voltižní klub TJJ Lucky Drásov. – Drasovští junioři dokončili se známkou 6.205 na čtvrtém místě. Celkovými vítězi soutěže skupin se stali junioři ze slovenského klubu Tělovýchovné jednoty Slavia Košice, kteří získali od rozhodčích hodnocení 6.810. Ačkoliv na tříhvězdičkové úrovni dokončila pouze jedna skupina – a to z Rakouska, byla bezesporu ozdobou závodů. Pojďte se tedy na výkon cvičenců s koněm Alessio L´Amabil vedeným Mariou Lehrmann podívat chvíli bez komentáře...

Vrcholem závodů byly volné sestavy žen a mužů v seniorské kategorii jednotlivců. V mužské soutěži na úrovni tří hvězd měli Češi pouze jednoho účastníka, úřadujícího vicemistra republiky Josefa Zelinku. Jeho výkon na Aladinovi lonžovaném Ondřejem Svobodou byl oceněn jako čtvrtý nejlepší, a český voltižér tak v letošním ročníku CVI zůstal těsně pod stupni vítězů. Na pomyslném bronzovém stupínku stanul rakouský jezdec Dominik Eder, který cvičil na koni Pipetto. Od sboru rozhodčích dostal velmi pěknou známku 7.086. O půl bodu více dostal za svou sestavu Maďar Bence Balazs. Na koni KCM Vaultinghorses Lord si dojel pro druhou příčku. Vítězem mužské kategorie se stal další z rakouských sportovců, Stefan Csandl. Ten cvičil, stejně jako jeho krajan Eder na koni Pipetto, a se svým výkonem nenašel mezi seniory přemožitele.

Nejsilněji byla z pohledu českých barev obsazená ženská seniorská kategorie. Za Českou republiku do ní nastoupily hned tři voltižérky. Kateřina Dušková na zkušeném reprezentačním koni Grand Arot, jehož lonžovala Klára Fratáková, zacvičila celkově šestou nejvydařenější sestavu. Pátá příčka patřila zásluhou dvojice Emma Kalliomaa a KCM Vaultinghorses Lord finské výpravě. Jejich výkon byl oceněn známkou 6.151. Další českou zástupkyní v řadách seniorek byla Weronika Schönwaldová, která cvičila na koni Aladin. Pod vedením Ondřeje Svobody si tato naše voltižérka dojela pro čtvrté místo. Kůň Pipetto se na scéně při frenštátském mítinku objevoval velmi často. Podílel se také na třetím místě rakouské jezdkyně Sabine Kuntner. Na českém koni Aquarisovi lonžovaném Ladislavem Menšíkem cvičila finská jezdkyně Heta Vihro a získala druhou příčku. Obrovskou radost přinesla všem českým fanouškům voltiže Jana Bartoňková, která cvičila na drásovském Landarovi, jehož stálou lonžérkou je Petra Cinerová.

Naše dlouhodobě nejúspěšnější žena v seniorské kategorii ukázala všem soupeřkám záda, když si s vysokým hodnocením 7.313 dojela pro vítězství. Ostatně – vychutnejte si její výkon alespoň chvíli nerušeně... Janě Bartoňkové pomohl k prvenství nemalým dílem také kůň Landar, který od rozhodčích pravidelně dostává velmi vysoké známky za chody. Nás samozřejmě zajímalo, jaké dojmy si Jana Bartoňková z Frenštátu odvážela.

V Suché u Litomyšle se odehrálo během prvního červnového víkendu páté kolo Českého skokového poháru. Během posledního závodního dne proběhla dílčí finále Amateur Tour a Czech Junior Cupu, stejně jako absolutní vrchol mítinku Velká cena Litomyšle.

Finále amatérské túry bylo postavené jako klasický parkur s rozeskakováním, jehož překážky dosahovaly výšky 110 cm. Z šestnácti dvojic, které do rozeskakování postoupily, dokázaly tři dokončit i druhou jízdu čistě a zároveň stlačit čas pod třicet sekund. Na hodnotě 29,94 sekundy se zastavila časomíra, když projela po bezchybné jízdě cílem Petra Mlčochová s koněm Softy Pilow, což stačilo na třetí místo. Druhý nejlepší čas měla Markéta Jarošová, která v sedle Nubie také nezaváhala, a tak dojela v dílčím finále amatérské soutěže druhá. Nejrychleji a bez trestných bodů však rozhodující jízdu absolvovala Wanda Harnolová s klisnou Afrikou, která si tak dojela pro vítězství. Žebříček série pro amatérské jezdce vede po pátém kole Alžběta Ducká, která si na kolbišti v Suché připsala patnáct bodů za šesté místo a svoji pozici tak jen upevnila.

Túra určená pro juniory zažila své dílčí finále také v neděli 5. června a o rozdělení bodů do průběžného žebříčku série rozhodlo rozeskakování. Jednou v něm chybovala Tereza Vysoudilová s Isarem, a protože byla z jezdců se čtyřmi trestnými body v rozeskakování nejrychlejší, umístila se na třetí příčce. Dvě čisté jízdy předvedla v soutěži Lucie Šrámková s Anjou K a dojela si pro druhý nejvyšší příděl bodů do juniorského žebříčku. Vítězkou pátého kola Czech Junior Cupu se stala Patricie Brusová, která v sedle Lorda Luise překonala základní parkur i rozeskakování bez trestných bodů a v nejlepším čase, který měl hodnotu 40,16 sekund. Stejná jezdkyně je také ve vedení bodování juniorské série pro jezdce ve věku od 16 do 18 let. V mladší věkové kategorii drží první příčku Tereza Vysoudilová.

Vrcholem celého mítinku byla Velká cena Litomyšle, která čtyřdenní sportovní program ukončila. Na parkuru s překážkami do 145 centimetrů nechybovalo deset dvojic, a tak všichni finalisté, kterých dle pravidel startuje deset, nastupovali do kolbiště do druhé jízdy s čistým štítem. S dvěma koňmi se podařilo probojovat do finále Janu Štětinovi. V sedle Douglase-S však v rozhodující jízdě dvakrát chyboval a dojel tak desátý. Jedné chyby se dopustil ve finálové jízdě Jaroslav Jindra s Ascobarem. Z dvojic, které inkasovaly 4 trestné body, byl nejpomalejší, a tak se musel spokojit s devátou příčkou. Také Přemysl Adam chyboval v sedle Cachase jednou, a s časem 49,96 sekund si dojel pro konečné osmé místo. O více než tři sekundy rychlejší byl Jan Chýle, který startoval tradičně se svým nejzkušenějším koněm běloušem Cool Paradise. Dvojice také zaváhala jednou na překážkách a byla z toho sedmá příčka.

Skvěle rozjeté finále měl Jiří Hruška s Acoradií. Až do posledního skoku šlo všechno hladce, a čas byl také vynikající. Jenže na oxeru, kterým kurz parkuru končil, přišla smolná chyba a Jiří Hruška se musel spokojit s šestým místem. Dvě nuly na kontě, byl výsledek Jana Studničky, který ve finále Velké ceny prezentoval koně Datasys Corcovado. Dvojice dosáhla času 48,16 sekund a připadla jim pátá příčka v celkové výsledkové listině. O třicet setin sekundy rychleji projel cílem rozhodujícího parkuru Jan Štětina s Casanovou-S. Navíc ani on neshodil žádnou z překážek a mohl si tak připsat do žebříčku seriálu body za čtvrté místo.

V Litomyšli se dařilo jednomu z vítězů z loňského ročníku Ladislavu Arientovi. Ten sedlal valacha Apolla a překonal s ním oba parkury bez zaváhání. Dosažený čas mu vynesl krásnou třetí příčku. Jeden z favoritů soutěže a vedoucí jezdec průběžného bodování Českého skokového poháru Marek Klus prošel do finále se svou stájovou jedničkou Cradem von Wichensteinem. Dvojice potvrdila kvality, když základní i finálový parkur překonala čistě, což s časem 44,39 sekundy stačilo na druhé místo. Bezkonkurenčně nejlepší formu však v Litomyšli ukázal Jiří Luža. Po čistém základním kole se s Benitem-S probojoval do finále, ve kterém taktéž nechyboval. Navíc projel cílem s náskokem bezmála 4 sekund na druhého Marka Kluse. Jiří Luža se tak stal vítězem Velké ceny Litomyšle.

Průběžné bodování Českého skokového poháru vede Marek Klus, který duhou příčkou v Litomyšli upevnil svou pozici. Na druhého Jana Štětinu má náskok šestnácti bodů. Třetí je Jaroslav Jindra a do nejlepší čtyřky patří ještě Vladimír Tretera. Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam všech tří zmiňovaných soutěží, stačí kliknout na adresu www.equitv.cz!

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 13. června 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

Která česká voltižní jezdkyně vyhrála mezinárodní voltižní závody CVI3* Frenštát v kategorii žen seniorek?
A) Jana Bartoňková
B) Sabine Kuntner

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz.

Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! SMS lze zasílat pouze z ČR. Technicky zajišťuje ATS Praha, www.atspraha.cz. Infolinka: 296363199, www.platmobilem.cz (stránka Asociace provozovatelů mobilních sítí).

POZVÁNKA ZA KOŇMI

Areál v Brně na Panské líše zažije generálku před červnovým Světovým pohárem v drezuře. S týdenním předstihem se tam v termínu 11. a 12. června jede další z kvalifikačních závodů Českého drezurního poháru.

Do Mimoně zavítá další kolo seriálu Zlatá podkova. Ve dnech 11. a 12. června tam budou při třetím kvalifikačním mítinku závodit vozatajové v kategoriích dvojspřeží pony, jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží velkých koní.

Také parkurová extraliga se nezastaví ani v druhém červnovém víkendu. Šesté kolo Českého skokového poháru hostí závodiště v Opavě Kateřinkách. Na neděli 12. června jsou naplánovaná finále jednotlivých túr, a vyvrcholením bude tradičně Velká cena Opavy. Celý nedělní program budete moci sledovat živě prostřednictvím naší internetové televize na adrese www.equitv.cz.

Na shrnutí toho nejzajímavějšího z Českého skokového poháru v Opavě se můžete těšit v příštím Jezdeckém magazínu EquiTV, u jehož sledování se těšíme příští čtvrtek na viděnou!

 

reklama 23D
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE