EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 9. července 2015

reklama

Dnešní díl Jezdeckého magazínu je věnovaný MČR ve voltiži ve Frenštátu pod Radhoštěm. Na chvíli se ale také vrátíme k oblastnímu mistrovství ve skákání a ohlédneme se za dalšími závody konanými tamtéž. Zavítáme i na Zlatou podkovu do Koles.

09.07.2015 17:00  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner

Ve dnech 3. až 5. července se ve Frenštátu pod Radhoštěm rozdala první letošní jezdecká sada medailí pro mistry České republiky. TJ Slovan Frenštát hostila republikový šampionát ve voltiži a o cenné kovy se soutěžilo v šesti kategoriích. 

Poměrně nová voltižní kategorie dvojic – označovaná též jako Pas de Deux – se už i při českých národních závodech zabydlela a ve Frenštátu o příčky nejvyšší bojovaly tři dvojice. Bronz nakonec braly domácí Tereza Czyžová a Barbora Kyselá, které cvičily na Aladinovi vedeném Ondřejem Svobodou. Přibližně o půl bodu lépe byla hodnocena dvojice Barbora Kseničová a Hana Šrubařová. Od rozhodčích obdržely známku 6,554 bodu. Cvičily na koni Lukasovi G, jehož lonžoval Miroslav Šrubař. Stříbrné medaile tedy díky nim putovaly do klubu Voltiž Drago. Zlato si nakonec na krk pověsily Tereza Viktorínová a Barbora Obluková, jejichž známka měla po obou kolech hodnotu 6,975. Pomohl jim k tomu zkušený drásovský kůň Landar vedený Petrou Cinerovou. 

V mistrovské soutěži skupin se na třetí stupeň vítězů postavili členové albertovské skupiny číslo 2. Jezdecký klub Voltiž Albertovec totiž patřil k oddílům, který do soutěže vyslal hned dvě družstva. Sestavy předváděl tento albertovský celek na Aquarisovi pod vedením Andrey Videnkové. Také Drásov přihlásil do klání skupin dvě družstva. Skupina číslo 1 vybojovala stříbrné medaile na hřbetě klisny Canta-relly, jíž lonžovala Petra Cinerová. Na příčku nejvyšší vystoupali členové Jezdeckého klubu Voltiž Abertovec 1. Jejich výkon s Patriotem-NF ohodnotili rozhodčí průměrnou známkou 7,486 bodu. Lonžérkou Patriota byla opět Andrea Videnková.

Ženská juniorská soutěž byla rozdělena do dvou kategorií. Konkurence v mladší kategorii B čítala jedenáct startujících a bronz nakonec získala Barbora Obluková na Landarovi, k němuž neodmyslitelně patří lonžérka Petra Cinerová. Jezdecký klub Voltiž Albertovec reprezentuje Nela Stříbná, která spolu s Rubikonem zajela obě kola za 6,642 bodu, což stačilo na titul vicemistryně České republiky v této kategorii. Rubikon lonžovaný Andreou Videnkovou pomohl nakonec ke zlatu další albertovské jezdkyni Vanese Krištofové. Ta zvítězila velmi těsně před oddílovou kolegyní Nelou Stříbnou, o pouhých 18 setin bodu.

V áčkové kategorii juniorek se sešlo dvanáct startujících. V první trojici se opět objevily jezdkyně dvou dnes už několikrát zmiňovaných oddílů. Bronzovou medaili získala drásovská Tereza Viktorínová na Landarovi. Nemusíme už ani zmiňovat, že úlohu lonžérky zastávala zkušená Petra Cinerová. Druhá příčka patřila Kateřině Kocurové, která jezdí za JK Voltiž Albertovec. Ve Frenštátě cvičila na Aquarisovi lonžovaném Andreou Videnkovou. Stejný kůň a stejná lonžérka byli také partnery loňské vicemistryně Kateřiny Grygarové. Letos byla nejlépe hodnocená a nakonec vystoupila na příčku nejvyšší pro titul mistryně České republiky za rok 2015 mezi juniorkami v kategorii A.

Jen čtyři ženy závodily o medaile v seniorské kategorii. Třetí příčku obsadila Kristýna Mojžíšová z Jezdeckého klubu PZOO Chomutov. Cvičila na klubovém matadorovi Grand Arotovi vedeném Klárou Fartákovou. Albertovské trio Barbora Komárková, kůň Rubikon a lonžérka Andrea Videnková za své sestavy dostalo hodnocení 6,600. Barbora Komárková se tak může radovat z titulu vicemistryně, protože se našla jen jedna žena, která na rozhodčí zapůsobila ještě více. Byla jí domácí Weronika Schönwaldová. Ta ještě vloni zvítězila mezi juniorkami. Další zlatou medaili ve své sportovní kariéře získala na Aladinovi 5, kterého lonžoval jeho majitel Ondřej Svoboda. Titul mistryně republiky v seniorské kategorii žen tedy zůstal v pořádajícím klubu TJ Slovan Frenštát.

Mezi muži bojovali o mistrovský titul v seniorské kategorii tři účastníci. Bronzovou příčku obsadil Marek Hablovič, který předvedl své sestavy na drásovském Quidovi, jehož lonžovala Petra Cinerová. Josef Zelinka z pražského klubu TJ Orion cvičil na Aladinovi 5 a za svůj výkon si vysloužil velmi dobrou známku 7,216. Výkon vynesl Josefovi Zelinkovi i stříbrnou mistrovskou medaili. Dlouhodobě nejúspěšnější voltižér České republiky a obhájce loňského mistrovského titulu Lukáš Klouda nenechal nic náhodě a zajel se svým reprezentačním partnerem Landarem dvě nejlépe hodnocená kola. Lukáš Klouda tak s přehledem obhájil titul a radoval se z další zlaté medaile na mistrovství České republiky. Pojďte se na jeho závěrečnou volnou sestavu podívat chvíli bez komentáře.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm ještě chvíli zůstaneme. TJ Slovan Frenštát má totiž za sebou v této sezoně již několik významných akcí. Týden před voltižním mistrovstvím republiky se tam konalo mistrovství severomoravské oblasti v parkurovém skákání. Severní Morava měla tolik obsazených kategorií, že probíhalo ve čtyřech dnech od 25. do 28. června. Mistrem mezi dětmi na pony se stal Štěpán Filip s koněm Bam. Na velkých koních pak v dětské kategorii zvítězila Magdalena Roubíčková s Otylkou. Oblast vypsala také mistrovství pro dvě juniorské věkově skupiny a právě při jejich závěrečných jízdách nechyběla naše kamera. Mladší juniory nechala za zády dvojice Nikol Švihorová a Coriel. O prvenství se rozeskakovala s dalšími dvěma účastníky. Pouze s časovým rozdílem čtyř desetin sekundy skončila druhá Patricie Brusová s Lordem Luisem. Jednu chybu v napínavém rozeskakování udělala Tereza Tioková v sedle Arwen 1 a musela se tak spokojit s bronzovou příčkou. V soutěži starších juniorů se oblastní mistryní stala Nina Kaločová s klisnou Ebony. Velmi dobře si vedl také Tomáš Miloň s Thalitou Z, který stejně jako Nina Kaločová prošel oběma koly bez penalizace. O vítězství jeho největší soupeřky rozhodlo až rozeskakování. Za doprovodu záběrů z nejlepších juniorských jízd dodejme, že vítězkou oblastního mistrovství mladých jezdců se stala Kateřina Kubrická a Elando. Mezi ženami brala první místo Kateřina Krhutová s koněm Hasky Fitmin. Nejtěžší kategorii seniorů jednotlivců ovládla Ilona Kocourková s Garelou Far.

Ve Frenštátu pod Radhoštěm se ovšem v posledním měsíci nekonaly jen oblastní mistrovství ve skocích a republikový šampionát ve voltiži. Z našeho zpravodajství jistě víte, že předešlé týdny byly zasvěceny také Českému skokovému poháru, resp. Velké ceně Frenštátu a ještě o něco dříve mezinárodním voltižním závodům kategorie CVI3*. Jednalo se tak jistě o pořadatelsky velmi náročné období, a tak jsme poprosili o krátký komentář Adélu Svobodovou, která je hlavní organizátorkou frenštátských závodů ve voltiži. 

Ve dnech 3. až 5. července se uskutečnilo v Kolesech u Kladrub nad Labem jedno z předkol seriálu Zlatá podkova ve všestrannosti. Kvůli tropickým teplotám se závodilo již od 7. hodiny ranní, přičemž přednost dostaly ty nejnáročnější soutěže.

O nedělním časovém posunu se rozhodlo až v době konání závodů, a tak jsme s naší kamerou zachytili ve Zlaté podkově jen dva poslední startující jezdce. Předposlední na startu závěrečného krosu byla Dominika Moudrá s Lordem 27. Na rozdíl od nedávných mezinárodních závodů v Brně, kde vyhrála, se jí tentokrát tolik nedařilo a skončila až jako sedmá v pořadí. Velmi pěkné výkony předváděl Petr Vančura s koněm Aston Martin. Byl jediným z účastníků, který nechyboval na parkuru a současně si nepřipsal žádný trestný bod v krosu. Obsadil však celkové druhé místo. Před ním totiž skončil Lubomír Vrtek s Diránem 1, jenž měl dostatečný náskok hned od úvodní drezury a v prvenství mu nezabránily ani 4 trestné body na parkuru. 

O něco podrobněji se podíváme na Stříbrnou podkovu, která následovala hned po té Zlaté. Pátá příčka připadla Dominice Kellerové, která s koněm Phaethon zajela čistou terénní jízdu. K bodům z drezury přidala pouze jednu chybu na parkuru a dojela s celkovým skóre 62,30. Čtvrté místo vybojovala Markéta Hovjacká s koněm First Dancer. Ta nechybovala v sobotním parkuru ani v nedělní v cross country, a tak jí po celou dobu závodů až do samotného konce provázely pouze body z drezury v hodnotě 58,13.Pomyslný bronz bral Antonín Vrtek, který s Batmanem 1 také ani jednou nezaváhal v náročné terénní zkoušce. Petr Myška s Hetikem inkasoval podobně jako Antonín Vrtek ve skokové části 4 trestné body, ale nedělní kros zajel čistě. Nicméně měl po drezuře lepší výchozí pozici, a tak v celkovém součtu skončil druhý. S náskokem téměř dvanácti bodů zvítězil dvojnásobný účastník olympijských her Jaroslav Hatla v sedle nadějného koně Reenmore Alfie. Už po drezurní úloze, hodnocené 39,89 body bylo zřejmé, že dvojice bude těžko k poražení. Navíc i parkur a cross country zdolali bez zaváhání, a došli si tak pro výhru ve Stříbrné podkově.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Již od čtvrtka 9. července probíhají v Nebanicích u Chebu mezinárodní závody spřežení. Jejich dílčí soutěž čtyřspřeží je zapsaná do seriálu Světového poháru a letošní ročník přilákal rekordní počet kočárů právě v této kategorii. Diváci mají jedinečnou možnost vidět pět vozatajů, kteří momentálně figurují v nejlepší desítce světa. Závody trvají až do neděle 12. července, přičemž divácky nejatraktivnější maraton je naplánován na sobotu. 
Středočeský Ptýrov zažije jeden z vrcholů sezony v parkurovém skákání. Od pátku 10. do neděle 12. července se tam koná mistrovství České republiky seniorů a mladých jezdců. Letos bude zastoupená v Ptýrově prakticky kompletní česká skoková špička, a tak se i zde diváci mají opravdu na co těšit. Nedělní program skokového mistrovství České republiky budeme z Ptýrova u Mnichova Hradiště vysílat živě. Pokud tedy nebudete mít možnost dorazit osobně, nezapomeňte kliknout na www.equitv.cz.
Kamery EquiTV každopádně nebudou chybět ani v Nebanicích, a tak se můžete těšit na souhrn toho nejzajímavějšího v našem Jezdeckém magazínu. Premiéra příštího dílu je tradičně plánována na čtvrteční podvečer, kdy se s vámi těšíme opět na viděnou!

 

reklama 23D
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳04.05. ⏰13:00 dostihy Most ▶️
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno ▶️
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle ▶️
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE