EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 6. července 2017

reklama

První červencový magazín nabídne tři reportáže. Podíváme se do Martinic na 12. ročník Memoriálu Jana Papouška, připomeneme si závody GCT a GCL v Monaku a nakonec zavítáme do Nebanic na CAI3*W, tedy vozatajský Světový pohár…

06.07.2017 16:48  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Parkurový Memoriál Jana Papouška se letos konal už podvanácté. Na přelomu června a července jej tradičně hostilo kolbiště ve středočeských Martinicích a jeho vrcholem byla stejnojmenná soutěž s překážkami do 145 cm. V dvoukolovém klání změřilo síly bezmála padesát dvojic, z nichž rovných dvacet postoupilo do druhé části. 

Nadějně zahájil Jan Chýle v sedle bělouše Cool Paradise, když v první jízdě inkasoval jeden trestný bod. Napodruhé si však připsal další čtyři body, a v silné konkurenci mu to stačilo nakonec na dvanáctou příčku. Podobný průběh měla také účast Ondřeje Zváry. V sedle Cardiffa dovezl jeden trestný bod v prvním kole, napodruhé shodil jednu z překážek a zařadil se na jedenácté místo. Sergei Motygin s Dylanem naopak předvedl výborný výkon v druhé polovině soutěže, v níž dojel bez zaváhání. S přičtením jedné chyby z kola prvního dokončil jako devátý. Osmé místo získala Zuzana Zelinková s jedním ze dvou koní, které pro tento memoriál sedlala. Tou byla klisna Evita R, která s jezdkyní chybovala jen jednou, a to v úvodu soutěže.

Některé dvojice musely do kolbiště vstoupit hned třikrát, jelikož mezi bezchybnými po obou kolech rozhodovalo rozeskakování. Účast v něm těsně unikla Václavovi Nágrovi s hřebcem Normanem. Na překážkách ani v jedné jízdě nezaváhal, jenže inkasoval jeden bod za překročení času a zůstal tak na sedmé příčce. Jednou z dvojic, které měly na kontě nulu v součtu obou kol, byl Jan Štětina a Benito-S. V rozhodující jízdě se jim však už tolik nedařilo a s 8 trestnými body dojeli celkově šestí. Chybě se nevyhnula ani Barbora Tomanová na Scarface. 4 trestné body pro ni nakonec znamenaly páté místo.

O vysoké sportovní úrovni účastníků letošního ročníku svědčilo to, že hned čtyři dvojice zopakovaly bezchybný výkon po dvou kolech i v rozhodujícím zkráceném parkuru a jejich konečné pořadí tak určoval dosažený čas. Jiří Papoušek s Dukatem VTH obsadil nakonec v soutěži čtvrtou příčku, když cílem projel v čase 41,92 sekundy. O více než sekundu rychleji projel cílem jeho bratr Kamil, který do rozeskakování postoupil s dvěma svými svěřenci. Výkon, který stačil na bronzový stupínek, podal s ryzákem Quentinem Donth-M. Pro druhé místo si dojela Zuzana Zelinková s klisnou Larimou, s níž protnula cílovou čáru ve skvělém čase 39,94 sekundy.

Našla se ještě jedna rychlejší dvojice. Kamil Papoušek s druhým ze svých koní Nadalem Z překonal čas Zuzany Zelinkové ještě o čtyři desetiny sekundy. Soutěž tak nemohla mít příznačnějšího vítěze než jednoho ze synů Jana Papouška, kterému je martinický memoriál věnován. 

V Monaku se ve dnech 23. až 25. června odehrálo už sedmé kolo letošního ročníku parkurové série Longines Global Champions Tour. Jako vždy s ní ruku v ruce probíhá také týmová soutěž Global Champions League, při níž jsme si již zvykli pravidelně vídat české jezdce. Za celek Berlin Lions nastoupili tentokrát rakouský jezdec Max Kühner a česká reprezentantka Anna Kellnerová. Té vyšla na výbornou první jízda dvoukolové soutěže s Giljandrem van de Bosrand, když na těžkém parkuru s překážkami do 160 centimetrů chybovala jen jednou. Napodruhé dovezla co cíle 17 trestných bodů. Max Kühner v sedle Electric Touch dokončil úvodní kolo s dvěma chybami. V druhé části soutěže však díky bezchybné jízdě konto družstva nezatížil. V celkovém účtování stačil výsledek Berlínských lvů na konečnou čtrnáctou příčku. 

Pro vítězství si tentokrát dojela ryze belgická dvojice startující v barvách Vienna Eagles. Dvakrát překonal čistě kurz soutěže Gregory Wathelet v sedle koně Eldorado van het Vijverhof, čímž svůj tým výrazně podpořil. Pozadu nezůstal ani Niels Bruynseels, který s klisnou Cas de Liberte inkasoval jediný bod za překročení stanoveného času v druhém kole. V průběžném pořadí série vede celek Valkenswaard United se 133 body. Na druhém místě jsou Hamburg Diamonds, kteří mají o 8 bodů méně a třetí příčku drží jezdci ze St. Tropez Pirates s 122 body.

Vrcholem závodů byla Grand Prix Monaka, do níž se kvalifikovalo 25 jezdců včetně člena Berlin Lions Maxe Kühnera. Ten si v sedle koně Cornet Kalua poradil s překážkami vysokými 160 centimetrů s jediným zaváháním a dokončil na dvanáctém místě. Kvarteto jezdců se po bezchybných výkonech v základní části probojovalo do rozeskakování. Britský reprezentant Scott Brash v sedle Hello Forever v rozhodující části dvakrát chyboval a skončil tak těsně pod stupni vítězů. Jedno shození si připsal Francouz Kevin Staut, jenž sedlal valacha For Joye. Jeho výkon stačil na třetí místo. O tom, kdo si z Monaka doveze nejvyšší bodový příděl do žebříčku seriálu, se rozhodlo mezi dvěma bezchybnými jezdci.

Christian Ahlmann z Německa na Dolocii dojel nakonec druhý s časem 38,20 sekundy. Vítězný čas měl hodnotu 37,80 sekundy a zaznamenal jej italský jezdec Alberto Zorzi ve dvojici s běloušem Cornettem K. V čele bodování túry je Christian Ahlmann, který má na svém kontě 154 bodů. O 4 body méně má Harrie Smolders z Nizozemí, třetí je pak s odstupem dalších 5 bodů Alberto Zorzi. 

Západočeské Nebanice hostily ve dnech 29. června až 2. července jedny ze třech mezinárodních závodů Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace konané na území České republiky. Jednalo se o vozatajské soutěže, které i letos přilákaly hlavně v kategorii čtyřspřeží skutečně silnou evropskou konkurenci. V Nebanicích se jely vlastně dvě kategorie čtyřspřeží, ta první ovšem byla vyhrazená poníkům. Pro vítězství si v ní dojel maďarský reprezentant Dávid Palkovics, který nenašel přemožitele ani v jedné ze tří vozatajských zkoušek.

Pro velké koně byly připraveny všechny tři tradiční kategorie. V jednospřeží měla Česká republika pouze jednoho startujícího, kterým byl Jiří Koníř, jenž obsadil osmnácté místo. Němka Marlen Fallak zahájila nejlépe hodnocenou drezurní úlohou. V sobotu však výrazně ztratila mezi překážkami maratonu a v celkovém součtu s parkurem stačily její výkony na třetí příčku.
Soutěž singlů ovládla polská rodina Kwiatkových.  Vítěz letošního mítinku v Kladrubech nad Labem Bartlomiej Kwiatek dojel tentokrát druhý. Na nejvyšší příčku vystoupala jeho sestra Weronika, která sice nijak zvlášť nezazářila v drezuře a jízdě mezi kužely, hodně jí však pomohlo první místo v sobotním maratonu.

V kategorii párů měla česká reprezentace pět želízek v ohni. Vydařené vystoupení má za sebou Zdeněk Jirásek, který si dojel pro celkové deváté místo. V maratonu zaznamenal dokonce třetí nejlepší skóre. Švédský zástupce Yngve Käll obsadil při své premiéře v Nebanicích čtvrtou příčku. Blýskl se zejména nejlepším nedělní jízdou mezi kužely. Na pomyslný bronz dosáhl s jedním ze dvou svých dvojspřeží polský reprezentant Rafal Wojtacha. 

Domácí jezdec Martin Gössl postupoval soutěží velmi nadějně. Vedení se ujal hned po drezuře a pozici potvrdil i v maratonu. V poslední disciplíně však zapracovaly nervy a po chybách mezi kužely klesl český vozataj na druhé místo. Vítězem mezi dvojspřežími se stal s druhým svým zápřahem Polák Rafal Wojtacha.  Tento cenný triumf získal díky vyrovnaným výkonům ve všech částech závodu. 

Královská disciplína přitáhla do západočeských Nebanic stejně jako v předchozích letech skutečně silnou konkurenci šestnácti spřežení. Mezi startujícími nechyběli účastníci finále Světového poháru. Dorazil mimo jiné vítěz předloňského ročníku Němec Georg von Stein. Tentokrát se mu ovšem tolik nedařilo. Tři průměrně zajeté zkoušky mu vynesly deváté místo. Na startovní listině figurovali známí maďarští reprezentanti otec a syn Dobrovitzové. Zkušenější Jozsef Dobrovitz senior bral šestou příčku. Zástupcem českých barev byl v soutěži „čtyřek“ Jiří Nesvačil junior. V Nebanicích obsadil po solidních výkonech páté místo, byť s drezurou a maratonem spokojen příliš nebyl. Jedna část se Jiřímu Nesvačilovi vydařila více než na výbornou, a to nedělní jízda mezi kužely. Jako jediný z celého startovního pole v ní nechyboval a její samostatné hodnocení s přehledem vyhrál.

Těsně pod stupni vítězů dokončil Francouz Sebastien Mourier, který se ve výsledcích vozatajského parkuru zařadil hned za Jiřího Nesvačila. Jozsef Dobrovitz junior obsadil zejména díky dobře zajetému maratonu konečnou třetí příčku. Pro pomyslné stříbro si dojel zástupce Švýcarska Jerome Voutaz. Druhý muž letošního finále Světového poháru zabodoval hlavně sobotním maratonem, v němž nenašel přemožitele. Celkovým vítězem kategorie čtyřspřeží počítané do série Světového poháru se stal francouzský reprezentant Benjamin Aillaud. Zahájil nejlepší drezurou a náskok, který v ní získal, nepustil až do úplného závěru.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE