EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 31. května 2018

reklama

V posledním květnovém Jezdeckém magazínu zavítáme do Hradištka, kde se jela čtvrtá Velká cena v rámci ČSP. Podíváme se také na parkurovou Cenu města Olomouce a připomeneme si pestrý program Dne starokladrubského koně 2018.

31.05.2018 15:18  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner

Hradištko u Sadské hostilo Český skokový pohár poprvé v roce 2017, kdy se tam konala Velká cena Kolína. Letos se tam v rámci extraligového seriálu závodilo podruhé a hlavní soutěž byla vypsaná jako Velká cena Prahy. Její termín připadl na neděli 27. května, kdy vyvrcholily také jednotlivé seriálové túry čtvrtého kola – Czech Junior Cup a kategorie U25.

Pro juniory byl připraven parkur s překážkami do 120 respektive 130 centimetrů. Jel se totiž tradičně jako hendikep podle dvou věkových skupin, do kterých jsou účastníci Czech Junior Cupu rozděleni. V rozeskakování, kam postoupily bezchybné dvojice, se dařilo Marině Stropkové s Calme Z. V rozhodující části dojela bez zaváhání v čase 43,49 sekundy, který stačil na třetí příčku. O pouhých sedm setiny sekundy rychleji projela kurzem Lucie Melmerová v sedle holandského valacha Filoubeta. Na překážkách se žádné chyby nedopustila, a tak brala druhé místo. S velkým náskokem zvítězila Tereza Svobodová s Marylandem, která projela trasou rozeskakování čistě a v čase o více než čtyři sekundy lepším než nejbližší soupeřka. 

Tereza Svobodová se vítězstvím v Hradištku katapultovala do vedení průběžného pořadí jezdců ve věku od 12 do 15 let. Ve starší kategorii od 16 do 18 let je v čele žebříčku Anna Lani Novak.

Účastníky túry U25 pro jezdce ve věku do 25 let čekalo jednohvězdové ST, překážky tak dosahovaly výšky do 135 centimetrů. Také v tomto případě muselo přijít ke slovu rozeskakování.

Kateřina Málková v sedle klisny Dedijtje jej překonala bez zaváhání a v čase, který jí zajistil konečné třetí místo. Pro druhý nejvyšší bodový příděl si dojela Nikola Havránková s Cagonettou, jež také nechybovala. Její čas byl o více než půl sekundy lepší než čas Kateřiny Málkové. Nejrychlejší, a navíc čistou jízdu předvedla dvojice Matouš Kořínek a Good Girl. To samozřejmě znamenalo vítězství a nejvíce připsaných bodů do tabulky U25. 

V seriálu U25 vede po čtyřech kolech Václav Staněk s padesáti třemi body. Miroslava Škanderová na druhé příčce na něj ztrácí sedm bodů, třetí je Kristýna Nechanická se čtyřiceti body.

Absolutním vrcholem čtyřdenního mítinku v Hradištku u Sadské byla Velká cena Prahy s překážkami do 145 centimetrů, která byla postavená jako jednokolová soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic. Do takzvané TOP10 tentokrát těsně nepostoupil jeden z nejzkušenějších pohárových účastníků Jiří Skřivan. Ten v základní jízdě s klisnou Flying Star jednou chyboval a od postupu jej dělily necelé dvě sekundy.

První dvojicí, která okusila finálový parkur, byli Jan Štětina a Benito-S. Z první jízdy si přinášeli čtyři trestné body, a přestože napodruhé už nechybovali, stačil jejich výkon až na sedmé místo. S jednou chybou přicházel také Ladislav Arient v sedle Apolla. V druhé části inkasoval trestné body za další shození a pořadí finalistů uzavřel na desáté příčce. Sergei Motygin v sedle Dylana také patřil k těm, kteří postoupili zatížení penalizací za jednu chybu. Podruhé už nezaváhal a dosažený čas v hodnotě 58,41 sekundy znamenal šesté místo. Bez chyb na překážkách se s oběma částmi Velké ceny popasovala Alžběta Vojtková s valachem Caterem Invest. Ani v jedné jízdě však nestihla stanovený čas a se 3 trestnými body v součtu dojela čtvrtá.

Oba parkury z dílny stavitele Jana Šímy vyhovoval Ondřejovi Pospíšilovi, který s Einfachem překonal čistě základní kolo a finále a dosáhl tak na pomyslný bronz. V Hradištku se čistou jízdou v základní části do finále probojovala i zkušená dvojice Vladimír Tretera a Quentin. Napodruhé však přišlo zaváhání, které jim přisoudilo páté místo. Stejný průběh mělo vystoupení Andrey Halíková s Colettou, jen s tím rozdílem, že jich dosažený čas stačil až na pozici číslo devět. Vítězství na tomto kolbišti obhajoval Jan Chýle s běloušem Cool Paradise a začal slibně, když v základní jízdě nechyboval. Čistě se mu podařilo projet i finálovým parkurem a s časem 58,43 sekundy čekal, jaké výkony předvedou poslední dva startující. Jan Štětina v sedle Verdiho-S ovšem ve finále chyboval a k nule z první části si připočetl čtyři trestné body. Čas dokonce stačil až na osmou příčku.

Jedinou jezdkyní, která tak mohla zmařit obhajobu Jana Chýleho, byla Tereza Mücková. Ta startovala jako poslední a s hřebcem Control Me Karsit předvedla skvělý výkon. Cílem projela s nulou v bezkonkurenčním čase 54,64 sekundy. Tereza Mücková se tak poprvé v kariéře mohla radovat z vítězství ve Velké ceně v rámci Českého skokového poháru.

V průběžném hodnocení seriálu se Tereza Mücková s třiceti body posunula na třetí místo. Na druhého Jana Chýleho ztrácí pouhý bod. Od lídra, kterým je Marek Klus jí dělí pět bodů. Nejlepší čtveřici doplňuje Ondřej Pospíšil, jenž má na svém kontě dvacet čtyři bodů.

Kompletní video záznamy uvedených soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

V neděli 27. května se v Equine Sport Centru v Olomouci konala tradiční parkurová Cena města Olomouce. Její překážky dosahovaly výšky do 140 centimetrů a na start přilákala bezmála třicet dvojic. Sedmičce startujících se podařilo překonat základní parkur stavitele Roberta Smékala bez chyba, a tak muselo přijít na řadu rozeskakování.

Jan Zwinger v sedle Corbina se v něm dopustil dvou chyb a s časem 41,67 sekundy se zařadil na sedmé místo. Dvakrát chyboval i Michal Žilinský, který startoval s Kairou. Lepší dosažený čas mu nakonec vynesl šestou příčku. Pravidelnými účastníky olomouckých mítinků jsou reprezentanti Slovenska. V rozeskakování nejvyšší soutěže měli tentokrát dvě želízka v ohni. Jedním z nich byl Ján Cigán mladší, který si s Flinstonem nakonec po jednom shození dojel pro páté místo. Chybu zaznamenal také Marek Klus, jenž sedlal Crada von Wichenstein. Zvolil ovšem svižné tempo a dojel tak čtvrtý. Další slovenskou dvojicí v rozeskakování byla Barbora Sokolová s Reynou Wavo. Ta procválala cílem v nejlepším čase, jenže si dovezla čtyři trestné body a spokojit se tak musela s třetím místem. Druhou nulu v rozhodující jízdě si zapsal další ze Slováků Igor Šulek. S koněm Wavo Chicca dosáhl času 41,42 sekundy, což stačilo na druhé místo. Vítězem se stal Zdeněk Žíla, který s Vanillou zopakoval bezchybný výkon i v rozhodující časti, a navíc byl o půl sekundy rychlejší než druhý Igor Šulek.  Kompletní video záznam Ceny města Olomouce najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem pořádá každoročně mnoho akcí pro fanoušky koní a jezdectví. Jednou z nich je Den starokladrubského koně, který letos připadl na sobotu 26. května a stejně jako v minulých letech, přilákal do kladrubského areálu davy návštěvníků.

O slavnostní zahájení se postarali vlajkonoši v čele s ředitelem hřebčína Jiřím Machkem v sedle koně Sacramoso Espada XI. Poté byly divákům předvedeny v reji kočárů různé typy zápřeží od jednospřeží přes tandem až po šestispřeží. Atmosféra první republiky dýchla na všechny přítomné díky jezdcům v legionářských uniformách. Slavnostní příležitost využili v hřebčíně ke křtu knihy „Kladrubáčci Emilka se vrací“. Předvedena byla klisna Eminenzna zvaná Emilka se svým sotva tři měsíce starým přírůstkem – hřebečkem Favory Eminenza XXVII – 20. Chybět nemohla čtverylka osmi starokladrubských koní v sedle s jezdci Národního hřebčína.

K programu neodmyslitelně patří také ukázka pushballu. Sportu, při něm dvě družstva jezdců v sedlech hrají zápas s míčem, jehož průmět má 170 centimetrů a úkolem hráčů je dotlačit jej do brány soupeře. Fanoušci se dočkali i barokního pas de deux. Atraktivní součástí celodenního programu bylo vystoupení Jump and Drive. Při něm proti sobě závodily dvě dvojice tvoření vozatajem s čtyřspřežím a jezdcem v sedle.

Zástupci hřebčína poděkovali při příležitosti Dne starokladrubského koně dvěma představitelům Královské švédské jízdní gardy za dlouholetou spolupráci. Jejich zásluhou zastávají starokladrubští bělouši tradiční ceremoniální službu v centru Stockholmu i při dalších významných událostech ve švédském království. 

Mezi předvedenými jezdeckými disciplínami nechyběla voltiž. V rámci této ukázky se tak prokázala velká všestrannost, kterou plemeno starokladrubského koně disponuje. Jakub Hlávka a Jakub Mack předvedli takzvanou Uherskou poštu. Při tomto akrobatickém vystoupení jeden jezdec jede ve stoje na dvou koních. Stádo patnácti chovných klisen prezentovalo na nádvoří areálu eleganci a krásu tohoto plemene. Poté přišla na řadu čtverylka vlajkonošů. V ukázce s názvem „Jak se učíme“ se dozvěděli návštěvníci něco z výuky Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem. V závěru se také dozvěděli, jak se chovají a také cvičí koně k ceremoniálům. Vše uzavřel reprezentant České republiky ve vozatajské disciplíně Jiří Nesvačil, který zapřahal desetispřeží – a jak jinak než starokladrubských koní.

Nezkrácený video záznam oficiálního programu Dne starokladrubského koně najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Po úspěchu na výtečně obsazených mezinárodních závodech CSIO ve Zduchovicích čeká nadějné české jezdce v parkurovém skákání další kvalitní prověrka. V Poděbradech se od 31. května do 3. června koná Spring Junior Cup pro děti, juniory a jezdce do 25 let. V areálu Jezdeckého klubu Obora se představí především děti Sportovního centra mládeže a reprezentační kádr České republiky, na startu se ale také objeví jezdci z Polska.

Ve dnech 1. až 3. června ožije jezdecký areál na Nivách ve Frenštátě pod Radhoštěm voltiží. TJ Slovan Frenštát totiž pořádá jediné mezinárodní závody na území České republiky. V letošním roce se při nich představí jezdci ze Slovenska, Polska, Maďarska, Německa, Finska, Španělska, Ruska i Argentiny. Samozřejmě nebudou chybět také domácí jezdci. Ve 3* seniorské kategorii jednotlivců se představí Kateřina Kocurová a Jan Hablovič, kteří oba usilují o kvalifikaci na Světové jezdecké hry. Taktéž ve 3* kategorii skupin budeme mít možnost vidět reprezentační skupinu složenou z jezdců JK voltiž Albertovec, TJ Slovan Frenštát a TVT Motion Mnichovice.

Od 31. května do 2. června pokračuje dalším kolem prestižní parkurová série Global Champions. Její šestou zastávkou je francouzské letovisko Saint Tropez. Chybět tam nebudou opět jezdci týmu Prague Lions a již v příštím Jezdeckém magazínu vám prozradíme, jak se jim tam dařilo. Na shledanou!

 

 

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE