EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 30. dubna 2015

reklama

V prvním květnovém Jezdeckém magazínu se nejprve podíváme do Olomouce na již druhé letošní skokové závody předcházející červnovému Světovému poháru. V druhé reportáži vás zavedeme do slovenského Šamorína na jarní Elements Resort Cup...

30.04.2015 18:40  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Na poslední dubnový víkend byly vypsány už druhé letošní závody konané v areálu Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích. Od pátku 24. do neděle 26. dubna proběhlo na tamním kolbišti více než 500 startů. My se však zaměříme až na nedělní vrcholnou soutěž.

V té se divákům prezentovalo dvacet jedna dvojic, přičemž několik jezdců sedlalo dva i více koní. I přes zdánlivě nízký počet startujících mohli diváci sledovat velmi kvalitní startovní pole v čele s úřadujícím mistrem České republiky nebo vítězem Českého skokového poháru 2014. Lenka Gladišová, která v Olomouci zvítězila s Irrasem při prvních jarních závodech, tentokrát závodila jen s Adamem 4. V základním kole jednou chybovala, do rozeskakování se tedy nedostala a celkově skončila jedenáctá. Rovnou tři koně přihlásila do hlavní soutěže na stupni obtížnosti ST** s výškou překážek 140 centimetrů Lucie Strnadlová. Nejlépe si vedla s klisnou Carinou 6, s níž zaznamenala jedno shození. Dosažený čas 78,43 sekund ji přisoudil konečnou desátou příčku. Domácí jezdec Radovan Cibere se Zacate Cas skončil s jedním shozením těsně za všemi bezchybnými dvojicemi na deváté pozici. Do rozeskakování ovšem postoupil se svým druhým koňským svěřencem. Martin Řezníček s prvním ze svých koní Satisfaction dvakrát chyboval, ale s Priscilou po čistém základním kole trať rozeskakování okusil a překonal ji s devíti trestnými body, což znamenalo konečné osmé místo. Úřadující mistr České republiky Jiří Hruška sedlal v této soutěži také dva koně. Zatímco s Acoradií MX se mu příliš nevedlo, s Carethagem Z patřil mezi bezchybné jezdce. V rozeskakování se však bohužel nevyhnul shození na posledním skoku, a tak se musel spokojit i přes velmi dobrý čas se sedmou příčkou. Slovenský reprezentant Igor Šulek startoval v této soutěži se třemi koňmi a hned se dvěma postoupil do rozeskakování. S Gitanem dokončil bez chyby v čase 44,76 sekundy, což mu nakonec vyneslo velmi pěkné páté místo. S Wawo Aquiradem taktéž neinkasoval žádný trestný bod, ale čas měl o něco málo horší a skončil s ním tak šestý. Vítěz loňského finále Českého skokového poháru Marek Klus má před sebou pravděpodobně další slibnou sezonu. S Carisonem zajel bezchybné základní kolo a stejně tak v cíli rozeskakování mu na tabuli svítila nula. Na prvních čtyřech místech dělily jezdce už jen nepatrné rozdíly v řádu desetin sekundy a jeho čas 41,35 ho zařadil na čtvrtou pozici. Radovan Cibere s valachem Dollar Lookem zvládl taktéž rozeskakování s nulou na bodovém kontě a jelikož měl čas o půl vteřiny rychlejší než Marek Klus, mohl se radovat s bronzové pozice. Marek Klus měl ale ještě jedno želízko v ohni. Podruhé nastoupil do parkuru s koněm Crado von Wichenstein a předvedl opět precizní jízdu. Přidal navíc vynikající čas 40,35 sekundy a díky tomu dokončil jako druhý nejlepší. Tím vůbec nejlepším byl Rudolf Doležal s klisnou Larou Croft. Po bezkonkurenčně nejrychlejším základním kole dokázal zajet i rozeskakování v nejlepším čase, byť s náskokem pouhých 6 setin sekundy.

Luxusní slovenský jezdecký areál Hippo Arena Šamorín, který je součástí obřího Elements Resortu nedaleko Bratislavy, hostil ve dnech 24. až 26. dubna první letošní skokové závody nazvané Elements Resort Cup, při nichž se sešla téměř kompletní domácí skoková špička.

Na startovních listinách však byli také jezdci z Polska, Maďarska, Rakouska, ale i Srbska! Bohužel, Češi tentokrát v Šamoríně chyběli, jelikož členové reprezentačních kádrů měli na shodný termín naplánované testovací závody na kolbištích v rakouském Linci a v Ebreichsdorfu. I přes absenci našich jezdců vám však rádi zprostředkujeme průběh vrcholné nedělní soutěže tzv. Big Tour, do níž nastoupilo 30 dvojic. V sobotní velké túře na výšce 140 centimetrů zvítězil Ján Cigán mladší s Chaplinem, ale v neděli se mu již v sedle stejného koně tolik nedařilo a po dvou chybách dokončil jako 22. v pořadí. Nakonec však mezi dekorovanými nechyběl, neboť v sedle La Piloty inkasoval jen 4 trestné body, které mu v kombinaci s časem 83,13 stačily na 7. místo. Vůbec nejrychlejší čas měl v základním kole Tomáš Kuchár s koněm Hellas VH Keizershof, ale jedna chyba mu zabránila v postupu do rozeskakování. Tam se však dostal se svým druhým koňským svěřencem, kterým je L´Amour. Ale o tom až za chvíli. Jako první nastoupil do rozeskakování Andrej Hollý a Cajo. Bohužel, jedna chyba nedávala mezi šesticí postoupivších velké šance na medailová umístění. Hned další startující Monika Noskovičová s Cassellou předvedla totiž precizní jízdu a v čase 40,43 se ujala vedení. O to nepřišla ani po dalším bezchybném výkonu v podání polské jezdkyně Aleksandary Cebulak v sedle Dutch Cinda Alda Z, jelikož jejich čas byl o téměř 4 sekundy pomalejší. Třetí čistou jízdu předvedl Tomáš Kuchár s L´Amour, a ten Moniku Noskovičovou díky času 40,34 odsunul na průběžné druhé místo. Na tom již poslední startující Peter Mackovjak s Cheril nic nedokázal změnit, i když pro to udělal vše. Jel tzv. HOP nebo TROP a předvedl nejrychlejší jízdu ze všech s časem 37,80. Jedna chyba jej však srazila až na konečný 4. řádek výsledkové listiny. Skokový kalendář v Elements Resortu Šamorín má na programu další kapitolu již od 7. do 10. května, kdy se tam uskuteční první část závodů Spring Classic. Ty budou pokračovat ještě v následujícím týdnu od 14. do 17. května. V červenci se ve stejném areálu bude konat slovenské skokové mistrovství, ovšem nejdůležitějším závodem sezony se stane až na přelomu července a srpna tříhvězdičkové CSI, které je vypsané jako týmová kvalifikace na olympijské hry v roce 2016 pro skupinu „C“, do níž spadá i Česká republika. Dění v Šamoríně se tedy určitě letos ještě budeme věnovat! 

Jezdecký klub Baník Ostrava sídlící ve Staré Bělé se chystá na květnový 50. ročník Velké ceny Ostravy, která bude již třetím kolem 14. ročníku seriálu Český skokový pohár. Tyto závody se uskuteční ve dnech 15. až 17. května na tamním travnatém kolbišti. 

To sousední pískové, které je při velkých akcích využíváno jako prostorná plocha pro opracování koní, již zažilo svojí letošní soutěžní premiéru necelý měsíc před jubilejní Velkou cenou. Původně plánovaná nejvyšší soutěž na výšce 140 centimetrů nakonec pro nízký počet přihlášených jezdců neproběhla, a tak hlavním bodem programu byl parkur stupně S** s překážkami o 10 centimetrů nižšími. V ní nakonec uspěl jeden z jezdců, kteří chtěli startovat i na té nejvyšší úrovni. Do rozeskakování soutěže postoupilo osm dvojic, z nichž čtyři reprezentují domácí jezdecký oddíl. Jednou z nich byla Eliška Hrdá s Chinem. Ta však jednou chybovala a skončila díky času 39,74 na sedmém místě. Za ní se umístila Michaela Bendová s Angel V Driene, jež byla v rozeskakování zhruba o dvě a půl sekundy pomalejší. Chybě se nevyhnula ani Lenka Gladišová s Adamem 4, ale ta měla velmi rychlý čas a proto se zařadila na 6. řádek výsledkové listiny. Ostatní účastníci si již udrželi bezchybné konto i v rozeskakování. Dva ovšem jeli spíše na jistotu. Vít Holý s Aramisem II tak skončil čtvrtý, před Ilonou Kocourkovou s Garelou Far. Největší boj o prvenství se strhl mezi domácími jezdci – Zuzanou Brátovou a Markem Hentšelem. Zuzana Brátová nakonec obsadila v čase 30,73 druhé místo. Marek Hentšel s Censorem byl totiž o jednu jedinou desetinu pomalejší, než jeho stájová kolegyně a v danou chvíli i soupeřka v jedné osobě Zuzana Brátová. Naopak se Sauronem Fitmin jako jediný dokázal na zkráceném parkuru pokořit hranici 30 sekund a naprosto zaslouženě zvítězil. Uvidíme, zda se mu to samé podaří zopakovat i v blížící se Velké ceně Ostravy, v níž na něj každopádně bude čekat o poznání početnější a silnější konkurence. Kamera EquiTV u toho určitě nebude chybět. 

POZVÁNKY ZA KOŇMI 

První květnový víkend bude ve znamení seriálu Zlatá podkova. Jezdci všestrannosti se v rámci letošní série kvalifikací sejdou již podruhé, a to konkrétně ve Dvorečku u Jindřichova Hradce. 

Vozatajové se při 50. ročníku zmiňované seriálové soutěže potkají poprvé, a to v Semicích, kde budou bojovat o kvalifikační body již od pátečního dopoledne. 
Ve dnech 1. až 3. května se v Brně Veveří koná druhé kolo Českého skokového poháru. Velká cena Brna se do areálu TJ Moravan Brno vrací po dvouleté pauze, kdy tento závod hostilo olomoucké kolbiště. Pořadatelé k této obnovené premiéře přistupují velmi zodpovědně, a tak se můžeme těšit nejen na vrcholné sportovní výkony, ale také v mnohých ohledech na vylepšené závodiště. Kamera EquiTV rozhodně v Brně nebude chybět a vy si můžete zapnout nejen nedělní přímý přenos na našich stránkách www.equitv.cz, ale také pravidelný čtvrteční Jezdecký magazín, kde pro vás shrneme vše podstatné. Na viděnou!

 

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
SO⏳04.05. ⏰00:00 dostihy Most  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE