EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 30. července 2015

reklama

Do toho dílu Jezdeckého magazínu jsme připravili reportáže hned ze tří akcí. Vrátíme se do Martinic na republikový šampionát dětí a juniorů v parkurovém skákání, zhlédneme Velkou cenu Opavy na novém kolbišti a koňskou show Na skok do Skal.

30.07.2015 16:30  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

Letošní boje o tituly mistrů republiky jsou v plném proudu. Po parkurovém šampionátu seniorů a mladých jezdců v Ptýrově přišlo na řadu mistrovství České republiky dětí a juniorů. Konalo se ve dnech 16. až 19. července v Martinicích u Březnice a i medailová klání nejmladších jezdců přinesla mnoho napínavých okamžiků. 

Všechny mistrovské soutěže jednotlivců byly vypsány jako tříkolové a my vám přinášíme to nejzajímavější z rozhodujících třetích kol. – Děti závodily v závěru mistrovství na parkuru s překážkami do 115 centimetrů. Čtyřem dvojicím se podařilo všechny parkury z dílny Zdeňka Krpely překonat bez trestných bodů, a tak přišlo ke slovu rozeskakování. V něm odstartovala mj. Markéta Miková. S matadorem mělnického klubu valachem Pay Dayem však v rozeskakování o medaile jednou chybovala a s časem 37,08 skončila na čtvrté příčce. Další dvojicí, která se probojovala až do napínavého závěru soutěže, byla Veronika Špačková s Far Star. I když se i tato jezdkyně dopustila chyby, čas 36,59 jí vynesl bronzovou medaili. Titul vicemistryně si z kategorie dětí odvezla Sára Finsterle. V rozeskakování se s klisnou Eurydikou dopustila jedné chyby, ale cílovou čáru protnula v čase o dvacet setin sekundy lepším než Veronika Špačková, a tak se mohla radovat ze stříbrné medaile. Na příčku nejvyšší vystoupala Anna Lani Novak. Byla totiž jedinou jezdkyní, která dokázala i kurz rozeskakování překonat s Tavetou-HS bezchybně, a to samozřejmě znamenalo, že jí patří titul mistryně České republiky pro rok 2015.

Mladší junioři finišovali svou soutěž na parkuru stupně S**, tedy s překážkami do 130 centimetrů. Kateřinu Kučerovou s Anabel Van´T Kathof muselo mrzet pět trestných bodů, které inkasovala právě v třetí jízdě. Kvůli nim se musela spokojit s nepopulárním čtvrtým místem. Třetí místo vybojoval Matouš Kořínek s koněm Chique. Z druhého kola si sice přinášel čtyři trestné body, v neděli k nim ale žádné další nepřidal a jedna chyba mu díky svižnému tempu na bronzovou příčku stačila. Jeden trestný bod za překročení stanoveného času rozhodl o tom, že medaile byly rozdány bez rozeskakování. Pomalejší jízdou penalizovanou právě jedním bodem si pro druhé místo dojela Alexandra Hanáčková s hřebcem Clann. Dvojice jinak na překážkách ani jednou nechybovala. Zlato si vyjel třemi čistými parkury František Stružinský. S valachem Lucky Lifestyle nezaváhal ani v jednom z kol třídenního skokového maratonu a vybojoval tak podruhé za sebou titul mistra České republiky.

Kategorie starších juniorů bojovala v rozhodující den stejně jako jejich mladší kolegové na parkuru s překážkami do 130 centimetrů. Předchozí dvě kola překonal bezchybně Alexandr Baraldi a Spectrum. V třetí části ale shodil jednu z překážek, což ho odsunulo na šestou příčku. Stejný osud potkal Václava Nágra. Po dvou čistých kolech v nedělní jízdě s Casiem jednou zaváhal, a zůstal tak těsně pod stupni vítězů. Antonia Sabathilová s klisnou Antalií ani v jednom z mistrovských kol nechybovala na překážkách. Bohužel v sobotní jízdě zvolila pomalejší tempo, inkasovala jeden bod za překročení času a tento bod jí stál možnost bojovat o zlato v rozeskakování. Nakonec z toho byl bronz. Dvě dvojice měly po absolvování všech třech jízd na svém kontě nulu. Francesca Kolowrat-Krakowská s Calistou-T dokázala překonat i kurz rozeskakování bez shození, ale čas 31,17 sekundy stačil na druhé místo. O pouhých osmdesát setin sekundy rychlejší a taktéž bezchybná byla totiž Kateřina De Jagerová s Candy Boyem. Právě rozdíl v dosaženém čase vynesl Kateřině zlatou medaili a titul mistryně České republiky v kategorii starších juniorů.

Zbrusu nové kolbiště čekalo na jezdce během sedmého kola Českého skokového poháru, které se konalo 23. až 26. července v Opavě. Premiéra pískového kolbiště dopadla pro pořadatele v opavských Kateřinkách na výbornou. My vám tradičně přinášíme v souhrnné reportáží to nejzajímavější ze všech třech pohárových túr. 

Osmnáct dvojic se podívalo do rozeskakování dílčího finále Amateur Tour. Hned polovina z nich ho dokázala překonat čistě. Karolína Javorská se Singapore ale nasadila tempo, na které nikdo nestačil, a v čase 36,29 si dojela pro vítězství. Stejná jezdkyně zároveň vede průběžné pořadí amatérské túry se 77 body.

Dílčí finále Czech Junior Cupu bylo postaveno jako hendikep s překážkami vysokými 120 až 130 centimetrů. Tři dvojice po bezchybném výkonu v základním kole postoupily do rozeskakování. Elizabeth Urbaníková na Lilopovi Svržno v něm jednou zaváhala a se čtyřmi trestnými body obsadila třetí místo. Hana Dostálová s Renaissance překonala kurz rozeskakování bez chyb a s časem 39,19 si dojela pro druhý nejvyšší bodový příděl v juniorské soutěži. Daleko za sebou nechala soupeře Nina Kaločová s Ebony, která vybojovala první příčku. V rozeskakování ani jednou nechybovala a navíc dokončila v čase o téměř pět sekund lepším než druhá Hana Dostálová

V desítce dvojic postupujících do finále Velké ceny Opavy si po základním kole vytvořil poměrně dobrou pozici Roman Kmínek. S Costly Friendem postupoval pouze s jedním trestným bodem. V druhé jízdě ale chyboval třikrát a finálové startovní pole tak uzavřel. O jeden bod méně tedy celkem dvanáct bodů, to byl výsledek Radka Šídla a Calvadose. Základní část soutěže s překážkami do 145 centimetrů překonal s jednou chybou. Dvě pak ještě přidal při finálové jízdě a bylo z toho konečné deváté místo. Jan Zwinger s Casperem také přicházel do finále s nadějným jedním trestným bodem. Nicméně ani on se později nevyvaroval chyb, a to konkrétně dvou. S devíti body skončil na osmé příčce. Až z pražské oblasti přicestoval Jan Studnička, aby okusit nové opavské kolbiště. Jeho celkový výsledek s koněm Datasys Crocodile Dundee činil osm trestných bodů, když v základním kole i finále udělal po jedné chybě. Svým výkonem se Jan Studnička zařadil na sedmou pozici výsledkové listiny. Ladislav Vachutka a Crack N měli před finále skvělou výchozí pozici. Jako jedna ze dvou dvojic překonali totiž základní parkur čistě. V druhé jízdě však přišla jedna chyba a dosažený čas 53,59 rozhodl o konečné šesté příčce. Se čtyřmi trestnými body přicházela do kolbiště Lucie Strnadlová na klisně Carina. Finálová jízda jí však vyšla výborně, ani jednou nezaváhala a své bodové konto už nezatížila. Díky lepšímu času, než předchozí dvojice brala Lucie Strnadlová páté místo. Vedoucí jezdec pohárového bodování Marek Klus sedlal ve Velké ceně Opavy dva koně. Do finále postoupil s Cradem von Wichenstein a přinášel si jednu chybu ze základního parkuru. Druhá jízda už byla bezchybná a Marek Klus si do žebříčku připsal body za čtvrtou příčku. Třetí místo v Opavě vybojovala dvojice Vladimír Tretera a Quentin. Kompletní soutěž dokončili se čtyřmi trestnými body, které utržili hned v základním kole. Josef Kincl s hřebcem Cascarem absolvovali čistou první jízdu. Vítězství si ale nakonec ve finále nechali ujít, s jednou chybou a časem 51,04 totiž stačil jejich výkon na druhé místo. Čas ve finále byl totiž rozhodujícím faktorem v bojích o nejvyšší příčky. Veronika Jelínková na Forever po chybě v základní části soutěže a čisté finálové jízdě měla na svém kontě, stejně jako šest dalších dvojic, čtyři body. Jako jediná ale stlačila čas pod 50 sekund a dojela si tak pro svoje první životní vítězství v hlavní túře Českého skokového poháru. 

Sedmý ročník charitativní akce Na skok do Skal pořádala Stáj Kincl. Jak již název napovídá, konala se ve Skalách u Rýmařova, a to v pátek 17. července. Pořadatel nabídl divákům pestrou paletu atrakcí. Hlavním programem však byla podvečerní koňská show, z níž vám přinášíme několik video ukázek.

V programu show nechyběl vítěz vozatajského zimního Jezdeckého poháru Jump and Drive Winter Tour Petr Vlašic, který představil své čtyřspřeží ve vystoupení nazvaném Rej kočárů. Jana Vija Plačková předvedla souhru i přátelství koně a psa, ve vtipně nazvaném vystoupení Mustang a vlk. Jezdecká společnost Royal Liberty přivezla do Skal koně plemene minihorse. Vodiči čím dál populárnějších koní ukázali divákům skoky přes překážky. Se čtyřmi koňmi vystoupil Miloslav Simandl, který se kromě podkovářství zabývá také výcvikem koní. Schopností ovládat koně bez sedla a uzdění i důvěrou, kterou mu koně prokazují, ohromuje diváky pravidelně na všech významnějších show v České republice. Ve vystoupení nazvaném Zoro se představili jezdci z Ranče na Žarách. Příběh Zora byl provázen drezurními prvky, jezdci včetně dámy v sedle předvedli i práci s mečem a dlouhým bičem. V rámci programu došlo také na křest nových hříbat Stáje Kincl, dvou hřebečků a jedné klisny narozených v dubnu a květnu letošního roku. Pozvání ukázat své voltižní umění světové třídy přijal také Lukáš Klouda. Společně s lonžérkou Petrou Cinerovou a dvěma voltižérkami Terezou Viktorínovou a Barborou Oblukovou ukázali voltižní sestavu speciálně nacvičenou pro tuto akci. Do divácky velmi atraktivního skoku do výšky sebrali odvahu dva jezdci. Domácí Josef Kincl s Cascarem a Radek Šídlo s Calvadosem. Obě dvojice nakonec zdolaly výšku zdi 180 centimetrů. 
Pokud vás program akce Na skok do Skal zaujal a nemohli jste jí sledovat na vlastní oči, tak vězte, že na webu EquiTV najdete její nezkrácený video záznam.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Nadcházející víkend je na jezdecké akce nesmírně bohatý. My vás zveme v první řadě na mezinárodní závody v Šamoríně, které se konají ve dnech 30. července až 2. srpna. České fanoušky zajímá hlavně nedělní soutěž družstev, která je vypsaná jako přímá kvalifikace na olympijské hry 2016. Vítězný tým automaticky postoupí do Ria a český celek podle dosavadních letošních výsledů patří do skupiny favoritů.

Další pozvání směřuje pro změnu na mezinárodní závody spojené s mistrovstvím České republiky seniorů ve vytrvalosti. Konají se v Zábřehu na Moravě v sobotu 1. srpna. 
Equine Sport Center Olomouc pořádá ve dnech 31. července až 2. srpna finále seriálu Central Europe Jumping Cup 2015. Na diváky čeká patnáct soutěží, vrcholem pak bude nedělní finále Big Tour s překážkami do 140 centimetrů. Pokud nemůžete navštívit Olomouc osobně, sledujte v neděli 2. srpna online přenos ŽIVĚ na adrese www.equitv.cz.

Osmým kolem ve dnech 30. července až 2. srpna pokračuje Český skokový pohár. Tentokrát se z Moravy přesouvá do středočeských Zduchovic. Vedle rámcových soutěží proběhnou i tradiční seriálové túry Amateur Tour, Czech Junior Cup a jako vrchol Velká cena Zduchovic. Celý program v neděli 2. srpna můžete také sledovat on-line na webu internetové televize EquiTV.

No, a jestli již máte na víkend jiný program, tak si zapněte alespoň příští čtvrtek večer další díl Jezdeckého magazínu, kde pro vás shrneme vše podstatné z uvedených jezdeckých akcí. Na viděnou!

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE