EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 3. srpna 2017

reklama

S prvním srpnovým magazínem se vrátíme do Olomouce, kde se koncem července konalo páté kolo Českého skokového poháru. Zavítáme také do Berlína na další mítink GCT a GCL, při němž se jezdcům z družstva Berlin Lions dařilo.

03.08.2017 16:15  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Páté kolo letošního 16. ročníku seriálu Českého skokového poháru hostila Olomouc. V tamním Equine Sport Centru se o další body do žebříčků jednotlivých túr závodilo během předposledního červencového víkendu.

Nedělní program přinesl dílčí finále Czech Junior Cupu určeného pro jezdce do 18 let. Parkur byl postaven jako hendikep s překážkami do 125, respektive 130 centimetrů, protože junioři jsou rozděleni na dvě skupiny podle věku. Hned šest dvojic si s kurzem soutěže poradilo bez zaváhání, a tak přišlo na řadu rozeskakování. Bez chyb a v třetím nejlepším čase 34,12 sekundy dojela do cíle Kateřina Matušková na koni F.Triomf a brala tak pomyslný bronz. Druhé místo obsadila dvojice Kateřina Svěráková a Arven, jež dokončila rovněž s nulou a o dvě sekundy rychleji než Kateřina Matušková. Bezkonkurenčně nerychlejší, o neuvěřitelných šest sekund, a zároveň bezchybná byla Valentýna Kuková s Vidarou, která si tak v Olomouci dojela pro vítězství v juniorské túře. 

V posední závodní den byla připravená také soutěž otevřená pro jezdce do 25 let. Ty čekal parkur s překážkami do 135 centimetrů, v němž opět došlo v závěru na rozeskakování. Veronice Jelínkové v sedle hřebce Forevera se podařilo překonat zkrácený kurz znovu bez shození a cílem projela ve výborném čase 35,20 sekundy. Stačilo to však na druhé místo, protože Tina Šalková s Digerem překonala tento čas ještě o více než sekundu rychleji a s čistým kontem si dojela pro nejvyšší bodový příděl.

Vrcholem závodů Českého skokového poháru je pravidelně Velká cena. Ta olomoucká, která se jela v neděli 23. července, byla postavená s výškou překážek 145 centimetrů. Deset nejlepších dvojic ze základního kola tradičně postupovalo do finále se zkráceným parkurem. Brány finálové části zůstaly zavřené pro Marka Kluse, který s Al Camberem chyboval pouze jednou, avšak dosažený čas na nejlepší desítku nestačil a nakonec dojel dvanáctý. Ještě těsnější odstup zaznamenal Stanislav Hošák na Galandrovi. S jednou chybou zaostal přibližně o sekundu na jedenáctém místě. Slovenský reprezentant Igor Šulek se do rozhodující fáze soutěže probojoval s dvěma svěřenci. S koněm Wavo Lampard k jedné chybě z první jízdy přidal dalších dvanáct trestných bodů a finálovou výsledkovou listinu uzavřel. S Wavo Aramisem se umístil jen o jednu příčku výše, když dokončil s třemi chybami v součtu obou kol.

Skvěle zahájil své účinkování ve Velké ceně Jiří Skřivan v sedle klisny Flying Star, když základní část překonal bez zaváhání. Finále však přineslo dvě chyby a dvojice klesla na konečné osmé místo. Další ze zkušených jezdců Martin Šoupal přicházel s Feminou do druhé jízdy se čtyřmi trestnými body. Napodruhé pak zaznamenal také jednu chybu, což stačilo na konečnou sedmou příčku. Také Barbora Tomanová patřila k jezdcům, kteří do finále postoupili s dvěma koňmi. S Clintonem si přinášela jeden trestný bod za překročení stanoveného času, k němuž vzápětí přidala další čtyři body a dojela šestá. Se Scarface obsadila tato jezdkyně páté místo. Se základní částí si poradila bez shození, v druhé jízdě pak chybovala jednou.

Další ze slovenských reprezentantů, kterým se v Olomouci podařilo proklouznout do nejlepší desítky, byl Ján Cigán starší. Ten sedlal Arcana a po chybě v prvním kole dokončil finále čistě. Díky lepšímu času překonal Barboru Tomanovou a dojel čtvrtý. Ve výborné formě se letos prezentuje čerstvá mistryně republiky v kategorii žen Lucie Strnadlová. Se svojí stájovou jedničkou Carinou dokončila obě části parkuru bez zaváhání a s časem 41,16 sekundy si dojela pro třetí místo. Jan Štětina s hřebcem Benitem-S předvedl rovněž dva bezchybné výkony a jeho finálový čas, který byl téměř o sekundu lepší než v případě dvojice na třetí příčce, mu vynesl druhý nejvyšší bodový zisk do žebříčku skokového poháru. Jako poslední ovšem vstupoval do finále Aleš Opatrný s Apolem, jenž měl po základním parkuru na svém kontě rovněž nulu. Trať rozhodující části prolétl bez zaváhání v čase ještě o více než tři sekundy rychleji a v letošní Velké ceně Olomouce suverénně zvítězil.

Jedenácté kolo parkurového seriálu Longines Global Champions Tour a Global Champions League se odehrálo ve dnech 28. až 30. července v Berlíně. Z členů družstva Berlin Lions pojmenovaného právě podle této zastávky světové série, se představili Anna Kellnerová, Max Kühner a Aleš Opatrný. Poslední z trojice jmenovaných byl v pozici náhradníka, a tak v ligové soutěži startoval pouze jako jednotlivec bez možnosti ovlivnit bodový zisk družstva.

V sobotní kvalifikační soutěži do Grand Prix Aleš Opatrný s Balguerem inkasoval na parkuru vysokém 160 centimetrů pouze 4 trestné body za lehké shození v úvodní části trojkombinace. Bohužel právě tato smolná chyba mu zabránila v pokračování do vrcholné soutěže celého mítinku. 

Pro účast v obou kolech soutěže družstev byla vybrána česká reprezentantka Anna Kellnerová a její rakouský kolega Max Kühner. První parkur s překážkami do 150 centimetrů čekal na účastníky v pátek a Anna Kellnerová v něm sedlala valacha Calcourt Falklunda. Do cíle s ním dovezla 16 trestných bodů. Do sobotního druhého kola, z něhož jsou tyto záběry, nastoupila s ryzákem Classicem, s nímž se jí dařilo výrazně lépe. Kurzem s překážkami do 160 centimetrů prošla bez zaváhání a bodové konto družstva napodruhé nezatížila žádným trestným bodem. Také Max Kühner s koněm Electric Touch v zahájení ligové soutěže chyboval, a to celkem třikrát. Pro druhé kolo si vybral hřebce Chardonnay a stejně jako Anna Kellnerová podal v sobotu bezchybný výkon. Berlínští lvi dovezli v obou kolech celkem 28 trestných bodů a obsadili na domácí půdě 17. místo.

O tom, který z celků zvítězí v jedenáctém kole Global Champopns League, rozhodovaly nakonec jen sekundy. Jezdci z družstva Hamburg Diamonds měli po dvou kolech na svém kontě jedinou chybu. Té se dopustil v druhé jízdě belgický reprezentant Jos Verlooy s Igorem, který v první části nechyboval. Jeho partnerem pro berlínské kolo byl Kanaďan Eric Lamaze, jenž s koněm Chacco Kid přidal dvě čisté jízdy. Penalizaci čtyřmi trestnými body za jednu chybu měli po dokončení všech jízd také členové celku Valkenswaard United. Irský jezdec Bertram Allen v sedle valacha Izzy By Picobello v první jízdě nechyboval, v druhém kole však shodil bariéru na oxeru s číslem 8. Jeho kolega Ital Alberto Zorzi s běloušem Cornettem K dokončil obě části bez trestných bodů. Ke slovu tak přišel součet časů, a ten hrál do karet jezdcům z Valkenswaard United, kteří tak o pouhé 3 sekundy vyhráli a odsunuli na druhou příčku členy Hamburg Diamonds. 

Ti si však udrželi celkové vedení v žebříčku ligové soutěže, v níž mají 221 bodů. Na druhém místě je s odstupem osmi bodů tým Valkenswaard United před Mexico Amigos, jež jsou s výraznější ztrátou 25 bodů na třetím místě.

Vrcholem mítinku byla sobotní Velká cena Berlína postavená na překážkách do 160 centimetrů. Díky výborným výkonům v druhém kole ligové soutěže se mezi 25 nejlepších jezdců probojovali Anna Kellnerová i Max Kühner. Anna Kellnerová v sedle Classica dokončila kurz z dílny německého stavitele Franka Rothenbergera  celkem s 9 trestnými body, což ve špičkové konkurenci stačilo na 15. místo. Zaznamenala pouze dvě shození na první a druhé části trojkombinace. Všechny další nástrahy parkuru překonala bez problémů. Ještě lépe než Anna Kellnerová si vedl Max Kühner na Chardonnay. Rakušan se dopustil jednoho shození, což stačilo na konečné 8. místo.

Bez zaváhání projely cílem základního parkuru pouze tři dvojice, které se tak o nejvyšší bodový příděl do žebříčku musely rozeskakovat. Nizozemský reprezentant Leopold van Asten na VDL Groep Beauty chyboval dvakrát a dojel si tak pro třetí místo. Překvapením Grand Prix byla domácí jezdkyně Simone Blum. Ta dokončila s DSP Alicí po čistém výkonu v základní části bez chyb i rozeskakování a s časem 41,01 sekundy dojela druhá. O půl sekundy rychlejší a rovněž bezchybný byl další z domácích jezdců – Christian Ahlmann v sedle hřebce Codex One, který si tak v Berlíně připsal maximální příděl bodů.

To mu pomohlo k výraznému vzestupu na žebříčku seriálu, v němž je třetí s 220 body. Druhé místo udržel o jediný bod Ital Alberto Zorzi. Ve vedení je nadále nizozemský reprezentant Harrie Smolders, který má 252 bodů.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Již od čtvrtka 3. srpna se koná ve Zduchovicích u Kamýku nad Vltavou šestý díl Českého skokového poháru. Během čtyř dnů diváci uvidí na zduchovickém kolbišti celkem 20 soutěží. Vrcholem bude Velká cena Zduchovic s výškou překážek 145 centimetrů, v níž se představí bezmála 60 dvojic. Nedělní program budete moci již od 9. hodiny ranní sledovat živě prostřednictvím adresy www.equitv.cz

V Královicích u Slaného pokračuje v sobotu 5. a v neděli 6. srpna dalším kolem Český drezurní pohár. Program bude probíhat hned na dvou drezurních obdélnících současně a v součtu se na nich uskuteční 16 drezurních úloh.

Pokud jste příznivci všestrannosti, pak si nenechte ujít poslední kvalifikační mítink 52. ročníku seriálu závodů Zlatá podkova 2017. Ten se odehraje 5. a 6. srpna na závodišti v Humpolci Dusilově, tedy na stejném místě, kde proběhne koncem měsíce velké finále. V sobotu diváci mohou sledovat drezury a parkury, neděle bude vyhrazena pro terénní zkoušku.

V příštím Jezdeckém magazínu pro vás mj. chystáme reportáž z 12. zastávky prestižní světové série Global Champions League a Global Champions Tour, která se odehraje od 4. do 6. srpna v Londýně. Nezapomeňte si tak náš pořad opět zapnout, nejlépe hned při čtvrteční premiéře. Na shledanou!

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE