EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 28. dubna 2016

reklama

Poslední dubnové vydání Jezdeckého magazínu nás zavede do Martinic, kde se v neděli 24. dubna jela první Velká cena v rámci Českého skokového poháru. V druhé reportáži zavítáme do Kladrub na mezinárodní závody spřežení Rudolfův pohár.

28.04.2016 16:34  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Patnáctý ročník Českého skokového poháru odstartoval prvními závody, které se konaly 21. – 24. dubna v Martinicích na Příbramsku. V souhrnné reportáži se podíváme na nejlepší jezdce amatérské a juniorské túry a podrobně si ukážeme průběh finále Velké ceny Martinic.

Nedílnou součástí celé parkurové série je soutěž pro amatérské jezdce. V každém kole se konají dvě kvalifikační soutěže, z nichž do nedělního dílčího finále takzvané Amateur Tour pak postoupí pětadvacet nejlepších dvojic. V Martinicích byl pro finalisty připraven parkur s překážkami do 110 cm, a celkem dvanáct z nich si s ním poradilo bez zaváhání. O vítězi tedy rozhodovalo rozeskakování.

I jeho kurz překonalo šest dvojic bez trestných bodů, a klíčový byl proto dosažený čas. Pro třetí místo si s časem 34,98 sekund dojela Barbora Zikmundová na Guffym. Druhý nejvyšší bodový příděl si z Martinic odvezla Petra Miki Civišová. Jezdkyně, kterou častěji vídáme na drezurních obdélnících, dosáhla s klisnou Sunshine čistého výsledku v čase 32,63. Ještě více než o sekundu rychlejší však byla Karolína Javorská, jež si tak v sedle své klisny Singapore dojela pro vítězství v prvním kole amatérské série.

Další tradiční túrou je Czech Junior Cup určený jezdcům ve věku do 18 let. Jejich finále bylo postaveno jako hendikep s překážkami do 120 respektive do 125 cm, podle věkové skupiny účastníků. V rozeskakování, kam postoupilo jedenáct dvojic, se třem z nich podařilo i tuto část soutěže absolvovat bez trestných bodů. Nejpomalejší z trojice bezchybných byla Kateřina de Jagerová na Clooneym 39. Na druhém místě skončila Sára Finsterle s klisnou Elektrou, která projela cílem v čase 33,58 sekund. Nejrychlejší však byla Sára Vingrálková a její koňský parťák Zacate Cas. Sára si tak za vítězství připsala nejvyšší bodový příděl do žebříčku juniorské série Czech Junior Cup.

Formát Velkých cen zůstal pro letošní rok beze změn, a tak na její účastníky čekala v neděli 24. dubna soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola. Překážky v kolbišti dosahovaly výšky 145 cm a z bezmála padesátky soutěžících jen šest dvojic dokončilo základní kolo s čistým kontem. K nim se pak pro finále přidal jeden jezdec s bodem za překročený čas a tři jezdci s jednou chybou a tudíž se 4 trestnými body.

Bez bodového zatížení přicházel do rozhodující části soutěže Jakub Novotný s hřebcem Perrym. Bohužel však třikrát chyboval a umístil se na desáté příčce. Dvanáct trestných bodů bylo také konečným skóre Jaroslava Jindry na koni Quentino Donth-M, když k jednomu shození z první jízdy přidal ve finále ještě dvě. Dvojice dokončila na devátém místě. Také Michaela Rodová s Aurenou patřila k jezdcům, kteří v základním kole chybovali jednou, a v druhé jízdě ještě dvě shození přidali. Díky času 50,97 sekund skončila celkově osmá. Sedmou příčku obsadil Sergei Motyguine, který s Dylanem dokončil s 9 trestními body. V první části soutěže na překážkách nechyboval a dovezl si pouze bod za překročení času, ve finále k němu přidal ještě 8 za dvě shození.

Čtyři jezdci dokončily Velkou cenu se shodným výsledkem 4 trestné body, a tak o jejich umístění rozhodoval finálový čas. Šestou příčku obsadil Ondřej Pospíšil, který si pro nejvyšší soutěž do Martinic dovezl mladého sedmiletého hřebce Einfacha. Se 4 body avšak o devět sekund rychleji překonal finále Daniel Uleščenko s Moon Ray. V celkové výsledkové listině mu to vyneslo páté místo. Vítěz loňské Velké ceny Martinic Vladimír Tretera předvedl s Quentinem 6 nejlepší jízdu základního kola. Ve finále ovšem jednou chyboval a dojel čtvrtý.

Dvakrát absolvoval finálový parkur Marek Klus. S klisnou Lordanou se po čisté první jízdě dopustil v druhé části soutěže jedné chyby a dokončil na třetím místě. Bezkonkurenčně nejrychlejší a zároveň čistou jízdu předvedl ve finále Aleš Opatrný s klisnou Quintou. Jenže ze základního parkuru měl jednu chybu a tak jeho výkon stačil nakonec jen na druhou příčku. Jedinou dvojicí, která překonala základní i finálový kurz bez trestných bodů byl loňský účastník olomouckého superfinále Marek Klus. V sedle Crada von Wichenstein si dojel pro nejvyšší bodový příděl v prvním kole Českého skokového pohár 2016. Marek Klus je tak zároveň vedoucím jezdcem průběžného bodování, před druhým Alešem Opatrným a třetím Vladimírem Treterou.

Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam všech nedělních soutěží Českého skokového poháru, klikněte na www.equitv.cz.

Ve dnech 21. – 24. dubna se v Kladrubech nad Labem konaly mezinárodní závody spřežení známé pod názvem Rudolfův pohár. Letošní ročník přilákal k účasti sedmdesát pět vozatajů z celkem dvanácti zemí světa.

V kategorii jednospřeží se na start soutěže postavilo celkem dvaatřicet kočárů. Jednu z nejvydařenějších jízd v adrenalinovém sobotním maratonu předvedla Polka Weronika Kwiatek, bohužel pak výrazně ztratila na parkuru a dojela celkově šestá. Z českých účastníků dosáhl nejlepšího výsledku několikanásobný mistr republiky Jan Exnar, kterému k pátému místu dopomohl zejména velmi dobrý výsledek v terénní zkoušce. Rakouský jezdec Gerald Rössler podával po všechny tři dny stabilní výkony. V maratonu nechyboval, a přestože zajel až desátou jízdu mezi kužely, celkově dokončil na čtvrtém místě. Třetím místo konečného pořadí obsadila německá jezdkyně Marcella Meinecke. Po drezuře dokonce vedla, jenže po maratonu, v kterém byla až sedmnáctá, přišel propad. Čistým výsledkem v poslední části soutěže se nakonec dokázala vrátit na stupně vítězů. Vysoko v poli se po celou dobu soutěže držel Henrik Höper z Dánska. V maratonu jednou chyboval, ale i tak dojel jako čtvrtý, ještě lépe si pak vedl mezi kužely a celkově mu jeho výkony vynesly druhé místo. Prvenství z loňského ročníku obhájil polský reprezentant Bartolomiej Kwiatek. Za drezuru dostal sice až pátou nejvyšší známku, po skvělé jízdě v maratonu se však ujal vedení, a to si nenechal vzít ani v poslední den závodů.

Jezdci dvojspřeží se museli poprat o umístění v konkurenci pětadvaceti párů. Třetí nejlepší výsledek si z maratonu dovezl český reprezentant Josef Hrouda, přidal pak k němu také vydařený parkur. Jenže kvůli vysokému bodovému zatížení z drezury z toho bylo nakonec osmé místo. Vyrovnaný průběh měl závod pro maďarského jezdce Károlyho Hódiho. Po velmi dobré drezuře zajel šestý nejlepší maraton a celkově si dojel pro čtvrtou příčku. Jiří Nesvačil junior, který se na mezinárodní úrovni objevil v kategorii párů po delší přestávce, předvedl výborný maraton, ve kterém nenašel přemožitele. Hlavně díky němu se vyšvihl v celkovém hodnocení na třetí místo. Maraton pomohl také slovenskému reprezentantovi Miroslavu Matúškovi, ten se díky němu posunul před poslední zkouškou na druhé místo, které si nakonec udržel po vynikajícím výkonu v parkuru až do konce soutěže. Od samého začátku se vedení ujal německý jezdec Sandro Koalick. Vedení si zajistil výkonem v drezuře. V maratonu zajel až čtvrtou nejlepší jízdu a v parkuru dokonce až sedmou, přesto se mu podařilo náskok udržet a soutěž dvojspřeží vyhrál.

V královské disciplíně se sešla velmi slušná konkurence deseti spřežení. Dobře vstoupil do soutěže domácí Radek Nesvačil, nicméně po maratonu klesl na páté místo, které mu zůstalo i po přičtení bodů z parkuru. Rakouský jezdec Josef Leibetseder se naopak den ode dne zlepšoval. V maratonu chyboval pouze na poslední překážce a v jízdě mezi kužely zaznamenal dokonce druhý nejlepší výsledek. Celkově to stačilo na čtvrtou příčku. Čtyři chyby potkaly v maratonu matadora v českých barvách Jiřího Nesvačila seniora. Před poslední zkouškou klesl z druhého na třetí místo, které si však díky nedělnímu vydařenému výkonu mezi kužely udržel. Dalším želízkem v ohni byl v soutěži čtyřspřeží Jiří Nesvačil junior. Zabodoval zejména v sobotu, kdy předvedl čistý a druhý nejlepší maraton. V závěrečné části závodů sice chyboval třikrát, ale i tak si udržel vynikající druhé místo. Způsobem „start-cíl“ prošel celým závodem papírový favorit Maďar Jozsef Dobrovitz. Pravidelný účastník finále Světového poháru pro nejlepší vozataje světa potvrdil svou třídu, když vyhrál všechny tři části závodu a stal se tak vítězem královské disciplíny.

Pokud vás závody spřežení zaujaly, tak vězte, že na webu s adresou www.equitv.cz se můžete podívat na videozáznamy vybraných jízd většiny zúčastněných vozatajů.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 2. května 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka:

Vítězem prvního kola seriálu Český skokový pohár v Martinicích je?
A) Michaela Rodová
B) Marek Klus

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 


POZVÁNKA ZA KOŇMI

Náročný sportovní víkend čeká česká jezdecká závodiště na přelomu dubna a května. Po pardubickém prvním kole Zlaté podkovy ve všestrannosti se tato série přesune do Dvorečku nedaleko Jindřichova Hradce, kde se pojede další kvalifikace ve dnech 30. dubna až 1. května. 

Prvním kolem odstartuje letošní ročník seriálu Český drezurní pohár a hostit jej bude areál Jezdecké společnosti Equitana v Martinicích na Příbramsku.

Extraliga parkurového skákání Český skokový pohár zažije své druhé letošní kolo. Koná se od 30. dubna do 1. Května v Brně Veveří. Vrchol mítinku Velká cena Brna je naplánovaná na neděli, a pokud jí chcete vidět živě, a nemůžete přitom navštívit jihomoravskou metropoli, nezapomeňte si pustit online přenos na našem webu www.equitv.cz.

Nevynechejte další díl Jezdeckého magazín EquiTV, u jehož sledování se těšíme příští čtvrtek na viděnou!

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE