EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 27. dubna 2017

reklama

Poslední dubnový magazín vás zavede do Kladrub, kde se od 20. do 23. dubna konal Rudolfův pohár, tedy mezinárodní vozatajské závody CAI. V druhé části zamíříme na finále skoku ve volnosti čtyřletých klisen,které se odehrálo koncem března v Tlumačově.

27.04.2017 16:20  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner

Tradiční dubnové mezinárodní vozatajské závody známé jako Rudolfův pohár hostil ve dnech 20. až 23. dubna Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Ve čtvrtek a v pátek byly na programu povinné drezurní úlohy a o den později v sobotu se jel maraton. V neděli pak vyvrcholily závody jízdami mezi kužely neboli vozatajským parkurem. Přestože závody provázelo nepříznivé počasí, do Kladrub si našlo cestu mnoho příznivců této poutavé jezdecké disciplíny. 

V dvouvězdové soutěži dvojspřeží pony se výborně dařilo Michalovi Kořínkovi. Jeho drezurní úlohu hodnotil sbor rozhodčích jako druhou nejlepší ze všech. Maraton překonal bez zaváhání a do nedělního parkuru nastupoval z průběžného třetího místa. Pozici v něm nakonec potvrdil a dojel si pro pomyslný bronz. Výborně si vedl také další člen vozatajské rodiny Kořínkových, otec jezdce, kterého jsme viděli před okamžikem. Milan Kořínek projel všemi maratonskými překážkami bez penalizace a po sobotním programu figuroval na druhé příčce průběžného pořadí. Tu si nakonec udržel a v soutěži dvojspřeží pony dojel celkově druhý. Způsobem start cíl prošla soutěží vítězka Nadine Draeger z Německa. Vedení se ujala hned po drezurní části, přemožitele nenašla ani v sobotním maratonu a suverénně si počínala i mezi kužely. 

Všechny soutěže pro velké koně byly vypsané na nevyšší možné úrovni obtížnosti, tedy jako CAI3*. V kategorii jednospřeží se sešla početná konkurence dvaceti jedna zápřahů. Jedním z vozatajů hájících české barvy byl Ladislav Jirgala s Berridem-L. Tomu se vydařila hlavně druhá část závodů tedy maraton, v němž zajel osmý nejlepší výsledek. V součtu s drezurou a parkurem to však stačilo až na sedmnácté místo. O jednu příčku výše se umístil další z českých reprezentantů Jiří Koníř, který si s kladrubským běloušem Generalissimus Regia velmi dobře počínal jak v překážkách maratonské zkoušky, tak o den později na parkuru. Nejlepší výsledek z našich zástupců si v kategorii singlů odvezla z Kladrub Markéta Jelínková. Ta zapřahala Lina 3 a během všech částí podávala vyrovnané výkony, které jí nakonec vynesly patnáctou příčku.
Výborně si s maratonem poradila švýcarská reprezentantka Celine Schaller. S klisnou Altheou zajela dokonce třetí nejlepší výsledek. Jízda mezi kužely jí však nakonec odsunula na jedenácté místo celkového pořadí.  Parkur naopak vyšel Němce Anice Geiger. Její výkon v kuželech byl totiž nejlepší ze všech a pomohl jí ke konečné čtvrté příčce. Velice dobře si počínala i v předchozích částech soutěže. V sobotním maratonu chybovala jen jednou na překážce číslo 6. 

Nejvyšší příčky v soutěži jednospřeží obsadili sourozenci Kwiatkovi z Polska. Jak Weronika Kwiatek, tak její bratr Bartlomiej zapřahali v Rudolfově poháru po dvou spřeženích. Weronice se vedlo lépe s Eterem. Vyšla jí hlavně drezura, ovšem i maraton překonala bez chyb v pátém nejlepším čase a nakonec z toho bylo třetí místo. Na stupně nejvyšší pak s oběma svými koňmi vystoupal Bartlomiej Kwiatek. Druhý dokončil s hřebcem Bazyli, s nímž vyhrál drezuru a zajel druhý nejlepší výsledek v maratonu. Dalším jeho koněm byl hřebec Sonet. S tím mu vyšla na výbornou jízda v maratonských překážkách, ve které nenašel přemožitele a v součtu s výsledky z drezury a jízdy mezi kužely to stačilo na vítězství.

Nejpočetnější konkurence se tentokrát sešla v soutěži dvojspřeží. Ta přilákala na start celkem jednatřicet zápřahů včetně několika pravidelných účastníků z řad domácích jezdců. Silnou disciplínou našich vozatajů je tradičně maraton. To potvrdil i Josef Drábek, jehož výkon v maratonu byl bezchybný a šestý nejlepší. Po chybách v parkuru však klesnul na šestnácté místo. Nejlépe se z českých reprezentantů dařilo Janu Nesvačilovi. I on zajel výborně sobotní maratonskou zkoušku, když v ní dojel pátý. Jan Nesvačil nakonec obsadil celkovou šestou příčku. Německý reprezentant Mario Junghanns nezačal příliš dobře. Jeho drezurní úloha byla hodnocená až jako dvacátá pátá v pořadí, ale výrazně si polepšil v dalších dvou částech soutěže a dojel nakonec pátý. 

Dvojnásobný vítěz Rudolfova poháru z let 2015 a 2016 – Sandro Koalick tentokrát neměl příliš sportovní štěstí. Startoval s dvěma páry a drezura mu nevyšla ani s jedním. Chuť si spravil v maratonu, který s dvojicí koní Cetinka a Fasco vyhrál. Po přičtení výsledku z poslední zkoušky však zůstal s tímto párem těsně pod stupni vítězů. Bronz vybojoval slovenský reprezentant Miroslav Matúška. Ten předvedl vynikající výkon hlavně v terénní jízdě, která byla hodnocená jako druhá nejlepší. Polský vozataj Dariusz Bajer obsadil druhé místo. Zabodoval čtvrtým místem v maratonu a vítězstvím v jízdách mezi kužely. Pro vítězství si v letošním ročníku Rudolfova poháru dojel se svým dvojspřežím Rakušan Gerald Rössler. Vedení se ujal hned v drezuře, a udržel ho i po druhé a třetí zkoušce, přestože se v maratonu svým výkonem zařadil až do druhé desítky.

V královské kategorii čtyřspřeží letos v Kladrubech startovalo šest závodníků. Třetí nejlepší drezurní sestavou zahájil Andreas Ruschitzka z Rakouska. V maratonu chyboval hned na první překážce a jeho výkon stačil až na průběžné čtvrté místo. Přestože v závěru závodů zajel nejlepší parkur ze všech, závod dokončil na celkové čtvrté příčce. Polák Piotr Mazurek vstupoval do terénní zkoušky jako druhý muž pořadí po drezuře. Po přičtení bodů z maratonu a o den později z parkuru však klesl na třetí místo.
Drezura se nevydařila domácímu matadorovi Jiřímu Nesavčilovi staršímu. Výsledkovou listinu po prvním dni závodů uzavíral. V sobotním maratonu však prokázal svou obrovskou zkušenost a po suverénních výkonech v překážkách dojel druhý.  Na výsledku Jiřího Nesvačila staršího již nic nezměnil ani závěrečný parkur, v němž udělal jednu chybu.

Další ze členů vozatajské rodiny Jiří Nesvačil mladší se dostal hned od samého začátku soutěže do vedení. Po prvním místě v drezuře si pozici lídra upevnil hladkými a bezchybnými výkony v maratonských překážkách. Jiří Nesvačil junior inkasoval v nedělním parkuru, stejně jako jeho otec, jen tři trestné body za jeden shozený míček. Se značným odstupem si tak dojel pro vítězství. Chcete-li se podívat na video záznam sobotního maratonu i nedělního parkuru, klikněte na náš web www.equitv.cz. 

Koncem března se v Zemském hřebčinci v Tlumačově odehrálo finále letošní série skoku ve volnosti čtyřletých klisen. Komise ve složení Leopold Mamica, Iva Jiskrová, František Srnec, Roman Klos a Stanislav Hošák ohodnotila výkony klisen ve dvou částech. V první části se prověřovala mechanika pohybu koně na ruce v kroku a v klusu. Následovala druhá část, ve které došlo k ohodnocení klisen ve třech kolech skoku ve volnosti, během nichž se postupně výška překážky zvedala dvakrát o deset centimetrů. V závěrečném třetím kole dosahovala výšky sto čtyřiceti centimetrů. Ve finále bylo nakonec hodnoceno celkem třináct klisen, tři soutěžící finále nedokončily. 

Nejlepší desítku uzavřela hnědka Carmen, v jejímž původu jsou hřebec Drosselklang II a ze strany matky hannoverský hřebec Cordoba. Devátou nejvyšší známku v hodnotě 7,78 získala Ivicara po píseckém hřebci Caro ZH. Na straně matky pak má tento kůň bavorského Puschkina. Jen o jednu setinu výše ocenila komise výkon klisny jménem Fia Fiffy, v jejímž původu můžeme najít hřebce Flyinge Garibaldi a bělouše Catanga Z. Konečné sedmé místo si v Tlumačově vyskákala ryzka Illinois po Caro ZH. Tato klisna má český původ i na straně matky.

Paris D´Or obsadila šestou příčku. Klisna po Coupe D´Or obdržela za svůj projev celkem 7,97 bodu. Těsně pod hranicí osmi bodů hodnotili komisaři hnědku Cordelii, jejímž otcem je holštýn Lordanos a na straně matky je to oldenburský hřebec Cordalme. Tato účastnice dokončila jako pátá. Pod stupni vítězů se s 8,10 bodu umístila Roxana. Otcem Roxany je jeden z nejlepších parkurových koní posledních let působící v České republice Aristo Z. Bronz si z Tlumačova odvezl majitel světlé ryzky Quarty po Quick Lauro, která dostala známku 8,14 bodu. S odstupem druhá dokončila finále skoku ve volnosti hnědka Melody po francouzském otci Manillon Rouge. Komise její výkon ocenila 8,46 body. Vítězkou letošního seriálu se stala černá hnědka Sonáta, jež získala známku 8,52 bodu. Otcem Sonáty je holandský hřebec Sir Edward, na straně matky má v krvi hannoverského Dantese. 

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás zmíněnou výherní poukázku. Neváhejte tedy a hned teď se přihlaste na www.jezdeckymagazin.cz. Na stejné adrese najdete také jména výherců z předešlých soutěží.

POZVÁNKA ZA KOŇMI

Již od čtvrtka 27. dubna se v Martinicích u Březnice koná zahajovací mítink Českého skokového poháru. V sobotu se diváci mohou těšit na dílčí finále Amateur Tour. Další tři seriálové soutěže vyvrcholí v neděli. Začínat se bude Junior Cupem, poté bude následovat kategorie pro jezdce do 25 let a hlavním bodem programu bude samozřejmě Velká cena Martinic, která přijde na řadu v odpoledních hodinách.

Internetová televize EquiTV bude všechny tři nedělní soutěže vysílat živě. Nezapomeňte si nás tedy naladit již v 9.00 hodin dopoledne na adrese www.equitv.cz.
V příštím Jezdeckém magazínu vám samozřejmě nabídneme z průběhu Českého skokového poháru souhrnnou zpravodajskou reportáž. U sledování dalšího dílu se těšíme již příští čtvrtek na viděnou!

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE