EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 24. srpna 2017

reklama

Jezdecký magazín s datem 24. srpna nám připomene průběh drezurního MČR pony ve Zduchovicích. Nabídne také reportáže z rámcových túr Českého skokového poháru v Ptýrově a věnovat se bude i hlavní soutěži tohoto kola - Velké ceně Ptýrova…

24.08.2017 15:30  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Tradičním dějištěm mistrovství České republiky jezdců na pony v drezuře a v parkurovém skákání jsou Zduchovice. Letošní termín připadl na 17. až 20. srpna a počet kategorií, v nichž mohli nadějní malí jezdci sbírat medaile, se proti minulému ročníku ještě rozrostl. 

Novinkou pro účastníky v drezurních soutěžích byla kategorie Master. Ta nebyla v rámci věkových skupin pony jezdců nijak věkově limitovaná, mohli v ní tedy závodit všichni jezdci ve věku od 8 do 16 let. Soutěžní dvojice čekala tři kola složená z mezinárodních úloh. Bronz vybojovala Sarah Ennie Krušinová s Jolly Jokerem. Velmi dobře si vedla Julie Pásková, která v sedle hnědáka Fleuramos Sem dokonce vyhrála dílčí hodnocení druhého kola. Nakonec si odvážela titul vicemistryně. Vítězkou v premiéře Masters kategorie se stala Nikola Feherová, která ovládla s Kimberly první a třetí kolo. Pro zlato si dojela s průměrnou známkou 66,711 %.

Tříkolová byla také soutěž pro jezdce od 14 do 16 let, kteří závodí s nejvyšší kategorií pony, tedy s kohoutkovou výškou hůlkovou do 148 centimetrů. Bronzovou medaili si na krk pověsila Karolína Gálová, která sedlala poníka jménem Gabriel 1. Průměr jejích známek ze všech třech jízd měl hodnotu 62,551 %. O bezmála čtyři procenta vyšší bylo hodnocení stříbrné dvojice. Tu tvořila Jana Táboříková a Maybe The Best. Mistrovský titul vybojovala suverénní Markéta Lipinská s Niriou, která nenašla přemožitele ani v jednom ze třech vypsaných kol. 
Skokovým soutěžím v rámci mistrovství České republiky pony 2017 ve Zduchovicích se budeme věnovat v připravované samostatné reportáži. 

Letošní sedmé kolo Českého skokového poháru hostil středočeský Ptýrov u Mnichova Hradiště, kde se závodilo od středy 16. do soboty 19. srpna. A právě sobota nabídla vrcholy všech vypsaných seriálových túr.

Pro amatérské jezdce byl připraven parkur s překážkami do 115 centimetrů. Nejrychlejší jízdu v základním kole předvedla Petra Miki Civišová na Sunshine. Dvojice ovšem jednou chybovala a dojela nakonec třetí. O vítězi rozhodovalo rozeskakování mezi dvěma bezchybnými jezdci. Jaroslav Vábek s valachem Dekameron ve zkráceném kurzu shodil jednu překážku, což mu nakonec přisoudilo druhou příčku. Hana Dastychová s Fatimou předvedla i napodruhé čistý výkon a dojela si tak pro vítězství v letošním sedmém dílčím finále Amateur Tour. 

Dalším seriálovým vrcholem, jenž nabídl sobotní program, bylo finále 7. kola Czech Junior Cupu. To bylo připravené opět pro dvě juniorské kategorie jako hendikep s překážkami do 120, respektive 125 centimetrů. Početná část startovního pole si se základním kolem poradila bez zaváhání, a tak přišlo ve slovu rozeskakování. Druhý čistý výkon předvedla Adéla Pokorná s Alabamou. Z bezchybných jízd v rozhodující části byla ta její nejpomalejší, a tak z toho bylo páté místo. Čtvrtá dojela Lucie Melmerová v sedle valacha Filoubeta, která rovněž napodruhé nechybovala. Dvojice, které stanuly na stupních vítězů, dělily v dosaženém čase z rozeskakování jen nepatrné rozdíly. Když projela cílem Anna Lani Novak s klisnou Tavetou-HS ukazovala časomíra 35,71 sekundy, což stačilo na třetí místo. Pomyslné stříbro vybojovala Anna Helebrantová na koni Epo Van De Achterhoek Z, když překonala kurz ještě o půl sekundy rychleji. Pro vítězství si docválala Valentýna Kuková v sedle Vidary. Ta dokázala čas své bezchybné jízdy stlačit až na hodnotu 34,11. 

V čele bodování mladší věkové skupiny Czech Junior Cupu od 12 do 15 let je Anna Lani Novak s 83 body. Na druhém místě je se ztrátou 23 bodů Valentýna Kuková a třetí je Viktorie Žižáková s 56 body. Mezi juniory od 16 do 18 let vede Linda Portychová se 71 body. Jediný bod na ní ztrácí druhá Sára Finsterle a průběžné třetí místo drží Denisa Menšíková, která má 67 bodů.

Do dílčího finále seriálu U25 pro jezdce do 25 let nastoupilo 26 dvojic. Parkur měl výšku překážek 135 centimetrů a dvojice, které jej překonaly bez penalizace, ihned pokračovaly v následném rozeskakování.

Do něj se podařilo postoupit deseti startujícím, kteří se museli snažit nejen udržet bezchybný výsledek, ale současně dosáhnout na co nejlepší čas. Vůbec nejrychleji protnula cílovou čáru rozeskakování Denisa Vegrichtová s klisnou Violett, ale bohužel si připsala na své konto 4 trestné body za jednu chybu. Skončila tak nakonec na 5. místě. Nikola Grünthalová s Leandrem S sice nezvolila úplně nejsvižnější tempo, ale udržela si na svém bodovém kontě nulu, což jí vyneslo 4. příčku. Andrea Halíková na Goodwins 007 hodně pospíchala, ale čas 35,23 sekundy tentokrát stačil jen na bronzovou pozici. Stříbro vybojovala Žaneta Pokorná se Zulianthou Fortunou, jež Andreu Halíkovou předstihla o pouhých 14 setin sekundy. Pozdější vítězka Sandra Tomaidesová s Princess byla o více jak sekundu rychlejší.

Seriál U25 vede po sedmi kolech Kateřina Málková s 85 body. 66 bodů má Kateřina Kubrická a o dva body méně Denisa Vegrichtová. Ptýrovská vítězka Sandra Tomaidesová se díky zisku 20 bodů posunula s těsným rozdílem za Denisu Vegrichtovou na 4. řádek žebříčku jezdců.

Ptýrovský areál je každoročně dějištěm atraktivní noční Velké ceny Českého skokového poháru, jejíž letošní termín připadl na 19. srpna. Soutěž pod umělým osvětlením byla stejně jako ostatní Velké ceny vypsaná s finále pro deset nejlepších dvojic základního kola, do kterého jich nastoupilo celkem pětadvacet. Parkur z dílny Jana Šímy přinesl překvapivě hodně chyb, jízdy čtyř jezdců skončily dokonce předčasně.

Celkem 18 trestných bodů nasbíral vítěz letošní kolínské Velké ceny Jan Chýle. Ten však tentokrát kvůli lehčím zdravotním problémům své stájové jedničky Cool Paradise sedlal koně Adulara, který na této úrovni nemá tolik zkušeností. Jeho výkon stačil nakonec na 18. místo. Smolnou první nepostupovou příčku obsadil Ondřej Pospíšil v sedle hnědáka Einfacha. Ze své jízdy si odnášel 8 trestných bodů, výrazně však ztratil v dosaženém čase, který měl hodnotu přes 90 sekund. Také rozhodující finálová část přinesla některým jezdcům nečekané komplikace. Rudolf Doležal, který měl s Corijanou na svém kontě z první části dvě chyby, se rozhodl po dalších zaváháních vzdát. Svou jízdu nedokončil ani Jiří Papoušek s Dukatem. Dvojice přitom patřila před finále ke třem bezchybným. 

František Stružinský, který je věkově ještě v kategorii juniorů, se do elitní desítky probojoval s 8 trestnými body. Nakonec v sedle Jamese přidal ještě dalších 24 bodů a dokončil na osmém místě. Sedmá dojela Dominika Hrubešová s hřebcem Lucky 23, která nasbírala body za celkem tři zaváhání. Jednoho se dopustila v základní jízdě, napodruhé chybovala dvakrát. Jan Štětina se do rozhodující části soutěže dostal hned se dvěma svěřenci. V sedle Benita-S dokončil s celkovým výsledkem 12 trestných bodů a finálovým časem 54,22 sekundy na 6. místě. 

Dva koně sedlal ve finále i Jiří Papoušek, a zatímco s Dukatem vzdal, s hřebcem Datasys Djumper dokončil soutěž na 5. příčce se dvěma chybami v součtu z obou jízd. S nulovým bodovým zatížením přicházel do kolbiště k rozhodující jízdě Marek Klus s Carisonem. Ten si brousil zuby na obhajobu vítězství z loňské Velké ceny Ptýrova. Navíc vyhrál s Carisonem páteční generálku před Velkou cenou, která se jela taktéž za umělého osvětlení, a tak doufal, že mu forma vydrží i v sobotu. Bohužel se nakonec dopustil dvou shození a dosáhl jen na 4. místo.

Noční Velkou cenu si nenechal ujít také člen českého národního týmu Aleš Opatrný. Ten s Apolem chyboval jednou v základním parkuru a bez chyby se neobešla ani druhá jízda. Díky svižnému tempu to však stačilo na 3. příčku. Nejlepší výkon v první části předvedl Jiří Skřivan s klisnou Flying Star. Ve finále však přišlo jedno zaváhání a dvojice nakonec s časem 52,73 sekundy skončila druhá. Jan Štětina s Verdim-S měl sice před rozhodující jízdou hendikep jedné chyby. Finále však zvládl bez zaváhání a navíc rychleji než Jiří Skřivan. Právě díky dosaženému času se mohl radovat z vítězství a nejvyššího přídělu bodů do pohárového žebříčku. 

Díky tomu se také Jan Štětina posunul do vedení v hodnocení Českého skokového poháru, na svém kontě má 52 bodů. Na 2. místě je s odstupem 7 bodů Jiří Skřivan, třetí je s 39 body Zdeněk Žíla. O jeden bod méně má Barbora Tomanová, která momentálně sestavu nejlepší čtveřice uzavírá. 

My jsme samozřejmě vítěze Velké ceny Ptýrova a novopečeného lídra seriálu požádali o krátký rozhovor. Nezkrácený záznam Velké ceny Ptýrova i dílčích finále rámcových seriálů Českého skokového poháru najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Ve dnech 24. až 27. srpna pokračuje Český skokový pohár v Opavě Kateřinkách již 8. kolem. V neděli se můžete těšit nejen na Velkou cenu Opavy, ale také na další kola rámcových seriálů Czech Junior Cup a U25. Všechny zmíněné soutěže můžete sledovat nejen z ochozů kolbiště, ale také prostřednictvím živého vysílání na našich stránkách s adresou www.equitv.cz.

Od pátku 25. do neděle 27. srpna hostí závodiště v Humpolci Dusilově finále 52. ročníku seriálu Zlatá podkova, který spojuje disciplíny všestrannost a spřežení. První den se konají drezurní zkoušky, v sobotu je na programu terénní jízda všestrannosti a maraton spřežení. V neděli pak vše vyvrcholí parkurovými soutěžemi, a to jak pro sedlové jezdce, tak pro vozataje.
Kamery EquiTV nebudou chybět jak v Opavě, tak v Humpolci, a tak se již nyní můžete těšit na reportáže v příštích dílech Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ST⏳17.04. ⏰14:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
ČT⏳18.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰14:00 dostihy Praha Chuchle  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰00:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰00:00 skoky ČSP Brno  
SO⏳11.05. ⏰00:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE