EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 22. března 2018

reklama

Jezdecký magazín je tentokrát věnovaný tiskové konferenci k pražskému mítinku Global Champions Prague PlayOffs a také shrnutí všeho, co zažije GCT a GCL v roce 2018. V poslední části se ohlédneme za základními koly ZJP ČJF spřežení.

22.03.2018 12:04  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

V prostorách pražské O2 areny se uskutečnila tisková konference k příležitosti příprav největší jezdecké události v historii České republiky. – Akce, která nemá ve světě obdobu jak z hlediska unikátního konceptu, tak vzhledem k rekordní výši finanční dotace.

Jedná se o galashow světového parkuru – Global Champions Prague PlayOffs, nejlépe dotovaný závod ve světe klasického jezdectví, který bude hostit ve dnech 13. až 16. prosince právě O2 arena v Praze. Tímto mítinkem vyvrcholí prestižní série, jež zahrnuje soutěž jednotlivců pod názvem Longines Global Champions Tour a soutěž týmů známou jako Global Champions League.

Do finále týmové Global Champions League postoupí šestnáct nejlepších celků sezony. Pátý až šestnáctý tým v pořadí absolvuje nejprve čtvrtfinále, které je naplánováno na první den mítinku, tedy čtvrtek 13. prosince. O den později přijde na řadu semifinále, kam se probojuje osm týmů ze čtvrtfinále a ty doplní nejlepší čtyři celky z celoročního bodování. Sobota nabídne odpočinek od ligového klání, na programu bude individuální Super Grand Prix, určená pro vítěze jednotlivých Velkých cen v rámci předešlých šestnácti mítinků Longines Global Champions Tour. Ligová série vyvrcholí při finále v neděli 16. prosince. Do ní se z vyřazovacích bojů dostane už jen šest družstev. 

Na zmiňovanou tiskovou konferenci, která přilákala na čtyři desítky novinářů z nejvýznamnějších českých celostátních médií, dorazili také členové nového družstva Prague Lions sestaveného právě pro zmíněné ligové klání. Českou republiku v tomto týmu, který v loňském roce působil v seriálu pod názvem Berlin Lions, zastupuje nejzkušenější jezdec reprezentace Aleš Opatrný. Ten je nositelem titulu mistra Evropy v kategorii mladých jezdců a mnohonásobným mistrem České republiky. Úspěchů z mezinárodních kolbišť má nepočítaně. V krátkém rozhovoru jsme se jej zeptali, jak významná je pro něj změna, že bude v rámci Global Champions League startovat v týmu, který je již i svým názvem spojen s hlavním městem České republiky. V loňském roce tým Berlínských lvů skončil celkově šestnáctý, a tak jsme se nemohli nezeptat na letošní ambice lvů z Prahy… 

Dalším českým želízkem v ohni je Anna Kellnerová, která přes svůj mladý věk už startuje v národní reprezentaci a v sezoně 2017 rovněž v rámci Global Champions pronikla mezi absolutní světovou elitu. Jak sama prozradila, prosadit se mezi touto světovou špičkou nebylo vůbec jednoduché… Momentálně nejlepším jezdcem Pražských lvů je podle pozice na žebříčku Mezinárodní jezdecké federace Belgičan Niels Burynseels. Pro družstvo je tento novopečený vítěz Grand Slamu obrovskou posilou. A právě srovnání Grandslamové soutěže s Prague PlayOffs se doslova nabízelo při rozhovoru s ním… Z původní sestavy Berlin Lions přešel pod vlajku Prahy dvojnásobný medailista z olympijských her v Londýně Gerco Schröder z Nizozemí. Pátým členem je německý matador Holger Wulschner, který má na kontě více než patnáct set startů na mezinárodních závodech kategorie CSI a nepočítaně předních příček ve Velkých cenách. Vstupenky je možné zakoupit od 26. března v síti Ticketportal a jejich cena bude začínat na necelých 500 korunách. 

Prestižní série parkurových závodů Global Champions vstupuje do své třinácté sezony. Také letos čeká fanoušky individuální soutěž Longines Global Champions Tour, kterou bude již tradičně provázet série pro týmy Global Champions League. Česká republika v ní bude mít zastoupení díky Anně Kellnerové a Alešovi Opatrnému. Ti se do okruhu zapojili v roce 2017 jako členové družstva Berlin Lions. Letos již budou společně s Nielsem Bruynseelsem, Gercem Schröderem a Holgerem Wulschnerem závodit za celek Pražských lvů.

Úvodním mítinkem seriálu je CSI s pěti hvězdami v Mexico City, které se letos odehraje o něco dříve, než bylo v minulosti obvyklé. První body do obou seriálových tabulek se rozdají již 25. března. O dva týdny později se nejlepší jezdci a koně světa přesunou na Floridu. Kolbiště vyroste přímo na pláži Miami Beach. Účastníky pak čeká přesun do východní Asie. Třetí zastavení proběhne v Šanghaji ve dnech 20. až 22. dubna. Poté se série nadlouho zabydlí v Evropě. V prvním květnovém víkendu se o pojede o další body ve španělské metropoli Madridu. Hned týden na to čekají jezdce parkury, které vyrostou na jednom z nejznámějších kolbišť na světě, a to v Hamburku, kde se koná i tradiční derby. Nováčkem okruhu je jihofrancouzské letovisko St. Tropez. Na Azurovém pobřeží se představí skokani na přelomu května a června. Poté Global Champions ještě v dalších dnech setrvá na jihu Francie. Po St. Tropez totiž následuje další oblíbená přímořská destinace Cannes. Své kolo mají i Portugalci a také jej organizují na kolbišti v blízkosti moře. Městečko Cascais nedaleko známého Estorillu, který leží na břehu Atlantiku, se stane dějištěm Global Champions v polovině června. Poslední červnový víkend patří Monaku, kde se rozdá už devátá várka bodů, jak do individuální, tak do týmové soutěže. Desáté i jedenácté zastavení hostí opět Francie. Ve dnech 5. až 7. července se bude závodit doslova ve stínu Eiffelovy věže v Paříži a o týden později v zámeckém parku v Chantilly.

Na konci července čeká jezdce další klání v hlavním městě Německa Berlíně. Českým jezdcům tamní podmínky v loňské sezoně svědčily. Ještě lépe se však dařilo celku Berlion Lions v Londýně, kde Anna Kellnerová a Max Kühner skončili třetí v konečném hodnocení soutěže týmů. Londýnské kolo je letos na programu od 3. do 5. srpna. Týden na to se sjedou nejlepší jezdci světa do Valkenswaardu, který je tak trochu domovským areálem celého seriálu. Sídlí tam její zakladatel, bývalý špičkový jezdec Jan Tops. Tradičním hostitelem je také Řím. Tam se bude závodit od 6. do 9. září. Po dvouměsíční přestávce se rozhodne o vítězi hodnocení jednotlivců Global Champions Tour při finále v katarském Dauhá. Vrcholem celé sezony pak bude Global Champions Prague PlayOffs, při které nejlepších šestnáct týmů pojede o titul v soutěži ligy. Mítink se bude konat 13. až 16. prosince v pražské O2 areně.

Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace ožil v sezoně 2018 už popáté, a stejně jako v předchozích letech, i letos v něm bodovali jezdci dvou disciplín. Vozatajové mají své klání tradičně rozdělené do třech túr, a to na jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží.

Poprvé se jejich soutěže rozběhly v sobotu 27. ledna v Hradištku u Sadské a pro první příčku v kategorii singlů si tam dojel Aleš Klička. Pochopitelně se tak ujal vedení v průběžném bodování. V následujících kolech však strmě stoupala forma Michaely Lesákové, která vyhrála druhý mítink ve Slatiňanech a díky stříbru z úvodu série odsunula Aleše Kličku z první příčky tabulky. Dalším z úspěšných účastníků túry byl Dominik Brumovský. Tomu se podařilo zvítězit v třetí části seriálu, která se konala 18. února v Brně, když nechal Michaelu Lesákovou těsně za sebou. Přesto to na postup do vedení nestačilo. Nejvyšší pozici držela nadále Michaela Lesáková, Dominik Brumovský byl druhý. Pak však přišly závody o týden později v Královickém dvoře, a s nimi další prvenství Dominika Brumovského. Tentokrát to již znamenalo posun do čela seriálového žebříčku. Poslední kolo před finále hostil Zemský hřebčinec v Tlumačove 4. března a jezdci se tam dočkali zajímavého závěru. Soutěž jednospřeží vyhrála Michaela Lesáková. Ovšem Dominik Brumovský dojel druhý a bodový stav se v žebříčku poháru u obou účastníků vyrovnal. Do finále, jež se pojede v neděli 25. března při Jezdeckém festivalu v Lysé nad Labem, tak jdou dva lídři se ziskem 38 bodů po započtení čtyř nejlepších výsledků. Třetí místo drží s odstupem 9 bodů Milan Domes.

V kategorii párů byla většina soutěží v režii jednoho jezdce – Petra Vlašice. Tomu se podařilo zvítězit ve čtyřech z pěti kol. Jediným mítinkem, kde se svým dvojspřežím nedominoval, bylo brněnské kolo. Petr Vlašic se tak ujal vedení hned v úvodu pohárové série a z prvního místa jej v průběhu základních kol nikdo nedokázal sesadit. Do finále půjde se čtyřiceti body. Na druhém místě je se ztrátou pouhých čtyř bodů Josef Hrouda, který nasbíral při pěti mítincích čtyři druhá místa právě za vítězem základní části. Třetí je Milan Domes, jemuž se jako jedinému podařilo Petra Vlašice porazit 18. února v Brně. Do Lysé nad Labem si veze 27 bodů. 

Také v královské kategorii čtyřspřeží se dařilo Petrovi Vlašicovi. Zahájil v Hradištku vítězstvím a vyhrát dokázal ještě ve Slatiňanech a v Brně. Během těchto tří kol si vybudoval pevnou pozici na čele tabulky čtyřspřeží. Těsně před finále je na prvním místě se ziskem 39 bodů. Jen o dva body méně má druhý Josef Hrouda, který si připsal jedno vítězství v Královickém dvoře a tři druhá místa. Na třetí příčce je Milan Domes, jenž na lídra ztrácí sedm bodů. Jeho nejlepším výkonem bylo stříbro v brněnském kole. 
Finále vozatajských soutěží je na programu Jezdeckého festivalu v neděli 25. března. Celý den bude na výstavišti v Lysé nad Labem věnován pouze kočárům, a při pohledu do žebříčků jednotlivých túr se můžeme těšit na napínavou podívanou.

To ostatně platí i pro předešlé čtyři festivalové dny, kdy je od středy do pátku kolbiště vyhrazeno parkurovým jezdcům a sobota je ve znamení drezurních a voltižních soutěží.
Detailní informace o programu najdete na adrese www.jezdeckyfestival.cz a internetová televize EquiTV připravuje pro zájemce od středy 21. do neděle 25. března sérii živých streamů. 

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.


ÚVOD POZVÁNKY

Jak již bylo zmíněno, od středy 21. do neděle 25. března se na výstavišti v Lysé nad Labem koná pátý ročník Jezdeckého festivalu.
Pokud se tam náhodou nedostanete osobně, můžete si naladit buď v průběhu těchto pěti dnů živé vysílání EquiTV, nebo další díl Jezdeckého magazínu, kde vám nabídneme sérii souhrnných reportáží.
Samozřejmě pro vás budeme bedlivě sledovat i první kolo série Global Champions, které probíhá od 22. do 25. března v Mexico City, a také tam budeme mít svého zpravodaje. 
Jestli jste si tedy nestihli rezervovat letenku, nezoufejte a pusťte si i příští díl Jezdeckého magazínu EquiTV. Na shledanou!

 

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE