EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 21. dubna 2016

reklama

Tento díl Jezdeckého magazínu EquiTV je celý věnovaný všestrannosti. Podíváme se, jak probíhalo první kolo letošního ročníku Zlaté podkovy. To se konalo ve dnech 15. – 17. dubna v Pardubicích, a my se zaměříme na soutěž Stříbrné a Zlaté podkovy.

21.04.2016 16:14  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Seriál Zlaté podkovy, který otevírá v roce 2016 neuvěřitelné druhé půl století své existence, začal závody všestrannosti, které se uskutečnily 16. a 17. dubna na dostihovém závodišti v Pardubicích. 

Pořadatel zvolil formát soutěží, kdy jezdci první den mítinku absolvovali drezurní a skokovou zkoušku a druhý den následovala divácky nejatraktivnější část – tzv. cross-country. Nedělní terénní zkouška se tak stala rozhodující fází závodu. My vám v naší souhrnné reportáži ukážeme ty nejzajímavější okamžiky ze dvou nejobtížnějších kategorií seriálu, jimiž jsou Stříbrná a Zlatá podkova.

Ve Stříbrné podkově nedělal většině jezdců kurz terénní zkoušky výrazné problémy, i tak však v některých případech zamíchal konečným pořadím. Jednou z dvojic, které v nedělní části soutěže posbíraly trestné body, byla dvojice Andrea Beranová a Nebari. Inkasovala za čas i za chyby na překážkách, což stačilo nakonec na 29. příčku. Velmi dobře si vedla v úvodu soutěže Jana Plundráková s koněm Keelc Peak. Jenže zaváhání v parkuru i crossu a časová penalizace jí přinesly nakonec sestup výsledkovou listinou na 32. místo.

Nepatrné překročení stanoveného času dvojice Martin Maivald a Furioso XXV-38 Osaka mělo za následek penalizaci 2,40 bodu. Na překážkách dvojice nechybovala, ale i tak klesla v konečné výsledkové listině o dvě příčky na 18. řádek výsledkové listiny. Jezdcem, kterému cross nevyšel vůbec, byl Jiří Maxera s Gianinou. Nastupoval do něj ze solidní třinácté pozice. Byl však vyloučen pro skok mimo pořadí a ztratil tak šance na dobré umístění. Naopak bez zaváhání si s terénní zkouškou poradil Jaroslav Abík s Atou a díky tomu se posunul o čtyři příčky nahoru na konečné desáté místo. 

Také Antonínu Vrtkovi pomohl výkon v závěrečné části soutěže. Po čisté jízdě v sedle Dirána si polepšil na sedmou příčku. Časová penalizace postihla Michaelu Kvapilovou a Calimera. Přestože nebyla vysoká, v konkurenci soupeřů, kterým se většinou v crossu dařilo, to znamenalo pokles ze sedmého na jedenácté místo. Mezi nejlepšími se od prvního dne držela Aneta Dohnalová s koněm Inkard. Také rozhodující jízda jí vyšla na výbornou, když předvedla čistý výkon a se skóre 54,89 dokončila celkově pátá. Náskok šesti desetin bodu si na Anetu Dohnalovou udržela dvojice Eliška Orctová a Konie. V terénním kurzu ani jednou nechybovala a dojela si tak pro čtvrté místo.

Dva koně sedlal v soutěži Stříbrné podkovy Miloslav Příhoda a s oběma se také pohyboval na čele startovního pole. Třetí příčku nakonec obsadil s Lordem, k čemuž mu dopomohl bezchybný parkur i cross. O jeden stupínek nahoru se posunula dvojice Marcela Šedá a Catango R. Byli sice penalizováni necelým půl bodem za překročení času v poslední zkoušce závodu, to ale jejich skóre výrazně nezatížilo a jezdkyně se nakonec mohla radovat z druhého místa. Miloslav Příhoda s dalším svým koněm Ferreolusem patřil před startem do terénní jízdy k dvojici nejlépe umístěných závodníků. Formu potvrdil, když dokončil jízdu bez trestných bodů. Vše tak záleželo na výsledku jeho největšího soupeře.

Tím byl Jaroslav Hatla v sedle koně Ballymurphy Mark. Dvojice si po prvním dni držela první příčku, jenže přišla dvojí neposlušnost koně na jedné z překážek a šance na vítězství byly ztraceny. Jaroslav Hatla se s více než šedesáti trestnými body propadl na třicáté místo.

Vítězem prvního letošního kola Stříbrné podkovy se tak stal Miloslav Příhoda v sedle šestiletého valacha Ferreoluse. 

Nejvyšší obtížnost v rámci seriálu Zlatá podkova čekala účastníky soutěže, která nese stejný název jako celá série. Ani v této úrovni však nedělala většině jezdců závěrečná terénní zkouška větší problémy.

Jedním z účastníků, kteří překonali trať rozhodující části bez zaváhání, byl Jan Holec s koněm Tasznik, jenž si dojel pro deváté místo. Jezdec zřejmě litoval pěti chyb, kterých se dopustil o den dříve na parkuru, protože se známkou z drezury mohl stát na stupních vítězů.

S drobným překročením času si s crossem poradil Roman Falta s klisnou Kokoskou. I přes penalizaci ve výši 1,20 bodu si dvojice o dvě příčky polepšila a dokončila celkově sedmá. Bez zaváhání překonal kurz terénní zkoušky Jiří Maxera v sedle Desire. Bodový stav po prvním dni tak už nijak nezatížil a dojel šestý. Také Petr Molík na koni Monkey Oscar překonal trať crossu bez trestných bodů. Celou soutěž dokončil pouze s body za drezurní část, což stačilo na konečnou pátou příčku.

Dobře rozjetou soutěž měla Karolína Petrová s Kimem-C. Po první dni si držela šesté místo průběžného pořadí. Jenže v rozhodující jízdě přišel skok mimo pořadí a dvojice byla vyloučena. Hladce postupoval soutěží Karel Diringer s valachem Burlakem. V poslední části soutěže nechyboval, stejně jako den před tím na parkuru, a díky vydařené drezuře s hodnocením lehce převyšujícím 51 bodů dojel čtvrtý. Anežka Lexová se čtrnáctiletou klisnou Berenis dokončila celou soutěž také pouze s body za úvodní drezuru. S crossem, stejně jako s parkurem, si poradila bez problémů a poskočila o dvě místa na konečnou stříbrnou pozici. Reprezentantka Eliška Opravilová s Lasingem nasbírala v terénní zkoušce drobnou penalizaci za překročení časového limitu. Na překážkách však nechybovala, a nakonec se udržela na konečné třetí příčce. 

Eliška Orctová si držela po úvodním dni druhé místo, jenže v poslední zkoušce ji překvapila dvojí neposlušnost jejího koně Bonuse. Protože se tak stalo v obou případech na stejné překážce, inkasovala za to šedesát trestných bodů a propadla se na osmnáctou pozici. Jaroslav Hatla si po nevydařeném crossu ve Stříbrné podkově spravil chuť na té nejvyšší úrovni. S Reenmore Alfie si připsal v první den závodu Zlaté podkovy neuvěřitelných 27,56 bodu a do terénní zkoušky přicházel jako suverénní lídr. Zvolil sice pomalejší tempo, kvůli němuž si nakonec dovezl penalizaci za překročení času, ale na překážkách nechyboval a s náskokem vyšším než deset bodů vyhrál první kolo letošního ročníku Zlaté podkovy.

O závěrečné hodnocení průběhu závodů jsme požádali paní Danielu Diringerovou, která je manažerkou komise všestrannosti České jezdecké federace a zároveň při pardubických závodech vykonávala funkci hlavní rozhodčí...

Zlatou podkovou sportovní sezona 2016 na pardubickém dostihovém závodišti teprve začala. A co dalšího jezdce a koně čeká v tomto krásném areálu, to nám prozradil pan Jiří Skalický z pardubického dostihového klubu...

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 25. dubna 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.

Soutěžní otázka zní:

Kdo se stal vítězem prvního kola seriálu Zlatá podkova 2016 ve všestrannosti v Pardubicích?

A) Jaroslav Hatla
B) Karel Diringer

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz

POZVÁNKA ZA KOŇMI

Ve dnech 21. až 24. dubna zahajuje prvním kolem patnáctý ročník Českého skokového poháru. Tradičně jej hostí Jezdecká společnost Equitana v Martinicích u Březnice. Program přinese stejně jako v předešlých letech rámcové túry Czech Junior Cup a Amateur Tour, ale také novinku pro jezdce do 25 let pod názvem U25. 

Vrcholem bude samozřejmě Velká cena Martinic, která se pojede v neděli odpoledne. Pokud nebudete moci první kolo Českého skokového poháru sledovat přímo z martinických tribun, můžete si pustit celodenní živý internetový přenos na našem webu www.equitv.cz.

Další významnou jezdeckou akcí je Rudolfův pohár, který se jede také od 21. do 24. dubna, a to v Kladrubech nad Labem. Mezinárodní vozatajské závody nejvyšší úrovně lákají tradičně silnou konkurenci. Podrobnosti nám prozradil osobně ředitel Národního hřebčína Kladruby – Ing. Jiří Machek.

Jak Kladruby nad Labem, tak Martinice u Březnice nabídnou atraktivní jezdeckou podívanou. Bez ohledu na rozmarné aprílové počasí tak neváhejte a přijeďte se do některého ze zmíněných areálů podívat na sportovní výkony jezdců a koní osobně!

Kamery EquiTV budou vše bedlivě sledovat na obou místech, a tak se můžete těšit na další pokračování Jezdeckého magazínu, ve kterém vám opět přineseme souhrn těch nejzajímavějších okamžiků. U jeho sledování se opět těšíme na viděnou!

reklama 23D
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE