EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 21. června 2018

reklama

Tento díl Jezdeckého magazínu je věnovaných dvacátému ročníku drezurního Světového poháru, který hostilo Brno. Druhá reportáž nás zavede do portugalského Cascais, kde se konalo osmé kolo parkurového seriálu Global Champions.

21.06.2018 14:55  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner
banner

Jezdecký areál na Panské líše v Brně se stal ve dnech 15. až 17. června dějištěm tradičních mezinárodních závodů v drezuře, které se tam konaly již podvacáté. Pouze tři mítinky pořádané v letošní sezoně na území České republiky se mohou pochlubit tím, že jsou započítávány do Světového poháru, a tento je jedním z nich. Vedle soutěží pro zkušené dvojice na nejvyšší úrovni jsou vždy připraveny túry pro mladší věkové kategorie, včetně pony. Z českých drezurních nadějí se dařilo Julii Sekaninové, která s koněm Donem Johnsonem dojela ve finálové volné sestavě osmá. Rozhodčí její výkon ocenili bezmála 70 procenty. Vítězkou se stala Rakušanka Claire Benedict v sedle poníka Dynasty. Její známka atakovala dokonce hranici 77 procent. 

Mezi juniory se blýskla Eva Vavříková, která se ve všech částech túry pohybovala na nejvyšších příčkách. Zahajovací úlohu vyhrála s klisnou Belle Ennie, s níž pak dokončila druhá v nedělní volné jízdě. Porazit jí dokázala pouze maďarská dvojice Zsófia Lázár s Balerinou Royal, která dostala za svůj výkon v küru známku přesahující 72 procent. V kategorii mladých jezdců absolvovala z českých účastníků závěrečnou volnou sestavu pouze Alexandra Hanáčková s koněm Well Done a dojela si pro čtvrté místo. Přemožitele mezi mladými jezdci nenašla Maďarka Réka Zengo v sedle valacha Ronaldinha. Za svou sestavu získala více než 72 procent.

Seniorská Malá runda vypsaná v rámci CDI s třemi hvězdami vrcholila freestylem na úrovni Intermediate 1 a laťka byla nasazená opravdu vysoko. Pomyslný bronz si při něm vyjela Polka Ilona Janas s koněm Lord Django, za jejíž výkon dali rozhodčí známku 73,350 procent. O čtyři desetiny výše byl hodnocen Csaba Szokola z Maďarska, který v sedle valacha Enyinga uzavřel rundu na druhém místě. Z vítězství se radovala zkušená rakouská jezdkyně Ulrike Prunthaller. Ta získala ve dvojici s hřebcem Bartlgut´s Quantum více než 77 procent.

Velkou rundu pro seniory v sobotu uzavírala úloha Grand Prix Special. Českou republiku v ní reprezentovala Pavla Rubíčková s běloušem Xangaiem, která nakonec obsadila osmou příčku. Slovinská dvojice Polona Kalan a Rhythm and Blues si dojela pro třetí místo výkonem, za nějž dostala známku 68,298 procent. O jedno procento více si zapsala do výsledkové listiny Rakušanka Timna Zach s koněm Florentz a skončila tak druhá. Vítězkou se stala Ulrike Prunthaller s dalším z koní, které dovezla na CDI do Brna. Tentokrát triumfovala se svou stájovou jedničkou Bartlgut´s Quebecem.

Divácky nejatraktivnější vrchol závodů přinesla v neděli soutěž, při níž čekala účastníky Světového poháru úloha nejvyšší obtížnosti Grand Prix Freestyle. V českých barvách do ní nastoupila Petra Minářová, která si s hřebcem Dumontem vyjela bezmála 67 procent, což stačilo na osmé místo. Téměř 72 procent získala za svou sestavu Švýcarka Alexandra Zurbrügg na koni Get Time a dosáhla tak na třetí příčku. Po dvou letech se do Brna vrátil lucemburský reprezentant Sascha Schulz. A dařilo se mu velmi dobře. V hlavní soutěži mítinku dokončil s Dragaem druhý se známkou, jež měla hodnotu bezmála 74 procent. Více než 74procentní hodnocení obdržela za svou volnou jízdu portugalská jezdkyně Maria Caetano v sedle Coroada a zaslouženě zvítězila. Pokud chcete vidět nezkrácené jízdy jednotlivých účastníků, klikněte na náš web s adresou www.equitv.cz.

Seriál Global Champions s ročníkem 2018 je v poločase. Pětihvězdové parkurové závody, kterých se účastní nejlepší jezdci a koně světa, se konaly letos už poosmé. Hostilo je ve dnech 14. až 16. června portugalské letovisko Cascais a chybět při nich nemohli ani jezdci družstva Prague Lions. 

K prvnímu kolu týmové soutěže Global Champions League nastoupili ve čtvrtek 14. června Aleš Opatrný a nizozemský jezdec Gerco Schröder. Český reprezentant v sedle VDL Fakira dovezl do cíle po dvou chybách osm trestných bodů. Gerco Schröder s hnědákem Glock´s Lausejunge nasbíral pět trestných bodů za chybu a překročení stanoveného času. To po úvodních jízdách stačilo na průběžné patnácté místo. O dva dny později bylo na programu druhé kolo. Gerco Schröder si většinu parkuru vedl velmi dobře, ale v závěru inkasoval deset trestných bodů. Aleš Opatrný s Fakirem dokázal překonat parkur na překážkách do 160 centimetrů bez penalizace, čímž udělal všem fanouškům Pražských lvů obrovskou radost. V konečných součtech se pořadí týmu po druhé části závodu nezměnilo a patřila mu patnáctá příčka.

Na čele výsledkové listiny nebylo před druhým dějstvím osmého kola Global Champons League vůbec nic rozhodnuto. Celkem pět družstev si totiž přinášelo do sobotní soutěže nulu. Jedním z nich byli favorizovaní London Knights, kteří letos triumfovali už dvakrát. Tentokrát z toho bylo třetí místo. Belgičan Nicola Philippaerts s valachem Harley vd Bisschop dovezl pro čistém prvním kole jednu chybu. Stejně tak jeho kolega Martin Fuchs ze Švýcarska, který shodil jednu překážku v sedle své jedničky Chaplina. 

Také Scandinavian Vikings postupovali do sobotní části s čistým kontem. Němec Christian Ahlmann na koni Clintrexo Z bezchybnou jízdu zopakoval. Jeho týmový kolega Leopold van Asten v sedle VDL Groep Beauty chyboval jen jednou. Stejný průběh měly také jízdy zástupců Paris Panthers. Irský reprezentant Darragh Kenny s hnědákem Balou du Reventon překonal obě kola bez zaváhání. Gregory Wathelet z Belgie nechyboval v první jízdě s koněm Qualido. Pro druhé kolo zvolil bělouše MTJ Nevados S a inkasoval čtyři trestné body za jednu shozenou překážku. Na řadu tak přišel součet časů. Skandinávští Vikingové potřebovali pro překonání druhého parkuru celkem 132,98 sekundy. Panteři z Paříže byli o dvě sekundy rychlejší, a tak zvítězili v osmém díle Global Champions League, Vikingové zůstali na druhé příčce. Na čele průběžného bodování jsou London Knights se 174 body. Sedm bodů na ně ztrácí Valkenswaard United na druhém místě, třetí jsou s odstupem čtyřiceti bodů Shanghai Swans. Celek Prague Lions se drží nadále v TOP10, aktuálně je na pozici číslo devět.

Druhé kolo týmové soutěže sloužilo rovněž jako kvalifikace do Grand Prix, takže jej v roli jednotlivce absolvovala také další členka Pražských lvů Anna Kellnerová. V sedle hnědáka Balguera zaznamenala jednu chybu, což jí stačilo na postup do hlavní soutěže celého mítinku. V ní se však po zaváhání v trojskoku rozhodla nepokračovat. Mezi dalšími účastníky Velké ceny se našlo osm dvojic, které překonaly základní parkur s překážkami do 160 centimetrů bez penalizace a rozhodnout tak muselo rozeskakování. Izraelská jezdkyně Danielle Goldstein s klisnou Lizziemary přijela do Portugalska obhajovat loňské vítězství. Nakonec k tomu neměla daleko, když ani v rozeskakování nezaváhala. Dosažený čas však stačil jen na čtvrtou příčku. Na třetím místě dojel Španěl Eduardo Alvarez Aznar, který s valachem Rockefellerem projel rozhodujícím kurzem bez chyb v čase 41,36 sekundy. O čtyři desetiny rychlejší byl rovněž bezchybný Gregory Wathelet s Belgie, který si tak v sedle koně Nevados S dojel pro pomyslné stříbro. Vítězem Grand Prix se stal mladý belgický reprezentant Nicola Philippaerts na koni Harley vd Bisschop. Ten stejně jako jeho soupeři nechyboval a na zdolání parkuru mu stačilo méně než 40 sekund. 

Bodování jednotlivců vede australská reprezentantka Edwina Tops-Alexander se 172 body. Druhé místo patří britskému jezdci Benovi Maherovi. Ten má 143 bodů. Jeho krajan Scott Brash na něj na třetí příčce ztrácí 12 bodů. 

 


SOUTĚŽ
S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 
Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.
POZVÁNKY
Equine Sport Centrum v Olomouci Lazcích hostí od 21. do 24. června Světový pohár v parkurovém skákání J&T BANKA CSI3*W Olomouc. Jedná se o největší venkovní parkurovou událost této sezony na českých kolbištích, kterou si jistě nenechá ujít žádný příznivce této nejrozšířenější jezdecké disciplíny. Pro ty, kteří nemají možnost zavítat do Olomouce osobně, je připraveno živé internetové vysílání. Můžete ho sledovat na našem webu www.equitv.cz. Na stejných stránkách budete moci sledovat v neděli 24. června také průběh Českého derby v pražské Velké Chuchli.
Další živé vysílání připravujeme na neděli 1. července, kdy vyvrcholí Memoriál Jana Papouška v Martinicích u Březnice. Na kolbiště resortu Equitana se tradičně sjíždějí nejlepší domácí parkuroví jezdci a koně. 
Do té doby se však ještě můžete těšit na další Jezdecký magazín, u jehož sledování se těšíme na viděnou!

 

 

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ČT⏳18.04. ⏰09:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE