EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 20. července 2017

reklama

Tento díl Jezdeckého magazínu nás zavede na parkurové MČR mladých jezdců, žen a seniorů do Martinic. Podíváme se také do Brna, kde se jelo o mistrovské tituly v drezuře. Závěr je věnován dalšímu kolu GCT a GCL. To se konalo v portugalském Cascais.

20.07.2017 15:30  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner

Ve dnech 14. až 16. července se v Martinicích na Příbramsku konalo letošní mistrovství České republiky v parkurovém skákání mladých jezdců, žen a seniorů, což je kategorie otevřená jak pro muže, tak ženy. 

Všechny jezdce v soutěžích jednotlivců čekala v rámci šampionátu tři kola. Překážky kategorie mladých jezdců se postupně zvyšovaly na nedělních 140 centimetrů. Výhodnou pozici si dvěma čistými koly vybudovala Denisa Vegrichtová s Escape, jenže třetí kolo jí zdaleka nevyšlo podle představ. Chybovala celkem čtyřikrát a s 16 trestnými body klesla na konečné osmé místo. Jedinou dvojicí v celém startovním poli, která nejobtížnější nedělní část dokončila bez trestných bodů, byla Tina Šalková a Frascati Van Ter Hulst. V součtu s penalizací za předešlé dny zůstala těsně pod stupni vítězů.

Bronzovou medaili si letos z Martinic odvezla Michaela Mžiková, která s koněm Ultimo De Carmel Z inkasovala v součtu 9 trestných bodů. Vicemistryní České republiky se mezi mladými jezdci stala Kateřina Málková na G-Bugatti Dwerse Hagen. Blýskla se zejména bezchybným druhým kolem a soutěž dokončila s celkovým skóre 5 trestných bodů. Pro zlatou medaili si dojel Václav Nágr, který sedlal svou stájovou jedničku hřebce Normana. V třech jízdách se dopustil jen jedné chyby, a to v závěrečném třetím parkuru. 

Na ženy čekaly tři soutěže s překážkami od 130 do 140 centimetrů a ani po jejich skončení nebylo jasno o vítězce. Celkem pět dvojic totiž mělo shodně 4 trestné body. Na řadu tak přišlo rozeskakování. Obhájkyně loňského prvenství Vladislava Humplíková s klisnou Buenou Utopií chybovala v rozhodující části čtyřikrát a tentokrát to na medaili nestačilo. Dvojice dokončila na 5. příčce. Čtvrtá dojela Veronika Jelínková v sedle hřebce Forevera, jež se v rozeskakování dopustila dvou chyb.

Jediné zaváhání potkalo na zkráceném parkuru Alžbětu Vojtkovou s Capuou, což jí vyneslo konečné 3. místo. Bez trestných bodů a v čase 38,87 sekundy projely cílem Iva Holíková a Luana-T. Mistrovský titul jim unikl jen o 6 setin sekundy a spokojit se musely se stříbrem. Ještě lepší čas v hodnotě 38,81 sekundy měla totiž dvojice Lucie Strnadlová a Carina 6, která na překážkách rovněž nezaváhala a dojela si pro zlato z letošního skokového šampionátu žen. 

Nejvyšší obtížnost byla připravená pro jezdce startující v kategorii jednotlivců, v níž převažují muži, ovšem otevřená je i pro ženy. Jednou z nich byla Natálie Roučková na koni Clintgold. Velmi dobře se prezentovala v prvních dvou kolech, z nichž měla v součtu jen 6 trestných bodů. Jenže v nedělní jízdě přidala další 26 bodů, což stačilo na 13. místo. Také Jiří Skřivan měl s 5 trestnými body před třetí jízdou slušnou výchozí pozici, v závěru však chyboval dvakrát a dokončil devátý.

Naopak den ode dne se zlepšovala Barbora Tomanová v sedle klisny Sorceress. Té nevyšel úvod, naopak v nejtěžším nedělním kole předvedla jedinou čistou jízdu. V součtu jí to zařadilo na 8. příčku. Vyrovnané výkony podával Zdeněk Žíla s běloušem Dominkou B. V každé části chyboval jednou a nakonec skončil na 7. místě. Marek Klus si s hřebcem Carisonem dojel pro konečnou 6. příčku. Nejlépe mu vyšla druhá jízda, kterou dokončil s nulou. Celkem nasbíral 12 trestných bodů. S 1 trestným bodem nastupoval do poslední jízdy Rudolf Doležal v sedle Lary Croft, jenže nakonec inkasoval dalších 9 trestných bodů a bylo z toho 5. místo. 

Stejný vývoj měly také výkony Sergeje Motygina s Dylanem. K 1 trestnému bodu z prvních dvou kol přidal dalších 9 v závěru soutěže. V jeho prospěch mluvil součet časů dosažených ve všech kolech šampionátu, takže dokončil jako čtvrtý. Bronz vybojovala další z žen, které se rozhodly popasovat s nejtěžší mistrovskou soutěží. Nikola Bielíková na koni Carthinjo nasbírala v součtu 9 trestných bodů. Ani jednou nechyboval na překážkách Václav Staněk s Heartbreakem ZH. Dvojice, jež o sobě dává v těžkých soutěžích čím dál častěji vědět, dovezla celkem 3 trestné body za překročení stanoveného času. Výsledek stačil na 2. příčku. Jedinou dvojicí, která přicházela do nedělního třetího kola bez trestných bodů, byla Zuzana Zelinková a Kleiner Lord. Zkušená česká reprezentantka nechybovala na překážkách ani v závěru šampionátu a s 1 trestným bodem si dojela pro titul mistryně České republiky pro rok 2017.

Nezkrácený video záznam parkurového mistrovství České republiky najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Jezdecký areál na Panské líše v Brně se stal dějištěm letošního mistrovství České republiky v drezuře. Ve dnech 13. až 16. července se tam rozhodovalo o titulech ve všech věkových kategoriích.

Všechny soutěže se jely jako tříkolové a z většiny vrcholily během nedělního programu. O držiteli titulu mistra republiky v kategorii mladších juniorů však bylo rozhodnuto už o den dříve. Zlato vybojovala Eva Vavříková s klisnou Belle-Ennie. V dětské kategorii ovládla první i třetí kolo dvojice Eliška Skřivanová a Velvet. Průměr z dosažených známek, který činil 67,425 %, jí však na celkové prvenství nestačil a v mistrovském klání skončila druhá. Zlato vybojovala Jana Táboříková na Janne, která získala dílčí vítězství jen v druhé jízdě, ovšem průměr udělených známek byl o jednu desetinu lepší a stačil tak na příčku nejvyšší. Mezi staršími juniory skvěle zahájila Aneta Havlíčková, když v sedle Feineke vyhrála první i druhou úlohu. Na 1. místo to však přesto nestačilo, a dvojice si z Brna odvážela stříbro. Titul získala Alexandra Hanáčková, která s koněm Well Done zaznamenala nejlepší průměrnou známku ze všech kol. 

Jednoznačnou vítězkou mezi mladými jezdci se stala Anežka Zajícová. Ta sedlala klisnu Stasiu EG a nenašla přemožitele ani v jedné ze třech vypsaných úloh. Pro zlatou medaili si tak v Brně dojela způsobem „start-cíl“. Seniorská skupina byla v letošním roce nově rozdělena na dvě úrovně. V takzvané malé rundě se soutěžilo v úlohách svatý Jiří a Intermediate 1, program pak uzavírala volná úloha Intermediate 1. Bronz v této kategorii vybojoval Michal Knoflíček, který s Dowerem dokončil tři kola s průměrnou známkou 67,642 %. O půl procenta vyššího ohodnocení se dočkala dvojice Hana Vášáryová a Filipa, která si tak dojela pro stříbrnou medaili. Historicky první mistryní republiky v malé rundě se stala Tereza Hábová. Ta na koni Djazz F zvítězila ve všech třech vypsaných úlohách.

Na start velké rundy, která byla složená z úloh Inermediate 2, Grand Prix a Grand Prix Freestyle se postavilo šest jezdců, přičemž celou soutěží jich prošlo pět. Bronzovou příčku nakonec obsadila Petra Minářová s Dumontem, jejichž průměrné hodnocení od rozhodčích znělo 63,144 %. Adéla Neumannová sedlala Babylona Van Lange Weeren a posbírala s ním třikrát druhé místo. Stejného umístění pak dosáhla také v celkovém hodnocení mistrovství České republiky. Mistrovský titul v nejtěžší úrovni získal matador české drezurní scény Fabrizio Sigismondi, který s Trevisem Jospo vyhrál všechna kola a jeho průměrná známka měla hodnotu 66,580 %.

Nezkrácený video záznam mistrovství České republiky v drezuře najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

Portugalské město Cascais nedaleko známého přímořského letoviska Estoril se stalo ve dnech 7. a 8. července dějištěm již devátého letošního závodu seriálu Lognines Global Champions Tour a Global Champions League. 

Do dvoukolové týmové soutěže takzvané ligy tentokrát nastoupili v barvách Berlínských lvů rakouský jezdec Max Kühner a česká parkurová jednička Aleš Opatrný. Ten vstoupil do první části nešťastně, když jeho kůň VDL Fakir ztratil během jízdy dokonce dvě podkovy a překážky s výškou do 155 centimetrů mu tak dělaly na travnatém kolbišti pochopitelně problémy. 
V sobotní části týmového klání, z něhož jsou tyto záběry, se již Alšovi Opatrnému s Fakirem dařilo o poznání lépe. Přišla jen jedna chyba a penalizace jedním trestným bodem za překročení stanoveného času. Týmový kolega Opatrného – Rakušan Max Kühner – předvedl dvě vyrovnané jízdy. V sedle koně Alfa Jordan chyboval v obou částech shodně dvakrát. Tým Berlin Lions se v portugalském kole, které přineslo i řadu chyb či vyloučení mezi nejsilnějšími celky, umístil na třinácté příčce.

Nejvyšší bodový příděl do ligového žebříčku si odváželi jezdci Mexico Amigos. Švédský jezdec Henrik von Eckermann na koni Chacanno nezaváhal ani v jednom kole. Brazilec Yuri Mansur Guerios nejprve v první jízdě s Unitou ASK dovezl čtyři trestné body. Pro další kolo o den později zvolil klisnu Babylotte, s kterou dojel do cíle bez shození. Průběžnému pořadí týmů vévodí Valkenswaard United se 170 body. O čtyři body méně mají Hamburg Diamonds. Třetí jsou se ztrátou dalších šesti bodů jezdci z St. Tropez Pirates.

Třiadvacet dvojic nastoupilo do sobotního vrcholu mítinku Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Pět z nich se s parkurem německého stavitele Franka Rothenbergera popasovalo bez trestných bodů, a tak přišlo na řadu rozeskakování. Pátá příčka zůstala pro belgického reprezentanta Jose Verlooye s Caracasem, který v rozhodující jízdě jednou chyboval a navíc dojel v nejpomalejším čase 48,75 sekundy.

Chybě se nevyhnul ani Ir Bertram Allen, jenž si s bělkou Molly Malone dojel pro čtvrté místo. Také třetí muž v pořadí – mladý Švýcar Martin Fuchs v sedle Clooneyho – dovezl čtyři trestné body. Díky svižnému tempu to však stačilo na stupně vítězů. Nizozemský jezdec Maikel van der Vleuten na koni VDL Groep Arera překonal bez zaváhání i zkrácený kurz rozeskakování a s časem 47,03 sekundy dokončil na druhém místě. 

Premiérové vítězství v rámci série Global Champions Tour zaznamenala izraelská jezdkyně Danielle Goldstein, která v sedle Lizziemary překonala i rozhodující část bez chyb a v nejlepším čase. V čele žebříčku jednotlivců je po devátém kole Harrie Smolders z Nizozemí, který má na svém kontě 207 bodů. Jeho krajan Maikel van der Vleuten se 185 body je druhý, s odstupem pěti bodů za ním je Němec Christian Ahlmann.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY


Největší domácí jezdeckou událostí bude předposlední červencový víkend mistrovství České republiky v jezdecké všestrannosti, které se koná od 20. do 23. července na pardubickém dostihovém závodišti. 

První dva dny se pojedou drezurní úlohy. Divácky nejzajímavější část, kterou je terénní jízda, je na programu v sobotu. Šampionát pak vyvrcholí v neděli závěrečným parkurem. 
Již od středy 19. července probíhá v olomouckém Equine Sport Centru páté kolo Českého skokového poháru. Nedělní program pro vás budeme na stránkách www.equitv.cz vysílat živě po celý den.

Obě zmíněné akce vám přiblížíme v reportážích, které připravujeme pro příští díl Jezdeckého magazínu. V něm také zrekapitulujeme průběh již desátého mítinku Global Champions Tour a Global Champions League. Nezapomeňte si tak náš pořad opět zapnout, nejlépe hned při čtvrteční premiéře. Na shledanou!

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE