EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 2. dubna 2015

reklama

V prvním jarním Jezdeckém magazínu EquiTV se ještě jednou vrátíme k Jezdeckému festivalu, který se konal v Lysé nad Labem od 18. do 22. března. S kamerou jsme se také vypravili do Tlumačova na finále skoku ve volnosti 4letých klisen plemene ČT.

02.04.2015 17:52  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner

Průběh celého Jezdeckého festivalu 2015 na výstavišti v Lysé nad Labem jsme již stručně shrnuli ve dříve publikované reportáži. Dnes se podrobněji zaměříme na skokové a vozatajské soutěže, kterými vrcholil zimní seriál Jump and Drive Winter Tour. Ve všech finálových soutěžích konaných během festivalu sbírali jezdci dvojnásobný počet bodů a mohli tak výrazně zvýšit své naděje na vítězství v celém seriálu.  

Malá túra byla zakončena soutěží stupně Z s následným rozeskakováním. S nástrahami parkuru si nejlépe poradila Klára Svobodová s Czelzi. V rozeskakování nechybovala a cílovou čarou doslova prolétla v nejlepším čase. Získala tak ke dvěma výhrám ze základních kol dalších 40 bodů za prvenství v Lysé. Přesto však po sečtení celkového bodového skóre měla malá túra jiného vítěze, tedy lépe řečeno vítězku. Stala se jí Tereza Mücková, která s Meidlinger´s Lavinií dokončila finále na druhém místě. Kláru Svobodovou v součtu porazila o pouhý bod. Střední túra měla své finále vypsané jako soutěž stupně L* také s následným rozeskakováním. Tuto soutěž zcela ovládl Zdeněk Palička. Startoval se dvěma koňmi a obsadil s nimi první dvě místa, přičemž pro vítězství si dojel s klisnou Fair Play – M. Přestože v průběžném pořadí této túry vedl Miloslav Vítek, Zdeňka Paličku zisk 40 bodů vynesl v poháru nakonec na celkovou první příčku. Finále velké túry bylo jednou z nejatraktivnějších skokových soutěží, které mohli diváci při festivalu zhlédnout.

V souladu se seriálovými pravidly bojovali jezdci o poslední bodový příděl na parkuru stupně S* s finále pro deset nejlepších dvojic. V Lysé se na parkurech několikrát prezentoval dvojnásobný účastník olympijských her ve všestrannosti, Jaroslav Hatla. Finále Jezdeckého poháru absolvoval s koněm Caramouche Z, kterého jsme v roce 2014 vídali v sedle s Alešem Opatrným. Jedna chybička v základní části v součtu s čistou závěrečnou jízdou vynesla Jaroslavu Hatlovi šesté místo. Íránská jezdkyně dlouhodobě působící v České republice Naghmeh Khanjani se divákům festivalu několikrát představila s klisnou Cacecilií R. Jedna shozená bariéra ve finálovém parkuru ji zřejmě velmi mrzela. Čas by totiž v případě bezchybného výsledku s přehledem stačil na vítězství. Takto se musela spokojit s bronzovou příčkou. Dalším z jezdců, resp. jezdkyň, které sbíraly důležité body do žebříčku v seriálu Jump and Drive Winter Tour byla Andrea Halíková. Do finále se dostala s oběma svými koňmi, které si do Lysé přivezla. Úspěšnější byla s Marylandem. Základní kolo s ním absolvovala čistě a ve finále si připsala pouhý bod za překročení stanoveného času. Ve výsledkové listině tedy obsadila druhou pozici, avšak díky dvojnásobnému zisku pohárových bodů se katapultovala z průběžného třetího místa na to nejvyšší. Jedinou dvojicí, která si udržela čisté konto po obou částech parkuru, byl Petr Koželuh s Wouterem. Předchozích seriálových kol se neúčastnil, a proto pozici jezdců v čele bodování ohrozit nemohl, nicméně v samotné soutěži S* s finále suverénně zvítězil.

Série vozatajských soutěží zimního Jezdeckého poháru vrcholila o den později a stejně jako ve skákání i jezdci spřežení dostávali ve finálové soutěži dvojnásobný počet bodů do žebříčku. Na start dvoukolové soutěže pro jednospřeží se postavilo 14 kočárů. Výbornými časy se v obou kolech mohl pochlubit Jiří Ziegler, penalizaci obdržel pouze za jeden shozený míček a třetí příčka v soutěži ho nakonec v celkovém hodnocení poháru posunula na druhé místo. Průběžné vedoucí jezdec Pavel Drbohlav dokázal doslova prolétnout tratí, bohužel v druhém kole zaznamenal dvě chyby, a ty ho nakonec odsunuly ve finále na druhou příčku. Za umístění se mu přičítalo 18 bodů, což s přehledem stačilo, aby svoji pozici v celé sérii potvrdil a stal se vítězem zimního Jezdeckého poháru. V samotné páteční soutěži se našel jediný jezdec, který Pavla Drbohlava překonal, a tím byl Aleš Klička. Jel sice o něco pomaleji, ale na rozdíl od něj ani jednou nechyboval na překážkách. Nakonec se mohl radovat z dílčího prvního místa a v pohárovém hodnocení postoupil na třetí pozici.

Josef Hrouda přijížděl do Lysé jako průběžně třetí jezdec bodování poháru v kategorii dvojspřeží. Přestože se mu ve finálové soutěži nedařilo tak, jak by si přál, a v samotné dílčí soutěži se umístil po pěti chybách na šestém místě, na udržení konečného třetího místa to stačilo. Petr Vlašic nenechal nic náhodě a do finálové soutěže zapřáhl hned dva páry koní. S jedním dvojspřežím obsadil čtvrté místo, ale s koňmi Filip a Ferda zajel čisté obě jízdy, čímž o necelou polovinu bodu skončil na pěkném druhém místě. Stříbrný byl nakonec i po uzavření žebříčku celého seriálu. Václav Coufalík se také prezentoval v soutěži s dvěma páry. Po jedné chybičce v druhém kole si připsal třetí místo s Gracií a Odetou. S druhým párem – Lindou a Lybií – sice také jednou chyboval, ale i po časové penalizaci jeho skóre stačilo na vítězství. Uhájil tak svoji vedoucí pozici v Jezdeckém poháru a z Lysé nad Labem si odvezl trofej za celkové prvenství.

Velmi dobrou výchozí pozici v kategorii čtyřspřeží měl Josef Hrouda. Před nástupem do finálové soutěže figuroval v průběžném bodování na druhé příčce. Ale podobně jako ve dvojkách, ani v královské disciplíně se mu příliš nedařilo. Obsadil osmé místo a v celkovém pořadí seriálu klesl na třetí řádek výsledkové listiny. V zimním Jezdeckém poháru spřežení si pohoršila po finálových závodech i Kateřina Sklenská. Ta se na překážkách dopustila čtyř chyb, v dílčí výsledkové listině skončila šestá a v celém seriálu pak čtvrtá. Na start soutěže se postavil také dlouholetý reprezentant Zdeněk Jirásek. Zvolil vlažnější tempo a přesto, že si zapsal jen jedinou chybu na překážkách, na lepší než páté finálové místo to nestačilo. Čtvrtá příčka patřila Jaroslavu Juráňovi. V první jízdě se nevyhnul dvěma shozením, v druhém kole pak zabojoval a zajel nejlépe z celého startovního pole. Další stálicí české reprezentace je Jiří Nesvačil senior. Také on se dopustil jediné chyby hned v prvním kole soutěže. Po sečtení výsledků z obou jízd bral Jiří Nesvačil pomyslný bronz a v končených výsledcích celého seriálu poskočil na páté místo. Průběh jízd Jiřího Nesvačila juniora byl velmi podobný jako jízdy jeho otce. V prvním kole přišla jedna chyba a druhé kolo bylo čisté. Časy měl každopádně lepší a umístil se na druhé příčce. Díky tomu se mu podařilo v žebříčku zimní túry posunout na stříbrné místo. Průběžně vedoucí jezdec Petr Vlašic nenašel přemožitele ani ve finálové soutěži v Lysé. První jízda byla bezchybná a bezkonkurenčně nejrychlejší. Druhá se sice neobešla bez dvou shození, ale i tak výsledný součet stačil na vítězství a Petr Vlašic tím jen stvrdil pozici favorita. Celý zimní Jezdecký pohár v této kategorii vyhrál. 

V sobotu 28. března se uskutečnilo v moravském Tlumačově finálové klání chovatelské soutěže skoku ve volnosti čtyřletých klisen plemene český teplokrevník. Pětičlenná komise pracovala pod vedením Ing. Leopolda Mamicy. Dalšími členy byli Ing. Karel Regner, MUDr. Josef Lysák, Jaroslav Redl a Jana Lošáková. Finálové soutěže se zúčastnilo 22 klisen. My vám ukážeme nejlepší pětici. – A začneme tou, která skončila těsně pod hranicí osmibodového skóre na pátém místě. Jedná se o klisnu JLB Taggie, jejímž otcem je tlumačovský plemeník Catango HT se skokovou výkonností stupně T. V původu matky figuruje Veneur du Luc. Čtyřka nejlepších se již dokázala v hodnocení dostat přes osm bodů. Čtvrtá příčka patřila hnědce Rebeka, která dosáhla hodnocení 8,10. Jejím otcem je Heartbreak ZH, který působí v Zemském hřebčinci Písek. Bělka Selibria nezapře svého otce, hřebce Belfasta Vasury. Toho známe zejména ze soutěží všestrannosti. Selibria dosáhla na známku vyšší o jednu desetinu bodu, než Rebeka a z Tlumačova si odvezla třetí místo. Klisna Colata-M má v původu jméno olympijského účastníka Carthago Z. Je totiž dcerou hřebce Colato R, který je synem právě zmíněného famózního skokana Carthaga. V Tlumačově dostala druhé nejlepší ohodnocení ve výši 8,28 bodu. Hřebec El Paso II, kterého mnozí znají z českých kolbišť, je otcem klisny, která v soutěži skoku ve volnosti porazila všechny soupeřky. Tou byla ryzka Rubínka a komise její projev ohodnotila nejvyšší známkou 8,34 bodu. Pokud vás zajímají výkony ostatních klisen, neváhejte kliknout na web internetové televize EquiTV, kde najdete nezkrácený záznam celého klání.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Pomalu, ale jistě se rozbíhá venkovní jezdecká sezona roku 2015. Během velikonočního víkendu se můžete vypravit za koňmi např. do Martinic u Březnice, kde se koná Mercedes-Benz Spring Cup. Na programu je široká škála soutěží, od těch stylových pro děti, přes parkury pro mladé koně, až po nedělní vrchol, středně těžký parkur s výškou překážek do 140 centimetrů. (Po uzávěrce televizního magazínu byly závody pro nepřízeň počasí zrušeny). Také Equine Sport Center v Olomouci otevírá bohatou sezonu skokovými závody. Třídenní program vyvrcholí v neděli soutěží stupně S*, tedy na výšce do 125 centimetrů. Olomoucké kolbiště je však lákavé především díky tomu, že na něm 

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳04.05. ⏰13:00 dostihy Most ▶️
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno ▶️
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle ▶️
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE