EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 2. července 2015

reklama

V dnešním dílu Jezdeckého magazínu se podíváme do Martinic, kde se konal již desátý ročník Memoriálu Jana Papouška. Druhá část magazínu bude věnovaná hodnocení 1. poloviny sezony Českého skokového poháru, včetně pohledu současného lídra seriálu.

02.07.2015 17:02  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner

Jubilejní desátý ročník Memoriálu Jana Papouška probíhal od středy 24. do neděle 28. června ve středočeských Martinicích u Březnice a jako obvykle přilákal velké množství jezdců i diváků. My vám s kamerou přinášíme souhrn toho nejzajímavějšího nejen z absolutního vrcholu závodů, ale také z dalších soutěží finálového dne. 

V neděli předcházela samotnému memoriálu soutěž s výškou překážek 130 centimetrů, která byla zakončením túry nazvané Pavo Cup. Sedmnáct dvojic, které překonaly základní kurz bez zaváhání, se o prvenství rozeskakovalo. Čistou jízdou a časem 45,42 si zajistil třetí místo Jiří Luža a Zento-S. O více než sekundu rychlejší a taktéž bezchybný byl v rozeskakování Jiří Papoušek. V sedle klisny La Charlotte se tak radoval z druhého místa. Nejlépe se všech si vedla Michaela Šínová. Nejen, že na překážkách s koněm Dutchi Rangune nechybovala, ale čas Jiřího Papouška překonala ještě téměř o sekundu. Dojela si tak pro vítězství v druhé nejobtížnější soutěži dne.

U Michaely Šínové ještě na chvíli zůstaneme. Martinické závody jí totiž vyšly naprosto skvěle. V nedělním programu totiž vybojovala prvenství také ve finálové soutěži Veidec Cupu s výškou překážek do 120 centimetrů. Všechny své soupeře porazila v napínavém rozeskakování tentokrát s klisnou Grace Frederica.

Nejtěžším kláním celých závodů byl dvoukolový Memoriál Jana Papouška. Do druhého kola soutěže s překážkami vysokými 145 centimetrů postupovalo patnáct nejlepších dvojic z kola prvního. Jako jedna z bezchybných postoupila i loňská vítězná dvojice – Kamil Papoušek a Bel Canto Hradiště. V druhém kole však po chybách vzdali, což pro ně znamenalo konečnou patnáctou příčku. Jednu chybu z prvního kola si do další jízdy přinášel Jan Chýle na koni Cool Paradise. Čtyři trestné body mohou být v dvoukolové soutěži zanedbatelné, ale Jan Chýle přidal v druhém kole ještě tři chyby a dokončil tak na dvanáctém místě. Jednu chybu měl po první jízdě na kontě také Jan Štětina s desetiletým Casanovou-S. V další části soutěže shodil ještě dvakrát a za celkových dvanáct trestných bodů mu připadla desátá příčka. Naprosto stejný průběh měly i jízdy Ladislava Arienta s Apollem 6. První část absolvoval s jedním zaváháním, druhá jízda přinesla další dvě. Rozhodl tedy čas z prvního kola a ten byl lepší, než v případě Jana Štětiny, takže Ladislav Arient bral deváté místo.

Jedním z jezdců, kteří vstupovali do druhé poloviny memoriálu s čistým štítem, byl Vladimír Tretera. V sedle své letošní jedničky Quentina 6 však v druhém parkuru dvakrát chyboval a musel se spokojit s konečnou osmou příčkou. Aleš Opatrný se dostal do nejlepší patnáctky s dvěma koňmi. S klisnou Berlinou ve druhém kole ani jednou nezaváhal. Měl ovšem jednu chybu z kola prvního a čtyři trestné body v kombinaci s časem z první jízdy znamenaly sedmou pozici ve výsledkové listině. Jezdců, kteří zatížili v prvním parkuru své konto jednou chybou, byla celá řada. Mimo jiné i Marek Klus s Cradem von Wichenstein přicházel napodruhé do kolbiště se čtyřmi trestnými body. Druhou jízdu zvládl bez shození a usadil se na šestém místě. Konečná pátá příčka patřila opět dvojici s celkovým počtem čtyř trestných bodů. Kamil Papoušek, který v memoriálu svého otce sedlal hned tři koně, chyboval s Centisimem v prvním kole. To druhé již bylo bezchybné. 

Také dvojice Ludvík Jandourek a Good Girl si počínala stejně. První jízda proběhla s jednou chybou, v druhé už nezaváhali a v celkovém součtu tak inkasovali čtyři body. Čas prvního kola 74,82 zajistil této dvojici umístění těsně pod stupněm vítězů. Mezi nejlepší trojicí se rozhodovalo v rozeskakování. Celkem tři jezdci totiž nechybovali ani v jednom ze dvou kol. S jedním ze svých svěřenců Lasinkem Z se podíval do rozeskakování i Kamil Papoušek. Nakonec se neubránil dvěma shozením a obsadil třetí řádek výsledkové listiny. Nikola Bielíková s Carthinjem dokázala taktéž překonat oba parkury čistě a ani v rozeskakování nešla k zemi žádná z bariér. Důležitý byl tedy dosažený čas, který měl v jejím případě hodnotu 53,41. Vše nakonec záleželo na tom, jak se s rozhodujícím kurzem popasuje Aleš Opatrný, o němž je známo, že má nervy ze železa a pokud je třeba, umí krátit trať kdekoliv je to možné. A to také Aleš Opatrný v sedle Wallyho v Martinicích předvedl. Neshodil ani jednou a dosáhl času 47,38, tedy o více než šest sekund lepšího výsledku než druhá Nikola Bielíková. Mohl se tak radovat ze suverénního vítězství v Memoriálu Jana Papouška.

Český skokový pohár, který je také často nazýván extraligou parkurového skákání, má za sebou první polovinu sezony. A to je důvodem ke krátké rekapitulaci nejdůležitějších momentů prvních šesti kol uskutečněných od dubna do června.  

Prvním kolem otvírají seriálovou sezonu vždy Martinice. Tam vybojoval maximální počet bodů do žebříčku Vladimír Tretera s Quentinem 6. Jako jediný ze všech dvojic nechyboval v základním kole ani ve finále. V dalších závodech přidal jedno čtvrté a jedno šesté místo a momentálně figuruje na třetí příčce pohárového bodování. Průběžnou druhou pozici zaujímá aktuálně Rudolf Doležal. Ten se sice nemůže pochlubit žádným prvenstvím v rámci Velkých cen, ale je pravidelným finalistou. Po jednom druhém, jednom třetím a několika dalších umístění v desítce nejlepších je nyní jen šest bodů za vedoucím jezdcem. Premiérový pohárový závod zažily Němčice u Kolína. Koncem května se tam totiž přesunula Velká cena Kolína, která několik předešlých let hostovala na ptýrovském kolbišti. V hlavní soutěži zvítězila po dvou bezchybných jízdách Barbora Tomanová na klisně Sorceress. V průběžném bodování poháru jí po polovině sezony patří čtvrté místo. Tropické horko provázelo Velkou cenu Litomyšle. Celkem tři jezdci dokázali zajet čistě základní kolo i finále. Rozhodoval tedy finálový čas a ten měla nejlepší dvojice Jaroslav Jindra a Quentino Donth-M. Zkušený Jaroslav Jindra si momentálně drží průběžné páté místo v žebříčku jezdců. Také dosud úřadující mistr České republiky z roku 2014 Jiří Hruška promluvil do bodování Českého skokového poháru. Vyhrál s klisnou Acoradií-MX i2M šesté kolo ve Frenštátě pod Radhoštěm a i díky druhému místu v Litomyšli má na kontě 27 bodů, což znamená aktuálně sedmou příčku. 

Nejúspěšnějším jezdcem první poloviny seriálové sezony je Marek Klus. Navazuje tak na loňský triumf, kdy vyhrál hořovické finále určené čtyřem nejlepším jezdcům z kvalifikací, kteří si mezi sebou střídají své koňské svěřence. Letos Marek Klus dosáhl již na dvě první pozice, a to ve Velké ceně Brna a Velké ceně Ostravy. Marka Kluse jsme proto požádali o zhodnocení dosavadního průběhu seriálu z jeho pohledu.

Kromě hodnocení z pohledu jezdce jsme se rozhodli vám také zprostředkovat názor jednoho z pořadatelů. Za Asociaci Český skokový pohár, složenou z dvanácti subjektů, které stojí za jednotlivými koly, nám poskytl rozhovor manažer marketingu a obchodu Českého skokového poháru – Martin Pecka.
Český skokový pohár vstoupí do druhé poloviny sezony 2015 již 24. července, kdy odstartuje Velká cena Opavy. Bude to výjimečná událost, jelikož kolbiště v Kateřinkách se otevře po rozsáhlé rekonstrukci. EquiTV u toho určitě nebude chybět!

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Od pátku 3. do neděle 5. července můžou všichni příznivci všestrannosti zamířit do Koles u Kladrub nad Labem, kde se koná další z kol 50. ročníku seriálu Zlatá podkova. Kromě nejobtížnější dvouhvězdové Zlaté podkovy uvidí diváci i další soutěže, které jsou se seriálem neodmyslitelně spjaty. – Jsou jimi Stříbrná a Bronzová podkova, Soutěž nadějí i všestrannost pony.

První červencový víkend ožije znovu také areál TJ Slovan Frenštát pod Radhoštěm, kde bude v neděli předána první letošní sada medailí mistrům republiky. Frenštát totiž hostí mistrovství České republiky ve voliži. Pokud nemáte možnost zavítat do Beskyd osobně, ale nechcete si nechat ujít zážitek z nejlepších voltižních jízd, můžete sledovat finálové soutěže ŽIVĚ na webu naší internetové televize EquiTV.cz, a to v neděli 5. července od 9.00 hodin.

No, a jestli máte již v plánu něco jiného, tak si alespoň pusťte příští čtvrtek večer další díl Jezdeckého magazínu EquiTV. Voltižní mistrovství republiky v něm určitě nebude chybět. Na viděnou!

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳04.05. ⏰13:00 dostihy Most ▶️
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno ▶️
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle ▶️
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE