EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 16. června 2016

reklama

Jezdecký magazín s datem 16. června je věnovaný Českému skokovému poháru. V úvodu zamíříme do Opavy, kde se konalo šesté kolo této extraligové parkurové série. V druhé části si zrekapitulujeme průběh první poloviny sezony ČSP.

16.06.2016 16:30  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Seriál parkurových závodů známý pod názvem Český skokový pohár dospěl k šestému kolu. To se konalo ve dnech 9. až 12. června Opavě. Na zrekonstruovaném kolbišti areálu v Kateřinkách se skokový pohár jel podruhé a přilákal ke startu v hojném počtu jezdce z Moravy i z Čech.

Pětadvacet dvojic se postavilo v neděli 12. června na start dílčího finále túry určené pro amatérské jezdce. S překážkami s výškou do 110 cm si poradilo bez zaváhání patnáct z nich, a tak přišlo na řadu rozeskakování. V něm dosáhla bezchybného a zároveň nejrychlejšího výsledku Nikola Huňová s klisnou Sabanou, když projela cílem za 31,58 sekundy. Druhou příčku vybojovala Karolína Javorská v sedle Collie, která na překážkách také nechybovala a drží zároveň druhé místo průběžného bodování celé túry. Ve vedení je s náskokem devíti bodů na Karolínu Javorskou stále Alžběta Ducká. My jsme si každopádně k mikrofonu pozvali opavskou vítězku Amateur Tour Nikolu Huňovou. 

Také série pro jezdce v juniorském věku nazvaná Czech Junior Cup zažila v Opavě během posledního dne mítinku Českého skokového poháru své dílčí finále. Do jeho rozeskakování postoupilo šest dvojic a čtyři z nich se i s kurzem rozhodující části popasovaly bez zisku trestných bodů. Jízda Natálie Kreislové s koněm Atos-H byla z těch čistých nejpomalejší, takže brala nakonec čtvrté místo. Další tři dvojice se vešly v dosažených časech do rozestupu jedné sekundy. Markéta Miková na Chilli Rouge dojela druhá s líbivým časem 33,33 sekundy. Body za první místo získala v Opavě Sára Vingrálková s koněm Dollar Look, která předjela Markétu Mikovou o jedenáct setin sekundy. Stejná jezdkyně navíc vybojovala třetí místo díky dalšímu bezchybnému výkonu se Zacate Cas. V čele bodování juniorské túry mladší kategorie je po šestém kole Tereza Vysoudilová a mezi staršími juniory se drží na prvním místě Patricie Brusová.

Tradičně nejvyšší soutěží celého mítinku byla nedělní Velká cena Opavy, jejíž překážky dosahovaly výšky 145 centimetrů. Jela se jako obvykle s finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola. Těsně proklouzl do nejlepší desítky Rudolf Doležal s klisnou Vive La Vie´s Quanina, který si z první jízdy přinesl jedno shození. Chyboval i ve finále a s nejpomalejším časem skončil desátý. Po jedné chybě v každé jízdě zaznamenala také Lucie Strnadlová, která ve Velké ceně sedlala svou nejlepší akvizici Carinu 6. S časem 39,58 sekund v druhém kole stačil její výkon na devátou příčku.

Pět bodů v součtu si dovezl celkově osmý Jan Zwinger s Daytillou. Nejprve shodil jednu překážku základního parkuru, ve finále pak přidal bod za překročení stanoveného času. Josef Pařenica se do rozhodující části soutěže probojoval s Calledou. Lépe mu vyšla finálová jízda, kdy ani jednou nezaváhal, a po přičtení chyby ze základního kola si dojel pro sedmé místo. Čtyři trestné body z obou jízd byl výsledek dvojice Marek Klus a Lordana 1. Chyba přišla v základním parkuru. Finále zvládl Marek Klus bez zaváhání a dosažený čas mu nakonec přisoudil šestou příčku. Bezkonkurenčně nejlepší výkon ze všech finalistů předvedla v druhé části soutěže Veronika Jelínková s hřebcem Forever. Jenže ze základního kola si dvojice přinesla jednu chybu a skončila tak nakonec pátá.

Jiří Hruška startoval ve Velké ceně s dvěma koňmi. Do finále se mu podařilo postoupit s Concelem. Na překážkách nechyboval ani jednou, kvůli pomalejšímu tempu si však z obou dovezl po jednom bodu za překročení času, což stačilo na čtvrté místo. Takzvaně na jistotu absolvoval oba parkury Marek Hentšel s Censorem, a skončil třetí. V druhé jízdě si připsal jeden bod za překročení času, a to bylo také nakonec jeho celkové skóre. Pouze dva jezdci překonali oba parkury Velké ceny bez penalizace. Jedním z nich byl Jiří Skřivan, který s Flying Star dokončil na druhé příčce. Vítězem opavské Grand Prix se stal slovenský jezdec Igor Šulek, který s Wavo Aramis dojel čistě o pět sekund rychleji než stříbrný Jiří Skřivan.

Zahraniční jezdci se však do hodnocení Českého skokového poháru nezapočítávají, a tak si odvezl nejvyšší bodový příděl právě Jiří Skřivan jako první český jezdec v pořadí. Nás samozřejmě také zajímalo, jak hodnotí průběh soutěže její vítěz Igor Šulek.

Pohárový žebříček vede i po šestém kole Marek Klus, za ním se řadí se shodným počtem bodů Jiří Hruška a Jan Štětina, v nejlepší čtveřici se drží ještě Jaroslav Jindra. 

Sezona extraligového seriálu Českého skokového poháru dospěla při opavském šestém kole do své poloviny. Účastníky čeká ještě dalších šest mítinků. Než k tomu však dojde, tak tento seriál čeká téměř dvouměsíční pauza. 

My této odmlky využijeme, abychom si zrekapitulovali, jak procházeli seriálem nejlépe umístění jezdci v průběžném bodování žebříčku. Jiří Skřivan se díky plnému počtu bodů, které získal při šestém závodu v Opavě, vyšvihl na průběžné dvanácté místo seriálového bodování. Určitě tak bude zajímavé sledovat, zda jde o předzvěst velkého comebacku tohoto jezdce. A jelikož je Jiří Skřivan současně prezidentem Asociace Českého skokového poháru, tak jsme jej požádali o krátký rozhovor. 

Patnáct bodů a dvanáctou příčku sdílí s Jiřím Skřivanem Josef Pařenica, který začal sbírat body až od čtvrtého mítinku v Němčicích u Kolína, kde si jich připsal sedm, stejně jako v Opavě. V Litomyšli získal jeden bod. O jednu příčku výš na žebříčku je Marek Hentšel. Ten výrazně zabodoval ve Velké ceně Opavy, když dojel třetí. Každopádně první čtyři body si připsal v Ostravě.

O devátou pozici se dělí Sergei Motyguine a Jan Studnička. Prvně jmenovanému jezdci se nejvíce dařilo v Němčicích, kde bral osm bodů. Sedm jich měl z prvního kola v Martinicích a dva ze Suché u Litomyšle. Jan Studnička bodoval nejvýrazněji v Litomyšli, ale bez bodů nezůstal ani v Brně a v Ostravě. Osmou pozici drží Aleš Opatrný. Nejúspěšnější český reprezentant dává v rozjeté sezoně přednost zahraničním mítinkům, i tak ovšem dvakrát startovat a dvakrát si připsal body. Poprvé při zahajovacím mítinku v Martinicích. Podruhé v Němčicích při Velké ceně Kolína. Loňský vítěz celého seriálu Rudolf Doležal zatím dosáhl nejlepšího výkonu v Brně, kde získal dvanáct bodů a v půlce sezony je na sedmém místě. O polovinu menší bodový příděl měl v Ostravě a bodoval také v Opavě, kde si připisoval čtyři body. Aktuálně jich má tedy dvacet dva. Šestý je vítěz Velké ceny Litomyšle Jiří Luža. Dalším jeho letošním startem, z kterého neodešel s prázdnou, bylo druhé kolo v Brně a zatím má 24 bodů.

Vladimír Tretera bodoval při dvou závodech, ale pokaždé šlo o dvouciferné číslo. Poprvé to bylo hned v úvodu v Martinicích, kde dojel čtvrtý. Při Velké ceně Kolína pak nenašel přemožitele a získal plný počet patnácti bodů. V aktuálním žebříčku mu tak patří páté místo. Do superfinále v Olomouci se v závěru sezony podívají čtyři nejlepší jezdci. Při stavu bodování v polovině sezony by do TOP čtyřky s jednobodovým náskokem na Vladimíra Treteru proklouzl Jaroslav Jindra. Dařilo se mu zejména v Němčicích, body si odvážel také z dalších třech kol v Martinicích, v Brně a v Litomyšli. 

O druhou až třetí příčku se dělí Jan Štětina a Jiří Hruška. Štětina svůj bodový zisk navýšil nejvýrazněji při druhém zastavení série v Brně, kde tamní Velkou cenu vyhrál. Tři body si připsal v Martinicích a devět jich získal v Litomyšli. Stejně si stojí prozatím Jiří Hruška, který sice letos na vítězství nedosáhl ani jednou, ale při ostravském a opavském kole dosáhl na deset bodů, sedm pak přidal v Litomyšli.

Ve vedení je od začátku letošního ročníku Marek Klus. Účastnil se všech kol a ani jednou nevyšel naprázdno. Vyšlo mu zejména zahájení letošní série, když vyhrál dubnovou Velkou cenu Martinic, výrazně bodoval také v Litomyšli. Po osmi bodech má z Brna a Opavy, sedm jich získal v Ostravě a pouze jeden Němčicích u Kolína. Celkem má Marek Klus 51 bodů a je tak jasné, že jeho vedoucí pozici mu hned tak někdo nevezme.

Český skokový pohár po bezmála dvouměsíční přestávce čeká Velká cena Zduchovic, následovaná oblíbeným nočním skákáním v Ptýrově a srpen uzavře Velká cena Plzně. V září se pohárové klání přesune do Frenštátu, a po předposledním zastavení v Hořovicích čeká účastníky dvanácté kolo v Olomouci, které vyvrcholí 25. září při superfinále pro čtveřici nejvýše postavených jezdců v seriálovém žebříčku. Ti si mezi sebou budou tradičně střídat své koňské svěřence.

Pokud si chcete připomenout dosavadní kola Českého skokového poháru detailněji, klikněte na náš web www.equitv.cz, kde najdete nezkrácené video záznamy ze všech pohárových závodů.

 

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 20. června 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.


Soutěžní otázka zní:

Z jaké země pochází vítěz letošní Velké ceny Opavy Igor Šulek?
A) Německo
B) Slovensko

 

Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz. 

Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! SMS lze zasílat pouze z ČR. Technicky zajišťuje ATS Praha, www.atspraha.cz. Infolinka: 296363199, www.platmobilem.cz (stránka Asociace provozovatelů mobilních sítí).


POZVÁNKA ZA KOŇMI

Třetí červnový víkend nabídne jeden z nejdůležitějších mezinárodních mítinků konaných v jezdecké sezoně 2016 na území České republiky. V brněnském areálu na Panské líše se totiž konají od 17. do 19. června mezinárodní drezurní závody CDI započítávané do bodování Světového poháru.

Diváci se mohou těšit na špičkovou drezuru, mezi přihlášenými je mimo jiné obhájce vítězství v loňské volné Grand Prix Francouz Alexandre Ayache. Pokud nemůžete osobně navštívit Brno, sledujte vše v neděli 19. června online živě. Od 8.00 hodin budou vrcholné soutěže všech vypsaných túr vysílány živě prostřednictvím internetové televize EquiTV na adrese www.equitv.cz.

Seriál Zlaté podkovy ve všestrannosti zavítá při svém šestém kole do Loštic nedaleko Olomouce. Závodit se tam bude ve dnech 18. – 19. června. A právě Olomouc bude dějištěm dalšího významného mezinárodního závodu, který startuje už ve čtvrtek 23. června. Je jím parkurový mítink kategorie CSI3*-W, jehož hlavní soutěž se počítá do bodování Světového poháru. Vypsané jsou však i soutěže pro mladé koně, juniory a jezdce do 25 let.

Také o tento zážitek nepřijdete ani v případě, že nemáte možnost přijet do Olomouce osobně. Po celé čtyři dny tyto závody vysíláme živě na webu www.equitv.cz.
Pokud se neuvidíme na některém ze zmíněných jezdeckých mítinků, pak pevně věříme, že si nás alespoň naladíte příští čtvrtek, kdy pro vás bude připraven další díl Jezdeckého magazínu EquiTV.cz. Na viděnou!

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE