EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 15. února 2018

reklama

Letošní třetí díl Jezdeckého magazínu bude věnován Zimnímu Jezdeckému poháru. Nejprve se podíváme do Slatiňan na druhé vozatajské kolo a poté zavítáme do Královic, kde odstartovaly skokové soutěž, konkrétně Pony a Malá túra…

15.02.2018 15:20  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner
banner

Druhé kolo Zimního Jezdeckého poháru České jezdecké federace bodované do vozatajského žebříčku se konalo v sobotu 10. února v areálu Národního hřebčína Kladruby ve Slatiňanech na Chrudimsku.

Rozpis závodů nabídl opět všechny tři pohárové túry pro soutěžní kategorie jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. Celkem třináct účastníků se představilo v soutěži jednospřeží, která trojici seriálových soutěží otevírala. Velmi dobře zahájil Milan Domes, který s koněm Pluto XIV-1 předvedl v první jízdě třetí nejlepší výsledek. Napodruhé však dvakrát chyboval a v konečném součtu skončil pátý. Zcela opačný vývoj mělo účinkování Karla Nývtla. Ten byl se koněm Szogunem v polovině soutěže průběžně šestý, ale solidním druhým kolem se posunul na celkovou čtvrtou příčku.

Pro třetí místo si dojel Vít Vlašic. S valachem Bolide zvolil jízdu na čistotu, takže tempo nepatřilo k nejrychlejším, za to však ani jednou nechyboval. Jen těsným rozdílem skončil boj o nejvyšší příčku. Dominik Brumovský s Lotrandem vyhrál první rozjížďku a v té následující zaznamenal druhý nejlepší výsledek. Jeho skóre činilo 126,65 bodu, což nakonec stačilo na pomyslné stříbro. Michaela Lasáková s Inez v prvním kole soutěže nestačila jen na Dominika Brumovského, v druhém jej však porazila a celkový součet mluvil o necelý jeden bod v její prospěch. Michaela Lasáková si tak ve Slatiňanech dojela pro vítězství v soutěži singlů a navíc se s 19 body ujala vedení v seriálovém žebříčku vozatajů. Na druhém místě Zimního jezdeckého poháru jednospřeží je po 2. kole se 17 body Dominik Brumovský a o třetí místo se s 13 body dělí Aleš Kička a Karel Nývlt.

Rovněž na start kategorie dvojspřeží se postavilo třináct kočárů. Slušný výkon v zahajovací jízdě předvedla Ivana Komárková a v polovině soutěže byla průběžně třetí. Pak se ovšem dopustila hned třech shození míčku a klesla v celkovém pořadí na pátou pozici. Petr Vlašic přijel do Slatiňan s dvěma páry a patřil k favoritům této kategorie. Klání dvojspřeží totiž v letošním úvodním mítinku v Hradištku vyhrál. První rozjížďka s koňmi Arien a Freda mu však ve Slatiňanech nevyšla podle představ. Před druhou částí závodu figuroval v polovině výsledkové listiny, a přestože napodruhé to bylo o poznání lepší, v součtu to stačilo na konečné čtvrté místo. Výborně vstoupil do soutěže David Haitl s dvojicí kladrubských koní Sacramoso Xagerou a Sacramoso Caromou. Při prvním startu nenašel přemožitele, jenže pak přišly dvě chyby v druhé jízdě, a s tím pokles na konečnou třetí příčku.

Pro druhý nejvyšší počet bodů do pohárové tabulky si dojel Josef Hrouda s lipicány Incitato Ijasz a Maestoso Matyi. V celé soutěži chyboval jen jednou a podal vyrovnané výkony. V druhém zápřahu nastoupil Petr Vlašic s koňmi Lord a Bubin. Nejprve zajel druhou nejlepší jízdu a v další části už nenašel přemožitele, což po sečtení obou výsledků stačilo na vítězství s náskokem více než osmi bodů. Petr Vlašic tak suverénně vede průběžné bodovaní Zimního Jezdeckého poháru dvojspřeží. S dvoubodovou ztrátou je mu v patách Josef Hrouda, který má náskok dalších 8 bodů na Zdeňka Jiráska.

Pět vozatajů se předvedlo návštěvníkům hřebčína ve Slatiňanech v královské kategorii čtyřspřeží. Jiří Nesvačil junior, který startoval v barvách pořádajícího Národního hřebčína Kladruby, absolvoval pohárový mítink s méně zkušenými koňmi a po chybách zejména v druhé rozjížďce pořadí jezdců uzavřel. Čtvrté místo obsadil Jaroslav Jandl. Volil taktiku spíše na jistotu, a přestože se celkem v obou částech dopustil jen tří zaváhání, součet časů na vyšší umístění nestačil. Velmi úspěšně se v kategorii čtyřspřeží zabydluje Milan Domes. Se svým spřežením zaznamenal v každém kole pouze po jedné chybě a dojel třetí.

Vítězstvím v první části začal Josef Hrouda. Pak však shodil tři míčky a penalizace patnácti sekundami jej odsunula na druhé místo. Nejvyšší počet bodů vybojoval Petr Vlašic, jehož úspěšnost je v soutěžích zimní túry prozatím stoprocentní. Obě části soutěže projel rychle, a navíc pouze s dvěma chybami. Pojistil si tak pozici na čele žebříčku zimního poháru i v kategorii čtyřspřeží. Josef Hrouda se opět musel spokojit s druhou příčkou, a to nejen v dílčím kole, ale i v průběžném pořadí seriálu. V něm má 18 bodů, což je o dva méně, než v případě Petra Vlašice. Třetí pozice aktuálně patří Milanovi Domesovi, ten si v rámci dvou kol připsal 15bodový zisk. V rámci zimní série se vyhodnocuje nejen žebříček vozatajů, ale i klubů, za které soutěžící startují. V Zimní jezdecké lize jednoznačně vede především díky Petrovi Vlašicovi Ranč Ladná s 59 body. Celkem 38 bodů má druhý Jezdecký klub M+M Dolní Dunajovice reprezentovaný Milanem Domesem. Třetí je s 36 body Stáj Afrodita Němčice, za níž startuje Josef Hrouda. Kompletní video záznam závodů ve Slatiňanech najdete na našich internetových stránkách s adresou www.equitv.cz.

V sobotu 3. února se v Královicích u Slaného odehrálo zahajovací parkurové kolo letošní série Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace. Účastníci během první únorové soboty sbírali body do žebříčku dvou tradičních túr pro velké koně a také do seriálu určeného pro jezdce na pony, který je letos do zimního poháru zařazen vůbec poprvé. V této reportáži se zaměříme v první řadě na děti s poníky, ale také na jezdce startující v malé túře.

Pony handicap na stupni obtížnosti ZLP, kdy překážky měří podle výškové kategorie poníků od 60 do 80 centimetrů, přilákal bezmála dvacet dvojic. Soutěž byla vypsaná takzvaně na limitovaný čas, takže vedle inkasovaných trestných bodů na překážkách hraje roli také optimální tempo. V případě rovnosti trestných bodů totiž rozhoduje rozdíl mezi stanoveným a skutečně docíleným časem, který by měl být co nejmenší. Bez penalizace překonala kurz soutěže Kristýna Šmatláková s klisnou Majans Jessy, a rozhodující časový rozdíl v hodnotě 6,13 sekundy jí přisoudil pátou příčku. Dvojice Tereza Peterková a Bára zdolala parkur rovněž čistě, zvolila však svižnější tempo a k limitu jí zbývaly více než 4 sekundy. To nakonec stačilo na čtvrté místo. Třetí dojela bezchybná Anna Kykalová se Sunny Boyem, jejíž výsledek byl o 6 setin sekundy lepší než v případě předešlé jezdkyně. Nezaváhala ani Natalie Veberová s valachem Minem a s rozdílem třech sekund od limitu vybojovala druhou příčku. Nejlepší odhad rychlosti cvalu a schopnost volby ideální dráhy prokázala Petra Pařenicová s poníkem Maximem. Na překážkách se nedopustila ani jedné chyby, a navíc cílem projela s rozdílem pouhých 16 setin sekundy od limitovaného času. Petra Pařenicová si tak jako první připsala nejvyšší počet bodů do žebříčku nově založené túry pro děti na pony.

Na účastníky malé túry čekal parkur stupně L s jednou hvězdou, tedy s překážkami do 115 centimetrů. V silné konkurenci téměř třicítky startujících viděli návštěvníci haly v Královickém dvoře dvanáct čistých jízd v základní časti parkuru. Tyto dvojice plynule pokračovaly do následného rozeskakování, v němž již musely výrazně přidat na tempu, pokud chtěly pomýšlet na nejvyšší příčky. Jen těsně unikla účast v rozeskakování Adéle Půlpánové s Guidamem-S. Ta překonala trasu bez zaváhání, inkasovala však 1 trestný bod za překročení času.

V rozhodující zkrácené části parkuru spadla jediná překážka ze všech jízd. Chyby se dopustila Ivona Butcher s Amawaniki OT a pořadí tuctu rozeskakujících se uzavřela. Pavlína Záhorová sedlala v Královicích klisnu Suzie Q a po dvou čistých výkonech si s časem 24,36 setin sekundy připsala páté místo. O půl vteřiny rychleji procválala cílem Linda Portychová s Davinou M a do tabulky malé túry si po zahajovacím mítinku připíše body za čtvrtou příčku. Pomyslný bronz vybojovala Denisa Vegrichtová, která s Garfieldem dokázala projet parkurem bez zaváhání a čas stlačila pod 24 sekund.

Na vítězství útočila Jennie Kaasová s klisnou Čielsie. Když doslova proletěla cílem, na výsledkové tabuli svítila nula v kombinaci s časem 22,44 setin sekundy. Z prvního místa a nejvyššího počtu bodů do seriálového žebříčku se však nakonec radovala Petra Pešková. V tandemu s hnědákem jménem Patricks Hill překonala trať čistě a ještě o tři desetiny sekundy rychleji. Na nezkrácený video záznam parkurových soutěží Zimního jezdeckého poháru v Královicích u Slaného se můžete podívat na našem webu s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami.

Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu.

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

Od poloviny února nabízí Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace každý týden závody v obou dvou disciplínách – soboty budou vyhrazené skokům, neděle pak spřežení!

Parkurová část pokračuje 17. února v Hradištku u Sadské, kde proběhne celkem 7 soutěží. Seriálové body budou jezdci opět sbírat ve třech z nich. Vozatajové se tentokrát sejdou v hale Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Už v sobotu 17. února se tam budou konat hobby závody, a to včetně speciálních soutěžích pro amazonky a mladé vozataje. Neděle pak již bude patřit pouze seriálovým túrám jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží.

Mnozí jezdci se pomalu chystají i na poslední únorový víkend, kdy se zástupci obou dvou disciplín potkají v Královicích u Slaného. I tentokrát přijdou skoky na řadu v sobotu a spřežení v neděli. Nejinak tomu bude první březnový víkend v Tlumačově a následně ve dnech 10. a 11. března v Hradištku u Sadské. Celý seriál pak vyvrcholí od 21. do 25. března na výstavišti v Lysé nad Labem při Jezdeckém festivalu! Podrobnosti o všech zmíněných mítincích najdete na adrese www.jezdeckypohar.cz.

Kamery EquiTV samozřejmě nebudou chybět při žádném z kol Zimního jezdeckého poháru, a tak vám již v příštím díle Jezdeckého magazínu nabídneme další dvě reportáže o vývoji celého seriálu. Na shledanou!

reklama 23D
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE