EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 14. července 2016

reklama

Další červencový díl Jezdeckého magazínu EquiTV nás nejprve zavede do Borotína, kde se 6. července konalo MČR ve vytrvalosti. Poté zavítáme do Olomouce. Tam se v neděli 10. července rozhodovalo o titulech parkurových mistrů mezi dětmi a juniory.

14.07.2016 16:13  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22A
banner
banner
banner
banner

První jezdeckou disciplínou, ve které se rozdávaly mistrovské tituly pro rok 2016, byla vytrvalost. Národní šampionát všech věkových kategorií se jel ve středu 6. července v Borotíně nedaleko Tábora. Okolí malebné jihočeské vesnice, která je součástí mikroregionu Čertovo břemeno, nabízí členitý terén s náročným stoupáním, jenž prověřil síly mistrovských dvojic juniorů, mladých jezdců i nejstarší seniorské kategorie.

Mistrovská soutěž juniorů a mladých jezdců se jela na trati dlouhé 90 kilometrů rozdělené do tří etap a nastoupilo k ní celkem sedm dvojic, dvě z nich však závod nedokončily. Kristýna Zahálková s Tobrukem byla vyloučena při veterinární prohlídce po druhé etapě závodu. – Nutno podotknout, že veterinární kontroly jsou nedílnou součástí vytrvalostních závodů a pověření doktoři přísně posuzují po každé etapě, zda jsou koně schopni pokračovat v náročném závodu. Dvojice Monika Doubková a Rašíd Ibn Rasima dokončila všechny tři etapy, a to dokonce jako druhá v pořadí. Nakonec však byla také vyloučena během závěrečné kontroly koně veterinárními lékaři a na stříbrnou medaili musela zapomenout.

Bezmála sedm hodin potřebovala ke zdolání mistrovské trati jezdkyně Kateřina Vavrušková v sedle Fakiry, která si tak dojela pro konečné páté místo. Těsně pod stupni vítězů zůstala Táňa Terberová, která dokončila s koněm Science Fiction závod v čase 5 hodin 34 minut a 41 sekund. Na třetí místo stačil čas 5 hodin 34 minut a 40 sekund. Pouhá jedna sekunda tedy rozhodla, že držitelkou bronzu z letošního mistrovství republiky je Klára Tabarová, která sedlala klisnu Stefany. Sekundy rozhodovaly také o druhém místě. To nakonec vybojovala dvojice Jana Švarcová a Salma Hayek.

Průměrnou rychlostí 16,636 kilometrů v hodině absolvovala závod Kateřina Suchá na Naomi a s náskokem deseti minut před zbytkem startovního pole si dojela pro vítězství a titul mistryně České republiky v kategorii juniorů a mladých jezdců roku 2016.

Sto dvacet kilometrů rozdělených do čtyř etap čekalo na jezdce v kategorii seniorů. Velmi dobře začala Vladimíra Šebková. První etapu dojela v nejlepším čase, ovšem po druhé etapě byla vyloučena pro zdravotní nezpůsobilost jejího koně Habiba. Stejný osud potkal dvojici, kterou tvořila Václava Molcarová a Dakota. Byla vyloučena po dojetí třetího úseku soutěže. Jitka Schovánková a Mogan na čelo závodu po většinu soutěže ztráceli. Podstatné však bylo, že závod jako jedni ze třech účastníků dokončili v dobré kondici a dojeli si pro bronzovou medaili.
Titul vicemistryně republiky vybojovala Marina Novotná. Ta v sedle Shahkiry zajela nejrychlejší první úsek, pak však ubírala na tempu a cílem nakonec projela se ztrátou 46 minut na vítěze. Tím se podesáté ve své kariéře stal Petr Jadlovský. Tentokrát sedlal jednoho ze svých nejzkušenějších koní – Sioux Dakotu. V první etapě se držel v šestiminutovém závěsu za Marinou Novotnou, od druhé etapy však přešel do vedení, které si nenechal vzít až do konce.

Na závěr ještě dodejme, že prestižní Cenu kondice získala při slavnostním dekorování Marina Novotná se Shahkirou.

Equine Sport Centrum v Olomouci hostilo nedlouho po skončení mezinárodních skokových závodů Světového poháru další vrcholný mítink. Ve dnech 7. – 10. července se tam uskutečnilo mistrovství České republiky v parkurovém skákání dětí, juniorů a družstev.

Všechny věkové kategorie jednotlivců měly ve sportovně-technických podmínkách stanoveno, že se šampionát jede jako tříkolový. V nejmladší dětské kategorii inkasovala během tří kol pouhý jeden trestný bod za překročení času v poslední jízdě Jana Táboříková na Clintasovi. To jí vyneslo celkové třetí místo. Tři parkury bez trestných bodů překonaly dvě dvojice, které se tak o mistrovský titul musely rozeskakovat. Jak první vstoupila do kolbiště Tereza Svobodová s Marylandem. Na překážkách opět nechybovala a s dosaženým časem 39,15 sekund tak mohla už jen vyčkávat, jak si povede její jediná soupeřka.

Tou byla loňská zlatá medailistka Anna Lani Novak, která nakonec v sedle Tavety-HS zdolala kurz rozeskakování čistě, navíc o necelé tři sekundy rychleji než Tereza Svobodová.  Anna Lani Novak tedy obhájila titul mistryně republiky i v roce 2016. Sbírka medailí se Anně Lani Novak v Olomouci rozrostla hned dvakrát. Stejná jezdkyně totiž o den dříve společně s Terezou Svobodou, Markétou Mikovou a Eliškou Hasnedlovou vybojovala zlato v kategorii dětských družstev.

První místo v soutěži juniorských družstev získali reprezentanti Karlovarské oblasti ve složení Daniel Pospěch, Kateřina Kučerová, František Stružinský a Tereza Michálková. Karlovarská čtveřice vybojovala medaile až v rozeskakování, ve kterém porazila tým Východočeské oblasti.

Rozeskakování bylo klíčem ke konečným výsledkům také v případě soutěže jednotlivců v kategorii mladších juniorů. Rozhodnout muselo o umístění jezdců na všech medailových pozicích. Tři jezdkyně dokončily všechna kola se skóre osmi trestných bodů. Do rozhodující jízdy přicházela první Barbora Vlachová v sedle hřebce Lauro Star. Byla však po třetí neposlušnosti vyloučena, což znamenalo konečné páté místo. Chybu v rozeskakování udělala Linda Portychová s valachem Pontevinem, a do posledního okamžiku tak nebylo jisté, kdo bude mít bronz, protože do parkuru přicházela ještě dvojice Veronika Vacková a Cagonetta. A nakonec to byla právě Veronika Vacková, která si bezchybnou jízdou dojela pro třetí místo, a na stupních vítězů převzala z rukou dekorujících bronzovou medaili.

Následoval boj o zlato, do kterého s čistým kontem postoupily Sofie Najmanová a Sára Finsterle. První jmenovaná juniorka dokázala v sedle Stardana překonat parkur bez zaváhání i napočtvrté, vše tak záleželo, jak si s napínavou situací poradí poslední jezdkyně. Sára Finsterle s klisnou Elektrou se ovšem v rozeskakování dopustila jedné chyby a bylo tak rozhodnuto, že zlato si na krk pověsí Sofie Najmanová. Sára Finsterle získala stříbro.

Náročný tříkolový program čekal také jezdce ve věku starších juniorů. Velmi dobře rozjetou soutěž s pouhou jednou chybou z druhého kola měla Kateřina Kučerová s Jamesem. Jenže v poslední jízdě přišel pád, který dvojici odsunul až do druhé desítky. Chyboval také loňský mistr republiky František Stružinský. Pro olomoucký šampionát sedlal koně Zonnedoeptoltien a nasbíral celkem 16 trestných bodů, což stačilo na osmé místo. Hořkou příchuť mělo třetí kolo pro Denisu Vegrichtovou startující s klisnou Jettou. Dvojice po dvou kolech vedla, jenže během třetí jízdy inkasovala 12 trestných bodů a propadla se na konečnou pátou příčku.

Na bronz dosáhla Patricie Brusová s Lord Luisem, která v průběhu třech soutěžních dní chybovala dvakrát. Jediné shození zaznamenala Petra Boháčová v sedle klisny Sissi, a to až v posledním kole mistrovské soutěže. Se 4 trestnými body si tak dojela pro druhé místo. Kateřina De Jagerová s Candy Boyem procházela celým šampionátem bez zaváhání a nechybovala ani v rozhodující nedělní jízdě. Byla jedinou jezdkyní, která dokončila mistrovské klání s čistým kontem, a mohla se radovat ze zisku titulu mistryně České republiky v kategorii starších juniorů pro rok 2016.

SMS SOUTĚŽ

Do pondělí 18. července 12.00 hodin s námi opět můžete soutěžit prostřednictvím SMS o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku, jejíž řešení je jednoduché, pokud jste pozorně sledovali dnešní magazín.


Soutěžní otázka zní:

Kdo se stal mistrem České republiky ve vytrvalosti seniorů pro rok 2016?

A) Petr Jadlovský
B) Janek Kroupa


Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10. Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! Přesná pravidla soutěže najdete na www.jezdeckymagazin.cz, nebo na www.equitv.cz.

POZVÁNKA ZA KOŇMI

Ve dnech 14. – 17. července se koná další z řady národních šampionátů. Tentokrát se bude o medaile bojovat na kolbišti v Martinicích na Příbramsku. Tamní Jezdecká společnost Equitana hostí skokové mistrovství České republiky mladých jezdců, seniorů a družstev.

O mistrovských titulech v soutěžích jednotlivců ve třech kategoriích se bude rozhodovat v neděli 17. července, a vy můžete tradičně sledovat živý online přenos na webu www.equitv.cz.
V příštím díle Jezdeckého magazínu pak nabídneme struční souhrn toho nejdůležitějšího, a to nejen z parkurového mistrovství České republiky v Martinicích u Březnice, ale také z Drezurního šampionátu v Královicích u Slaného. Na shledanou!

 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ČT⏳18.04. ⏰09:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE