EquiTV.cz

reklama 21A
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 13. dubna 2017

reklama

S magazínem s datem 13. dubna naposled zavítáme na Jezdecký festival, jenž se konal 22. - 26. března v Lysé nad Labem. V souhrnu se podíváme na průběh halové všestrannosti, soutěží pro jezdce na pony i sobotní večerní show.

13.04.2017 16:13  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22C
banner
banner
banner
banner

Program Jezdeckého festival v Lysé nad Labem přinesl ve čtvrtek 23. března soutěže v halové všestrannosti takzvané derby.  To patřilo jednoznačně k nejatraktivnějším bodům festivalového programu, a to nejen pro diváky v ochozech, ale také pro jezdce. Na start derby soutěže, při níž je na parkuru polovina překážek přírodního typu, se totiž postavilo rekordních sedmadvacet dvojic. 

Mezi startujícími nechyběli vedle jiných dvojnásobný účastník olympijských her Jaroslav Hatla, úřadující mistr České republiky Miloslav Příhoda, nebo reprezentant Robert Pokorný, který také v minulosti dosáhl na titul národního mistra ve všestrannosti. Nastoupily však také dvojice, které se na všestrannost nespecializují, a nutno říct, že mnohé z nich překvapily. 

Soutěž se jela podle tabulky A skokových pravidel, což znamená, že v případě rovnosti bodů na prvním místě rozhodovalo rozeskakování. Mnoho jezdců, mezi nimi i velmi zkušených militaristů, ovšem zůstalo před jeho branami. Celkem čtyři chyby si dovezla do cíle všestranná dvojice Šárka Votavová a Zylo, což nakonec stačilo na třiadvacáté místo. Také jízda Elišky Orctové, která se věnuje všestrannosti se neobešla bez chyb. S Bonusem 1 dokončila s šesti trestnými body na devatenácté příčce.

S dvěma svými svěřenci si na derby troufl parkurový jezdec Jiří Mayer. S Grandorem shodil jednu s překážek a do cíle dorazila na sedmnáctém místě. O jednu pozici lépe se pak umístil s klisnou Casirou, s níž také chyboval pouze jednou. Chyb se dopouštěli i zkušení matadoři ze seniorské reprezentace. Čtyři trestné body si mimo jiné dovezl Petr Vančura s Rivierou 6, který skončil patnáctý. Robert Pokorný a Rodeo Au Heup jsou pravidelnými účastníky výjezdů na mezinárodní závody ve všestrannosti do zahraničí. 

Dvojice má dokonce zlato z mistrovství republiky. V Lysé při halovém derby však také skončila v poli poražených. Se čtyřmi trestnými body obsadila čtrnácté místo. Po jednom shození zaznamenal ve dvou jízdách také Jaroslav Hatla. Poprvé to bylo v sedle koně Tomona a zaváhání se nevyhnul ani s dalším svým svěřencem jménem Cantou.

Základní kolo vyšlo bezchybně celkem devíti jezdcům, a jak jsme zmínili již na začátku reportáže, o vítězi tak muselo rozhodnou rozeskakování. To se vůbec nevydařilo Robertovi Pokornému s druhým svým koněm – klisnou Floor. V rozhodující části byl totiž vyloučen pro skok mimo pořadí a spokojit se tak musel s devátou příčkou. Jaroslav Hatla kurz rozeskakování překonal kompletní, dovezl si však patnáct trestných bodů, což nakonec stačilo na celkové osmé místo. 

Sedmá dojela s jednou chybou Natalia Tarabini, která sedlala klisnu Olympii 2. Jedno shození zaznamenal v rozeskakování také Petr Vančura v sedle Certiny 1. Dosažený čas 35,69 sekund mu přisoudil šestou příčku. Chybě se nevyhnul ani úřadující mistr republiky Miloslav Příhoda. Po velmi vydařeném základním kole s Atou 1 si z druhé jízdy dovezl čtyři trestné body a dokončil pátý. Pomyslná bramborová medaile připadla Adéle Svobodové. Ta absolvovala derby s koněm Urleven Barnaul SL a v celé soutěži ani jednou nechybovala na překážkách. Inkasovala pouze jeden trestný bod za překročení času v rozeskakování.

Robert Pokorný s Rheou hájil čest specialistů na všestrannost. Obě části derby překonal bez trestných bodů, a dosažený čas stačil nakonec na třetí místo. Překvapením derby byl boj o nejvyšší příčku. Denisa Vegrichtová na Phoebe, která jako parkurová jezdkyně v Lysé startovala v soutěži takového typu nejspíš úplně poprvé v kariéře, držela po bezchybných jízdách průběžnou první příčku až do okamžiku, kdy na kolbiště vstupovala nejlepší dvojice základního kola.

Tou byla její stájová kolegyně z jezdeckého klubu v Mělníku Markéta Miková s klisnou Personou Gratou. Ani ona nemá s halovou všestranností zkušenosti, a přesto dokázala zopakovat výborný výkon z první jízdy a i v rozeskakování zaznamenala čistý výsledek v nejlepším čase. Markéta Miková se tak stala vítězkou festivalového derby před druhou Denisou Vegrichtovou. Mělnické duo za sebou nechalo řadu výborných jezdců všestrannosti.

Jezdecký festival v Lysé nad Labem tradičně zahajoval svůj bohatý program soutěžemi pro parkurové jezdce na pony, které letos přilákaly rekordní množství závodníků. Konaly se ve středu 22. března a jezdci mohli vybírat ze třech úrovní obtížnosti. Parkur s označením LP přilákal k účasti bezmála šedesát dvojic. Po mnoha čistých výkonech v základní části muselo o vítězi rozhodnout rozeskakování.

Jediné chybičky z rozhodující jízdy asi litovala Jana Táboříková, která s klisnou Karou projela cílem v čase 19,56 sekund. Pokud by překážka nešla k zemi, stačil by tento čas o jedinou setinu sekundy na vítězství. Takto ovšem skončila dvojice až v druhé desítce výsledkové listiny. Těsně přes hranici 20 sekund se přehoupla časomíra, když projel cílem Štěpán Filip s koněm Bam 2. Kurz stavitele Zdeňka Krpely se mu podařilo překonat bez zaváhání a jeho výkon stačil nakonec na čtvrté místo. 

Eliška Hasnedlová postoupila do rozeskakování hned s třemi koňmi. A se všemi třemi dojela do cíle bez bodového zatížení. S Benem 8 dosáhl času, který stačil na konečné třetí místo. Druhou příčku vybojovala Lucie Melmerová v sedle koně Mušargo, která dokončila s nulou a v čase 19,67 sekund. Jedna desetina sekundy nakonec rozhodla o tom, kdo se stal vítězem respektive vítězkou úvodního kola letošní série Pony ligy. První místo přidala k bronzovému stupínku Eliška Hasnedlová s dalším ze svých svěřenců klisnou Carry 2.

O stupeň obtížnější byla poslední soutěž středečního pony bloku. Hendikep na úrovni SP byl započítáván zároveň jako první závod Pony extraligy 2017. Také tato soutěž se jela s rozeskakováním, v němž se představilo celkem třináct dvojic, které překonaly základní parkur bez zaváhání. Bezchybný výkon se pak podařilo zopakovat pětici z nich. Viktor Skutecký s Vasilem dojel v čase 28,90 sekund a ve výsledkové listině elitní pětku čistých jezdců z rozeskakování uzavřel. Rozdíly mezi dosaženými časy na třetí až páté příčce byly nepatrné. Čtvrté místo vybojovala dvojice Karolína Liďáková a Sun Shain, která projela cílem o 3 desetiny sekundy rychleji než Viktor Skutecký.

Na druhou pozici se zařadila Jana Táboříková s klisnou Karou. Časomíra se při jejím průjezdu cílem zastavila na hodnotě 28,36. Bez chyb a v rychlém tempu absolvovala rozeskakování Eliška Hasnedlová na koni Ben 8, a umístila se tak na stříbrném stupínku. Vítězkou prvního kola Pony extraligy se stala Karolína Prušáková, která rozhodující částí soutěže se Sargem doslova proletěla. Nejbližší soupeřce nadělila bezmála pět sekund. 

Součástí festivalového programu byl už podruhé za sebou také turnaj v pony-games. Letos přijalo pozvání družstvo z Rakouska, kterým se postavil tým sestavených z jezdců z různých českých klubů, které se účastní turnajů v pony-games. Jezdci závodili celkem v jedenácti hrách. Nakonec s převahou zvítězili zahraniční hosté, když vyhráli celkem deset her, v jedné hře s názvem Malý prezident se dařilo lépe reprezentantům českých barev. 

Jezdecký festival v Lysé nad Labem nabídl jako každý rok vedle sportovních soutěží také večerní showprogram, která se konala v sobotu 25. března. Pozvání přijalo mnoho zajímavých hostů, a tak se diváci na tribunách naplněných do posledního místa měli na co těšit.

V samém úvodu show však přišel ke slovu přeci jenom sport, a to v podání jezdců, kteří se přihlásili do takzvaného mini-maxi. Účastníci, kteří během této speciální a divácky velmi atraktivní soutěže nechybují, postupují skrz několik rozeskakování, během nichž se pokaždé o něco zvýší poslední skok. V letošním ročníku se vyšplhala výška poslední překážky ve čtvrtém rozeskakování až na hodnotu 174 cm. S tou se měly popasovat dvě dvojice, které do té doby procházely soutěží bez zaváhání. První z nich byla Kamila Starečková a Evron. Té se však tuto výšku překonal nepodařilo, což pro ní znamenalo druhé místo. Nejvyšší bezchybný skok v jejím podání měl hodnotu 165 cm. Po Kamile Starečkové vstupovala do arény Barbora Kmochová v sedle koně Capuletti. S ním tuto soutěž vyhrál v loňském roce v Lysé nad Labem Petr Koželuh. A zkušenost koně se znovu projevila. Barbora Kmochová v bouřlivé atmosféře překonala rozeskakování s překážkou s výškou 174 cm a stala se vítězkou této soutěže.

Na minimaxi ještě navázala ukázková soutěž Jump and Drive, do níž nastupovaly smíšené týmy skokových jezdců a vozatajů. Velmi pěkný výkon předvedl Vladimír Vrubel s Carrie a Jiří Nesvačil junior. Tým běloušů nestačil pouze na Barboru Kmochovou s koněm Coudy 4, kteří tvořili tým s dvojspřežím Petra Vlašice. 

Nejen nejmenším divákům večerní show, ale i jejich rodičům nebo prarodičům se jistě líbilo vystoupení minikoní, kteří nemohou chybět na žádné podobné akci. Letos se z části odehrálo v ztemnělé hale, aby mohlo být ozvláštněné světelnými efekty. Následovalo vystoupení Pavly Placákové s Britny, která předvedla drezurní sestavu v dámském sedle, kdy jezdkyně nesedí na koni obkročmo, ale v bočním sedu. 

Poprvé za dobu konání Jezdeckého festivalu vystoupili během večerního programu příslušníci jízdní policie. Připravili si speciální zrcadlový parkur, na němž byly instalovány opravdu netradiční překážky. Policejní koně je ovšem musí dobře znát, neboť se s nimi mohou setkat při ostrých zásazích. Své tradiční místo má v sobotní show tradičně předvedení plemenných hřebců, kteří působí v plemenitbě v Zemském hřebčinci v jihočeském Písku. Pod taktovkou manželů Půlpánových se odehrála oblíbená čtverylka koní kinských v sedle s žáky jezdecké školy Equus Kinsky. Ta sídlí v nedalekém Hradištku.

Estetické jezdecké disciplíny zastupovala v sobotu večer voltiž. Ukázku gymnastiky na koni, která je součástí klasického jezdectví předvedli členové z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec. Ti si připravili exhibici s názvem Nebe a peklo. Umělecký zážitek si odnesli návštěvníci také z dalšího vystoupení. Pozvání přijala jedna z nejlepších českých drezurních dvojic, mistři České republiky z roku 2015 Tereza Hábová a James Bond. Ten se vrací letos na soutěžní obdélníky po zranění. Dvojice předvedla takzvaný drezurní freestyle. V závěru zvedli diváky ze sedaček vozatajové Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Nesvačil junior a Jakub Mack, kteří v ukázce Rychlá kola představili jedno bílé a jedno vrané dvojspřeží starokladrubských koní.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu Bukefalos. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás zmíněnou výherní poukázku. Neváhejte tedy a hned teď se přihlaste na www.jezdeckymagazin.cz. Na stejné adrese najdete také jména výherců z předešlých soutěží.

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE