EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 12. října 2017

reklama

Jezdecký magazín s datem 12. října nám nabídne čtyři reportáže. Podíváme se do Olomouce na skokovou Grand Prix Jana Kutěje. Ohlédneme se za MČR chladnokrevných koní a za šampionátem v paravoltiži. Poslední část je věnovaná Pražskému skokovému derby.

12.10.2017 16:20  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Letošní parkurovou sezonu v olomouckém Equine Sport Centru uzavřela Grand Prix Jana Kutěje, která se konala ve dnech 6. až 8. října. Vrcholy všech tří vypsaných úrovní byly na programu v poslední den mítinku, tedy v neděli.

Kategorie s překážkami do 120 centimetrů přilákala na start rozhodující soutěže bezmála padesát dvojic, z nichž jich deset postupovalo do finále. V něm si pro celkové vítězství dojela Lenka Vachtuková s Dárkem, která po nejlepším výkonu v základním kole přidala i napodruhé bezchybnou a nejrychlejší jízdu. 

O deset centimetrů vyšší byly překážky soutěže střední kategorie, která byla rovněž obsazena téměř padesátkou kvalitních dvojic. Deset z nich se po základní jízdě podívalo ještě do finále.
Nulu měla na svém kontě po dvou jízdách Kateřina Málková v sedle koně Cornils. Její finálový čas měl hodnotu 33,86 sekundy, což stačilo na třetí místo. Bez trestných bodů dokončil obě části také domácí jezdec Radovan Cibere s klisnou Evitou. K druhé příčce mu dopomohl rozdíl pouhých čtyř setiny sekundy. Vítězem kategorie do 130 centimetrů se stal Kamil Papoušek, který s Flyingem také ani jednou nechyboval, a navíc čas dosažený ve finále dokázal stlačit těsně pod hranici 32 sekund. 

Nejvyšší úrovní Grand Prix Jana Kutěje byl parkur, jehož překážky dosahovaly výšky 140 centimetrů. Velmi dobře začala dvojice Tina Šalková a Frascati Van Ter Hulst, když v základním kole nechybovala. Jenže ve finále se dopustila dvou shození, což jí odsunulo na konečnou desátou příčku. Také Veronika Jelínková se svou stájovou jedničkou – hřebcem Foreverem – zajela první část bez chyb. A stejně jako Tina Šalková ve finále zaváhala dvakrát. Lepší čas jí posunul na deváté místo. Osmá skončila Nikola Bieliková s Carthinjem. Rovněž její jízdy měly stejný scénář, po bezchybném základním kole dovezla ve finále osm trestných bodů. 

Čtyři trestné body z druhé, tedy finálové jízdy, to byl výsledek Kateřiny Málkové, jež s Dedijtje dokončila jako sedmá. Bez shození prošel základním parkurem Zdeněk Žíla s hřebcem jménem Trend Delsendam Z. Ve finále přišla jedna chyba a s časem 43,19 sekundy z toho bylo šesté místo. Shodný výsledek, tedy čisté základní kolo a jedno shození ve finále, měla Kateřina Kubrická s Lentilkou. Lepší čas jí však vynesl pátou příčku. Radovan Cibere v této úrovni sedlal Lyonela D, s kterým dokázal obě části soutěže absolvovat bez chyb a v čase, který stačil na pomyslný bronz. Druhý dojel Václav Nágr s klisnou D´Amelusinou 22. V obou částech prolej cílem bez trestných bodů, navíc jeho finálový čas se blížil hranici 40 sekund. Ještě o půl sekundy rychleji zvládl trať finále Kamil Papoušek, kterého zastihl olomoucký mítink ve skvělé formě. Pro vítězství v hlavní soutěži si dojel s Centisimem. Navíc s koněm Datasys Corcovado přidal čtvrté místo.

Nezkrácený video záznam všech tří zmíněných úrovní Grand Prix Jana Kutěje v Olomouci najdete na našich internetových stránkách www.equitv.cz.

Ve dnech 30. září až 1. října hostilo závodiště v Humpolci Dusilově letošní mistrovství České republiky chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. Závodilo se v tradičních kategoriích jednospřeží a dvojspřeží, která změřila své síly ve třech disciplínách: formanské jízdě, ovladatelnosti s kládou a těžkém tahu. 

Sobotní program patřil jednospřežím, kterých se v Humpolci představilo celkem čtyřiadvacet. V první části šampionátu, tedy ve formanské jízdě, podal nejlepší výkon Pavel Reichel s Neronem. Zkouška ovladatelnosti s kládou se nejvíce vydařila loňskému vítězovi kategorie dvojspřeží Vladimírovi Hajtmarovi, který tentokrát v singlech vedl Grafita. Poslední a divácky velmi oblíbenou částí je takzvaný těžký tah, v němž koně prokazují svou sílu. V Humpolci ji svým výkonem nejlépe předvedl Pavol Kitaš, respektive jeho kůň Ostermann, který dokázal jako jediný odtáhnout zátěž o hmotnosti 1900 kilogramů až do cíle stanovené dráhy. Celkovým vítězem se však v součtu dílčích výsledků stal Jan Blizňák s klisnou Švarnou, jenž předvedl druhou nejlepší formanskou jízdu a v dalších disciplínách byl shodně čtvrtý.

O den později, tedy v neděli 1. října, přišla na řadu kategorie dvojspřeží, kterou čekala stejná skladba tří mistrovských soutěží. Jan Blizňák, jenž v mistrovství párů doplnil ke klisně Švarné ještě Tajfunku zahájil vítězstvím ve formanské jízdě. V ovladatelnosti s kládou nenašel přemožitele opět Vladimír Hajtmar, který stejnou disciplínu vyhrál o den dříve v jednospřeží. V párech soutěžil s Galenem a Grafitem. Největší sílu předvedli koně Lordo a Buntek, kteří pod vedením Mariana Fizka utáhli v poslední zkoušce náklad o váze 3300 kilogramů na vzdálenost dvaceti metrů. 
Mistrem republiky se po sečtení všech dílčích výsledků stal Jan Blizňák s Tajfunkou a Švarnou, který si tak letos z Humpolce odvezl nejcennější kovy hned dva.
 
Nezkrácený video záznam z mistrovství České republiky chladnokrevných koní najdete na našem webu www.equitv.cz.

Tělovýchovná jednota Orion byla pořadatelem letošního mistrovství České republiky v paravoltiži. To se konalo 7. až 8. října v pražském Braníku a přilákalo početné pole startujících. Mistrovské kategorie se dokonce oproti loňskému roku o jednu rozrostly. Jednalo se o soutěž skupin se smíšeným hendikepem, kterou ovládli zástupci Jezdeckého klubu Počin z Dolních Počernic. Ti s klisnou Vírou získali od rozhodčích v průměru bezmála 8 a půl bodu. Také dvojice cvičily v soutěži pro sportovce se smíšených hendikepem. Veronika Písaříková a Štěpán Švarc z pořadatelského klubu předvedli své sestavy s Luganem a rozhodčí je ocenili průměrnou známkou těsně pod hranicí devíti bodů. 

Ostatní kategorie šampionátu byly hodnocené individuálně. Zlato v soutěži žen s mentálním hendikepem vybojovala Hana Šimečková na koni Kenya. Štěpán Švarc s Luganem se stal mistrem České republiky v kategorii mužů s mentálním hendikepem a k nejcennějšímu kovu ze soutěže dvojic tak přidal ještě jedno zlato. Také jeho kolegyně z vítězného tandemu – Veronika Písaříková si letos odvážela dva tituly. S Luganem nenašla přemožitele v šampionátu skupiny „tělesný hendikep 1“.

V kategorii TH2, neboli tělesný hendikep 2, obsadil první místo Sebastian Lodin, který své sestavy předvedl na koni jménem Druh. Hodnocení 8,24 bodu v průměru ze třech sestav vyneslo nejvyšší příčku Johaně Brodské, která závodila s koněm Šibal v soutěži jezdců se zdravotním omezením, tedy ve skupině označené ZO. Na koni Šibal cvičila také Tereza Chmelařová, která se radovala z vítězství a zisku zlaté medaile v kategorii jezdců s lehkým hendikepem. Nezkrácený video záznam z republikového šampionátu v paravoltiži najdete na adrese www.equitv.cz.

Jedenáctý ročník skokového derby pořádal v sobotu 7. října jezdecký klub na pražské Gabrielce. Do soutěže, která kombinuje klasické parkurové překážky s terénními skoky, nastoupilo navzdory deštivému počasí celkem 22 dvojic. Pět z nich nakonec cílem derby neprojelo. Přesto, že zkoušku ztěžoval mokrý terén, pád byl důvodem vyloučení pouze v jediném případě u dvojice Jaroslava Špurková a For Funny. Naštěstí se obešel bez újmy na zdraví obou aktérů. 

Ze startujících, kteří soutěž dokončili, zvolil velmi odvážné tempo Ondřej Potluka, který s koněm Land Master zaznamenal čas 135,66 sekundy. Bohužel dovezl také tři chyby na překážkách a skončil tak až devátý. Dvakrát chybovala Klára Zemanová s Flérem, která dosáhla času v hodnotě více než 160 sekund. To stačilo na osmé místo. Jiří Mayer v minulosti v Pražském skokovém derby několikrát zvítězil. Letos se musel nakonec spokojit se sedmou příčkou, když v sedle Grandora dovezl osm trestných bodů. Stejné skóre zaznamenala Adéla Císařová s Vesnou, byla však o deset sekund rychlejší, a tak dokončila jako šestá. Také pátý Ondřej Paták s Incidentem chyboval dvakrát, pomohl mu však slušný čas pod hranicí 138 sekund.

Vůbec nejlepší dosažený čas, a to těsně nad 130 sekund, zaznamenala dvojice Klára Voříšková a Cassablanca. Jenže dvě chyby na překážkách znamenaly nakonec až čtvrtou příčku.
Třetí dojela s jediným zaváháním na překážkách Marie Piechotová, která sedlala klisnu Desideratu. Jan Chýle s Adularem chyboval také jen jednou a časomíra se při průjezdu cílem zastavila na hodnotě 140,87 sekundy. To stačilo na druhé místo. Ještě o 14 setin rychlejší, a navíc bezchybný, byl Jan Chýle s druhým svým svěřencem – klisnou Valencií. Kurz derby překonal bez zaváhání jako jediný z celého startovního pole, a tak k pomyslnému stříbru přidal i příčku nejvyšší. 

Nezkrácený video záznam Pražského skokového derby najdete na našich stránkách www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

Tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV naposledy v sezoně 2017 soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

 

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ČT⏳18.04. ⏰09:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE