EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 12. července 2018

reklama

Jezdecký magazín s datem 12. července nabídne hned tři reportáže. Zavítáme do Paříže na desáté kolo seriálu Global Champions, podíváme se i na Český skokový pohár do Hořovic a závěr bude patřit mistrovství ČR ve voltiži v Albertovci.

12.07.2018 15:49  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Letos již podesáté závodili nejlepší parkuroví jezdci a koně světa v rámci série Global Champions. Jejich výkony mohli během druhého červencového víkendu sledovat diváci v Paříži na kolbišti, které vyrostlo přímo v centru francouzské metropole nedaleko Eiffelovy věže. 

Za Pražské lvy nastoupili do prvního kola týmové soutěže Global Champions League belgický jezdec Niels Bruynseels a nová opora družstva – úřadující mistr Evropy Peder Fredricson ze Švédska. Ten svou úlohu zvládl na výbornou, když s hřebcem Hanssonem dokončil bez trestných bodů. Belgičan Bruynseels s klisnou Cas de Libertes chyboval dvakrát a celek postupoval do sobotního rozhodujícího kola z pozice číslo 14. Pro druhé dějství vystřídala belgického jezdce česká reprezentantka Anna Kellnerová, která v sedle Silverstona G překonala parkur do 160 centimetrů s lehkou chybou. Zkušený olympionik Peder Fredricson ani napodruhé s Hanssonem nezaváhal a družstvo Prague Lions se se solidním výsledkem 12 trestných bodů v součtu posunulo na konečnou třináctou příčku.

O vítězství se rozhodovalo mezi dvěma celky Montreal Diamonds a Madrid in Motion, na jejichž kontě svítila po obou kolech nula. Ke slovu tak přišel součet dosažených časů. Rychlejší byli jezdci z týmu Montreal Diamonds. Dvěma bezchybnými výkony se v jejich barvách blýskl Belgičan Jos Verlooy, který sedlal desetiletého ryzáka Igora. Dvěma nulami se o vítězství zasloužil také Nizozemec Harrie Smolders, jenž je aktuální světovou jedničkou v žebříčku Mezinárodní jezdecké federace. V Paříži mu byl partnerem na kolbišti zkušený hřebec Don VHP Z.

V čele bodování družstev jsou London Knights s 214 body, druzí jsou s odstupem 12 bodů Valkenswaard United a třetí místo patří Římským gladiátorům. Prague Lions drží postupovou příčku s číslem 11.

Sobotní večer přinesl absolutní vrchol mítinku Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Jedenáct dvojic dokončilo náročný základní kurz Uliana Vezzaniho bez shození a postoupilo tak do rozeskakování. 
Jedním z nich byl i člen Pražských lvů Peder Fredricson, který s hnědákem Hanssonem v rozhodující jízdě chyboval jednou a dojel devátý. Skvěle vyšla pařížská účast Harriemu Smoldersovi, který po vítězství s Donem VHP Z v týmovém klání obsadil třetí místo ve Velké ceně. Rozeskakování dokončil bez shození v čase lehce přes 37 sekund. Druhý dojel irský reprezentant Bertram Allen ve dvojici se čtrnáctiletou bělkou Molly Malone. Jejich čas měl hodnotu 36,86 sekundy. O půl sekundy rychlejší a bezchybný však byl reprezentant Egypta – Sameh El Dahan, jenž si tak s klisnou Suma´s Zorro dojel pro první vítězství ve Velké ceně Global Champions Tour v kariéře.

Lídrem průběžného žebříčku jednotlivců je po deseti kolech Ben Maher z Velké Británie. Ten má na svém kontě 205 bodů. O 6 bodů méně má Australanka Edwina Tops-Alexander a třetí je Harrie Smolders se 176 body.

Český skokový pohár pokračoval začátkem července šestým kolem v Hořovicích na Berounsku. Závěrečný den nabídl tradičně kromě Velké ceny i dvě dílčí finále rámcových seriálů. Ve finále túry určené pro juniory, jež se jelo na parkuru s překážkami do 120 respektive 125 centimetrů, rozhodovalo o vítězi rozeskakování. Aneta Bartková v sedle klisny Horákyně si s ním poradila bez zaváhání, dosažený čas více než 41 sekund, však stačil na třetí místo. Druhá dojela Anna Kostková, která s Contessou na překážkách rovněž nechybovala a cílem procválala v čase 38,73 sekundy. Nejrychlejší z bezchybných dvojic byla Natálie Kovářová a Chacco-To. Ta dokázala stlačit čas pod 36 sekund a dojela si pro nejvyšší bodový příděl do seriálového žebříčku. V Czech Junior Cupu se ve skupině mladších juniorů drží Natálie Kovářová v průběžném vedení. Mezi staršími juniory je na první příčce Veronika Vacková. 

Pro účastníky túry U25, tedy pro jezdce ve věku do 25 let, byl připraven kurz s překážkami do 135 centimetrů, který pět dvojic překonalo čistě, a tak o pořadí muselo rozhodnout rozeskakování. Tereza Woznicová v sedle belgického valacha Calupa prošla parkurem ve velmi svižném tempu, její čas měl hodnotu 38,94 sekundy. Jenže se dopustila jedné chyby a spokojit se tak musela s třetím místem. Suverénně nejrychlejší byl Matouš Kořínek, který startoval s Casiusem. Jenže také on shodil jednu překážku a skončil druhý. Bez zaváhání zvládl rozhodující jízdu pouze Peter Rhodes se sedmiletým hanoverským valachem Samsonitem. Jezdec zvolil taktiku na jistotu, a ta mu vynesla vítězství. V bodování kategorie U25 je v čele po šesti závodech Kristýna Nechanická se 71 body. Osm bodů na ní ztrácí druhá Miroslava Škanderová a třetí jsou s odstupem dalších 10 bodů současně Dominika Hrubešová, Kateřina Málková a Václav Staněk.

Vrcholem čtyřdenního sportovního programu byla Velká cena s překážkami do 145 centimetrů. Tradiční formát přinesl finále pro deset nejúspěšnějších dvojic základního kola. Nakonec se jich však představilo pouze devět. Matěj Kotalík, jenž se do TOP10 probojoval se dvěma koňmi – Cesanem a Sir Sidem – s druhým jmenovaným nenastoupil kvůli zdravotní indispozici koně. Rozhodující jízdu nedokončila dvojice Kateřina Málková a Dedijtje, kterou potkal pád. Klisna z něj vyvázla nezraněna, jezdkyně byla odvezena k ošetření do nemocnice, ale podle aktuálních zpráv se vše naštěstí obešlo bez vážnějších následků. 

Finálový kurz potrápil i polského účastníka Jaroslawa Koziarowského. Ten s Fredem-Flinstonem po čistém základním kole nasbíral dvanáct trestných bodů a dojel osmý. Sedmou příčku bral Aleš Opatrný, jenž v nejlepší desítce figuroval hned dvakrát. S Idariem Van Het Netehof dokončil s celkovým skóre devět trestných bodů. Matěj Kotalík se tedy představil ve finále pouze v sedle Cesana. Po bezchybné základní části inkasoval trestné body za jedno shození, k nimž přidal jeden bod za překročení stanoveného času. V celkovém součtu to znamenalo šesté místo.
Aleš Opatrný a Chablou předvedli suverénně nejlepší výkon finálové části, když dojeli bez chyb a v čase 44,11 sekundy. Jenže jedna chyba, které se dopustili už v základním kole, je odsunula až na pátou příčku. Těsně pod stupni vítězů zůstal Přemysl Adam, jenž s běloušem Cachasem v celé soutěži nezaváhal a cílem projel v čase 50,31. Jen o osm setin sekundy rychlejší byl rovněž bezchybný Jan Štětina, který si tak s hřebcem Verdim-S dojel pro pomyslný bronz.

Na druhém místě dokončil Jan Chýle. Ten si v sedle Cimbury poradil s oběma parkury bez shození ve velmi dobrém čase, jen lehce přesahujícím hranici 49 sekund. Vítězem Velké ceny Hořovic se stal Jiří Papoušek ve dvojici s Dukatem. Finálový parkur překonal čistě a ještě o sekundu rychleji než druhý Jan Chýle. A právě Jan Chýle je po aktualizaci na čele žebříčku, na svém kontě má 55 bodů. Druhý Marek Klus na něj ztrácí 13 bodů. V nejlepší čtyřce jsou ještě Jan Štětina a Ondřej Pospíšil. Nás samozřejmě zajímal komentář vítěze Velké ceny Hořovic… Nezkrácený video záznam všech tří zmiňovaných soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

Ve dnech 6. až 8. července se v severomoravském Albertovci konalo mistrovství České republiky ve voltiži, které bylo pro voltižéry vrcholem domácí sezony.

V pěti vypsaných kategoriích nechyběla soutěž juniorských dvojic, jež má za poslední roky na šampionátu již své pevné místo. Nejvýše hodnocené výkony předváděly členky Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Tereza Viktorínová a Adéla Kotolová, které tak s Landarem pod vedením Petry Cinerové vybojovaly zlato. Adéla Kotolová si odvezla nejcennější kov ještě z individuální soutěže juniorů kategorie B. Také v tomto případě jí podpořil zkušený drásovský valach Landar. 

Juniorky kategorie A se v Albertovci předvedly ve velmi dobré formě. Vždyť všechny medailistky dosáhly na známku převyšující 7 bodů. Bronzová Vanesa Krištofová z pořádajícího klubu zajela s Patriotem sestavy oceněné průměrnou známkou 7,065. V roli lonžérky se představila Andrea Videnková. Druhé místo vybojovala Kateřina Reslerová z oddílu TVT Motion Mnichovice, která si s Landarem připsala ještě o jednu a půl desetiny bodu více. Titul mistryně republiky získala s hodnocením dosahujícím bezmála 7,3 bodu dlouhodobě nejúspěšnější česká juniorka Tereza Czyžová ze Slovanu Frenštát pod Radhoštěm. Ta tvoří tandem s Aladinem, jehož lonžuje Ondřej Svoboda.

Účastníci seniorského šampionátu startovali společně ve sloučené kategorii žen a mužů. Domácí Kateřina Kocurová cvičící na Patriotovi obdržela hodnocení přesahující 6,5 bodu. O dvě desetiny více než Kateřina Kocurová dostal za své sestavy zástupce Tělovýchovné jednoty voltiž Tlumačov Jan Hablovič. Koně Kuzmu, na němž cvičil, vedla Libuše Hablovičová.

Vrcholný zážitek nabídla divákům, kteří se do Albertovce vypravili v poměrně hojném počtu, soutěž juniorských skupin. Pro bronz si dojeli voltižéři z Tlumačova. Ti cvičili na Condorovi, jehož vedla, stejně jako další tlumačovské koně, Libuše Hablovičová. Hnědák Aladin a lonžér Ondřej Svoboda byli součástí skupiny ze Slovanu ve Frenštátě pod Radhoštěm, která získala druhou příčku. Zlato z roku 2017 obhájila skupina Jezdeckého klubu voltiž Albertovec. Na domácí půdě předvedli její členové zbrusu novou volnou sestavu určenou pro Světové jezdecké hry. Ty se konají v americkém Tryonu v září letošního roku a výkon albertovských juniorů ohodnocený téměř 7,5 body je pro ně velkým příslibem. Na nezkrácený video záznam nedělní části mistrovství České republiky ve voltiži se můžete podívat na našich internetových stránkách www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Český skokový pohár pokračuje od čtvrtka 12. do neděle 15. července v olomouckém Equine Sport Centru, kde se uskuteční již sedmé kolo. Pokud nemáte možnost na tyto závody zavítat osobně, můžete program závěrečného dne sledovat živě prostřednictvím našich stránek s adresou www.equitv.cz.

Čtyřdenní program má také 11. mítink série Global Champions v areálu zámku Chantilly nedaleko Paříže. Úvodní část dvoukolové týmové soutěže Global Champions League se tentokrát jede v pátek. Pořadí nejlepších družstev i Grand Prix jednotlivců bude známé v sobotu odpoledne, resp. podvečer. My vše budeme opět bedlivě sledovat a již v příštím díle Jezdeckého magazínu se můžete těšit na souhrn toho nejzajímavějšího z Olomouce i ze Chantilly. Na shledanou!

 

 

 

reklama 23A
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
ČT⏳18.04. ⏰09:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
PÁ⏳19.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
SO⏳20.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰08:00 spřežení CAI Kladruby ▶️
NE⏳21.04. ⏰13:30 dostihy Praha Chuchle ▶️
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice  
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 skoky ČSP Ostrava  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE