EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 11. června 2015

reklama

V dnešním dílu jezdeckého magazínu zavítáme jednak do Brna, kde proběhly od 5. – 7. června mezinárodní závody a seriál Zlaté podkovy ve všestrannosti, a také do Litomyšle na další kolo Českého skokového poháru.

11.06.2015 19:06  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner
banner

Během prvního červnového víkendu panovala v České republice tropická vedra. Jezdecká sezona je ovšem v plném proudu, a tak jí ani horké počasí nemohlo zastavit. Při mezinárodních závodech ve všestrannosti konaných v brněnském areálu na Panské líše tak pořadatelé alespoň nejnáročnější soutěže přesunuli na ranní hodiny.

Vedle národních soutěží nižší úrovně mohli diváci sledovat také jedno z kvalifikačních kol seriálu Zlatá podkova s devíti účastníky ve startovní listině. Pavel Vaněk s klisnou Crazy Love zajeli třetí nejlepší drezuru. V sobotní terénní zkoušce ani jednou nechybovali a před parkurem si stále drželi solidní třetí místo. V neděli ale přišly 4 chyby, které Pavla Vaňka odsunuly na konečnou čtvrtou příčku. Šárka Douchová s klisnou OK Bea byla po pátečních drezurách pátá a stejnou pozici si držela i po cross country, ve které inkasovala 4,80 trestného bodu za překročení časového limitu. V nedělní poslední skokové části však zabojovala a po bezchybném parkuru se vyšvihla na celkové třetí místo. Nejlepší drezurní úlohu předvedla dvojice Jan Holec a Tasznik. Ta navíc v sobotní terénní jízdě ani jednou nechybovala, a tak byla její pozice před startem poslední části soutěže víc než slibná. Jenže na parkuru přišla tři shození, což odsunulo do té doby vedoucího Jana Holce na konečné 2. místo. Michal Maksa s koněm Porthos M Insprav se po celou dobu závodů drželi na dohled zlaté příčce. Jeho drezurní úlohu odhodnotili rozhodčí jako druhou nejlepší, a když v sobotu dokončil cross country s čistým kontem, byl stále na dosah vedoucí dvojici. Po chybách Jana Holce bylo jasné, že i přes drobné zaváhání na parkuru bude výsledek Michalu Maksovi stačit na první místo.

Hlavním bodem celých závodů byla mezinárodní soutěž kategorie CCI1*. Na start zahajovací časti, tedy drezury, se postavilo jedenáct dvojic s velmi silným zastoupením České republiky. Alžběta Vyštajnová a Darrius se po celou dobu soutěže drželi přibližně v polovině startovního pole. V cross country inkasovali trestné body pouze za čas a po třech chybách v parkuru skončili nakonec šestí. Dvojice Marie Dvořáková na valachovi Dukátovi začala ne příliš vydařenou drezurou, ale po bezchybné terénní jízdě vyskočila na průběžné 5. místo. Ačkoliv na parkuru udělala tři chyby, na 5. pozici se nakonec udržela i v celkovém hodnocení. Šárka Votavová s klisnou Bailey byla po odjetí drezurní úlohy na průběžné 5. příčce. V terénní části se jí velmi dařilo, nechybovala na překážkách a vešla se i do časového limitu. Posunula se tak před závěrem soutěže o dva stupínky výš. Bohužel, na parkuru třikrát chybovala a usadila se na konečném čtvrtém místě. Na bronzovou příčku dosáhl rakouský jezdec Florian Sprinz s koněm Mephisto B, přestože nezačal zrovna nejlépe. V pátek zajel úlohu hodnocenou až jako šestou nejlepší, po crossu s 8,80 tr. bodu klesl dokonce na 7. pozici průběžného pořadí. Jenže chyby soupeřů v nedělní části závodu a jeho čistý parkur ho nakonec katapultovali na stupně vítězů. Roland Pulsinger na koni Colloredo se po celou dobu závodu průběžně pohyboval mezi nejlepšími třemi. Po druhém dni, kdy se jede terénní zkouška, byl druhý a na stříbrné příčce se v konečném pořadí také udržel. V nedělní skokové části sice chyboval hned třikrát, ale díky dostatečnému náskoku to jeho pozici neohrozilo. Od pátku do neděle se na čelo mezinárodní soutěže nepodíval nikdo jiný než Dominika Moudrá s valachem Lordem 27. Dvojice se ujala vedení hned po drezuře, stejně vydařená byla i jejich jízda v terénu. Na překážkách ani jednou nechybovali, navíc dojeli ve stanoveném časovém limitu a drželi se na dosah příčky nejvyšší. Po třech chybách rakouského soupeře si mohla Dominika Moudrá v poslední části soutěže dovolit dvakrát shodit.  Shodila nakonec jen jednou a tak se mohla radovat ze zaslouženého vítězství v CCI1* Brno.

V Suché u Litomyšle probíhalo od čtvrtka 4. do neděle 7. června páté kolo seriálu Český skokový pohár. My jsme s kamerou tradičně nechyběli u nedělního programu, kdy se stejně jako při všech předchozích kolech jely dílčí finálové soutěže amatérské a juniorské túry. Nevynechali jsme pochopitelně ani vrchol závodů, Velkou cenu Litomyšle.

Dílčí finále amatérské túry se jelo na klasickém parkuru s překážkami do 110 centimetrů. Celkem osm dvojic mělo na svém bodovém kontě nulu, a tak došlo na rozeskakování. Pouhá jedna tisícina sekundy stačila, aby Daniela Donthová na Queen Bonny slavila třetí místo. Tak malý byl rozestup v rozeskakování mezi třetím a čtvrtým místem. Markéta Jarošová s klisnou Nubií si zopakovala své umístění z Němčic u Kolína, kde v amatérské túře skončila druhá. Stejnou pozici vybojovala i v Litomyšli po čisté jízdě v rozeskakování s časem 41,37 sekundy. Nejrychlejší ze všech bezchybných účastníků byla nakonec Dana Beranová. Ta s klisnou Mozaikou B projela cílem rozeskakování v čase 40,98 a mohla se tak těšit na nejvyšší bodový příděl v seriálovém žebříčku.

Také junioři mají své dílčí finále vypsané jako klasickou soutěž s rozeskakováním v případě stejného počtu bodů na prvním místě a čistých jízd bylo v juniorské soutěži třináct. Dokonce třikrát se do rozeskakování podívala Sára Finsterle. Zkrácený parkur absolvovala mj. s klisnou Eurydikou, s níž nakonec inkasovala 4 trestné body. To stačilo na konečnou 3. příčku. Druhá skončila Barbora Vídeňská a její Guffy. Této dvojici se kromě základní části podařilo překonat bez chyb i rozeskakování, a tak si do žebříčku juniorské túry zapsala druhý nejvyšší příděl bodů. Dalším se tří koní, se kterým postoupila Sára Finsterle do rozeskakování, byla klisna Elektra 3. Jízda jim vyšla na výbornou, na překážkách ani jednou nezaváhaly a navíc dokončily ve vynikajícím čase 34,70 sekund, což znamenalo jasné první místo v dílčím juniorském finále.

Poslední a zároveň nejobtížnější soutěží nedělního programu byla Velká cena Litomyšle. Soutěž s překážkami do 145 centimetrů s finále pro desítku nejlepších jezdců základního kola se započítávala do bodování Českého skokového poháru, který je často označován jako domácí parkurová extraliga. Do finále se podívala mj. vítězka Velké ceny Kolína Barbora Tomanová s klisnou Sorceress. Přinášela si 4 trestné body a v druhé části soutěže k nim ještě přidala dalších osm. Nakonec se musela spokojit s 10. místem. Denisa Bittnerová s klisnou Adélou-S zajela nejlepší základní parkur, čistý a ve vynikajícím čase. Jenže při finálové jízdě dvakrát shodila a s 8 trestnými body v součtu brala konečnou 9. příčku. Jedním z finalistů byl také Daniel Voksa. Se svým stálým koňským partnerem hřebcem Calucou Z nastupoval do rozhodující části zatížen jednou chybou. Ve finále pak chyboval podruhé a dokončil na 8. pozici. Ani v Litomyšli nechyběl v nejlepší desítce Rudolf Doležal reprezentující domácí oddíl. Tentokrát startoval s klisnou Larou Croft a ve finále doháněl ztrátu dvou chyb ze základního kola. Přestože druhá jízda se mu vydařila o poznání lépe a ani jednou nechyboval, stačilo to nakonec na 7. příčku. Mezi nejlepšími se objevil i Jan Chýle s Cool Paradise. Základní kolo překonal s 5 trestnými body, ve finále pak ani jednou nezaváhal a své bodové konto tak dále nezatížil. S celkovými 5 body skončil stejně jako v předchozím kole v Němčicích u Kolína šestý. Prvním jezdcem startovního pole, který překonal poměrně technické základní kolo bez chyb, byl průběžně vedoucí jezdec Marek Klus. S valachem Crado von Wichenstein však v rozhodující části jednou chyboval a připsal si tentokrát 5. místo. Jednoznačně nejrychleji a navíc čistě prolétla tratí finále Tina Šalková s Torem 1. Čas byl více než o sekundu lepší, než u ostatních finalistů. V základní části soutěže bohužel obdržela penalizaci za jedno shození, takže její celkové skóre činilo 4 body, což stačilo na 4. příčku. Na startu pohárové Velké ceny se objevil vůbec poprvé Miloslav Příhoda na Carthpilonovi. Univerzální jezdec, který často také sedlá koně do všestrannosti, byl jedním ze třech účastníků, kterým se povedlo překonat oba parkury bez trestných bodů. O stupních vítězů tedy rozhodoval čas, a ten měl Miloslav Příhoda nejpomalejší z trojice bezchybných. Dokončil tak na 3. místě. Poprvé se v rámci letošních velkých cen Českého skokového poháru přihlásil také úřadující mistr republiky Jiří Hruška. S hřebcem Carethago Z zajel čisté obě části soutěže a s finálovým časem 49,04 se zařadil těsně pod metu nejvyšší. Jaroslava Jindru pravidelně vídáme v sedle mladého hřebce Quentina Donth-M. Velká cena v Litomyšli je zastihla ve výborné formě. K čistému základnímu kolu přidal Jaroslav Jindra také bezchybné finále. Překonal ho navíc v čase o téměř 5 sekund lepším, než druhá dvojice v pořadí, takže o vítězi nebylo pochyb.

I po 5. kole Českého skokového poháru stále vede Marek Klus se 46 body, před druhým Rudolfem Doležalem, který má 42 bodů. Třetí se drží Vladimír Tretera. Vítěz Velké ceny Litomyšle Jaroslav Jindra se posunul z průběžné 7. na 5. příčku.

POZVÁNKY ZA KOŇMI

I tentokrát pro vás máme pozvání za koňmi na nejbližší dny. Konkrétně vás pozveme na nejvýznamnější parkurovou událost roku 2015, která právě v těchto dnech probíhá v olomouckém Equine Sport Centru. 

Již ve čtvrtek tam začaly mezinárodní závody J&T Banka CSI3* Olomouc zařazené do Světového poháru. Závody se staly magnetem pro obrovské množství startujících také proto, že si při nich lze plnit kvalifikaci na letošní evropský šampionát a olympijské hry 2016. Diváci uvidí mimo jiné túru soutěží speciálně vypsanou pro mladé koně, stejně tak nepřijdou zkrátka junioři a mladí jezdci, kteří si v rámci svých kategorií mohou také plnit kvalifikaci na mistrovství Evropy. Kategorie CSI3* je pak určena nejzkušenějším dvojicím, i když i ta je odstupňována ještě do třech různě obtížných túr.  Po čtvrtečním zahřívacím dni nás čeká v pátek v rámci Diamond Tour první ze tří soutěží započítávaných do Longines světového žebříčku parkurových jezdců. Sobota přinese kvalifikační soutěž pro juniory a mladé jezdce na mistrovství Evropy i další z kol Diamond Tour s překážkami do 150 centimetrů. V neděli pak závody vygradují soutěží Grand Prix, do níž se probojuje 50 nejlepších dvojic. Čekat na ně bude parkur s překážkami vysokými až 160 centimetrů.

Pokud se nemůžete do Olomouce podívat osobně, neváhejte kterýkoliv ze soutěžních dnů naladit internetovou televizi EquiTV na adrese www.equitv.cz, kde můžete sledovat naše živé vysílání.

Již v příštím Jezdeckém magazínu se pak přineseme souhrn toho nejzajímavějšího. U jeho sledování se těšíme na viděnou!

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳04.05. ⏰13:00 dostihy Most ▶️
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno ▶️
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle ▶️
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

FANCLUB Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
Budoucnost našich médií je i ve Vašich rukou. Podpořte nás členstvím ve fanclubu! VÍCE ZDE...
Sociální sítě Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadia
FB Jezdci.cz FB EquiTV.cz FB Jazdci.sk
Připojte se k tematickým skupinám Jezdci.cz na sociálních sítích Facebook a WhatsApp
Skoky Facebook WhatsApp
Drezura Facebook WhatsApp
Všestrannost Facebook WhatsApp
Spřežení Facebook WhatsApp
Voltiž Facebook WhatsApp
Vytrvalost Facebook WhatsApp
Western Facebook WhatsApp
Pólo Facebook WhatsApp
Dostihy Facebook WhatsApp
Klusáci Facebook WhatsApp
Chov Facebook WhatsApp
Ostatní Facebook WhatsApp

 

EQUINET nabízí kompletní informační servis ze světa koní:
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
SLEDUJTE JEZDECTVÍ NA ČT SPORT! PŘEHLED POŘADŮ NAJDETE ZDE
NEPŘEHLÉDNĚTE