EquiTV.cz

reklama 21D
banner
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 10. srpna 2017

reklama

Druhé srpnové vydání Jezdeckého magazínu je věnované londýnskému kolu série GCT a GCL. V té se skvěle prezentovali jezdci Berlin Lions Anna Kellnerová a Max Kühner. Podívat se můžete také na souhrn z ČSP Velké ceny Zduchovic.

10.08.2017 16:36  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22D
banner
banner
banner

Letošní dvanácté zastavení prestižní světové série parkurových závodů Longines Global Champions Tour se odehrálo ve dnech 4. až 6. srpna v centru Londýna. Soutěže jednotlivců doprovází tradičně týmová soutěž Global Champions League. Té se účastní od začátku letošní sezony družstvo Berlin Lions, jehož členy jsou čeští jezdci Anna Kellnerová a Aleš Opatrný.

Zatímco Aleš Opatrný v Londýně chyběl – mimochodem startoval na mezinárodních závodech v Bratislavě, kde s Idariem vyhrál finále střední túry – Anna Kellnerová byla nejen díky solidním výkonům na předchozím mítinku v Berlíně vybrána spolu s Rakušanem Maxem Kühnerem, aby reprezentovala Berlínské lvy i v britské metropoli. První část ligové soutěže se odehrála v pátek 4. srpna a zástupci Berlin Lions v ní potvrdili stále se zlepšující formu.

Max Kühner sedlal bělouše Chardonnay a předvedl precizní čistou jízdu v čase 77,60 sekundy. Anna Kellnerová nastupovala do soutěže s Classicem a s tlakem, který se bezchybným výkonem jejího kolegy ještě zvýšil, si poradila výborně. Kurz s překážkami do 155 centimetrů překonala bez zaváhání a dokonce ve zcela shodném čase jako Kühner. Žádný jiný z dalších sedmnácti hvězdných týmů nedokončil v součtu s nulou, a tak se po prvním kole ligového klání ujali poprvé v letošní sezoně Berlin Lions vedení. 

Sestava jezdců i koní zůstala v našem týmu zachována i pro druhé sobotní kolo soutěže s výškou překážek až do 160 centimetrů. Anna Kellnerová s Classicem do ní nastupovala jako první. Nastavenou laťku udržela, když projela cílem bez chyb na překážkách pouze s jedním trestným bodem za překročení stanoveného času. Max Kühner v sedle Chardonnay se dopustil jedné chyby na kolmém skoku s číslem osm a do cíle dovezl 4 trestné body. V součtu tak měli Berlínští lvi 5 trestných bodů.

Stejné skóre však zaznamenali po druhých jízdách i Valkenswaard United, v jejichž barvách se během dvou dnů vystřídali Alberto Zorzi, Janika Sprunger a Betram Allen. A také Denis Lynch, Paris Sellon a Scott Brash, kteří závodili za celek Miami Glory v londýnské ligové soutěži nasbírali celkem 5 trestných bodů. O konečném pořadí tudíž rozhodoval součet dosažených časů. Ten nakonec hrál do karet sestavě Miami Glory, kteří si tak v Londýně připsali nejvyšší počet bodů do žebříčku. Za ně se zařadili Valkenswaard United a třetí místo obsadil tým Berlin Lions, který tím dosáhl doposud svého nejlepšího umístění v letošní premiérové sezoně v Global Champions League.

V čele bodování Global Champions League jsou jezdci Valkenswaard United s 238 body, o pouhé 3 body za nimi je celek Hamburg Diamonds. Aktuálně doplňují nejlepší trojici Mexico Amigos s 201 body.

Výborný výkon v sobotním kole Global Champions League dopomohl Anně Kellnerové k postupu do dalšího vrcholu londýnského mítinku, kterým byla Grand Prix. Parkur s překážkami do 160 centimetrů absolvovala opět s Classicem. Poradila si s ním pouze s jedním zaváháním, když šla k zemi bariéra v úvodu kurzu na oxeru s číslem dva. Dále už česká dvojice postupovala Velkou cenou hladce a s konečným výsledkem 5 trestných bodů si dojela pro 14. místo. 

Bez trestných bodů dojelo do cíle základní části neobvykle hodně dvojic – celkem jedenáct. Ty se tak o vítězství rozeskakovaly. Lídr žebříčku – Nizozemec Harrie Smolders se svou stájovou jedničkou Emeraldem – nechyboval ani v rozhodující části a s časem 39,48 sekundy zůstal těsně pod stupni vítězů. Bezchybný a o třináct setin sekundy rychlejší byl italský jezdec Alberto Zorzi, který je v bodování túry na pozici číslo dvě. V Londýně si tak v sedle koně All Star 5 dojel pro 3. příčku. Domácí fanoušky přivedl do varu boj o nejvyšší pozici. Britský reprezentant Ben Maher na Madame X dojel do cíle bez zaváhání a jeho čas měl hodnotu 38,68 sekundy. Další z britských hvězdných jezdců Scott Brash dokázal v sedle valacha Hello Forever pokořit jeho čas ještě o šest setin sekundy a bezchybnou jízdou si tak dojel pro vítězství ve Velké ceně Londýna. 

Vedení v žebříčku série drží nadále Harrie Smolders s 263 body. O 18 bodů méně má na kontě Alberto Zorzi na pozici číslo dvě a třetí je německý jezdec Christian Ahlmann se skóre 220 bodů.

Šesté zastavení Českého skokového poháru se uskutečnilo ve středočeských Zduchovicích nedaleko Kamýku nad Vltavou. Závodilo se tam ve dnech 3. až 6. srpna a na poslední den byla tradičně připravena hlavní soutěž celého mítinku, kterou je Velká cena. 

Kurz s překážkami do 145 centimetrů z dílny Petra Maška potrápil mnohé účastníky. Čtvrtina početného startovního pole dokonce parkur vůbec nedokončila. Jan Štětina s jedním ze svých dvou svěřenců valachem Douglasem-S svou jízdu vzdal. Stejně se rozhodl vedle jiných i Václav Studnička, který ve Velké ceně sedlal klisnu Elis. Pád potkal zkušeného Martina Šoupala, a to dokonce v obou jeho jízdách, jak s klisnou Feminou, tak později s Takticou. 

Tomu, že stavitel připravil bezmála padesátce účastníků těžkou prověrku, napovídaly i často vysoké bodové penalizace, s kterými jezdci odcházeli ze zduchovického kolbiště. Dvě želízka v ohni měl Rudolf Doležal. S Corijanou se mu s jedním shozením do finále pro deset nejlepších dvojic proklouznout nepodařilo. A to poměrně těsně, když dokončil na 12. místě. Těsně před branami finále zůstala i Tereza Mücková s Control Me Karsit. Ta dovezla rovněž 4 trestné body a od postupu jí dělila pouze jedna příčka. 

Naopak s oběma svými koňmi postoupil do finále Zdeněk Žíla. Jak s Trendem, tak s Dominkou B překonal základní parkur bez jediného trestného bodu. A jelikož Zdeněk Žíla byl jediným, kdo ve finále sedlal dva koně, bylo jasné, že s jedním z nich bude závěrečnou část Velké ceny začínat. O něco horší čas měl s hřebcem Trend Delsendam Z, a tak právě s ním nastoupil hned zkraje. K nule z první jízdy si nakonec připsal 5 trestných bodů. Jednu chybu si ze základní části přinášel Jiří Skřivan s Flying Star. Napodruhé k ní přidal dalších 5 trestných bodů a s 9 body v součtu se zařadil za Zdeňka Žílu.

Alžběta Vojtková startovala s Caterem Invest a v základní části inkasovala pouze 1 trestný bod. Druhá jízda jí však příliš nevyšla, když v ní zaznamenala dalších 11 trestných bodů a konečnou výsledkovou listinu finálové desítky nakonec uzavřela. Naopak na výbornou vyšly obě jízdy Barboře Tomanové s Clintonem. Ani jednou nechybovala a ve finále se tak dostala do průběžného vedení. Její pozicí neotřásl ani Rudolf Doležal s Larou Croft, který po bezchybné první části inkasoval 4 trestné body, což mu s dosaženým časem 44,38 sekundy stačilo na konečnou 5. příčku. Ladislav Arient s Apollem 6 vedoucí jezdkyni rovněž neohrozil. Byl sice v základním parkuru bezchybný, ale v rozhodující jízdě jednou chyboval a v celkovém hodnocení obsadil 6. místo. 

Podruhé přicházel do kolbiště Zdeněk Žíla, tentokrát s běloušem Dominkou B, s nímž se mu letos podařilo vyhrát Velkou cenu Brna hned úvodu Českého skokového poháru. Dvojice neměla po první jízdě na svém kontě žádné trestné body, a tak to nakonec zůstalo i po finále. Dosažený čas měl navíc hodnotu 41,68 sekundy a Zdeněk Žíla šel tak do vedení před Barboru Tomanovou.

Jeho pozici se pokusil ohrozit Václav Nágr. Tomu se sice podařilo s D.Amelusinou po čistém výkonu v základním kole zajet bez chyb i finále, časem se však zařadil na průběžné třetí místo.
Andrea Halíková s Colettou v rozhodující části jednou chybovala a s celkovým skóre 4 trestné body skončila nakonec jako sedmá. Zůstal jediný jezdec, který mohl ohrozit pozici vedoucího jezdce a zamíchat tak pořadím na nejvyšších příčkách, a to Jan Štětina. Ten s Benitem-S v první části nechyboval a do finále přicházel jako poslední. Předvedl další bezchybnou jízdu a cílem projel v čase 43,85 sekundy, což nakonec stačilo na 2. místo. Barboru Tomanovou s Clintonem odsunul na 3. příčku. Vítězství se však podařilo udržet Zdeňkovi Žílovi s Dominkou B.  

Nejvyšší bodový příděl Zdeňkovi Žílovi stačil na to, aby se v průběžném seriálovém žebříčku stal lídrem. Na svém kontě má 39 bodů. O pouhý bod za ním je Barbora Tomanová na 2. místě, a také jí dělí od třetího Jana Štětiny jediný bod. Nejlepší čtveřici doplňuje s 33 body Jiří Skřivan. Nezkrácený video záznam nejen Velké ceny Zduchovic, ale také rámcových seriálových soutěží, najdete na našem webu www.equitv.cz.


SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Od 10. do 13. srpna hostí Martinice u Březnice šampionát mladých koní, který bude obohacen o několik otevřených soutěží pro velké koně i pony. Slovenský Šamorín je tento týden dějištěm mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců v parkurovém skákání. Blízkost tohoto unikátního sportovního střediska jistě přiměje řadu fanoušků z České republiky, aby zajelo podpořit naše reprezentanty přímo do ochozů kolbiště.

Od pátku 11. do neděle 13. srpna budeme moci sledovat také další kolo prestižní světové série Longines Global Champions Tour a Global Champions League. To se tentokrát koná v nizozemském Valkenswaardu. V příštím Jezdeckém magazínu EquiTV se můžete těšit na reportáž právě z tohoto mítinku, kde opět nebudou chybět jezdci týmu Berlin Lions pod patronací Czech Equestrian Teamu.

Nabídneme vám také podrobnosti o průběhu zduchovického kola Czech Junor Cupu a U25, což jsou rámcové seriály Českého skokového poháru. Do třetice se budete moci podívat na reportáž z mezinárodního šampionátu a mistrovství České republiky haflingů, které se konalo na pardubickém dostihovém závodišti. Nezapomeňte si tedy zapnout další Jezdecký magazín nejlépe již při jeho tradiční čtvrteční premiéře. Na shledanou!

reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE