EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner

Jezdecký magazín EquiTV 21. září 2017

reklama

V tomto Jezdeckém magazínu uvidíte na úvod reportáž z Czech Equestrian Masters v Martinicích na Příbramsku. V druhé reportáži vám představíme novopečené medailisty z mistrovství České republiky v reiningu. Na závěr se podíváme na výstavu Kůň 2017!...

21.09.2017 15:28  |  Pořad: EQUINEWS  |   |   FANCLUB   |     |   zkopírováno
reklama 22B
banner
banner
banner


Druhý ročník závodů s názvem Czech Equestrian Masters hostily v termínu od 7. do 10. září Martinice na Příbramsku. Akce, stejně jako v loňském roce, spojovala ve svém čtyřdenním programu parkurové skákání a drezuru…

Kamery EquiTV u toho nechyběly, a tak si připomeneme to nejzajímavější z nedělních vrcholů. Program posledního dne přinesl mj. také závěr túry pro děti startující na ponících – takzvané Pony Tour. Ta čítala celkem tři kola, a celkové hodnocení vycházelo ze součtu kladných bodů, které jezdci získali podle stanovených pravidel. Celkové třetí místo vybojoval Viktor Skutecký s Charlotte-L, který zabodoval zejména v úvodu závodů, když vyhrál první kolo. Druhé místo obsadila Laura Najmanová v sedle Nighbeauty T. Ta si pozici na stupních vítězů zajistila vyrovnanými výkony, které podávala v průběhu celé túry. Vítězkou se stala Gabriela Kopřivová, jež si s poníkem Lipem připsala body do žebříčku po druhé a třetí jízdě, když shodně obsadila druhé místo. To jí v hodnocení výrazně dopomohlo ke končené první příčce.

Neděle nabídla i poslední kolo finále Českého drezurního poháru, a to rovnou v nejvyšší vypsané úrovni, tedy Top Ten Cupu. Ten se skládal z úloh svatého Jiří, Intermediate 1 a Intermediate 1 kür, tedy volné sestavy na hudbu, která byla na programu právě v závěru mítinku. Čtvrtá nejen ve freestylu, ale také v celkovém hodnocení, skončila dvojice Petra Miki Civišová a Europe-M. V průměru ve třech jízdách získali bezmála 66 %. V nejvyšších patrech výsledkových listin se pohyboval během tříkolového finále seriálu také Michal Košťál s koněm Little Jack. Zaznamenal postupně čtvrtou, druhou a třetí příčku. Ta mu také připadla v celkovém součtu známek. Druhé místo vybojovala Hana Vášáryová s klisnou Filipou. V jejich jinak vyrovnaných výkonech vynikal nejvíce ten ze třetího kola, tedy z küru, za nějž získala více než 70 %. Suverénní vítězkou finále Top Ten Cupu 2017 se stala Tereza Hábová v sedle Djazze F. Laťku nasadila vysoko už v první úloze, za níž dostala od rozhodčích 70,131 %. Vyhrála i druhé kolo, nejvíce se však blýskla ve volné jízdě, kterou dokončila s hodnocením vyšším než 74 %.

Atraktivním bodem nedělního programu Czech Equestrian Masters bylo derby – soutěž, která kombinuje parkurové a terénní skoky, a která tradičně láká k účasti parkurové jezdce i specialisty na všestrannost. Jedním z nich byl i několikanásobný mistr České republiky Robert Pokorný. S klisnou Floor dosáhl celkového času 117,80 sekundy a s přičtením čtyř trestných sekund za jednu chybu na překážkách dojel třetí. Druhou příčku obsadila Marie Smolíková s Dukátem, což je rovněž všestranná dvojice. Ta porazila Roberta Pokorného o pouhých 8 desetin sekundy. Vítězkou se stala Michaela Refková, kterou znají fanoušci jezdectví z ryze parkurových soutěží. V sedle Rawala HF překonala trasu derby za 114,76 sekundy a o první místo jí nemohlo připravit ani zaváhání na jedné z překážek.

Hlavní skokovou túrou v rámci martinického Czech Equestrian Masters byla dvoukolová Diamond Tour. Překážky prvního parkuru dosahovaly výšky 140 centimetrů, v druhé jízdě překonávali jezdci a koně překážky ještě o pět centimetrů vyšší. Přemysl Adam s běloušem Cachasem zaznamenal v obou jízdách shodně po jedné chybě a obsadil pátou příčku. Stejný průběh mělo účinkování Zuzany Zelinkové s Evitou R, která rovněž shodila v každém kole po jedné překážce. O pořadí tak rozhodoval čas dosažený v prvním kole. Ten měla Zuzana Zelinková lepší než Přemysl Adam, a tak skončila celkově čtvrtá. Andrea Halíková s Colettou nasbírala v první jízdě 5 trestných bodů, napodruhé už nezaváhala a dojela si pro třetí místo. Pět trestných bodů v součtu byl také výsledek Sofie Najmanové s Casanovou-S. V první jízdě inkasovala pouze 1 bod za překročení stanoveného času, v druhém kole jednou chybovala. Díky lepšímu času v první části brala nakonec druhou příčku. Vítězem se stal Václav Nágr v sedle klisny D´Amelusiny. Jezdec jako jediný ani v jednom z kol nezaváhal a dojel si tak pro první místo v martinické Diamond Tour. 

Letošní mistrovství České republiky v reiningu proběhlo ve dnech 9. až 10. září v Kozlovicích na Frýdeckomístecku. Internetová televize EquiTV.cz u toho nechyběla, a tak vám nyní může nabídnout souhrnnou videoreportáž…

Jezdci i příznivci této disciplíny patřící pod odvětví westernu se na ranč v Beskydech sjeli pro tituly mistrů republiky a medaile České jezdecké federace již podruhé. Národní šampionát hostily totiž Kozlovice již v minulém roce. 

Celkem byly vypsány čtyři dvoukolové soutěže spadající do mistrovství republiky a jedna „nemistrovská“, i když tradiční kategorie s názvem Futurity. Ta je určená pro mladé koně, kteří v rámci pravidel České jezdecké federace ještě nemají k oficiálnímu závodění licenci. Při mistrovství republiky však mladé reiningové naděje měří síly pravidelně. Kategorii ovládl Marián Štíhel. V sedle koně SK Sayo Cadillac si s celkovou známkou 407,5 bodu dojel pro druhou příčku. S dalším svým svěřencem jménem HR Gunny Jac Leo zvítězil. Jejich známka v součtu obou kol se vyšplhala přes hranici 413 bodů.

V soutěži mládeže, kam patří jezdci do 18 let, se již závodilo o oficiální tituly mistrů republiky. Třetí místo v ní vybojovala díky vyrovnaným výkonům dvojice Radka Paverová a DP Commandanut. V obou kolech získala od rozhodčích shodně 204 bodů. Stříbrnou medaili si z Kozlovic odvezla Martina Lissová, která sedlala valacha Jimmy Stormy Runnera. Součet známek, které obdržela za obě jízdy, se přehoupl přes číslovku 411. Mistryní republiky se stala Klára Řeháčková. Pro zlato si dojela v sedle hřebce Sauli Jay Happy se skóre 414,5 bodu.

Pro čtyřleté a pětileté koně byla vypsaná kategorie Junior. Výborně si v ní vedl člen české reprezentace Lukáš Brůček, který s TS Lady Pistol vybojoval bronz. Ještě výše hodnocené sestavy, v reiningové terminologii takzvané patterny, zajel s valachem Wimpy Secret Snap a získal s ním zlatou medaili. Známky udělené rozhodčími dosáhly skóre 443 bodů. Titul vicemistra si odvážel Jonáš Bujnoch, jenž v této skupině sedlal hřebce Mercedes Rooster.

Také jezdci, kteří závodí ve třídě amatér, absolvovali dvě kola šampionátu. Jana Bujnochová s valachem LV Bueno Gonna Dun obsadila třetí příčku. Na nejvyšších pozicích rozhodovaly desetiny bodu. Na stříbro stačilo Markétě Šteyerové s klisnou Smart Shine Witch celkem 427 bodů. Pouze o půl bodu více získal Pavel Slabík v sedle koně Smart Whizzy a mohl se tak radovat z vítězství v mistrovství České republiky amatérů.

Vrcholem mistrovského klání byla soutěž kategorie Senior. Tomu také odpovídala silná konkurence, jež se v Kozlovicích sešla, a nakonec také hodnocení, kterých dvojice dosahovaly. Na třetí příčce se umístil se ziskem 433 bodů Jonáš Bujnoch ve dvojici s devítiletým valachem DP Commandanutem. Hranici 440 bodů po obou jízdách atakovat stříbrný Marián Štíhel, jenž v seniorské soutěži sedlal plemenného hřebce SK Whizchic. Nejvyšší skóre nejen v této kategorii, ale také v celém letošním šampionátu, zaznamenal ovšem Lukáš Brůček ve dvojici s koněm Top Sail Pop. Ve dvou patternách získal v součtu hodnocení ve výši téměř 450 bodů. K dosažení této neobvykle vysoké známky chybělo jen půl bodu. Lukáš Brůček tak vedle vítězství v soutěži kategorie Junior bral zlato také v seniorském šampionátu.

Na výstavišti v Lysé nad Labem se konal ve dnech 15. až 17. září již 24. ročník výstavy koní a veletrhu všeho, co ke koním patří pod názvem KŮŇ 2017. Kromě chovatelských ukázek a desítek stánků s nejrůznějšími produkty souvisejícími s koňmi si pořadatelé pro návštěvníky výstavního areálu přichystali bohatý program složený z jezdeckých ukázek.

Mezi prvními se tradičně prezentují reprezentanti Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Kočár tažený starokladrubskými vraníky do arény přivezl herce Pavla Trávníčka, který se s diváky podělil o své zážitky s koňmi, a to nejen při natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku. Další známou osobností v Lysé byl Jan Vávra. Ten předvedl v sedle ukázku tzv. akademické drezury, v níž nechyběly ani ty nejobtížnější drezurní prvky. Velmi oblíbená je skoková čtverylka, kterou předvádějí zástupci Zemského hřebčince v Písku. Ze Zemského hřebčince v Tlumačově pro změnu dorazilo čtyřspřeží českomoravských belgických koní, které zapřahal Josef Iš. Josef Kočovský měl sice zapřažené jen malé shetlandské poníky, ale zato jich bylo hned šest! Dětské návštěvníky jistě nadchl i rej mini horse, v němž vystupovali členové Asociace chovatelů miniaturních koní. Velice zábavní, ale i šikovní byli malí voltižní klauni. Naopak pro drsné ženy a muže byla westernová ukázka Silverstone Rache. Ostatně nejen ta. Těžkým výcvikem musejí projít koně sloužící u jízdní policie České republiky. Čtyři z nich do Lysé dorazili, aby předvedli, co všechno umí. Mezi největší hvězdy v Lysé nad Labem již několik let patří Miloslav Simandl, jenž předvádí své koňské svěřence ve volnosti. Potlesk si však vysloužili i mnozí další účinkující, kteří se již do našeho krátkého přehledu nevešli. Pokud máte zájem, můžete se podívat na podstatně delší video záznam na našem webu www.equitv.cz.

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

Již od úterý 19. září probíhají v Hořovicích na Berounsku na ranči Opatrný finálové závody Českého skokového poháru. Poslední kvalifikační Velká cena proběhne v sobotu odpoledne. V neděli se pak můžete těšit na finále nejen tohoto domácího extraligového seriálu v parkurovém skákání, ale také na vyvrcholení rámcových seriálů Amateur Tour, Czech Junior Cup a U25. Na našem webu www.equitv.cz bude možné sledovat celodenní sportovní program ŽIVĚ, a to v sobotu i v neděli! Kamery EquiTV ovšem nebudou chybět ani v Tlumačově, kde probíhá od pátku 22. do neděle 24. září mistrovství České republiky ve voltiži. Do příštího Jezdeckého magazínu pro vás také chystáme reportáže z již proběhlého republikového šampionátu spřežení, který hostilo dostihové závodiště v Pardubicích. Nezapomeňte si nás tedy opět naladit, a to nejlépe hned při čtvrtečním premiérovém vysílání. Na shledanou! 

reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner




 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE