EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
reklama

Petr Vlašic: Zimní pohár vozatajů, to je naše parketa. Už se těším

28.01.2020  |  AUTOR

Za pár dní odstartuje vozatajská část Zimního jezdeckého poháru České jezdecké federace, který již sedmým rokem otvírá na přelomu ledna a února novou sezonu. První kolo letos proběhne 1. února v Hradištku, kde nebude chybět loňský vítěz Petr Vlašic.

reklama 22B
banner
banner
banner
 
Čtyři kvalifikační mítinky vozatajů a čtyři pro parkurové jezdce nabídne základní část seriálu Zimní jezdecký pohár České jezdecké federace. O celkové prvenství se účastníci utkají ve dnech 20. až 22. března při Jezdeckém festivalu v Královicích u Slaného. Poprvé dle upravených pravidel budou jezdcům do celkového pořadí započítávány dva nejlepší výkony z kvalifikací, při nichž bude bodovat deset nejlépe umístěných, a výsledek ve finále. Do něj postoupí všichni bodující, přičemž vítěz si připíše dvacet bodů a za každou následující příčku jezdec či vozataj dostane o bod méně.
 
Vozatajové se poprvé letos setkají v sobotu 1. února v Hradištku u Sadské. Nebude tam chybět ani Petr Vlašic, obhájce titulu šampiona Zimního jezdeckého poháru ČJF ve dvojspřeží i čtyřspřeží. „Těšíme se moc, zimní túra, to je naše parketa. Do Hradištka je přihlášeno i několik mých žáků,“ říká úspěšný vozataj, který je často označován za halového specialistu. „My nemáme čas jezdit pořádně letní sezonu, protože čtyři dny v létě je pro mě strašně moc času. Všichni, co jezdí se mnou, jezdí raději v zimě, i když mrzne. V létě se věnujeme více zemědělským aktivitám,“ zdůvodňuje Vlašic.
 
Změny v pravidlech seriálu vítá, i když má trochu obavy, zda účast nebude stagnovat kvůli tomu, že pro kvalifikaci do finále v Královicích stačí pouze jednou zabodovat. Je však rád, že se do celkového pořadí počítají kromě finálových bodů i dva nejlepší výsledky ze čtyř kvalifikací. „Nikdy se nezavděčíte všem. My, co jezdíme celou zimní túru, tak jsme rádi, že se ve finále zhodnotí i starty z předešlých kol.“ Petr Vlašic si ani nedělá příliš starosti s tím, zda se závody konají v Čechách, nebo na Moravě, kde má svoji domovskou stáj. Ranč Ladná, který reprezentuje, se nachází až u Břeclavi, a tak cestování do středních Čech přitom není zrovna snadné. „Nám je to jedno, my jezdíme rádi. Nejhorší je se vykopat z domu a jestli jedete 150, nebo 250 kilometrů, to už nehraje takovou roli. Ale Královice, ty máme přesně na druhém konci světa.“
 
Nejednou se Petr Vlašic vypravil i za hranice České republiky, kde sbírá zkušenosti, ale také poznatky o odchylkách v organizaci a hodnocení halových mítinků. „Byli jsme již na Slovensku a v Maďarsku, kde se třeba jezdí soutěže tříkolově. První kolo probíhá dopoledne a při něm se jen stanoví pořadí na odpolední starty, které jsou již za početnější divácké účasti. Soutěž tak více graduje, jelikož se druhé kolo jede od nejhoršího k nejlepšímu. Do finále postoupí šest nejúspěšnějších z kola druhého, ale opět v něm začínají s čistým štítem. – Já jsem na závodech v Maďarsku skončil druhý poté, co mi ve finále spadl balonek, přitom do té doby jsem ani jednou nechyboval,“ vzpomíná.
 
Pro české vozatajské závody v halách by do budoucna rád prosadil úpravu pravidel, aby se při nich startovalo s kočáry na nafukovacích kolech. „Všichni, kdo v halách udělají kvalitní povrchy, tak tam pak nechtějí kočáry pouštět, protože tvrdá kola kočárů povrchu dávají strašně zabrat. Třeba by se pak konalo i víc halových mítinků. Letos u nás například nebudou žádné samostatné hobby závody, a to je škoda,“ posteskl si Petr Vlašic. 
 
Na pětici oficiálních soutěží se však už moc těší a vůbec mu nevadí, že konkurence bude pravděpodobně opět o něco početnější než v předešlých letech. Do Hradištka je nahlášeno padesát účastníků v oficiálních soutěžích a dalších čtrnáct v hobby klání. „Já jsem z vysokého počtu kočárů nadšený, jsem velký propagátor těchto akcí a bude to skvělá sportovní podívaná. Jsem rád, že to funguje, a že se posunujeme někam dál. Moji koně chodí moc dobře, jsem spokojen, tak snad nám obhajoba celkového vítězství vyjde,“ dodává Petr Vlašic.
 
V Hradištku se začíná v sobotu 1. února startovat již v 8.00 hodin ráno, kdy předvedou své umění hobby jezdci v jednospřeží a dvojspřeží, od 10.00 hodin přijdou na řadu dvojspřeží pony, následovat budou dvojspřeží velkých koní, hobby překážková jízda dětí, po nich čtyřspřeží a až nakonec jednospřeží. Podrobnosti najdete na adrese www.jezdeckypohar.cz a v Jezdeckém informačním systému České jezdecké federace.


reklama 23D
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE