EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
reklama

Příčiny bolesti zad koně a vliv sedla na záda

08.06.2018  |  AUTOR

/PR článek/ Protože kůň nemluví, je těžké poznat, že ho bolí záda. Povíme si, jak se nám kůň snaží naznačit, že ho něco bolí a jak se bolest zad projevuje. Seznámíme se souvislostmi mezi nervy, svaly a bolestí zad. A jaký vliv má sedlo?

reklama 22B
banner
banner
banner
Kostra koně se skládá z axiálních segmentů (hlava, krk, trup) a čtyř končetin. Aby vše správně fungovalo, je každá část ještě stabilizovaná okolními svaly. Jakmile dojde k jakékoliv nerovnováze a jednostrannému zatížení některého ze svalů, začínají záda bolet. Více o kostře a stabilizujících mechanismech si můžete přečíst v seriálu Aktivního zvířete - Mého koně bolí záda
 
Bolest zad je u koně těžké diagnostikovat, protože se může projevovat různými způsoby a mohou se maskovat kloubními problémy, kulháním. Potom se často stává, že léčíme pouze projevy – např. kulhání, ale už neodhalíme příčinu – např. blokaci v některém místě páteře. Tím se dostáváme do začarovaného kruhu - kůň sice užívá léky proti bolesti, ale jakmile je vysadí, bolest se vrátí. 
 
Každý kloub v těle obklopují a stabilizují svaly. Aby kloub fungoval, tak jak má, musí správně fungovat i přilehlé svaly. Svaly ovládá mozek – vedením nervového vzruchu pošle do svalu informaci, že má vykonat nějaký pohyb. Pro správnou funkci svalů, musí správně fungovat toto vedení nervového vzruchu. Pokud se na cestě nervového vzruchu mezi svalem a mozkem, který svaly ovládá, vytvoří blokáda, tělo se snaží najít cestičky, jak tuto blokádu obejít. 
 
A jaké ty cestičky jsou? Mozek vyhodnotí situaci a v případě problému obejde svaly, které nefungují správně a zkusí zapojit některé jiné. Pro tělo tento pohyb není přirozený, takže ho musí kompenzovat někde jinde. Jenže, jak to poznám, že kůň zapojuje jiné svaly, než má? Tady nastává čas na důkladné pozorování koně:
 
• svaly v určité části těla mohou být nerovnoměrně vyvinuté 
• můžeme pozorovat nepatrné změny v chůzi
• kůň začne kulhat
• neadekvátní reakce při čištění nebo při sedlání. 
 
Stejným způsobem působí na páteř i sedlo. Pokud koni nepadne, tak jak má, může tlačit v určitém místě páteře. V tomto místě potom vzniká blokáda, kterou se se snaží kůň kompenzovat. Pokud se chcete dozvědět více o blokádách v oblasti zad a souvislosti mezi jejich vznikem a nesprávným sedlem, přečtěte si článek ze seriálu Mého koně bolí záda.


reklama 23C
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳06.04. ⏰09:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰13:30 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰14:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE