EquiTV.cz

reklama 21C
banner
banner
banner
reklama

Horsesharing aneb nová cesta ke koním

08.03.2017  |  AUTOR

Víte, co je to Horsesharing? Pokud si tento anglický výraz přeložíme, znamená to něco jako „sdílení koně“. V rozhovoru s Janou Macháčkovou, se dočteme, jak celý princip, který trochu jinou cestou vede zájemce ke koním, funguje...

reklama 22D
banner
banner
banner
banner

 

Horseharing je služba, kterou provozuje Jana Macháčková. Je to nová cesta, jak přivést zájemce ke koním, naučit je péči o koně a všemu, co s tím souvisí. My jsme provozovatelku této služby požádali o rozhovor:
 
Nevím přesně, co si můžu pod slovem Horsesharing představit, takže jedna věta na úvod -  co vlastně děláte?
 
Nabízíme pronájem koní všech kategorií. Nepronajímáme koně na víkendy, prázdniny či tábory. Hlavním motivem je naučit jezdce systematicky pracovat s konkrétním koněm, rozpoznat jeho potřeby a respektovat je, dlouhodobě tak vzdělávat sebe a později i svého koně.
 
Co je tedy hlavním přínosem…
 
Řešíme lidem problém - kde a jak mohou jezdit, když nechtějí nebo si nemohou dovolit koupi vlastního koně, ale přitom se chtějí dál učit a hledají trochu víc. Tím myslím nejen kvalitnějšího koně a trenéra, ale také osobnější přístup. Většině lidí vadí, že koně, na kterých jezdí ve školách, jsou často neteční, otupělí a jakoby bez zájmu. Chtějí mít se svým koněm jedinečný vztah, chtějí, aby je poznal, když přijdou do stáje, chtějí ho důvěrně znát, věřit mu, trávit s ním volný čas, být mu spolehlivým partnerem a společně postupovat v práci. Tím, že pronajímáme jednoho koně vždy pouze dvěma jezdcům, jsme schopni zachovat tento velmi individuální přístup, který koním svědčí, rychle si na svého člověka zvyknou a odvděčí se mu větším klidem, spolehlivostí a zvýšenou vnímavostí k požadavkům. Benefity z tohoto přístupu čerpají oba – jak kůň, tak jeho jezdec.
 
Pro koho je vaše služba určená?
 
Pronájem je výhodný pro všechny, kteří si ještě nejsou jisti tak velkým závazkem, jakým je vlastní kůň. Někdo nemá dost peněz, někdo dost času a zkušeností na vlastního koně a plnohodnotnou péči o něj.
 
Co vás vedlo ke vzniku takového projektu? Jaká byla první myšlenka?
 
Viděli jsme, že existuje mnoho jezdců, kteří koupi koně zvolili, protože neměli jinou možnost a pak toho litovali. Nebyli na to buď dostatečně připraveni, změnili se jejich finanční či časové možnosti, výchova koně jim přerostla přes hlavu nebo je překvapila náročnost a míra zodpovědnosti, zkrátka se jejich kůň se stal přítěží. Taková situace není jednoduchá jak pro člověka, tak pro koně. A tak nás napadlo nabídnout lidem alternativu. Takový kůň nanečisto.
 
Kdo za pronajatého koně zodpovídá?
 
Za naše koně zodpovídáme stále my, a to i v případě, že se kůň například vážně zraní. Jezdec ale samozřejmě zodpovídá za běžné denní činnosti, které s koněm provádí. Nemáme to upraveno žádným zvláštním předpisem, protože je v zájmu všech zúčastněných, aby kůň byl zdravý a jezdec spokojený, a aby vše fungovalo jak má. A zatím funguje.
 
Jak je to s tréninkem?
 
Trénink je samozřejmou součástí nabízené služby. Musíme vědět, co se s našimi koňmi děje, pokud chceme garantovat jejich určitou úroveň. Pro každého majitele tedy musí být zajištěna stejná kvalita a podmínky a tedy i jistý drobný dohled z naší strany, aby byla záruka. Ve výcviku jdeme taky mnohem víc do hloubky a zajímá nás kvalita provedení. Ukážeme jezdcům širší souvislosti. Často slýchám, že to, co se dozvěděli u nás, jim nikde jinde neřekli, ačkoli prošli většinou již mnoho jezdeckých škol.
 
Týká se to jen sportovních koní?
 
Vůbec ne. Samozřejmě, že pokud někdo na takové úrovni je, závodit nebo složit zkoušky základního výcviku mu umožníme, ale pronajmout koně si může úplně každý – školou povinné děti či pracující, kteří nemají na své koníčky tolik času, zkušení i ti, kteří mají všechno teprve před sebou. Určitě ne jen člověk se závodními ambicemi.
 
Co všechno u vás můžu se svým pronajatým koněm dělat?
 
Téměř všechno jako se svým vlastním koněm.
 
Co je zahrnuto v ceně za pronájem?
 
Ustájení vašeho koně, jeho kování, krmení, případné veterinární služby, veškeré vybavení na něj jako sedlo, uzdečka, deky, pomůcky na lonžování, kamaše, také pravidelné tréninky, pojištění vašeho koně, různé semináře a vzdělávací akce. Jediné, co si platí jezdec navíc, jsou případné výjezdy na závody, pokud chce závodit.
 
Děkujeme za rozhovor!
 


reklama 23D
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
PÁ⏳26.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
SO⏳27.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
NE⏳28.04. ⏰08:00 skoky CSIO Zduchovice ▶️
ST⏳01.05. ⏰13:00 dostihy Lysá  
NE⏳05.05. ⏰08:00 skoky ČSP Brno  
NE⏳05.05. ⏰13:00 skoky Praha Chuchle  
SO⏳11.05. ⏰13:00 skoky (derby) Praha Gabrielka  
SO⏳11.05. ⏰00:00 klusáci Praha Chuchle  
NE⏳12.05. ⏰00:00 skoky ČSP Hradištko  
NE⏳12.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ÚT⏳14.05. ⏰00:00 skoky KMK Písek  
NE⏳19.05. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
ČT⏳23.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
PÁ⏳24.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
SO⏳25.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 drezura CDI Olomouc  
NE⏳26.05. ⏰00:00 skoky ČSP Zduchovice  
NE⏳26.05. ⏰00:00 dostihy Most  
PÁ⏳31.05. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
SO⏳01.06. ⏰00:00 dostihy Praha Chuchle  
NE⏳02.06. ⏰00:00 working equitation Královice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ
NEPŘEHLÉDNĚTE