EquiTV.cz

reklama 21B
banner
banner
banner
reklama

Ergonomické vidle jako skvělý pomocník do stáje

11.05.2017  |  AUTOR

/PR článek/ Každý, kdo pracuje ve stájích kolem koní, ví, jak namáhavá práce to je. A každý, kdo místuje pravidelně boxy, jistě uvítá jakýkoliv zlepšovák. Tím jsou bezesporu ergonomické vidle SverigeGrepen. Více o nic se dočtete v článku níže.

reklama 22D
banner
banner
banner

Stájník-stájnice, ošetřovatel-ošetřovatelka, to jsou pracovní pozice velmi zodpovědné a také velice namáhavé. Kdo si někdy práci stájníka vyzkoušel, dá jistě za pravdu, že vymístovat celou maštal je opravdu fuška. Nejvíce při této práci trpí samozřejmě záda. Při běžném způsobu místování se používají buď klasické vidle a lopata, nebo místovací vidle. Samozřejmě podle toho, jaká je podestýlka a na co je stájník zvyklý. 

První, co stájník udělá, když vejde do boxu, který hodlá místovat je, že si pomyslí, jaké je to zvíře nekulturní čuník. Nešetří mu ani čas, ani práci.  I vezme do ruky svůj nástroj a za hlasitého lamentování začne přebírat podestýlku v boxu. Nabere směs pilin a bobků – a třese…. Ze strany na stranu. Ruce, boky ….. vše se třese v rytmu místování. Dokud nenazná, že zbývají na vidlích již pouze koblížky, tak třese. Respektive půlky koblížků, protože ten zbytek se rozpadl při vehementním třesu. A takto pokračuje. Box po boxu, koně po koni...  

…Než dojdu k boxu poslednímu, již nelamentuji, ale tiše dotřepávám. Uvědomuji si, jak jednostranná práce to je a že jsem hodinu ohnutá jako rohlík doleva. Ne, že bych tak vehementně přemýšlela, ale tělo mi to celkem intenzivně naznačuje. Večer se ještě připomene. A ráno taky, zejména při vstávání z postele.

Bolesti zad, to zná v podstatě každý, kdo vzal někdy vidle do ruky na delší dobu. Při pohybu, jaký jsem popisovala výše, dochází k nepřirozenému zatěžování páteře. Jednak tím, že se člověk zkroutí (levák nejspíše doprava, pravák určitě doleva), za druhé proto, že se ohne dolů a za třetí tím, že tento třesoucí se pohyb rychle ze strany na stranu zatěžuje páteř při neustálé rotaci. K tomu se přidá ztuhnutí ramen a předloktí. 

Ale je tu ještě jedna možnost. Místo klasických místovaček sáhnout po švédském patentu, navrženém jezdci a ošetřovateli. Tento převratný objev se jmenuje SverigeGrepen. Nejsou to ledajaké místovačky. I já z nich byla napoprvé rozladěná. Hned jak jsem je vzala do ruky, ohnula jsem se a nadávala, že jsou dlouhé. Jenže jak jsem za chvíli zjistila, všechno je, jak má být. Mají ergonomickou násadu, jsou  dlouhé a mají velký koš. 

Ergonomicky tvarovaná násada Vám umožní se narovnat a dát ruce podél těla. Tím pádem nebude násada ani dlouhá. Pohyb, jaký vykonáváte při práci není do stran, ale protřiďujete podestýlku pohybem nahoru. Tím se zamezuje již zmíněné rotaci páteře. Velký koš omezuje vypadávání koblížků a je možné podestýlku dobře a jednoduše třídit. Konec násady je zakončen tak, aby se vidle daly chytit třemi způsoby a usnadnili tak lepší manipulaci.  

Mnozí lidé si na tyto vidle musí chvilku zvykat. Zvláště v případě, že leta používají klasické rovné místovací vidle. Zkušenosti hovoří tak, že odeznívají bolesti zad a práce s nimi je snazší a rychlejší. Častým jevem je, že následně ošetřovatelé nechtějí pracovat s žádnými jinými vidlemi. 

Další nespornou výhodou je velmi vysoká odolnost. Vidle byly navrženy ve Švédsku, kde se také testovaly. To znamená, že byly podrobeny testům velmi nízkých, ale i vysokých teplot. Plast často při nižších teplotách praská, to se obecně ví. Tento plast ovšem vydrží bezpečně teplotu od mínus 30ti do plus 30ti stupňů celsia a neprasknou. Koš se dá ohýbat a kroutit, jak je libo. Vidle však nemají rády, když se na ně šlape, nejsou prý přeci žádný rýč.

Vidle SverigeGrepen vydrží opravdu velmi mnoho, ale všichni známe scénu z filmu Pelíšky. V myšlené scéně Michael Beran v roli syna lampasáka Šebka poznamená, že síla udeření nerozbitnou skleničkou o zem byla málo … Čili například přejetí traktorem vidle možná nevydrží.


Jejich výhody ve shrnutí tedy jsou : 

-    Ergonomický tvar: omezení napětí zad a ramen a snížení bolesti s tím spojené. 
-    Velmi vysoká odolnost :  vůči teplotám i  mechanickému poškození  – vidle velmi dlouho vydrží. 
-    Šetří čas, podestýlku, peníze a síly stájníka. 


Více najdete na webu společnosti GRANOFYT

 



reklama 23B
banner
banner
banner
banner
banner



Diskuze

Přidávat příspěvky mohou pouze registrovaní uživatelé.





 

▶️ PROGRAM PŘENOSŮ EQUITV.CZ
DATUM ČAS DISCIPLÍNA MÍSTO LINK
SO⏳23.03. ⏰14:00 skoky ZJP Královice  
NE⏳24.03. ⏰09:00 spřežení ZJP Královice  
SO⏳06.04. ⏰00:00 spřežení Slatiňany  
NE⏳07.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳07.04. ⏰00:00 skoky Zduchovice  
SO⏳13.04. ⏰00:00 dostihy Most  
SO⏳13.04. ⏰00:00 klusáci Chuchle  
ČT⏳18.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
PÁ⏳19.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
SO⏳20.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 spřežení CAI Kladruby  
NE⏳21.04. ⏰00:00 dostihy Chuchle  
NE⏳21.04. ⏰00:00 skoky ČSP Hořovice  
PÁ⏳26.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
SO⏳27.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
NE⏳28.04. ⏰00:00 skoky CSIO Zduchovice  
I vaši akci může EquiTV vysílat ŽIVĚ!
Chtěli byste realizovat on-line přenos z vaší akce na EquiTV.cz? Kontaktujte nás co nejdříve na e-mailu: equitv@equitv.cz

 

Kompletní informační servis ze světa koní
Jezdci.cz EquiTV.cz
ČLÁNKY ZPRÁVY KRÁTCE AUDIO VIDEO
Každá stovka pomůže: Podpořte nás členstvím ve fanclubu Jezdci.cz a EquiTV a mějte od nás informace v předstihu…
Fanclub JEZDCI.CZ Fanclub EQUITV.CZ

 

NEPŘEHLÉDNĚTE